TESTOWE EMISJE!!!

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: freeagent » 31 maja 2012, o 14:52

rejaks pisze:W Łodzi nadal zły odbiór na mux2 po włączeniu TVP1 HD na mux1.
Nie zauważyłem żeby MUX 2 się pogorszył od momentu włączenia MUX 1, a tym bardziej TVP 1 HD.
A tak na marginesie jaki może mieć wpływ kanał HD w MUX 1 do MUX 2? Wydaje mi się że z punktu technicznego nie ma wpływu żadnego.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 14:58

Też nie widze pogorszenia sygnału mux 2, za to jedynka tylko na 98% mi dociera

A co do wpływu tvp 1 hd na mux 2 to nie ma to żadnego wpływu, ludzie wciąż myślą w kategoriach "smoka analoga" :)

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: neoox » 31 maja 2012, o 16:41

Pytanie z innej beczki, ale do żadnego innego tematu mi nie pasuje. W okolicach Rzeszowa na kanale 38 odbieram następujące stacje:
$Nickelodeon Test
$Polsat News Test
$TVP Seriale Test
$Polsat Film Test
$Comedy Central Test
$Kino Polska Test
$Polsat Sport Test
Kanały są zakodowane, nie ma obrazu, jest tylko info o kanale i ramówka. Odbiór wyszedł przypadkiem podczas zabaw z anteną. Nadajnik nie jest zlokalizowany zbytnio daleko, gdyż tuner URZ0083 pokazuje siłę 83% i jakość 97%. Ktoś ma informacje na ten temat ?

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Kamilx » 31 maja 2012, o 16:42

To jest TV mobilna i o niej nie rozmawiamy na tym forum.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 16:43

TV Mobilna Cyfrowego Polsatu, dziwne, że nie słyszałeś o niej, wszędzie trąbią.

Poczytaj:

http://satkurier.pl/news/75546/tv-mobil ... erwca.html

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: neoox » 31 maja 2012, o 16:47

Dziękuję bardzo za informację, nie miałem o tym pojęcia ;)

Ted74
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2012, o 16:49
Odbiornik: Manta DVBT01
Instalacja antenowa: Telmor ANTENA SZEROKOPASMOWA ASR-860 P25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4 Kalisz/Mikstat

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Ted74 » 31 maja 2012, o 16:54

Witam, nie wiem dlaczego ale nie mogę odbierać MUX1 w Skomlinie koło Wielunia z komina EC4 w Łodzi, MUX2 odbieram bez problemu.
Wie ktoś jaka może być tego przyczyna?

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: kuku1234 » 31 maja 2012, o 17:06

No to juz wiemy po co były te testy, po to, żeby prezesik mógł sobie nacisnąć guziczek o 17:07 w teleexpresie.

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: neoox » 31 maja 2012, o 17:07

No i stało się :D
TVP HD oficjalnie już. Zniknęło TEST :D
Zarówno z Tarnowa, Suchej Góry jak i Św. Krzyża odbiór bdb.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Puma » 31 maja 2012, o 17:14

Oglądałem to wydarzenie :D

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 19:26

Czy w MUX-1 na kanale TVP2 domyślna ścieżka dźwiękowa to Dolby Digital+?
Bo na moim TV Samsung UE32D5000 nie ma głosu na tym kanale a jak zmienię na Polski to głos jest. Czyżby ten TV nie obsługiwał E-AC3?

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Wojewoda82 » 31 maja 2012, o 19:31

Nie, po prostu nie ma dźwięku na tej ścieżce.

A jak chcesz sprawdzić czy obsługuje DD+ to TVP 1 HD z mux 1 ma tą ścieżkę aktywną (nawet 2 razy) oraz TVP1 SD z mux 3 ma jedną DD+.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:35 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 19:34

U mnie jest ustawiona ta ścieżka domyślnie, więc jak włączę TVP2 to nie mam dźwięku. Jak zmienię na Polski to wszystko OK, ale jak przełączę i po jakimś czasie wrócę na ten kanał dalej nie ma dźwięku. Za każdym razem mam zmieniać?

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Wojewoda82 » 31 maja 2012, o 19:38

Ja też mogę tak zrobić ale u mnie przy domyślnym DD albo DD+ przełącza automatycznie na tą ścieżkę tylko gdy w nazwie ma "Polski". Inaczej i tak jest MPEG. Wiec nie bawię się i mam domyślnie MPEG.
Zrób tak samo, i tak na samym TV nie ma praktycznie różnicy dźwięku miedzy DD a MPEG. A do tego nie ma dużej różnicy skali głośności między kanałami.

borowice
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2012, o 18:50

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: borowice » 31 maja 2012, o 19:40

bogdanzieba pisze:U mnie jest ustawiona ta ścieżka domyślnie, więc jak włączę TVP2 to nie mam dźwięku. Jak zmienię na Polski to wszystko OK, ale jak przełączę i po jakimś czasie wrócę na ten kanał dalej nie ma dźwięku. Za każdym razem mam zmieniać?
U mnie w lubuskim to samo. Mam nadzieję, że coś z tym zrobią.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 19:40

Do wczoraj wszystko działało a jak odpalili TVP 1 HD to zaczęły się moje problemy ze zmianą ścieżki dźwiękowej. Nie uśmiecha mi się za każdym przełączeniem na ten kanał zmiana ścieżki dźwiękowej.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: m@rtops » 31 maja 2012, o 19:42

poczekaj - jutro tvp2 hd to może się to uspokoi

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 19:48

Ale TVP 2 HD ma być w MUX-3 a mi nie działa głos na TVP2.

Wychodzi na to, że mój TV nie obsługuje E-AC3?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 19:50

A nie możesz wymusić, aby Samsung z automatu wybierał ścieżkę MPEG polski?

dario9678
Posty: 142
Rejestracja: 12 października 2010, o 16:02
Odbiornik: Samsung UE32D6500
Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: dario9678 » 31 maja 2012, o 19:50

bogdanzieba pisze:U mnie jest ustawiona ta ścieżka domyślnie, więc jak włączę TVP2 to nie mam dźwięku. Jak zmienię na Polski to wszystko OK, ale jak przełączę i po jakimś czasie wrócę na ten kanał dalej nie ma dźwięku. Za każdym razem mam zmieniać?
bogdanzieba
U mnie było to samo.Musiałem ręcznie przestawiać DD+ na Polski.W opcjach mojego tv wyłączyłem "Opis audio" i teraz na TVP2 jest dźwięk.

Zablokowany