STOPKLATKA TV w MUX1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: BiTCity » 6 marca 2016, o 19:07

Witam
Mam pytanie czy przez ostatnie kilka dni były ruszane parametry MUX-1 ? Bo telewizory z serii Manta LED 3201 resetują się w kółko na tym MUX-ie a na forum producenta cisza nie mają gotowca tak jak to było z MUX-3 jakiś czas temu.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: tranzystor » 21 marca 2016, o 22:58

BiTCity pisze:... z serii Manta LED 3201 resetują się w kółko na tym MUX-ie
reset, reset, skąd ja to znam ... aha manta, ten mój dekoder już przestał istnieć, tak więc ... tylko wspomnienia ... niemiłe :mrgreen:

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: BiTCity » 22 marca 2016, o 20:33

To nie wina dekodera czy TV tylko zabawy techników z Emitela. Wiadomo elektronicy lubią grzebać, a że sprzęt tańszy nie jest do końca zgodny z wymogami na teren Polski a był podobno zatwierdzony to inna sprawa. Aktualnie już jest wszystko ok. Oczywiście do następnego razu. Mnie razi brak reakcji serwisu czy forum Manty chociaż z drugiej strony się nie dziwię okres gwarancyjny minął to olali sprawę.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: pikaczu » 4 grudnia 2016, o 13:14

czemu nie mam hybrydy, na stopklatce tv?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: K63 » 14 lutego 2017, o 12:07

W 2016 r. - po dwóch latach nadawania - Stopklatka osiągnęła rentowność.
http://businessinsider.com.pl/media/spo ... ku/et7t9pt

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter » 3 marca 2017, o 19:34

Pytanie do widzów tego programu.
Dziwi mnie emisja na tym kanale programu w południe o katastrofach lotniczych.
Mają go w jakimś trudnym do emisji formacie...bo zawsze na nim nie ma płynności obrazu (efekt gubienia klatek) "jak leci samolot i jest ujęcie z oddali, to tak jakby skokowo a nie płynnie się poruszał - ten sam efekt kiedy porusza się kamera".
Nie wiem, może mój sprzęt nie wyrabia?
Zauważył ktoś taki efekt?
Może TV 100Hz ma jakiś problem z obróbką tego materiału.
Wygląda to jakby ktoś renderował materiał na inny format z nie zachowaniem oryginalnej ilości klatek w materiale (fps).
Tyle, że to się dzieje w profesjonalnej stacji?

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Kolor » 4 marca 2017, o 15:55

Nie ma nic do rzeczy profesjonalność stacji. Materiały do emisji dostają gotowe i takie emitują. Program znam, składa się w przynajmniej w połowie ze zdjęć i ujęć filmowych dość archiwalnych. Także amatorskich, gdzie prędkość naświetlania klatek była 16kl/s. Często wykonanych w trudnych warunkach. Krótko mówiąc, nie możesz się spodziewać jakości filmu realizowanego w studio, lub w terenie w systemie Panavision. Program jest z gatunku reportażu, nie musi być perfekcyjny.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter » 4 marca 2017, o 20:23

E- to nie to, ponieważ ten efekt występuje w całym materiale, również w ujęciach współcześnie inscenizowanych.
We wszystkich ujęciach, gdzie jest tylko ruch kamery to widać, wszędzie występuje taki sam.
Po prostu cały materiał jest źle emitowany.
Mnie jednak dziwi takie podejście stacji.....emitować materiał z taką wadą techniczna.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Kolor » 4 marca 2017, o 23:22

Jeśli stacja nie jest producentem materiału... to jakość jest taka, jaka jest. Dotyczy wielu programów. Ten serial leci w wielu stacjach na kablówce i jego jakość jest identyczna.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter » 5 marca 2017, o 20:06

Tym bardziej jestem ciekaw, co jest przyczyną, że w dobie ultra nowoczesnej techniki, jakiś producent produkuje materiał z taką wadą.
Oczywiście na to pytanie to tylko sam producent mógłby udzielić odpowiedzi, a więc jakaś spółka z Kanady.
Serial z 2010 roku, więc dziwi takie niedopasowanie fps do dzisiejszych standardów emisyjnych.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: ObywatelDVB-T » 12 kwietnia 2017, o 14:42

W piątek 14 kwietnia zmieni się logo i oprawa graficzna Stopklatki TV.
https://satkurier.pl/news/158556/stopkl ... wideo.html
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zm ... i-tv-wideo

Obrazek

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: panaho » 13 kwietnia 2017, o 09:17

Pod koniec marca takie coś można było zobaczyć.

Obrazek

Odpowiedz