Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: eter » 2 września 2020, o 20:41

Pozostaje jeszcze kwestia ustawień samego monitora.
Poza tym włącz najpierw dekoder i dopiero po chwili włącz monitor, tak aby nie dostał info z planszy rozruchu tunera.
Ty wyciągałeś tylko kabel już po info jakie dostał monitor, a to nie zawsze działa.
Monitor dopiero włącz do sieci jak Wiwka będzie dawała już sygnał TV.
Możliwe też, że jednak monitor nie dogada się z tunerem, podobnie ludzie mają nieraz z PS4.
Oczywiście tuner 1080p NTSC lub 720p.
Ostatnio zmieniony 2 września 2020, o 20:43 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Dobrycel » 2 września 2020, o 20:43

A ustawiałeś na NTSC? A wyciągałeś kabel HDMI z dekodera po jakimś czasie jak się dekoder uruchomi?
Nie ma uniwersalnych dekoderów. Skymastery z H264 powinny dzialać Arivy T650I, opticum. Najlepiej pogadac w sklepie i oddać jak nie bedzie działać. Problem z audio jeszcze jest. Bo ciezka sprawa. Jedynie skymastery małego jacka maja. ale tak jak pisałem te nowe z kodekiem H265 to nie wiem czy zadziałaja bo z Skymaster nie sposób się cokolwiek dowiedzieć o tych dekoderach nowych. Na stronie cisza o nich. A sa np w Media Expert. Kup przez internet w z odbiorem w sklepie :D Zawsze chyba mozna oddac do 14 dni :)
Działałem na SKYMASTER STB (średni bym powiedział). łapie zakłócenia. Ale jako jeden z niewielu audio po jazck do głośników. Jest nowa wersja z H265 i nazywa się SKYMASTER STB M265 (nie testowałem). Oba bez dodatkowych usług jak mają Wiwy :)

@ObywatelDVB-T wrzuć prosze zdjęcie tego kabla (przejściówki).

Zrob mu jeszcze aktualizacje softu (tunerowi). Gdyby z wyciąganiem kabla ruszyło to by do serwisu trzeba wysłać zapytanie, czy idzie soft bez ekranu startowego zrobić i wtedy kto wie, może by szło na monitorze oglądać?
Zaraz po Wiwe wtedy lece. Kolega Gutek chyba już nie odwiedza to forum?

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: eter » 2 września 2020, o 20:49

Wyciąganie kabla po poście Wiwiy już nic nie da, bo monitor już nie załapie HDCP.
Tylko włączenie monitora, kiedy Wiwa będzie dawała już obraz TV ma jeszcze sens, że da komunikację HDCP.
Poza tym trzeba zresetować monitor do ustawień fabrycznych, aby mu wyczyścić pamięć urządzeń.
Monitor powinien odtworzyć obraz w ustawieniu tunera na 480p NTSC ponieważ w tej rozdzielczości nie jest kodowany sygnał HDCP.
Tę rozdzielczość uzyskuje się ustawiając w tunerze 575p NTSC, wówczas tuner automatycznie wybierze 480p NTSC 60 Hz.
To już takie ustawienie zupełnie testowe, aby sprawdzić czy HDCP nie ogranicza wyświetlania.
Przy próbie wszystkich rozdzielczości najlepiej zawsze włączać pierwszą Wiwę a dopiero po chwili monitor.
Ostatecznie odwrotnie.
Ostatnio zmieniony 2 września 2020, o 21:14 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Byczek12345
Posty: 257
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Byczek12345 » 2 września 2020, o 21:09

Miałem taki przypadek, dlatego pisałem że pomagało rozłączenie kabla HDMI.
Sam siebie cytuję z tematu linkowanego wcześniej, ale to było chyba z osiem lat temu.

Posiadam dekoder WIWA HD50 NEW!, oraz monitor Samsung SyncMaster 910T. Chciałem to połączyć przez kabel dual link HDMI - DVI-D (takie ma wejście monitor), i "lipa".
Obraz pojawia się po rozłączeniu i ponownym połączeniu kabla hdmi przy włączonym i uruchomionym dekoderze. Oczywiście jest ustawiona odpowiednia rozdzielczość oraz system NTSC. Monitor zachowuje się tak jakby nie dochodził do niego sygnał VIDEO.
Możliwe jest że dekoder rozłącza wyjście HDMI, a monitor nie potrafi go włączyć? Dopiero rozłączenie kabla na gorąco załącza HDMI?
Czytałem cały wątek, wiem, ktoś już miał podobny problem z monitorem MANTA, a @GUTEK@ wspominał o kapryśnych Samsungach.
Połączenie to wykonałem raczej z czystej ciekawości, gdyż posiadam także monitor LG M2382D-PZ z odbiornikiem i dekoderem DVB-T.

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: eter » 2 września 2020, o 21:18

Tak jest, bo Wiwy puszczały swój post (ekran startowy) w małej rozdziałce i monitory "głupiały" i nie potrafiły się po takim poście przełączyć na wyższą rozdzielczość, stąd sytuacja po ponownym wpięciu kabla rozwiązywała problem.
W zależności od monitora (i jego ustawień) jedne potrzebowały tej czynności inne nie.
Tak więc problem może być i w nowych Wiwach.
Dochodzi jeszcze HDCP i może być problem, żeby monitor "załapał" komunikację.
Poza tym na zdrowy rozum, programy w SD nie powinny i tak być szyfrowane HDCP, bo to nie jest chroniona rozdzielczość inaczej od HD, ale kto tam wie, jak to jest realizowane przy ustawieniu tunera na wyjście HD.

Byczek12345
Posty: 257
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Byczek12345 » 2 września 2020, o 21:39

Dekodery na innych procesorach niż MSD7818 działały z tym monitorem prawidłowo, a podłączałem także inne Wiwy i Fergusony i nie było z nimi problemów. No ale to produkcja chińska, trudno się dziwić. Uważam że przyczyna jest w niezgodności HDCP.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: ObywatelDVB-T » 2 września 2020, o 21:45

Dobrycel pisze:
2 września 2020, o 20:43

@ObywatelDVB-T wrzuć prosze zdjęcie tego kabla (przejściówki).
Oczywiście są różne i od różnych sprzedawców, także w sklepach stacjonarnych, niokgo tutaj nie polecam.
https://m.ceneo.pl/oferty/adapter-hdmi-vga
Ja testowałem taki z kablem jack 3.5 to jest 23 z kolei za 29,99 oczywiście to tylko tak abyś miał orientację bo ja kupiłem w stacjonarnym sklepie komputerowym za podobną cenę.
Ostatnio zmieniony 2 września 2020, o 21:58 przez ObywatelDVB-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Dobrycel » 2 września 2020, o 21:55

Chciałem konkretnie zdjecie tego co masz w domu. Widziałeś ile tego jest na ceneo i jakie ceny?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: ObywatelDVB-T » 2 września 2020, o 22:02

Podałem przykładowe, jak poszukasz w internecie na pewnej aukcji (nie robię reklamy) to znajdziesz taniej.
Zależy też czy potrzebujesz z audio czy bez.
No i oczywiście pamiętaj o kierunku, czytaj w opisie bo one przesyłają sygnał tylko w jednym kierunku i kodowania HDCP raczej też nie obsługują.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Dobrycel » 2 września 2020, o 22:53

Wszystko Chiny. Czy sprzedawcy dobrze opisują czy producent deklaruje prawde :) Różnie to bywa. Na chwile obecną nie potrzebuje,

Gensat
Posty: 7
Rejestracja: 1 września 2020, o 15:14
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: WIWA H.265 LITE

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: Gensat » 3 września 2020, o 18:03

eter pisze:
2 września 2020, o 20:49
.......
Tylko włączenie monitora, kiedy Wiwa będzie dawała już obraz TV ma jeszcze sens, że da komunikację HDCP.
Poza tym trzeba zresetować monitor do ustawień fabrycznych, aby mu wyczyścić pamięć urządzeń.
Monitor powinien odtworzyć obraz w ustawieniu tunera na 480p NTSC ponieważ w tej rozdzielczości nie jest kodowany sygnał HDCP.
Tę rozdzielczość uzyskuje się ustawiając w tunerze 575p NTSC, wówczas tuner automatycznie wybierze 480p NTSC 60 Hz.
To już takie ustawienie zupełnie testowe, aby sprawdzić czy HDCP nie ogranicza wyświetlania.
Przy próbie wszystkich rozdzielczości najlepiej zawsze włączać pierwszą Wiwę a dopiero po chwili monitor.
Ostatecznie odwrotnie.
Niestety i te próby nic nie dały!!!
Więc doszliśmy do tego, że na pewno błąd komunikacji i prawdopodobnie z powodu HDCP.
Napisałem do firmy WIWA i opisałem problem ale niestety żadnej odpowiedzi. Obawiam się, że sami nie wiedzą.
Szkoda!!!
Jeszcze raz wszystkich bardzo dziękuję.

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Podłączenie dekodera WIWA H.265 LITE do monitora z wejściem DVI-D z HDCP

Post autor: eter » 3 września 2020, o 19:25

Spróbuj jeszcze wyłączyć z sieci monitor i tuner na 12 godzin i dopiero odpal.
Czasami przy PS4 to pomagało, więc może i tutaj coś da.
Tyle, że odpal tuner w ustawieniu 720p i dopiero po chwili monitor.

Odpowiedz