Parametry MUX-1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: Parametry MUX-1

Post autor: sp7vcl » 5 maja 2013, o 11:58

Może TVP i Emitelowi żależy na tym, żeby jakość przekazu naziemnego była paskudna, żeby ludzie nie rezygnowali z platform satelitarnych ?
A może to nowa misja TVP, żeby wszystkim utrudnić odbiór ?
Czas testów skończył się już jakiś czas temu i eksperymanty ze zmianami parametrów emisji powinny zakończyć się już jakiś czas temu, a nie w trakcie regularnej emisji, gdy za kilkanaście dni zostaną wyłączone wszystkie nadajniki analogowe i do wyboru bedzie jedynie udziwnione, w jakości Do D..., zacinające się DVB-T !!!!!
Od momentu oficjalnego wprowadzenia DVB-T odgórnie powinien zostać wydany zakaz zmiany parametrów emisji !!!!, a nie cały czas nas odbiorców uważać za króliki doświadczalne !!!
Widocznie teraz producenci sprzętu nie odpalają im stosownej działki, skoro ustawiają paramtry emisji takie, żeby część sprzętów przestała działać.....
Taka zabawa w ciuciubbkę może być teraz cały czas, bo ktoś komuś zalazł za skórę...., ktoś nie posmarował itp. ale co do tego mają odbiorcy, których skoro zmusza się do płacenia tzw. abonamantu, takie "zabawy" nie powinny interesować..... :x
Takie idiotyzmy to tylko w.....Polsce
Polak jednak potrafi utrudniać życie i srać we własne gniazdo......
Już na całym świecie wiedzą, że Polak Polakowi wilkiem !!!!!
TVP I Emitel totalnie zakpiły sobie z użytkowników sprzętu i odbiorców sygnału !!!!!!!
Nasi decydenci wiedzą tylko, że kasę trzeba ściągać z abonamentów i naciągać na zakup kolejnego sprzętu, który po czyimś widzimisię, za jakiś czas przestanie działać ...... :evil:
Czy tak ciężko się walnąć w głowę, przeprosić za utrudnienia i przywrócić wcześniejsze parametry emisji ?
Proszę oficjalnie podać komu przeszkadzały wcześniejsze parametry !!!!
Wkurza mnie taka zabawia i takie podejście nadawcy !!!!!!!
To nie jest tak, ze skoro nadawca to monopolista to mu wolno już wszystko !!!!
Jaką mam teraz podstawę by odmówić płacenia abonemantu i na co się powołać, skoro jakiś mądry inaczej uniemożliwia mi poprawny odbiór ??

Za jakiś czas na 10000% sobie z nas wszystkich zakpią i wprowadzą DVB-T2 tłumacząc, że DVB-T to była pomyłka, żeby ktoś zarobił na sprzedaży nowego sprzętu, który będzie systematycznie "uwalany" bo ktoś coś "mądrego" wymyśli.......

Cyfrowyjanusz

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Cyfrowyjanusz » 5 maja 2013, o 13:31

sp7vcl pisze:powinien zostać wydany zakaz zmiany parametrów emisji !!!!,
O tym samym mówiłem, ale wiesz jak jest ... ;) Nikomu na niczym dziś nie zależy. Ja jak wyraźnie zwracałem uwagę w sklepie gdzie mają pełne półki sprzętu, który posiada w tej chwili wadę oprogramowania i że chyba będzie więcej reklamacji, to jakoś niespecjalnie to sklep interesuje. A kogo dziś interesuje los i kłopoty innych, najważniejsze to sprzedać, i nieważne co :|
sp7vcl pisze:Czy tak ciężko się walnąć w głowę, przeprosić za utrudnienia i przywrócić wcześniejsze parametry emisji ?
Obawiam się że gdyby się rozmyślili i przywrócili poprzednie parametry to dopiero byłaby jazda, nikt się do błędu nie przyzna na to nie ma co liczyć ale kto zapłaci producentowi za już przeprowadzaną ekspertyzę i pracę programistów nad tym problemem?

Jeśli parametry zostały by przywrócone spowrotem to kogo obciążą kosztami za zbędną pracę w serwisie, pewnie klienta bo stwierdzą że usterki przecież nie ma bo parametry zmieniono na poprzednie więc dekoder jest sprawny. :evil:

Jesteśmy w kropce. Ale może w końcu ten przypadek da do myślenia nadawcom że lepiej już nic więcej nie zmieniać w 3 podstawowych MUXach i oby w końcu uczono się na błędach. :)

sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: Parametry MUX-1

Post autor: sp7vcl » 5 maja 2013, o 13:55

A jaką masz pewność, że wymiana softu w 100% załatwi sprawę ?
Nie wiemy czy problemy dotyczą tylko Manty i Sony.
Za jakiś czas dowiemy się, że i na innych sprzętach pojawiają się problemy i co wtedy ?
Co jeśli producent sprzętu stwierdzi, że wymiana softu nie załatwi sprawy ?
Sprzęt do kosza ?
Jeśli kosztował stówę to pół biedy (chociaż i takiego odbiorcę należy uszanować !!!!), a co jeśli kilka tysięcy ???? !!!!
Telewizor przez ponad rok działał poprawnie i nagle jakiś idi... wykombinował sobie w chorych wizjach zmianę parametrów nadawania !!!!
Producent sprzętu może stwierdzić, że u niego jest ok, a nadawca stwierdzi swoje, że u niego jest ok, a odbiornik nie nadaje się do użytkowania ?
Dlaczego mam ponosić konsekwencje błaganu jaki panuje w Polsce i czyjejś samowolki !!!!
Dlaczego za taką "cudowną", "krystalicznie czystą" szmirę mam płacić jeszcze abonament ?
Jeśli wyrejestruję telewizor i przestanę płacić tłumacząc się brakiem możliwości poprawnego odbioru spowodowanego zmianą parametrów nadawania to przecież zostanę przez naszych urzędasów wyśmiany, a dodatkowo mogę jeszcze zapłacić karę !!!!
Pismo do UKE i Urzędu Cyfryzacji tak czy inaczej wyślę bo to jest rozbój w biały dzień !!!!
Czy jednak nie prościej przywrócić wcześniejsze parametry i już ich nie zmieniać ?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 15:38 przez sp7vcl, łącznie zmieniany 1 raz.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: Parametry MUX-1

Post autor: Przemo » 5 maja 2013, o 14:20

Tu już nawet nie chodzi o obecne parametry, ale drastyczne pogorszenie jakości TVP 1 Hd. Obecnie wygląda to tak, że osoba lub osoby odpowiedzialne za NTC są chyba ślepe, a odpowiedzialne za DAB głuche i stąd mamy taki cyrk. Niestety teoria zmiennej kompresj VBR w obecnym stanie nadawania MUX-1 kompletnie się nie sprawdza.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Puma » 5 maja 2013, o 14:29

TVP ma połowę MUX 1 i co tam nadaje i jakiej jakości jest ich sprawą, Emitel nie ma nic do tego.
Co innego jest zmiana parametrów... to jest niedopuszczalne na tym etapie NTC... chyba że do czasu wyłączenia analogu są to nadal testy.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Parametry MUX-1

Post autor: grzegorz0plonka » 5 maja 2013, o 14:38

Piszecie tutaj bardzo słusznie.

Dobrze byłoby zacznie pisać do tvp i tym bardziej uke lub UOKIK.
Te trzy muxy działają najlepiej i nic nie ustawia się.
A szkoda, ze poruszył ustawienie mux 1.

Emitel ma zabawy ustawienie pod dvb-t2 testowy a nie starymi muxy!!!!

sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: Parametry MUX-1

Post autor: sp7vcl » 5 maja 2013, o 16:37

Nie sądzę, żeby oficjalnie była to jeszcze emisja testowa.
Nie ma też żadnej pewności, że za kilka dni w ramach "ciężkiego dowcipu" ktoś nie uroi sobie bez żadnego powiadomienia zmiany parametrów nadawania kolejnych MUXów.
Emitel wykupił niedawno małe spółeczki, które były właścicielami centrów nadawczych i teraz przyjął postawę monopolisty olewając wszystkich łącznie z odbiorcami sygnału.
Może wreszcie ktoś z Emitela oficjalnie wypowie się jakim prawem robią sobie z parametrami transmisji co chcą, bez żadnej informacji dla odbiorców i dlaczego nie robią tego w porozumieniu z producentami sprzętu i dlaczego konsekwencje czyjegoś chorego widzimisię mają ponosić właściciele sprzętu, który jeszcze kilka dni/tygodni wcześniej działał bez najmniejszego problemu, a nagle z dnia na dzień przez kogoś mądrego inaczej, bez żadnego powiadomienia, na kilkanaście dni przed wyłączeniam sygnału analogowego, zostali pozbawieni możliwości odbioru części programów !!!!
Kto teraz zapłaci (może Emitel) za konieczność zmian w oprogramowaniu sprzętu i kto poniesie konsekwencje braku możliwości poprawnego odbioru programów TV i to pomimo opłacanego abonamentu RTV.
Myślę, ze wszyscy poszkodowani powinni się tu odezwać i wystąpić o pokrycie kosztów, co może na przyszłość da niektórym "mądrym" choć troszkę do myślenia, chociaż w sumie to Polak i przed szkodą i po szkodzie jednakowo głupi....
Cała ta cyfryzacja, podobnie jak parę innych "fajnie" zrobionych rzeczy w tym kraju, już niedługo wszystkim nam wyjdzie bokiem.......

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Wojewoda82 » 5 maja 2013, o 17:38

Sam miałem kilka uwag, szczególnie co do sposobu nazewnictwa ścieżek dźwiękowych na niektórych kanałach i braku spójności w tym nazewnictwie, ale to nieważne. Nie wiem jednak jakie wy macie problemy bo u mnie od 1,5 roku, gdy odbieram cyfrową telewizję naziemną, wystąpiły może max 2 dni, gdzie sygnał polskich muxów był słaby jakościowo, przez co były problemy z prawidłowym odbiorem (prawdopodobnie szalejące tropo). Poza tym wszytko ok.

Również posiadam raczej sprzęt niskobudżetowy (obywa tv w cenie poniżej 1250 złotych) i nie doświadczam problemów z odbiorem. Soft jest (szczególnie w TV LG) aktualizowany, jednak nie ma on raczej wpływu na lepszy odbiór (raczej wpływa tylko na szybsze przełączanie kanałów). Stabilny odbiór jest zapewniony przez instalację antenową i sprzętowo, przez głowice wbudowane w odbiorniki.

Co jak co ale w 90% przypadków wina problemów z odbiorem leży po stronie błędnej lub nieprawidłowej instalacji antenowej lub naprawdę słabego sprzętu, z 5% to zakłócenia w pobliżu i może te 5% to wina nadawcy (np: utrata synchronizacji 2 nadajników nadających w SFN przykładowo Ślęża i Czarna Góra, to już się zdarzyło)

PS: Nie jestem, nie byłem i nie planuję w żaden sposób byś pracownikiem Emitela

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Parametry MUX-1

Post autor: belzebiusz » 5 maja 2013, o 17:45

Najlepszą metodą weryfikacji czy to wina słabego sygnału jest porównanie TVP Info z MUX-1 (stały bitrate) z innym kanałem z tego samego multipleksu (zmienny bitrate). Jeśli TVP Info będzie grało poprawnie, a na innych kanałach będą artefakty, to nie będzie to wina problemu z sygnałem.

sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: Parametry MUX-1

Post autor: sp7vcl » 5 maja 2013, o 18:17

Zdecydowanie nie jest to wina słabego sygnału.
Antenę nadawczą komina EC4 w Łodzi widzę jak na dłoni.
Poziom odbieranego sygnału wskazywanego przez telewizor wynosi 100%.
Stopa błędów previterbi jest na poziomie od 0 do chwilowo 10-7 sporadycznie 10-6, stopa błędów postviterbi na MUX1 i MUX 2 cały czas wynosi 0, na MUX3 czasem 10-5.
Z programów MUX1 oczywiście TVP3 nie szatkuje.
Szatkowanie widać na TVP1 HD, TVP2 SD, TTV, Eska TV, Polo TV oraz ATM Rozrywka.
Żaden z programów MUX2 nie szatkuje, sporadycznie pojawiają się zacięcia na MUX3 ale to zdecydowanie wina relatywnie słabego sygnału nadawanego z Sienkiewicza.
Najwięcej szatkuje TVP2 SD nadawane z MUX1.
Zdecydowanie nie jest to wina poziomu sygnału, gdyż ten nie uległ żadnej zmianie.
Szatkowanie pojawiło się na 3-ch telewizorach Sony, używanych w różnych lokalizacjach Łodzi, od tego samego dnia.
Do zmiany parametrów nadawania odbiór wszystkich trzech multipleksów nie sprawiał żadnych problemów.

Problem jednak jest szerszy niż się wydaje.
Na forum elektroda tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0#12276390
znalazłem wpisy osób z podobnymi problemami na TV Sony.
Mam nadzieję, ze te osoby odezwą się i tutaj.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 23:12 przez sp7vcl, łącznie zmieniany 1 raz.

Cyfrowyjanusz

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Cyfrowyjanusz » 5 maja 2013, o 19:17

Wojewoda82 pisze:Co jak co ale w 90% przypadków wina problemów z odbiorem leży po stronie błędnej lub nieprawidłowej instalacji antenowej lub naprawdę słabego sprzętu, z 5% to zakłócenia w pobliżu i może te 5% to wina nadawcy
Tydzień badałem tę sprawę z bitrate na MUX1, cyfryzację obserwuję od około 2 lat i doszedłem do nieprzyjemnych wniosków, otóż takich że jeśli są jakieś błędy na ekranie telewizora nawet jeśli wyglądają one pozornie jako problemy z sygnałem to NIE ZAWSZE TO MUSI OZNACZAĆ PROBLEM U ODBIORCY lub problem z jego anteną ale to może być spowodowane także tym że coś jest nie tak u nadawców. :o

W ostatnich miesiącach się przekonaliśmy że problemy mają także nadawcy, często to z ich winy dźwięk jest przesterowany, mają problemy z dosyłem sygnału (pikseloza to również sprawa dosyłu z siedziby telewizji do nadajnika), albo zmieniają jakieś parametry nadawania, których pewien % sprzętu w Polsce "nie trawi" to własnie między innymi sprawa sygnałów SFN albo obecnie sytuacja z VBR i zbyt niskim bitrate sprawia że pewien odsetek sprzętu na Polskim rynku takich parametrów "nie rozumie" i niby na papierze wszystko powinno grać ale w praktyce zawsze coś jest nie tak. :|

Ludzie pewnie nie zgłaszają wielu innych błędów i usterek bo:
-po pierwsze są zapracowani, nie mają czasu się rejestrować na forach dyskusyjnych, chodzić po serwisach
-po drugie może im to tak bardzo nie przeszkadzają takie problemy z odbiorem
-po trzecie może nie mają internetu lub nie wiedzą gdzie z tym iść
-po czwarte może obawiają się że to z ich winy wyświetlają się jakieś błędy na ekranie telewizora.
belzebiusz pisze:Najlepszą metodą weryfikacji czy to wina słabego sygnału jest porównanie TVP Info z MUX-1 (stały bitrate) z innym kanałem z tego samego multipleksu (zmienny bitrate). Jeśli TVP Info będzie grało poprawnie, a na innych kanałach będą artefakty, to nie będzie to wina problemu z sygnałem.
Dokładnie tak SPRAWDZAĆ czy problemy występują na całym multipleksie czy na pojedynczych kanałach, to dobra metoda, a jeszcze lepsza to po prostu sprawdzić nagrywane próbki sygnału na pamięć USB (fukcja nagrywania PVR) i odtwarzać je na innym sprzęcie lub komputerze, wtedy wiadomo czy błędy są już w sygnale (czyli nagranej próbce audio-video) czy błędy pojawiają się na etapie dekodowania w sprzęcie.

A jeszcze inna metoda jest taka jaką ja przeprowadziłem: czyli mając 4 różne odbiorniki

- dwa odbiorniki tej samej firmy, te dwa odbiorniki z ową usterką to ten sam model i obydwa są oddalone od siebie przynajmniej parę kilometrów i korzystają z oddzielnych instalacji i różnych nadajników by wyelimonować ewentualne zakłóćenia, które mogłyby powodować takie błędy w odbiorze.

- mając przy sobie także dekoder innej firmy by wyelimonować błędy w instalacji antenowej

- i na dodatek posiadając odbiornik USB wraz z oprogramowaniem PC, które może posłużyć do amatorskich dociekań, między innymi do przeglądania wykresów bitrate gdzie jasno widać jakie są parametry emisji (np. to że TVP info ma statyczne bitrate a inne kanały z MUX1 mają bitrate spadające nawet do 0,7 Mbit).


Jak widać amatorska praca odbiorców często przyczynia się do ujawnienia "tajemnicy państwowej" w sytuacjach gdy brak oficjalnych komunikatów albo pomaga serwisom w dociekaniu co zostało zmienione. Serwis manty od razu się skapnął o co chodzi i rozpoczął prace. Także warto podziękować amatorom w ich pracy oraz skargom wysyłanym do UKE czy do TVP bo czasem idzie coś ku dobremu i czasem coś zmienia się w nadawaniu, podwyższa się moc nadawania, buduje gapfilery, albo powraca się do wcześniejszych parametrów nadawania bądź przywraca nadawanie z "lepszych" systemów antenowych.

Wiecie jest taka życiowa zasada:
jeśli nie chcesz zostać oszukany albo nie chcesz by zwalono niesłusznie winę na ciebie to musisz być specjalistą (i samoukiem) w prawie każdej dziedzinie życia, musisz łyknąć po trochę każdego tematu, czyli: trochę być elektronikiem, trochę prawnikiem, trochę lekarzem a czasem nawet i kaznodzieją.

:)

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Bogoes » 7 maja 2013, o 18:47

Wczoraj wieczorem (po 23ciej) miałem problem z odbiorem TVP Info z muxa1. Obraz co chwila mrygał zmieniając format z 4:3 na 16:9 (na ułamki sekund). Pozostałe programy z mux1,mux2,mux3 idealne, sygnał silny, stabilny. Co ciekawe TVP Info z muxa3 nadawało ten sam program w standarcie 16:9. Parametry muxa1 idealne, antena pasywna-siła 86%, dekoder Kruger&Matz KM00186....
Wrzuciłem na wrzutę filmik nagrany kamerką z tym problemem: http://bogoes.wrzuta.pl/film/5mpsaRHtWm ... nfo_z_mux1

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: Parametry MUX-1

Post autor: domino16297 » 7 maja 2013, o 20:09

Mogłeś na sztywno włączyć 16:9 potem 4:3 i zobaczyć czy problem nadal występuje. To by zawężyło diagnozę :)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Poland » 7 maja 2013, o 20:38

Wypada mi tylko w uzupełnieniu poprawić przedmówce o nicku sp7vcl który w jednym miejscu zrobił błąd wspomniając nie istniejący kanał TVP3. W jego miejscu mamy natomiast stacje TVP Info :-)

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Bogoes » 7 maja 2013, o 21:43

@domino16297... Mam na sztywno ustawione w menu 16:9 (w przypadku nadawania audycji w 4:3 mam boczne czarne paski) i nie był to wg mnie problem tunera, ale jakiś błąd w parametrze nadawania... ale dziś jest już "wsio w pariadkie" :)
Bardziej mnie ciekawi, czy tak było nadawane z Trzeciewca (nikt nie potwierdza), czy też znów coś kombinowali z parametrami, z którymi nie radził sobie tuner KM00186. W każdym razie nie szło oglądać (jak widać na filmiku) i mam nadzieję, że już się taki zonk nie powtórzy.

Cyfrowyjanusz

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Cyfrowyjanusz » 7 maja 2013, o 23:59

Takie ciągłe przeskoki z 4:3 na 16:9 raz na jakiś czas na TVP INFO to zdarzają się również w analogowym sygnale, problem więc ma studio nadawcze tego kanału, które zresztą zawsze miało jakieś problemy z formatem, do dziś niektóre ośrodki regionalne kpią sobie z widza wyświetlając podwójny windowbox, mówię o TVP KATOWICE i np. ich zachętach do płacenia abonamentu emitowanych w takim małym okienku albo blokach reklamowych gdzie nic nie widać. :)

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: Parametry MUX-1

Post autor: domino16297 » 8 maja 2013, o 05:05

Jeśli masz ustawione na sztywno 16:9 to faktycznie problem z nadawaniem :)

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: Parametry MUX-1

Post autor: seba133 » 8 maja 2013, o 20:31

Najgorzej jest z kanałami w MUX 3 TVP Historia, Kultura, Polonia, jak nadają 4:3 letterbox. W 16:9 nie wygląda to najlepiej.

Cyfrowyjanusz

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Cyfrowyjanusz » 9 maja 2013, o 14:10

Jak na razie chyba każdy czeka na ruch drugiej strony, i sony i manta i emitel, kto ustąpi, kto problem rozwiąże. Zobaczymy co na to wszystko wkrótce powie UKE.

Zarówno serwis sony jak i manty czekają na odpowiedzi od emitela, więc? :roll:

Co stoi na przeszkodzie w przywróceniu poprzednich parametrów i zakończyć ten cały teatrzyk spychologi.

Po co nam, odbiorcom nowe parametry z których nikt nie ma korzyści, nie dość że sprzęt wariuje to jeszcze ta zaniżona jakość o której tu piszecie na TVP1 HD.

Jak wspominał pan Mroczkowski w innych krajach wprowadzono badania dekoderów/telewizorów DVB-T w ten sposób kupujący wie że dekoder będzie działał w różnych sytuacjach. W Polsce prócz badań EMC dekoderów nic więcej nie przeprowadzono a skoro tak to o czym już wspominałem powinna zapaść decyzja aby głównych parametrów nadawania nie zmieniano więcej (bo niedługo się okaże że inni producenci będą mieli probemy ze sprzętem) a nadawcy powinni w szczególnie staranny sposób podchodzić do jakości nadawania tak by nawet najmniejsze zmiany nie powodowały problemów u odbiorców.

Oczywistym faktem jest że zmiany typu zamiana kanałów nadawania (kolejne etapy wprowadzania cyfryzacji, wyłączania analogu i przechodzenie na docelowe kanały) bądź dokładanie kolejnych stacji telewizyjnych, (mowa o konkursie KRRiT na 4 kanały do MUX1) to sprawa której ominąć się nie da, nie mniej jednak to również jest problem dla odbiorców i instalatorów, którzy muszą przeprowadzać wiele zmian (instalatorzy AZART).

Jednak mowa tutaj o czymś zupełnie innym, otóż mowa o parametrach technicznych nadawania czyli np. bitrate lub tego typu sprawy, które powinny zostać unormowane i pozostać na stałe w 3 podstawowych MUXach aby nie dochodziło do sytuacji takich że w momencie stałych emisji cyfrowych tuż przed wyłączaniem telewizji analogowej lub gdy ta telewizja analogowa już została wyłączona i pozostał tylko odbiór cyfrowy ludzi narażano na sytuację taką że muszą oddawać sprzęt do serwisu z powodu zmian w nadawaniu i wyłanianiu się na jaw niedopracowanych oprogramowań.

Na razie nie wiadomo do kogo jeszcze napisać w tej sprawie, bo nawet nie wiadomo kto był inicjatorem tych zmian, czy to TVP, skoro ma połowę MUX1, a pozostali nadawcy się na to bez oporów zgodzili? Czy to takie "niewielkie" zabiegi kosmetyczne emitela? :(

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Parametry MUX-1

Post autor: grzegorz0plonka » 9 maja 2013, o 15:42

Naprawdę nie wiem o co chodzi z problemem odbiorem tvp.

Posiadam tunera
avermedia model A827 i drugi H810,
Lifeview LIFEVIEW NO DVB-T USB.
Monitor komputerowego LG Flatron DM2352D-PZ (LED) Cinema 3D z tunerem TV
40'' Samsung UE40EH5000

Posiadam również tv mobilna m-t 5000.

A sąsiedzi posiadają telewizor LG 42 cali i jeden sąsiad posiada Dekoder BOX+.

Tych tunerów nie sprawiają żadnych problemów na kanale TVP 1 HD!!!!
Jeszcze do tego nie sprawia mi problemów tez SFN.

Byłem samym górze w Murzasichlu Toporowym Cyrhlu i udało się odebrać kanał 32 od Rabki z tunerem tv mobilna m-t 5000. Jednocześnie testowałem SFN 34 a 61. Żaden problem nie sprawił. Napawano tuner spotykał dwóch stacji nadawszy.
W dniu 7 maja była przerwa konserwacyjnych na Gubałówki. Niestety nie było przerwy działanie dvb-t, wiec nie udało się wytestować na jednym stacji np. Rabki.

Odpowiedz