TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: loker » 15 lutego 2014, o 00:23

A ja nie wytrzymałem - jak pojawił się brak sygnału włączyłem autowyszukiwanie...
EPG na satelicie brak, a naziemnie jest. Ciekawe to...

I znów ten kontrast - nowy kanał TVP ABC jako plansza tesowa, a TV Trwam nadaje... Kolejni zwycięzcy w MUX-1 jeszcze nic nie nadają...

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 15 lutego 2014, o 00:59

grzegorz0plonka pisze:
pabloki pisze:Ciekawe co przeżyły zaskoczone osoby jak zamiast tvp1 hd o 23.55 zniknął obraz i po chwili pojawiła sie twtrwam. Ale moga być jaja jak rano ludzie właczą tv.
Zmiany konfiguracji muxy dokonało bardzo szybko:)) Jak zniknął tvp 1 HD to już zaraz pojawił twtrwam:)))))))
Oczywiście , podmaina szybko i sprawnie ale chodziło mi o to że wielu ma tvp1hd na poz 1 a tam po chwili przerwy wskoczyło trwam. Chodzi o to że niektory , ci co im sam telewizor zamieni , włączając rano "jedynke " zobaczy trwam. Są przecież ludzie którzy teraz śpią.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 15 lutego 2014, o 01:02

Jakość obrazu jest tragicznie zła!
Można było tego się spodziewać jako, że samo źródło jest kiepskiej jakości.
Na szczęście dla mnie nie ma to żadnego znaczenia i tak ląduje u mnie na końcu listy, nawet za czeskimi stacjami. :lol:

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 15 lutego 2014, o 01:03

Raczej źródło jest złe . Miałem okazje kiedys oglądać testowo trwam i oni nadają właśnie taki obraz normalnie.

krakow
Posty: 19
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 10:26
Odbiornik: media-tech MT4168
Instalacja antenowa: pokojowy dipol półfalowy otwarty
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica, Luboń Wielki

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: krakow » 15 lutego 2014, o 01:16

loker pisze: I znów ten kontrast - nowy kanał TVP ABC jako plansza tesowa, a TV Trwam nadaje... Kolejni zwycięzcy w MUX-1 jeszcze nic nie nadają...
Po co nadawać o północy dla widza, który o 20:00 idzie spać.
Rano zaczną nadawać, zobacz na rozkład jazdy EPG.
Kilka innych telewizji dla dzieci w nocy ma podobne plansze ze śpiącą jednostką :)

krakow
Posty: 19
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 10:26
Odbiornik: media-tech MT4168
Instalacja antenowa: pokojowy dipol półfalowy otwarty
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica, Luboń Wielki

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: krakow » 15 lutego 2014, o 01:28

pabloki pisze:Raczej źródło jest złe . Miałem okazje kiedys oglądać testowo trwam i oni nadają właśnie taki obraz normalnie.
Zależy co uważasz za pojęcie źródła.
Bo same kamery mają na pewno lepsze niż amatorska domowa Panasonic HDC-TM900 za 3,5k zł która ma obraz żyleta w porównaniu z ich obrazem jaki transmitują ze mszy.
Amatorka jest gdzieś po drodze zanim sygnał wyplują na docelowe łącze dosyłające do nadajnika.
Fonia na dosyle ostro jest degradowana - słychać to przeważnie w audycjach-rozmowach na żywo ze studia. Zniekształcenia nieliniowe głosek "S" "C" wołają o pomstę do nieba. Na nieprzekombinowanym najprostszym strumieniu 192kbps fonia dla słuchacza powinna być idealna, a tu jest efekt stalowego drutu odgromowego, którym nap... po blaszanym dachu.
Ale co tam tvp fonią też nie grzeszy - fonię nadają bez urazy dla głuchych, na słuchawkach po minucie człowiek wysiada od zniekształceń nieliniowych - amatorka pełną gębą.
Jako wzór fonii przy tylko 192kbps wskazuję:
niemiecką stację NDR 12110MHz Astra 19,2
Powinni się od nich uczyć jak nadawać!
Generalnie 90% niemieckich emisji to wzór!

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 01:47

Ale TRWAM zawsze miało bardzo słabą jakość. Wynika to podejrzewam, że słabego sprzętu zastosowanego w procesie obróbki, albo gdziekolwiek. W każdym razie jakość samego nadawania w DVB-T jest bardzo dobra, owszem sam obraz transmisji jest słaby, ale na przykład logo jest bardzo czyste jak na TRWAM, mogę się mylić, ale zawsze jak widziałem ich logo w kablówce to było jakieś takie niskiej jakości. Nie wiem może majaczę już.

brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: brachu » 15 lutego 2014, o 06:35

Nadajnik Jemiołów, dekoder T-HD 1000 od północy na TV Trwam czarny ekran. EPG się wczytuje, ale nie ma ani audio ani video. Pozostałe kanały z MUX 1 w tym TVP ABC działają.

edit. W komentarzach na satkurierze inni także sygnalizują brak TV Trwam na dekoderze CP. Prośba do kogoś z Emitela, aby spróbować skontaktować się z kimś z CP żeby to poprawili.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 08:28 przez brachu, łącznie zmieniany 3 razy.

tamerlan80
Posty: 10
Rejestracja: 1 listopada 2013, o 22:42
Odbiornik: Thomson THT501
Instalacja antenowa: Dipol 16/21-69 DVB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: tamerlan80 » 15 lutego 2014, o 07:21

Ja dopiero teraz włączyłem dekoder. Nic nie wyszukiwałem. Zamiast 1 SD jest 1 HD. W miejscu 1 HD i TVP Info czarny ekran. Pozostałe programy bez zmian. Trwam nigdzie samo się nie pojawiło.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 522
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: DanielK » 15 lutego 2014, o 08:58

@tamerlan80 - czy Twój tuner nie zgłosił Ci, że są nowe programy? Potwierdzając OK robi się Autoskan.

EDIT:
Odnośnie braku TV Trwam na niektórych sprzętach, to nie wykluczone, że pomoże dopiero powrót do ustawień fabrycznych.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 15 lutego 2014, o 09:00

Wczoraj o północy transmisja na żywo rzeczywiście tak jakby była po "analogu", ale przy innych audycjach nie jest źle. TV Trwam ma identyczny pasek informacyjny jak TVP Info :shock:

brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: brachu » 15 lutego 2014, o 09:03

Daniel Kucharski pisze: EDIT:
Odnośnie braku TV Trwam na niektórych sprzętach, to nie wykluczone, że pomoże dopiero powrót do ustawień fabrycznych.
Problem w tym że powrót do ustawień fabrycznych na sprzęcie od CP nie pomaga, jak był tak jest czarny ekran.

zeeen
Posty: 2
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 11:55
Odbiornik: wiwa hd50
Instalacja antenowa: DIPOL 3/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: zeeen » 15 lutego 2014, o 09:19

brachu pisze:
Daniel Kucharski pisze: EDIT:
Odnośnie braku TV Trwam na niektórych sprzętach, to nie wykluczone, że pomoże dopiero powrót do ustawień fabrycznych.
Problem w tym że powrót do ustawień fabrycznych na sprzęcie od CP nie pomaga, jak był tak jest czarny ekran.
Potwierdzam nadajnik Olsztyn,Pieczewo. dekoder T-HD 1000 polsatu tylko czarny ekran na tv trwam. Czy jest możliwe złośliwe kodowanie kanału pzrez Polsat?
Próbowałem ustawien fabrycznych i wszystkiego co możliwe. Obraz czarny ,reszta kanałow ok.
Dodam jeszcze,że na pozostałych dwóch dekoderach ajkie posiadam -usb media tech oraz Wiva HD50 wszystko gra.

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: gorki » 15 lutego 2014, o 10:20

W Krakowie godz 23.57 Trwam działa ale jakosc po północy tragiczna rano już jest lepiej.Okaże się w dzień co z jakoscią przekazu.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Anduraki » 15 lutego 2014, o 11:14

zeeen pisze:(...)
Potwierdzam nadajnik Olsztyn,Pieczewo. dekoder T-HD 1000 polsatu tylko czarny ekran na tv trwam. Czy jest możliwe złośliwe kodowanie kanału pzrez Polsat?
Próbowałem ustawien fabrycznych i wszystkiego co możliwe. Obraz czarny ,reszta kanałow ok.
Dodam jeszcze,że na pozostałych dwóch dekoderach ajkie posiadam -usb media tech oraz Wiva HD50 wszystko gra.
wyrzuć ten odbiornik do śmietnika...

u mnie na Samsungu DVB-T odbiera nawet lepiej niż w UPC po DVB-C

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Puma » 15 lutego 2014, o 13:51

Dobrze że jest EPG :)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: m@rtops » 15 lutego 2014, o 14:37

zeeen pisze: Potwierdzam nadajnik Olsztyn,Pieczewo. dekoder T-HD 1000 polsatu tylko czarny ekran na tv trwam. Czy jest możliwe złośliwe kodowanie kanału pzrez Polsat?
Próbowałem ustawien fabrycznych i wszystkiego co możliwe. Obraz czarny ,reszta kanałow ok.
Dodam jeszcze,że na pozostałych dwóch dekoderach ajkie posiadam -usb media tech oraz Wiva HD50 wszystko gra.
możliwe blokowanie - u mnie na tym dekoderze również brak "trwam" - miejscowość Kraków :roll:

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: distefano » 15 lutego 2014, o 14:41

Blokowanie? W jakim celu? Chyba sobie żartujecie.

KoGuT
Posty: 7
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 16:27

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: KoGuT » 15 lutego 2014, o 15:43

Witam. Ja również mam problem z odbiorem Tv Rydzyk z dekodera cp(T-hd 1000).Rano było i się zmyło. ;)

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 15 lutego 2014, o 16:54

a nie jest tak że kanały z naziemnej ten dekder CP wyłapuje tylko z muxa polsatu?

Odpowiedz