TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2385
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaroslawMroczkowski » 17 lutego 2014, o 17:04

Zaprogramuj ponownie odbiornik i będzie OK. :arrow: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=136
Proste odbiorniki same nie aktualizują ustawień, trzeba im pomóc.

DVBManiak

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 17 lutego 2014, o 17:08

No niestety moje Wiwy też mają czarny ekran. Mam ich w domu 3, więc 3 razy muszę programować od nowa, trudno. TV LG bez problemu.

Najgorsze jest to, że każde ponowne wyszukiwanie kanałów na Wiwie rozwala całą listę i wszystko trzeba układać od nowa, to wkurza najbardziej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1724
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2014, o 17:13

JaroslawMroczkowski pisze:Zaprogramuj ponownie odbiornik i będzie OK. :arrow: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=136
Proste odbiorniki same nie aktualizują ustawień, trzeba im pomóc.
O której godzinie dziś była ta zmiana ?

Awatar użytkownika
Qbic
Posty: 39
Rejestracja: 19 października 2011, o 14:37
Odbiornik: LG 32LD450
Instalacja antenowa: ATX-91
12 elementowa VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4, Łódź - Zygry

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Qbic » 17 lutego 2014, o 17:30

Trwam przestała działać jak mówi babcia koło południa

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 17 lutego 2014, o 17:38

Nie tylko Trwam, bo przez pewien czas TVP ABC albo nie nadawało albo było samo audio.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 17 lutego 2014, o 18:09

Z tego co widzę parametry zmieniły się w ten sposób:

ID: TV Trwam
PID V: 5002 -> 5012
PID A: 5003 ->
PID PCR: 5002 -> 5012
SID: 50
LCN: 16
PID TXT: 5005
PID PMT: 5001 -> 5011
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: loleklolek » 17 lutego 2014, o 21:11

furtian1974 pisze:Myślałem ze to dotyczy kanałów mux 3 Tvp.Ale ja mam pytanie czy obraz jest lepszy dzięki temu czy nie?
Czasem lepszy, czasem nie. Zmienny bitrate wiąże się z multipleksacją statystyczną. Statystycznie rzec ujmując rzadko zdarza się, że wszystkie kanały na MUXie mają bardzo ruchome (bitratożerne) sceny. W tym przypadku kanał bitratożerny pożycza na chwilę zasoby z innych kanałów, które nie mają takiej potrzeby. Z drugiej strony statystycznie rzecz biorąc może zdarzyć się sytuacja, że przydałoby się więcej bitrate, ale akurat został on przydzielony innym kanałom. Ogólnie z punktu widzenia jakości wszystkich kanałów na muxie lepiej jest przydzielać zmienny bitrate. Dlatego TVP udało się upchnąć dwa kanały HD na MUX3, chociaż czasami to HD wcale nie wygląda, jak HD.

furtian1974
Posty: 21
Rejestracja: 2 lutego 2014, o 08:21
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock Rachocin

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: furtian1974 » 17 lutego 2014, o 21:41

Dzięki za info w wcześniejszym komentarzu. Rozumiem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1724
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2014, o 22:27

U osoby u której dziś ok. 13:15 przeprogramowywałem tuner Wiwa, znowu BRAK TV TRWAM !!!
Żeby to jasna cholera, znowu trzeba jechać przeprogramowywać :evil: kiedy to się wreszcie skończy ?

Widz Siedlce
Posty: 34
Rejestracja: 1 września 2013, o 11:54
Odbiornik: lg 42pg200r ferguson arriva t55
Instalacja antenowa: antena atx 91 wzmacniacz wewnętrzny i zewnętrzny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE/ RTCN RASZYN

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Widz Siedlce » 17 lutego 2014, o 22:38

Żaden inny kanał nie miał tak że nagle obraz znikał. Z wielkim trudem włączyli a teraz mieszają ludziom żeby nie oglądali ehh. I to beż żadnej informacji. Nie każdy czyta forum i wie co robić. Takie informacje powinny być wyświetlane na ekranie co robić gdy nie ma obrazu!

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 17 lutego 2014, o 22:39

Pozatym widać że muxacja statystyczna na przykładzie trwam jest zła. Trwam podglądam porównawczo i to ma dobry obraz pomijajac gdy mają jakiś stary materiał. Eh upchali w tym dvbt za dużo.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2385
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaroslawMroczkowski » 17 lutego 2014, o 22:53

@Krosnoludek
Nie wiem czy kiedykolwiek to się skończy. Drobne zmiany w strumieniach będą się co jakiś czas pojawiać. Po to wymyślono tablice PSI/SI w strumieniach DVB, żeby sygnalizować odbiornikom zmiany, do których powinny się dostosować. Jak się okazuje większość prostych STB nie reaguje na zmiany w PMT i wymaga przeprogramowania po każdej zmianie. Bardziej zaawansowane odbiorniki zaczytały nowe wartości PID automatycznie.
Po zakończeniu planowanych zmian na mux-1/3, czyli po dodaniu wszystkich nowych programów do mux-1, częstotliwość tych zmian na pewno znacząco spadnie.
Użytkownicy odbiorników cyfrowych muszą się niestety nauczyć, że w przypadku problemów należy zacząć od przeprogramowania odbiornika. Nie na darmo wiele telewizorów ma funkcję automatycznej aktualizacji, która się aktywuje w nocy i wprowadza zmiany, których nie dało się wykryć podczas normalnej pracy odbiornika.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1724
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2014, o 23:06

Problemem są właśnie tunery, telewizory np. LG i Sony nawet z tą zmianą z 15 lutego sobie poradziły i nie trzeba było nic programować tylko poukładać kanały na swoje miejsce, nie mówiąc już o takiej błahej zmianie jak dziś.

Z odbiorników który sobie dziś nie poradził mogę wymienić WIWA HD-90 http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=2675
Natomiast OPTICUM HD T90 (HD N2) poradził sobie z dzisiejszą zmianą http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5452

Co z tymi osobami, którym w sobotę ktoś przeprogramował tuner, i nagle dziś zniknął im jeden kanał, i niewiedzą co się stało.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 17 lutego 2014, o 23:19

JaroslawMroczkowski pisze:Jak się okazuje większość prostych STB nie reaguje na zmiany w PMT i wymaga przeprogramowania po każdej zmianie.
No to manta dvb-t 011 należy do mniejszości :D , nawet nie wiedziałem że dzisiaj były jakieś zmiany, Trwam działa tak jak działał, nie trzeba było przeprogramowywać. Haha, dziwna ta manta, raz wychodzi jakieś niedopracowanie a raz wychodzi że jest to model lepszy od tych droższych. Dekodery STB to jednak loteria. :ugeek:

Widz Siedlce
Posty: 34
Rejestracja: 1 września 2013, o 11:54
Odbiornik: lg 42pg200r ferguson arriva t55
Instalacja antenowa: antena atx 91 wzmacniacz wewnętrzny i zewnętrzny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE/ RTCN RASZYN

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Widz Siedlce » 17 lutego 2014, o 23:22

Ferguson arriva t55 też sobie nie poradził.
Krosnoludek pisze:Co z tymi osobami, którym w sobotę ktoś przeprogramował tuner, i nagle dziś zniknął im jeden kanał, i niewiedzą co się stało.
Właśnie o to chodzi kto ich poinformuje.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1724
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2014, o 23:35

Tak jak to pisali kiedyś Panowie z Emitela, w Polsce popełniono błąd nie testując przed wprowadzeniem na rynek sprzętu przez jakąś firmę, czy dany sprzęt jest zgodny z Polskimi wymaganiami DVB-T, i teraz mamy takie cyrki.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krzysiek25 » 17 lutego 2014, o 23:47

Widz Siedlce pisze:Ferguson arriva t55 też sobie nie poradził.
Krosnoludek pisze:Co z tymi osobami, którym w sobotę ktoś przeprogramował tuner, i nagle dziś zniknął im jeden kanał, i niewiedzą co się stało.
Właśnie o to chodzi kto ich poinformuje.
ja to mam na T65 włączoną opcję:auto aktualizacja listy i mnie informuje o zmianach na liście i przynajmniej nie muszę wyszukiwać od nowa kanałów

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 18 lutego 2014, o 00:06

JaroslawMroczkowski pisze:@Krosnoludek
Nie na darmo wiele telewizorów ma funkcję automatycznej aktualizacji, która się aktywuje w nocy i wprowadza zmiany, których nie dało się wykryć podczas normalnej pracy odbiornika.
Tylko ta funkcja nie jest taka fajna jak się na pierwszy rzut oka wydaje. W nocy często występuje tropo, które w moim przypadku potrafi np. wczytać MUX-1 i MUX-2 z innego (dalszego) nadajnika i nadpisać zapamiętane MUX-y z pierwotnego nadajnika. Potem rano jest niespodzianka w postaci czarnego ekranu lub szatkownicy z powodu słabego sygnału i dlatego musiałem wyłączyć tę funkcję w TV.

Widz Siedlce
Posty: 34
Rejestracja: 1 września 2013, o 11:54
Odbiornik: lg 42pg200r ferguson arriva t55
Instalacja antenowa: antena atx 91 wzmacniacz wewnętrzny i zewnętrzny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE/ RTCN RASZYN

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Widz Siedlce » 18 lutego 2014, o 00:24

Krzysiek25 pisze: ja to mam na T65 włączoną opcję:auto aktualizacja listy i mnie informuje o zmianach na liście i przynajmniej nie muszę wyszukiwać od nowa kanałów
U mnie w t55 nie ma tej opcji.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TV TRWAM w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: m@rtops » 18 lutego 2014, o 12:14

zależy jaki masz soft - to się pojawiło w T65 w 1.044 - wgrywając 1.058 do t55 będziesz miał tę funkcję ;)

Odpowiedz