TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: brachu » 15 lutego 2014, o 17:15

Na krótką metę można przełączyć dekoder(T-hd 1000) w stan czuwania (przytrzymujemy przycisk wyłączenia na pilocie aż pojawi się plansza i wciskamy OK), potem włączamy dekoder i krótkotrwale działa. Co prawda jak przełączy się na inny kanał i wróci to znowu jest czarny ekran, ale jak ktoś ma coś zaplanowane do obejrzenia to da się uruchomić

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: ANDPOL » 15 lutego 2014, o 17:37

T-HD 210,Łódź też to samo.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Stefan_KR » 15 lutego 2014, o 18:08

Poczekajcie chwilę pewnie CP musi zdalnie zaktualizować listę kanałów możliwych do odbierania naziemnie na odbiornikach T-HD 1000.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 15 lutego 2014, o 19:01

No to niezły numer. Okazuje się że nadawca może nam zdalnie włączyć lub wyłączyć kanały do oglądania, w dodatku te które są niekodowane i teoretycznie ogólnie dostępne (FTA). Coraz to nowe możliwości techniki Dvb-t. ;)

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Stefan_KR » 15 lutego 2014, o 19:12

To nie ma nic wspólnego z samym dvb-t. Przecież tak działają wszystkie subsydiowane dekodery n-ki, cyfrowego Polsatu, TP SA, kablówek ... Żadna nowość, stosowana w technice satelitarnej i nie tylko od wieków.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 15 lutego 2014, o 19:22

Tylko że dekoder CP powinien umożliwiać odbiór wszystkich dostępnych kanałów FTA bez ograniczania. Takie też jest wymaganie dla polskich kanałów dostępnych z powietrza w mux-ach 1-3. Dostęp do nich ma być ustawowo bez ograniczeń.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 19:24

To poskarż się im albo UOKiK, a nie na forum emitela, który nie jest w żaden sposób związany z tym przedsięwzięciem. Cały ten MUX4 to jeden wielki przekręt...

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Stefan_KR » 15 lutego 2014, o 19:28

adac pisze:Tylko że dekoder CP powinien umożliwiać odbiór wszystkich dostępnych kanałów FTA bez ograniczania. Takie też jest wymaganie dla polskich kanałów dostępnych z powietrza w mux-ach 1-3. Dostęp do nich ma być ustawowo bez ograniczeń.
No i będzie odbierał tylko potrzebne jest dopisanie nowych kanałów do listy odbiornika co pewnie szybko nastąpi.

brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: brachu » 15 lutego 2014, o 19:40

Przecież kanał się zapisuje, tylko jest czarny ekran. Da sie to obejść sposobem który opisałem wyżej ale po przełączeniu na kanał z pakietu Extra i powrocie na Trwam znów jest czarny ekran. Ciekawe czy w "zwykłych" dekoderach po przełączeniu na kanał kodowany(oczywiście byłby brak uprawnień) i przełączeniu potem na Trwam też byłby czarny ekran. Jeśli nie to wina softu w T-HD 1000, jeśli tak to wina jest po stronie nadającego.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 15 lutego 2014, o 19:43

a nie na forum emitela, który nie jest w żaden sposób związany z tym przedsięwzięciem
Mylisz się, Emitel jako operator techniczny mux-1 i mux 4 jest związany z przedsięwzięciem i można liczyć na tym forum na wyjaśnienie, czym to jest spowodowane. CP musi zdalnie zaktualizować listę ? W innych dekoderach robi to sam użytkownik.

BTW: bardzo ci przeszkadza że o to zapytałem ? :lol:

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: damianaleks » 15 lutego 2014, o 20:09

jakość programu "informacje dnia" nie jest najgorsza :) studia TV TRWAM też robią wrażenie.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 15 lutego 2014, o 21:45

adac pisze:Mylisz się, Emitel jako operator techniczny mux-1 i mux 4 jest związany z przedsięwzięciem i można liczyć na tym forum na wyjaśnienie, czym to jest spowodowane.
Problemem nie są multipleksy, a odbiornik, którego producentem jest Cyfrowy Polsat, a wcześniej Cyfrowy Polsat Technology. :)

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Pavl6 » 15 lutego 2014, o 22:34

damianaleks pisze:jakość programu "informacje dnia" nie jest najgorsza :) studia TV TRWAM też robią wrażenie.
Na mnie jeszcze większe niż studio "ID" wrażenie zrobiło nowe studio "Rozmów Niedokończonych", które zadebiutowało dzisiaj. Oglądałem na CRT u rodziców, więc nie chcę oceniać jaka była jakość przekazu podczas programu, ale samo studio super.

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 17 lutego 2014, o 14:17

Na slocie Trwam leci właśnie Eska Tv. Oznaczenie i EPG Trwam.

Awatar użytkownika
AnanAS
Posty: 33
Rejestracja: 2 października 2012, o 15:21
Odbiornik: Philips 40PFL4508H (wbudowany tuner z MPEG-4)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa DPM ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX-1,2,3,4 PL(ŚK) /MUX-1,2 CZ (ČH)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: AnanAS » 17 lutego 2014, o 14:22

Teraz na slocie TV Trwam w MUX-1 "leci" Polo TV :!: Przypadek? Wątpię. Reszta kanałów nadaje normalnie!

GTrix
Posty: 43
Rejestracja: 21 lutego 2012, o 15:42
Odbiornik: 2x WIWA HD-90
USB - MT4171
TV THOMSON 40FB3103
Instalacja antenowa: Sowar Dexta Silver pok. przerobiona na pasywną zew./balkon 2. piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Lublin / Piaski

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: GTrix » 17 lutego 2014, o 14:25

Teraz u mnie leci samo audio Trwam.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaroslawMroczkowski » 17 lutego 2014, o 14:28

Ponowne przeprogramowanie odbiorników rozwiąże problem.
Odbiorniki CP też powinny "ożyć" ... do czasu aktualizacji oprogramowania.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 17 lutego 2014, o 15:55

Dlaczego w MUX-1 tylko TV Trwam jest identyfikowana przez odtwarzacze, że ma stały bitrate 2,5 Mb/s?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Jarosław Bałuka » 17 lutego 2014, o 16:13

Bo tak jest.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1665
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2014, o 16:29

JaroslawMroczkowski pisze:Ponowne przeprogramowanie odbiorników rozwiąże problem.
Odbiorniki CP też powinny "ożyć" ... do czasu aktualizacji oprogramowania.
O której godzinie dzisiaj była ta zmiana ???

Dziś o 13:15 byłem u znajomych przeprogramować TV i tuner Wiwa, muszę jeszcze raz jechać przeprogramować ???
U mnie widzę, na Wiwie 90 która była programowana 15 lutego, brak obrazu na TV Trwam, natomiast na TV LG i tunerze Opticym N2 które również były programowane 15 działa Trwam.

Odpowiedz