Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
K63
Posty: 2744
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Post autor: K63 » 12 października 2020, o 14:07

PUE z funkcją zgłaszania zakłóceń
uke.gov.pl pisze:Od dziś zarejestrowani użytkownicy Platformy Usług Elektronicznych mogą za jej pośrednictwem zgłaszać występowanie zakłóceń utrudniających poprawny odbiór programów radiowych i telewizyjnych lub uniemożliwiających właściwe funkcjonowanie łączności bezprzewodowej.

Platforma Usług Elektronicznych UKE pozwala na przesyłanie do urzędu drogą elektroniczną dokumentów takich jak wnioski, formularze, zapytania lub skargi. Funkcjonalność serwisu została właśnie rozszerzona o formularz, który umożliwia zgłoszenie występowania zakłóceń utrudniających poprawny odbiór programów radiowych i telewizyjnych lub uniemożliwiających dysponentowi/użytkownikowi częstotliwości radiowych właściwe funkcjonowanie łączności bezprzewodowej, sieci telekomunikacyjnych lub urządzeń sterowanych drogą radiową.

Formularz jest skierowany do wszystkich użytkowników rynku telekomunikacyjnego, zarówno osób fizycznych jak i przedsiębiorców.
https://bip.uke.gov.pl/zglaszanie-zaklocen/

tomekthelegend
Posty: 2
Rejestracja: 15 października 2020, o 17:16
Miejscowość: Warszawa

Re: Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Post autor: tomekthelegend » 16 października 2020, o 18:41

Witam Wszystkich.
Mam problem z odbiorem kanałów dvb-t na mux1(stopklatka, fokus tv, eska). Wszystko jest w porządku do czasu włączenia drugiego tv, wówczas jakość sygnału bardzo spada. Pozostałe kanały odbierane są poprawnie. Na ogół poziom i jakość sygnału to 90-99%. Problem pojawia się tylko na moim tv. Wymiana kabla antenowego może pomóc? Ten jest trochę zużyty, coś polecacie?

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 618
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Post autor: DanielK » 17 października 2020, o 09:42

@tomekthelegend - tak wymiana przewodu może pomóc. Pamiętaj aby miał dobre ekranowanie. Jeżeli to nie pomoże, to trzeba zmierzyć sygały z anteny.

Dobrycel
Posty: 278
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Post autor: Dobrycel » 25 października 2020, o 12:35

Tomek zacznijmy od tego czy masz rozdzielacz? Jak jest wszystko podłączone, czy kabel jest składany (jesli tak w jaki sposób). Jak wtyczki zrobione itp. Najlepiej porobić zdjęcia i wrzucić na forum. Zazwyczaj w takich przypadkach rozdzielacz sygnału robi kuku. Nie zawsze wymiana kabla pomaga. Chcesz dobrej rady fachowców, którzy tutaj sa (ja nim nie jestem). Wrzuc zdjecia. To wiele mowi. Ty możesz byc przekonany, że jest dobrze, ale instalator powie Ci co jest źle :) Prosta sugestia, która moze Ci zaoszczędzić czasu i nerwów.
Jeszcze jedno: instalacja pasywna, czy aktywna (czy sa zasilacze)

tomekthelegend
Posty: 2
Rejestracja: 15 października 2020, o 17:16
Miejscowość: Warszawa

Re: Zakłócenia niewiadomego pochodzenia - problem z odbiorem

Post autor: tomekthelegend » 25 października 2020, o 19:08

Dobrycel pisze:
25 października 2020, o 12:35
Tomek zacznijmy od tego czy masz rozdzielacz? Jak jest wszystko podłączone, czy kabel jest składany (jesli tak w jaki sposób). Jak wtyczki zrobione itp. Najlepiej porobić zdjęcia i wrzucić na forum. Zazwyczaj w takich przypadkach rozdzielacz sygnału robi kuku. Nie zawsze wymiana kabla pomaga. Chcesz dobrej rady fachowców, którzy tutaj sa (ja nim nie jestem). Wrzuc zdjecia. To wiele mowi. Ty możesz byc przekonany, że jest dobrze, ale instalator powie Ci co jest źle :) Prosta sugestia, która moze Ci zaoszczędzić czasu i nerwów.
Jeszcze jedno: instalacja pasywna, czy aktywna (czy sa zasilacze)
Dzięki za zainteresowanie
Zrobię zdjęcia, na razie mogę napisać, że jest zasilacz

Odpowiedz