problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
giertych

problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: giertych » 1 października 2010, o 00:13

witam jestem nowym forumowiczem.jestem posiadaczem tunera ferguson hd8100fr. sciągam sygnał ze Śremu .mam problem taki ze tvp 1 i tvp 2 jest tylko obraz ,nie ma dzwieku .co z tym zrobić ?czy wy tez macie taki problem?

ManyCalavera

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: ManyCalavera » 1 października 2010, o 00:23

giertych pisze:witam jestem nowym forumowiczem.jestem posiadaczem tunera ferguson hd8100fr. sciągam sygnał ze Śremu .mam problem taki ze tvp 1 i tvp 2 jest tylko obraz ,nie ma dzwieku .co z tym zrobić ?czy wy tez macie taki problem?
Również mam ten problem na telewizorze PHILIPS i odbieram również ze Śremu - jakieś 40 km od nadajnika.

Czasami TVP 1 zajarzy i jest dźwięk ale tylko na chwilę.

giertych

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: giertych » 1 października 2010, o 00:25

gdzie mieszkasz?ja okolice Leszna.tydzien temu jak nie bylo zmian mialem podwojne kanaly czyli tvp1 i tvp1 test i tak samo tvp2 i tvp2 test,i teraz po zmianie zostaly programy tvp1,2 test i brak dźwięku

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: handrzej » 1 października 2010, o 00:30

W programie AltDVB problem również występuje, Program rozpoznaje ścieżkę audio jako AC3...
Splash Lite rozpoznaje prawidłowo jako MP2.
Nie wiem z czego to wynika. TVP coś przekombinowali .

giertych

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: giertych » 1 października 2010, o 00:33

no raczej,wlasnie odpalilem tv i nie mam programow polsat tvn tv4 i puls znikly a sygnal jest ok.ale kombinują

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: handrzej » 1 października 2010, o 11:32

Zmieniły się ustawienia TVP1 TVP2 i TVNu. O ile dwa pierwsze nadal ALtDVB wykrywa jako AC3 czyli błędnie, to TVN działają u mnie obie ścieżki prawidłowo.

makapaka

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: makapaka » 1 października 2010, o 11:42

Ja też mam Fergusona. Rano miałem problemy, ale jeszcze raz włączyłem automatyczne wyszukiwanie i wszystkie programy nadają ok.
Pozdrawiam

manta05
Posty: 48
Rejestracja: 28 stycznia 2010, o 21:23

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: manta05 » 1 października 2010, o 12:04

ManyCalavera pisze:Również mam ten problem na telewizorze PHILIPS i odbieram również ze Śremu - jakieś 40 km od nadajnika.

Czasami TVP 1 zajarzy i jest dźwięk ale tylko na chwilę.
Mam to samo również TV PHILIPS.

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: scanya » 1 października 2010, o 12:09

Wczoraj albo przedwczoraj zmieniły się PIDy niektórych programów w MUX3. Sugeruję usunąć wszystkie programy z MUX3 i przeskanować kanał 28 jeszcze raz.

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: handrzej » 1 października 2010, o 12:39

Dwa razy przynajmniej już się ustawienia PID zmieniały ale u mnie problem nadal występuje jeżeli chodzi o audio na tvp1 i tvp2.

Obrazek

manta05
Posty: 48
Rejestracja: 28 stycznia 2010, o 21:23

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: manta05 » 1 października 2010, o 17:30

Panie Jarosławie co z dźwiękiem na TVP1 i TVP2 ? Czy jest szansa że coś się zmieni ?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: arik92 » 1 października 2010, o 17:33

Wina z dźwiękiem może również leżeć po stronie TVP, a nie Emitela. Na telewizorach Sony Bravia wszystko z dźwiękiem na TVP 1 i TVP 2 jest dobrze z testowej emisji MUX 3 na k.28.

Zvezda

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Zvezda » 1 października 2010, o 18:18

Jak to zrobiłeś, że ustawiłeś na Sony Bravia aby odbierał programy na kanale 28, mi tylko chce na 39, nawet jak ręcznie wpiszę 28, to zaczyna skanować kanały i zawse ustawia się na 39, a na 28 nie znajduje żadnych kanałów do odbioru, też odbieram ze Śremu, mieszkam w Lesznie. Na 39 nie ma TVP1 oraz TVP2 a reszta strasznie tnie, że nie da się oglądać.
Co przestawić na Sony Bravia, aby odbierać MUX3 na 28 lub MUX 2 na 39 poprawnie razem z Jedynką i Dwójką

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: arik92 » 1 października 2010, o 18:39

@Zvezda, możesz napisać jaki dokładnie model Sony posiadasz? Rozumiem że gdy wejdziesz w ustawienia cyfrowe>cyfrowe programowanie ręczne, a następnie wybierasz kanał 28, a potem dajesz przeszukaj do przodu to TV przelatuje przez 28 i dalej aż do 39 i znajduje paczkę MUX 2. Jaki masz poziom sygnału na k.39 MUX2?
Jak wygląda twoja instalacja antenowa?

Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: jano » 1 października 2010, o 20:37

Ten sam problem - RTCN PKiN, Bródno, antena siatkowa. TVP1/2 - brak dźwięku. Zarówno na tunerze EyeTV i dekoderze TNK ten sam problem.

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: scanya » 1 października 2010, o 21:12

U mnie z dźwiękiem wszystko OK, używam DVBViewer. Tylko na TVP2 znów złe proporcje obrazu...

boro

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: boro » 1 października 2010, o 22:06

manta05 pisze:
ManyCalavera pisze:Również mam ten problem na telewizorze PHILIPS i odbieram również ze Śremu - jakieś 40 km od nadajnika.

Czasami TVP 1 zajarzy i jest dźwięk ale tylko na chwilę.
Mam to samo również TV PHILIPS.
To samo u mnie.Brak fonii przy TVP1 i TVP2.Tv Philips 5624.Problem rozwiązuje następująco:
Podczas oglądania 1 lub 2 wciskam OPTIONS...JĘZYK DŹWIĘKU....(wyświetla Polski w DD)i klikam prawą strzałkę na klawiszu nawigacyjnym.Wskakuje natychmiast polska fonia.Wyjście z menu klawiszem BACK.Operację tę trzeba powtarzać za każdym razem i jest to nieco uciążliwe.

manta05
Posty: 48
Rejestracja: 28 stycznia 2010, o 21:23

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: manta05 » 1 października 2010, o 22:41

Też tak robię . Ale do czego to podobne żeby zainstalować kanały cyfrowe trzeba udawać Niemca. Apeluje do wszystkich użytkowników TV PHILIPS żeby atakowali firmę Philips Polska o zmianę oprogramowania. Inne firmy jakoś sobie z tym poradziły.
Dobry klient to taki który zapłaci i nie marudzi.
Ostatnio zmieniony 2 października 2010, o 12:13 przez manta05, łącznie zmieniany 1 raz.

piciu

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: piciu » 1 października 2010, o 23:11

To samo u mnie.Brak fonii przy TVP1 i TVP2.Tv Philips 5624.Problem rozwiązuje następująco:
Podczas oglądania 1 lub 2 wciskam OPTIONS...JĘZYK DŹWIĘKU....(wyświetla Polski w DD)i klikam prawą strzałkę na klawiszu nawigacyjnym.Wskakuje natychmiast polska fonia.Wyjście z menu klawiszem BACK.Operację tę trzeba powtarzać za każdym razem i jest to nieco uciążliwe.
To faktycznie działa - pytanie skąd taki problem - czy to kwestia TV czy nadawania?
Czy ktoś doświadczony i kompetentny może się do tego ustosunkować?

boro

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: boro » 2 października 2010, o 11:05

manta05 pisze:Też tak robię . Ale do czego to podobne żeby zainstalować kanały cyfrowe trzeba udawać Niemca. Apeluje do wszystkich użytkowników TV PHILIPS żeby atakowali firmę Philips polska o zmianę oprogramowania. Inne firmy jakoś sobie z tym poradziły.
Dobry klient to taki który zapłaci i nie marudzi.
Od wczoraj nie trzeba już "udawać Niemca" Oba multipleksy tv wyszukuje prawidłowo bez względu na wybór kraju.Jednak przy wyborze Polska niepoprawnie działa EPG...tzn w ogóle nie działa :lol: ,więc z tym naciskiem na Philips Polska świetny pomysł-popieram.

Zablokowany