TESTOWE EMISJE!!!

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: El Prezesso » 22 maja 2012, o 15:13

No nic, wygląda na to, że włączenia dziś nie będzie i sobie jeszcze poczekamy w najgorszym wariancie do 31 maja.

A na moje pytanie o TVP Info też nie uzyskałem odpowiedzi...

Grzesiek Słupsk

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Grzesiek Słupsk » 22 maja 2012, o 16:09

No właśnie. Czy wersja TVP Info z Gołogóry będzie GD czy ZS ? :?: :P

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 maja 2012, o 16:21

andpel pisze: Tak, na wszystkich programach. Przede wszystkim wtedy, gdy obraz zmienia się bardzo szybko/intensywnie (najłatwiej więc zaobserwowąc to na teledyskach na polo tv czy eska tv).
Rozumiem, że z tunerami USB i z kodekami różnie bywa (mój tuner to AverMedia Plug&Watch), jednak bym o tym nie pisał i bym nie widział w tym większego problemu, gdyby nie fakt, że tylko pierwszego MUXa to dotyczy. Dla przykładu wczoraj oglądając TVP1 na MUX-1 też zauważyłem tą "pikselozę", przełączyłem więc na TVP1 na MUX-3 (który zresztą ma u mnie o wiele słabszy sygnał niż MUX-1) i obraz był idealny.

Co do odbioru na STB - faktycznie jest OK, problem to tylko ten jeden MUX i tuner USB AverMedia :(

Pozdrawiam,
AP
Specjalnie zainstalowałem USB tuner Pinnacle PCTV 330e, kodek H.264 jakiś standardowy z Win7 i oglądając na DVB Viewer nie zauważyłem żadnych artefaktów na którymkolwiek z kanałów.

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 22 maja 2012, o 16:50

Jarosław Bałuka pisze: edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Bardzo dziękuję za sprawdzenie. W takim razie na tą chwilę skupię się na oglądaniu głównie mux-2 i mux-3 ;) a w niedalekiej przyszłości pomyślę nad zmianą tunera avermedia na jakiś inny sprzęt (ewentualnie alternatywne oprogramowanie).

pozdrawiam,
AP

Michał1988
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2012, o 11:18
Odbiornik: WIWA-hd80
Instalacja antenowa: zwykła "siatkówka" sygnał mux2 80%
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Michał1988 » 22 maja 2012, o 16:54

Grzesiek Słupsk pisze:No właśnie. Czy wersja TVP Info z Gołogóry będzie GD czy ZS ? :?: :P
właśnie ja też bym chciał wiedzieć

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: momus » 22 maja 2012, o 17:03

@andpel, a jakiego oprogramowania używasz z tym averem?? AverTV?? jeśli tak spróbuj najnowszej wersji (bodaj 6.5.1). Sam mam avera (patrz opis), niestety nie mam dostępu do mux1 (czemu, patrz opis). W każdym razie zrezygnowałem z tego oprogramowania już dawno, problemy z dźwiękiem (e-ac3 możesz pomarzyć, AC3 dopiero po którejś aktualizacji), niewyświetlające się napisy, wsparcie GPU, jakoś tak lewo działało. No i nie da się wybrać kodeka h.264, używa swojego wbudowanego.

Spróbuj innego oprogramowania, dvb viewer, vlc, splash, progdvb (ja używam tego). Na pewno w tym ostatnim można bez problemu wybrać kodek i audio i video. A jak się poszuka to i pilot działa :D Jedyne czego w nim nie ma to radia FM (zawsze do tego można użyć oprogramowania avera ;) )

liki
Posty: 32
Rejestracja: 16 lutego 2011, o 17:28

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: liki » 22 maja 2012, o 17:08

andpel pisze: W takim razie na tą chwilę skupię się na oglądaniu głównie mux-2 i mux-3 ;) a w niedalekiej przyszłości pomyślę nad zmianą tunera avermedia na jakiś inny sprzęt (ewentualnie alternatywne oprogramowanie).
AP
Wymiana tunera nic nie da. Zadaniem tunera jest tylko odtworzenie strumienia danych przesyłanych w MUXie. Cała reszta to kwestia oprogramowania.

Awatar użytkownika
-=pUnIsHeR=-
Posty: 116
Rejestracja: 19 lipca 2010, o 23:36
Instalacja antenowa: Antena TV Dipol 44/21-69 Tri-Digit A2670 Platinum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra(m1,m2)+ Słupsk/Banacha(m3)

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: -=pUnIsHeR=- » 22 maja 2012, o 17:24

Michał1988 pisze:Niech mi ktoś powie dlaczego Gołogóra jest na samym końcu
(już od 30.04.2012
RTCN Wrocław / Ślęża
RTCN Olsztyn / Pieczewo
RTCN Lublin / Piaski
RTCN Kraków / Chorągwica
RTCN Opole / Chrzelice
RTCN Gdańsk / Chwaszczyno
nadają i mieszkańcy tamtych okolicy mogą oglądać mux1)
a już nawet nadajniki które nie miały pozwoleń nadają (emisja testowa mux1) gdy Gołogóra już miała pozwolenie do nadawania mux1?
moja teoria jest taka, ze trzeba rozstrzygnąć sprawę sygnału TVP Info - Gdańska czy Szczeciniecka... bo nadajnik obejmuje 2 wojewodztwa: Pomorskie i Zachodniopomorskie oraz drugi fakt, to slaby odbior mux-ów w Słupsku i wyżej od tego miasta. poczekamy parę dni i zobaczymy.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Maciejek » 22 maja 2012, o 18:03

Nie wiem czy ktoś zauważył ale zostały wydane i odebrane już WSZYSTKIE pozwolenia radiowe w II etapie MUX1 (takze ostani obiekt 'Gorlice' doczekał się zezwolenia UKE):
http://www.polskacyfrowa.org/aktualnosc ... -mux1.html

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: mono » 22 maja 2012, o 18:29

Maciejek pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
I co z tego jak podobno Szczecin ma wymieniany system antenowy tak jak Łódz EC-4 ... a od piątku zostanie tylko tydzień do 31 :D oj cienko to widze ...może wszystko ruszy ale chyba tak na odwal sie ... a pózniej znów poprawki pół roku i roszady na antenach

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 22 maja 2012, o 18:45

momus pisze:@andpel, a jakiego oprogramowania używasz z tym averem?? AverTV?? jeśli tak spróbuj najnowszej wersji (bodaj 6.5.1). Sam mam avera (patrz opis), niestety nie mam dostępu do mux1 (czemu, patrz opis). W każdym razie zrezygnowałem z tego oprogramowania już dawno, problemy z dźwiękiem (e-ac3 możesz pomarzyć, AC3 dopiero po którejś aktualizacji), niewyświetlające się napisy, wsparcie GPU, jakoś tak lewo działało. No i nie da się wybrać kodeka h.264, używa swojego wbudowanego.

Spróbuj innego oprogramowania, dvb viewer, vlc, splash, progdvb (ja używam tego). Na pewno w tym ostatnim można bez problemu wybrać kodek i audio i video. A jak się poszuka to i pilot działa :D Jedyne czego w nim nie ma to radia FM (zawsze do tego można użyć oprogramowania avera ;) )
Hej.
Tak, wcześniej testowałem na AverTV.
Przed chwilą spróbowałem DVB Viewer ze standardowym kodekiem windowsowym czyli
Microsoft DTV-DVD Video Decoder (MPEG-2, H.264) ... i już kilka sytuacji w których 'pikseloza' wyskoczyła zaobserwowałem. Chociaż muszę przyznać, że generalnie lepiej jest trochę, stabilniejszy program niż AverTV:)
Spróbuję więc jeszcze w innych 'konfiguracjach', może w końcu trafię że będzie wszystko ok;)

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: momus » 22 maja 2012, o 18:52

A czy masz do dyspozycji inny komputer, może zwyczajnie się coś w systemie namieszało. Spróbuj też innego kodeka.

Sam bym to sprawdził, ale nie mam MUX1 i prędko się nie zapowiada bym miał do niego dostęp.

P.S. Spróbuj zainstalować K-lite Codecs, jest tam ffdshow, który ładnie działa z akceleracją GPU, wtedy jako kodek ustaw sobie "ffdshow dxva video decoder". Sprawdź też jaki masz renderer ustawiony, u siebie zauważyłem, że jak miałem inny niż evr/evr custom, to mi cięło obraz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: @GUTEK@ » 22 maja 2012, o 18:56

Instalacja K-Lite Codecs to ostatnie co powinien zrobić.

Sprawdź na tym VLC co pisałem wcześniej.

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: mono » 22 maja 2012, o 18:57

Idzcie se pogadac o tunerkach na usb w odpowiednim dziale .....

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: @GUTEK@ » 22 maja 2012, o 19:06

A to niby dlaczego?

Gadamy o technicznych problemie z odbiorem MUX1, więc dział odpowiedni.

andpel
Posty: 19
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 15:36
Odbiornik: AverMedia tuner USB
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: andpel » 22 maja 2012, o 19:06

momus pisze:A czy masz do dyspozycji inny komputer, może zwyczajnie się coś w systemie namieszało. Spróbuj też innego kodeka.

Sam bym to sprawdził, ale nie mam MUX1 i prędko się nie zapowiada bym miał do niego dostęp.

P.S. Spróbuj zainstalować K-lite Codecs, jest tam ffdshow, który ładnie działa z akceleracją GPU, wtedy jako kodek ustaw sobie "ffdshow dxva video decoder". Sprawdź też jaki masz renderer ustawiony, u siebie zauważyłem, że jak miałem inny niż evr/evr custom, to mi cięło obraz.
@GUTEK@ pisze:Instalacja K-Lite Codecs to ostatnie co powinien zrobić.

Sprawdź na tym VLC co pisałem wcześniej.
Dzięki Panowie za rady.
Sprawdzę na tym VLC i z innymi kodekami. Dam znać.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 maja 2012, o 20:07

Proponuję dyskusję o oprogramowaniu tunerów USB i kodekach kontynuować w tym dziale: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=640

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: El Prezesso » 22 maja 2012, o 20:12

Czy będzie odpowiedź o TVP Info z Gołogóry?
Czy to jest powodem, ze jeszcze nie ma tam emisji MUX1?
Czy to jaka będzie wersja okaże się dopiero w dniu odpalenia emisji?
Czy to tajemnica jakaś jest?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 maja 2012, o 20:23

Będzie, jutro (jak sobie nie zapomnę ;) ) Nie jest to tajemnica.

freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: TESTOWE EMISJE!!!

Post autor: freeagent » 23 maja 2012, o 01:54

Panie Jarosławie jedno krótkie pytanie...
Jaka jest szansa że obejrzę mecz otwarcia Euro 2012 w okolicach Łodzi z MUX-1?
Pytam ponieważ chodzą pogłoski że coś jest nie tak z nadajnikami na kominie EC4.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Zablokowany