TESTOWE EMISJE!!!

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 21 maja 2012, o 18:10

w innym temacie grzegorz0plonka napisał:
Wydaje się cos nie tak mux 1. Jak uzyłem w programie AVerTV i AVer MediaCenter 3D to bardzo czesto pojawiają pikseloza. Widać na youtubie http://www.youtube.com/watch?v=7r6w0yjF ... re=mh_lolz
Potwierdzam te problemy!
W innych tematach na forum również pojawiają się osoby, które raportują problemy z mux 1.
Wygląda na to, że problem występuje w przypadku tunerów USB.
Ostatnio miałem okazję odbierać mux-1 z 2 różnych lokalizacji (Śrem i Trzeciewiec) i ta "pikseloza" pojawiała się w sygnale mux-1 z obu nadajników, a mux-2 i mux-3 w tym czasie był IDEALNY.
Dla przypomnienia również screenshot ode mnie:
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... at402.jpg/

Wiec pytanie do kogoś z Emitela - czy będzcie jeszcze pracować nad mux-1, aby odbiór był poprawny na wszystkich urządzeniach (tak jak to ma miejsce z mux-2 i mux-3) ?

z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
-=pUnIsHeR=-
Posty: 116
Rejestracja: 19 lipca 2010, o 23:36
Instalacja antenowa: Antena TV Dipol 44/21-69 Tri-Digit A2670 Platinum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra(m1,m2)+ Słupsk/Banacha(m3)

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: -=pUnIsHeR=- » 21 maja 2012, o 18:40

andpel pisze:Potwierdzam te problemy!
Przeciez nie ma zadnych problemów, bo to są emisje testowe, a na poprawny odbiór można liczyc dopiero po 31 maja 2012r.

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 21 maja 2012, o 18:45

Czy tak trudno zrozumieć, że właśnie pytam o to, czy aktualnie występujące podczas emisji testowej problemy zostaną rozwiązane w czasie emisji testowych / do czasu rozpoczęcia regularnej emisji?

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: loker » 21 maja 2012, o 19:08

mono pisze:
loker pisze:
mono pisze:BUFOR ??? a jaki ten byfor jest dla EC-4 ??? 85% nadajników ma testy już dwa lub trzy tygodnie a kilka zostanie włączona kiedy ??? 31 maja ..jeśli wogóle zostanie zrobione na tip top
Może obiekt jest jeszcze w pełni nie gotowy.
Bufor bezpieczeństwa - jakby co nie miejcie pretensji. Ale emisja nawet testowa jest już na docelowych parametrach z obiektów spełniających wszystkie wymagania.
EMITEL pod wieloma karami ma uruchomić z EC-4 MUX-1 do 31 maja. Czy coś złego Ci zrobił, że jeszcze nie uruchomił?
Umiesz czytac ze zrozumieniem ?? mówie o testach które pokazuja gdzie co można ewentualnie poprawić , jesli 85% nadajników jest teraz doglądana i obserwowana jak gdzie w jakim rejonie działa to ty mi dasz gwarancje że EC-4 będzie działac poprawnie od tak hop siup jeden guziczek i już działa na wieki wieków amen ..trzy tygodnie testów innych nadajników pokazyje że wiele rejonów jest żle pokryta sygnałem lub coś zaklóca a ŁÓDZ I EC4 bedzie po 31 maja działac na całym rejonie poprawnie bez testów ? bo co to za testy dwa dni.. niech działa jak najlepiej .. jak bedzie wszystko ok to pierwszy dam na msze za EMITELA :)
A ja Ci wyraźnie pisze, że pojęcie EMISJA TESTOWA to taka profilaktyczna ściema. Uruchamia się tylko nadajniki sprawdzone, z pozwoleniem UKE, gotowością emisji na docelowych parametrach, które nie wywołują zakłóceń i można nimi sterować w siedzibie EMITELa!

Wszystkie już uruchomione emisje MUX-1 są po sprawdzeniu i spełnieniu wszelkich parametrów. Teraz """testują""" nadajnik dla Łodzi - jak wszystko będzie OK, to uruchomią MUX-1 z niego.

Bufor bezpieczeństwa - gdyby cokolwiek w czasie emisji przed oficjalnym terminem nie działało nie można mieć pretensji do EMITELa. Dlatego to się nazywa emisja testowa. A takie pierwsze testy... Poczytaj na forum kiedy złapano po raz pierwszy nośną MUX-1 z nadajnika Białystok / krynice - jakoś w lutym albo na początku marca o ile pamiętam.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: fred » 21 maja 2012, o 22:59

Z ECIV będzie w ostatnich dniach. Emitel nie jest właścicielem i nie chce płacić za nadawanie. A jak będzie źle to obciąży właściciela obiektu. Zatem po co się wysilać?

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: mono » 21 maja 2012, o 23:05

Poczytajcie w działe łódz co napisal kolega andpol o ec4 :lol: anteny wiatr porwał więc system sntenowy zrobią z anten siatkowych :D

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: El Prezesso » 22 maja 2012, o 07:59

Jak ktoś może, to niech sprawdzi Gołogórę po 9.30 i naspisze też które TVP Info się tam pojawiło.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 22 maja 2012, o 09:13

Myślicie, że dziś będą kolejne włączenia?

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: El Prezesso » 22 maja 2012, o 09:19

Pewności nie mam, ale wczoraj coś było na pasku w TVP Szczecin podczas "Kroniki". Niestety nie doczytałem czy chodzi tylko o konserwację czy też włączenie MUX1.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 22 maja 2012, o 09:21

Konserwacja nie zawsze idzie w parze z uruchomieniem MUX-u. Pewnie mają już wszystko gotowe tylko kwestia przesunięcia przycisku :). Ja liczę, że dziś nadajnik Warszawa/PKiN ruszy... Rano nie działał.

A u ciebie konserwacja się skończyła dziś o 9.15

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 maja 2012, o 09:36

andpel pisze:w innym temacie grzegorz0plonka napisał:
Wydaje się cos nie tak mux 1. Jak uzyłem w programie AVerTV i AVer MediaCenter 3D to bardzo czesto pojawiają pikseloza. Widać na youtubie http://www.youtube.com/watch?v=7r6w0yjF ... re=mh_lolz
Potwierdzam te problemy!
W innych tematach na forum również pojawiają się osoby, które raportują problemy z mux 1.
Wygląda na to, że problem występuje w przypadku tunerów USB.
Ostatnio miałem okazję odbierać mux-1 z 2 różnych lokalizacji (Śrem i Trzeciewiec) i ta "pikseloza" pojawiała się w sygnale mux-1 z obu nadajników, a mux-2 i mux-3 w tym czasie był IDEALNY.
Dla przypomnienia również screenshot ode mnie:
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... at402.jpg/

Wiec pytanie do kogoś z Emitela - czy będzcie jeszcze pracować nad mux-1, aby odbiór był poprawny na wszystkich urządzeniach (tak jak to ma miejsce z mux-2 i mux-3) ?

z góry dziękuję za odpowiedź.
Na którym programie w MUX1? Czy na wszystkich?
Generalnie tunerów USB jak i oprogramowania do nich jest niezliczona masa, próba dopasowania się do wszystkich graniczy z cudem. Z doświadczeń opisywanych tu na forum wynika, że znakomita większość problemów z jakością odbioru leży po stronie programowo-sprzętowej i jest skutecznie eliminowana poprzez zmianę lub aktualizację oprogramowania, zmianę kodeków czy samego sprzętu.
Wszystkie nasze multipleksy i emisje podlegają rygorystycznej kontroli pod względem zgodności z obowiązującymi normami. Odbiór na telewizorach i STB jest w pełni poprawny, nie notujemy żadnych zniekształceń obrazu mogących mieć źródło po stronie kompresji obrazu.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: giaur500 » 22 maja 2012, o 09:45

Proponuję nie sugerować się zbytnio wskazywaną jakością 100%. Po pierwsze, ten wskaźnik nic nie mówi na temat chwilowych zakłóceń które mogą powodować pikselozę, a po drugie sam na własne oczy widziałem gdy sterownik dawał tylko kilka możliwych wskazań jakości, np 100%, 50%, 20% i brak sygnału. A przy tych 50% już odbiór niestabilny.

W tym przypadku bym stawiał na problemy z dekodowaniem albo zakłócenia w sygnale. U mnie np mam podobny efekt gdy wskazanie SNR jest poniżej 80% i cały czas się waha pomiędzy 70% a 100%. W chwili gdy wskazanie schodzi poniżej 80% - status "bursty FEC" i pikseloza oraz chwilowe zamrożenie obrazu.

Inna sprawa, że w przypadku mux1 jakoś gorzej to wygląda (gorszy sygnał) i nie bardzo rozumiem czemu, częstotliwość pomiędzy MUX3 a MUX2 (w przypadku Białegostoku - u mnie), ten sam obiekt nadawczy... jakieś zakłócenia od analogu a może jakaś inna przyczyna? Wiele osób zauważa to zjawisko...

pawelm

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: pawelm » 22 maja 2012, o 10:04

El Prezesso pisze:Pewności nie mam, ale wczoraj coś było na pasku w TVP Szczecin podczas "Kroniki". Niestety nie doczytałem czy chodzi tylko o konserwację czy też włączenie MUX1.
-chodzi o włączenie mux-a i będzie to do końca maja (odczyt z paska z kroniki 21.05.12 g.21.45)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, o 13:36 przez pawelm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 22 maja 2012, o 10:05

Do końca maja 2012 r. to jest planowe uruchomienie, a nie było mowy o wcześniejszych testach?

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: kemi73 » 22 maja 2012, o 10:05

Dochodzi jeszcze SFN wygląda na to że część odbiorników nie radzi sobie z odbiorem emisji synchronicznej. Podobny problem miałem u siebie pomogło dopiero przeniesienie MUX2 na inny kanał. Niestety SFN nie zawsze daje pożądany efekt często jest tak że fale się odbijają i powodują dodatkowe zakłócenia.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: El Prezesso » 22 maja 2012, o 10:46

Mam nadzieję dziś poznać odpowiedź w praktyce, ale jeśli nie, to proszę o odpowiedź na pytanie:
Która wersja TVP Info będzie w MUX1 z Gołogóry?
Zależy mi właściwie tylko na tym kanale bo jego regionalnej wersji nie mam w C+ i nie wiem czy zostawić antenę tak jak jest, czy włazić na dach i celować w Sławoborze.

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 22 maja 2012, o 10:53

Jarosław Bałuka pisze:
andpel pisze:w innym temacie grzegorz0plonka napisał:
Wydaje się cos nie tak mux 1. Jak uzyłem w programie AVerTV i AVer MediaCenter 3D to bardzo czesto pojawiają pikseloza. Widać na youtubie http://www.youtube.com/watch?v=7r6w0yjF ... re=mh_lolz
Potwierdzam te problemy!
W innych tematach na forum również pojawiają się osoby, które raportują problemy z mux 1.
Wygląda na to, że problem występuje w przypadku tunerów USB.
Ostatnio miałem okazję odbierać mux-1 z 2 różnych lokalizacji (Śrem i Trzeciewiec) i ta "pikseloza" pojawiała się w sygnale mux-1 z obu nadajników, a mux-2 i mux-3 w tym czasie był IDEALNY.
Dla przypomnienia również screenshot ode mnie:
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... at402.jpg/

Wiec pytanie do kogoś z Emitela - czy będzcie jeszcze pracować nad mux-1, aby odbiór był poprawny na wszystkich urządzeniach (tak jak to ma miejsce z mux-2 i mux-3) ?

z góry dziękuję za odpowiedź.
Na którym programie w MUX1? Czy na wszystkich?
Generalnie tunerów USB jak i oprogramowania do nich jest niezliczona masa, próba dopasowania się do wszystkich graniczy z cudem. Z doświadczeń opisywanych tu na forum wynika, że znakomita większość problemów z jakością odbioru leży po stronie programowo-sprzętowej i jest skutecznie eliminowana poprzez zmianę lub aktualizację oprogramowania, zmianę kodeków czy samego sprzętu.
Wszystkie nasze multipleksy i emisje podlegają rygorystycznej kontroli pod względem zgodności z obowiązującymi normami. Odbiór na telewizorach i STB jest w pełni poprawny, nie notujemy żadnych zniekształceń obrazu mogących mieć źródło po stronie kompresji obrazu.
Witam,
Tak, na wszystkich programach. Przede wszystkim wtedy, gdy obraz zmienia się bardzo szybko/intensywnie (najłatwiej więc zaobserwowąc to na teledyskach na polo tv czy eska tv).
Rozumiem, że z tunerami USB i z kodekami różnie bywa (mój tuner to AverMedia Plug&Watch), jednak bym o tym nie pisał i bym nie widział w tym większego problemu, gdyby nie fakt, że tylko pierwszego MUXa to dotyczy. Dla przykładu wczoraj oglądając TVP1 na MUX-1 też zauważyłem tą "pikselozę", przełączyłem więc na TVP1 na MUX-3 (który zresztą ma u mnie o wiele słabszy sygnał niż MUX-1) i obraz był idealny.

Co do odbioru na STB - faktycznie jest OK, problem to tylko ten jeden MUX i tuner USB AverMedia :(

Pozdrawiam,
AP

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: @GUTEK@ » 22 maja 2012, o 11:06

andpel spróbuj odpalić ten MUX1 w VideoLAN i zobacz czy tam będzie obraz ok, tu masz opis: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=113932#p113932

U mnie na SkyView + kodeki Microsoft DTV od samego początku MUX1 działa bez żadnych problemów. Również na VideoLAN nie zauważyłem żadnych problemów.

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 22 maja 2012, o 11:07

@GUTEK@ pisze:andpel spróbuj odpalić ten MUX1 w VideoLAN i zobacz czy tam będzie obraz ok, tu masz opis: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=113932#p113932

U mnie na SkyView + kodeki Microsoft DTV od samego początku MUX1 działa bez żadnych problemów. Również na VideoLAN nie zauważyłem żadnych problemów.
dzięki, spróbuję wieczorem.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: vigoo » 22 maja 2012, o 11:24

Dzisiaj rano wyłapałem słaby sygnał na kanale 44 Koszalin/Gołogóra.

Zablokowany