Strona 12 z 13

Re: Parametry MUX-1

: 11 maja 2013, o 14:47
autor: Stefan_KR
Cyfrowyjanusz pisze: Zresztą sam nie wiem o czym piszesz bo nawet sieci GSM w imię postępu nie likwidują starych sieci 2G, nie likwidują starych, dużych kart SIM i nawet z 20 letniej "cegły" możesz nadal dzwonić ;)
Likwidują. Z cegły juz nie zadzwonisz. Nie zauważyłeś że NMT zniknęło już wiele lat temu? Gdzie Ty żyjesz?
Cyfrowyjanusz pisze:
NTC jest czymś co promuje Państwo w spotach TV, cyfryzacja jest obowiązkowa, sygnał analogowy wyłączany, wczuj się w końcu w uczucia i problemy innych a nie myśląc tylko o sobie, trzeba myśleć o wszystkich, także o osobach niepełnosprawnych o czym mowa juz była tu na forum: np. ścieżki audiodeskrypcyjne, itp. nawet i w tamtych tematach są ludzie, którym przeszkadają niepełnosprawni.
Cyfryzacja jest tak samo obowiązkowa, jak obowiązkowe było przejście z czarno-białej TV na kolorową, z OIRT na CCIR, z telefonii analogowej na cyfrową, z tv satelitarnej analogowej na cyfrową itd itp. Postęp technologiczny nie jest żadnym obowiązkiem, a naturalną koleją rzeczy. Co do niepełnosprawnych - zmieniasz temat i nie wiem po co go tu przywołujesz skoro w tej dyskusji nie poruszamy go wcale. Ty również lubisz sobie poplotkować o wszystkim i o niczym?
Cyfrowyjanusz pisze: TVP a kiedyś nadawała darmo z własnych nadajników, jeśli iść dalej TVP utrzymuje się nie tylko z abonamentu ale i podatków i dofinansowań (ostatnio miliony złotych na doświetlenia, gapfilery, kwota od MAC)
Nadajniki nigdy nie należały do TVP, od początku nadawania były to oddzielnie zakłady, a emisję realizowała TP na początku przez SRiT-y, OUR-y, potem ZRiT-y, a po prywatyzacji i wydzieleniu - przez SJO Usługi dla Nadawców, a potem Emitel.
TVP nigdy nie nadawała darmo z własnych nadajników bo ich nigdy nie miała. A nawet gdyby miała to emisja nie jest za darmo, wszystko kosztuje - nadajniki nie rosną na drzewach i nie żywią się roślinami.
Cyfrowyjanusz pisze: Takie same uwagi przesłałem do UKE, może jeśli sami nie potrafimy się dogadać, to może prawnie do tego nas zmuszą :)
Tia.. prawnie zmuszą... a może uruchomiłeś też już służby ..? Heloł, PRL już dawno minął :lol: Kogo chcesz do czego zmuszać.
Cyfrowyjanusz pisze: A w sprawie współpracy emitela z firmami, podobno manta nie współpracuje wg. emitela, a może jest tak że współpraca z emitelem jest tylko wówczas gdy jest to na warunkach jedynie emitela
Podobno? Wiesz, czy tylko wydaje ci się że wiesz i najzwyczajniej w świecie rozsiewasz plotki?

Re: Parametry MUX-1

: 11 maja 2013, o 15:19
autor: sp7vcl
.

Re: Parametry MUX-1

: 11 maja 2013, o 15:26
autor: Cyfrowyjanusz
Stefan_KR pisze:Z cegły juz nie zadzwonisz.
Jak to nie? mam jeszcze w archiwalium telefon Motorola, która pracuje w 2G i się łączy, salony sprzedają karty SIM z ułatwieniem, tzn. można sobie wyciąć z karty mini SIM mniejszą dopasowaną do telefonu micro SIM ;)
Stefan_KR pisze:Podobno? Wiesz, czy ... rozsiewasz plotki?
Ja wiem coś innego ale nie będę upubliczniał prywatnych korespondencji.
Stefan_KR pisze:a może uruchomiłeś też już służby ..? Heloł, PRL już dawno minął
A czy Urząd Komunikacji Elektroniczej nie ma żadnej władzy nad operatorami, nigdy nic nie załatwił pozytywnie?
qwerty pisze:Te karty sim mają inne napięcia pracy.
qwerty, mój błąd, chodziło mi o kartę microSIM, niektórzy operatorzy w tej chwili jak np. play rozprowadza karty miniSIM, z których można sobie wypiąć format microSIM (tak jak wypina się miniSIM z dużej karty SIM), jest jeszcze nanoSIM czyli sama ta złota blaszka, ale pocieszające jest to że operatorzy GSM stosują wsteczną kompatybilność, do wyboru a nie z przymusu. ;)

Re: Parametry MUX-1

: 11 maja 2013, o 15:59
autor: qwerty
@sp7vcl
Piszesz głupoty...
@Cyfrowyjanusz
Te karty sim mają inne napięcia pracy.

Re: Parametry MUX-1

: 18 czerwca 2013, o 12:17
autor: grodenski
Witam wszyskih! Piszę tu z Białoruskiego mista Grodno.Do 17.06.2013 mogli oglądać TVP2 w anałogowym formacie z Suwałek. Teraz nie łapię telewizor z Polski nic, nawet przez cyfrowe odbiorniki TVStar T1010P i BBK STB-105. Może wię kto,MUX1 będzie zawsze nadawany na 818 MHz czyli przeniesią go na mniejsha częstotliwość?

Re: Parametry MUX-1

: 18 czerwca 2013, o 12:42
autor: belzebiusz
Po wyłączeniu analogu na stacji RTCN Giżycko/Miłki (23 lipca) nastąpi zmiana kanału MUX-1 na docelowy 43 i emisja w SFN właśnie z Giżyckiem na tym samym kanale.
Tak w ogóle to patrząc na mapy na http://www.dvbtmap.eu/mapmux.html to lepiej w Grodnie powinno ci odbierać z RTCN Białystok/Krynice. Próbowałeś odbioru z tej lokalizacji?

Re: Parametry MUX-1

: 18 czerwca 2013, o 14:21
autor: penknife
grodenski TVP2 z Suwałk była nadawana z mocą 1 MW , a obecne MUXy z Suwałk mają po 20 kW ERP

Re: Parametry MUX-1

: 18 czerwca 2013, o 14:34
autor: belzebiusz
...a 20 kW DVB-T daje ok. 120 kW analogu (x6). ;)

Re: Parametry MUX-1

: 18 czerwca 2013, o 23:56
autor: grodenski
belzebiusz pisze:lepiej w Grodnie powinno ci odbierać z RTCN Białystok/Krynice. Próbowałeś odbioru z tej lokalizacji?
Pracyje,ale talko weczorem. Dziękuję wszystkim! :)

Re: Parametry MUX-1

: 15 lutego 2014, o 00:58
autor: jajanusz
Pomimo dodania nowych programów do MUX1, widzę że nadal każdy sobie rzepkę skrobie,
nadal całość MUXu "nie współpracuje ze sobą" pod wględem multipleksowania statystycznego, TV Trwam osobno, TVP osobno, komercyjni osobno. :|

Obrazek



edit//

W tej chwili wykres wygląda już inaczej:

Obrazek

Re: Parametry MUX-1

: 28 kwietnia 2014, o 16:38
autor: Kamilx
Może tego nikt nie zauważył, ale dla kanałów ESKA TV, TTV, POLO TV i ATM Rozrywka zmieniono numery PID, VIDEO itp.

ESKA TV -> Eska TV
PID VIDEO 302-> 2702
PID AUDIO pol 303-> 2703
PID PCR 302-> 2702

TTV
PID VIDEO 402-> 2802
PID AUDIO:pol 403-> 2803; mul 403-> 2804
PID PCR 402-> 2802

POLO TV -> Polo TV
PID VIDEO 502-> 2902
PID AUDIO pol 503-> 2903
PID PCR 502->2902

ATM Rozrywka
PID VIDEO 602-> 3002
PID AUDIO: pol 603-> 3003 aux 608 -> 3008
PID PCR 602 -> 3002

Podejrzewam, że podobne zmiany mogą być wkrótce w MUX2, MUX3 zmieniając początek tych cyfr na numer SID.

Re: Parametry MUX-1

: 28 kwietnia 2014, o 20:44
autor: belzebiusz
Wiesz może kiedy dokładnie dokonano tych zmian?

Re: Parametry MUX-1

: 28 kwietnia 2014, o 20:57
autor: rotalplus
Zmieniono także identyfikację, co także Kamilx zauważył:
ESKA TV -> Eska TV i POLO TV -> Polo TV

Teraz stacje, które nie są skrótowcami są pisane małymi literami (z wyjątkiem pierwszej rozpoczynającej litery)

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 00:54
autor: belzebiusz
Czy TV Trwam i Stopklatka TV dołączą w przyszłości do multipleksyzacji statystycznej, czy już definitywnie pozostaną ze stałym bitrate?

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 08:40
autor: digitrax
A dlaczego mieliby dzielić się transferem z innymi ?
Płacą za 1/8 multipleksu to chcą mieć widocznie pewność, że na ich garbie nikt nie będzie siedzieć.

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 08:52
autor: GTrix
Zmiany wprowadzono 28 kwietnia jeszcze w nocy po dodaniu Fokusa. Ponieważ u mnie po każdej zmianie trzeba wyszukiwać na nowo to tak musiałem zrobić, aby móc oglądać 4 programy z pierwszego rozdania.

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 11:15
autor: belzebiusz
digitrax pisze:A dlaczego mieliby dzielić się transferem z innymi ?
Płacą za 1/8 multipleksu to chcą mieć widocznie pewność, że na ich garbie nikt nie będzie siedzieć.
Multipleksyzacja statystyczna daje spore zalety, popatrz np. na Fokus TV, który na dynamicznych scenach osiąga nawet 4,5 Mb/s.

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 11:33
autor: naziemna-ntrc
Krótko mówiąc zmienny bitrate to lepsza jakość obrazu.

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 12:46
autor: Martens
Może i zmienny bitrate jest dobry dla nadawców, u których jest duży ruch (np. kanały muzyczne), ale dla innych już niekoniecznie. Widocznie TV Trwam i Stopklatka TV doszły do wniosku, że nie będą finansować wyższego bitrate dla innych nadawców. Wolą mieć pewne stałe 2,5 Mbit/s niż np. średnio 2 Mbit/s, a żeby kanały ZPR miały ich kosztem np. średnio 3 Mbit/s. ;)

Re: Parametry MUX-1

: 29 kwietnia 2014, o 12:51
autor: JaroslawMroczkowski
Multipleksacja statystyczna nie jest dobra tylko dla obrazów statycznych ;)
W każdym innym przypadku daje zysk w czasie bardziej dynamicznych scen. Odpowiednie ustawienia zapewniają równowagę i zapobiegają stałemu "podbieraniu" pasma przez inne programy.