problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: jano » 4 października 2010, o 18:50

Dźwięk (przynajmniej u mnie) już działa. Jeszcze tylko EPG i będzie tak jak było przed podziałem na dwa MUXy :lol:

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Tomasz Berezowski » 4 października 2010, o 18:50

Jest szansa, że już jest dobrze. Proszę o sprawdzenie. Czas też powinien być poprawiony.

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: damians1 » 4 października 2010, o 19:07

Faktycznie czas został zmieniony teraz jest tylko godzinę do tyłu.
z dźwiękiem problemów nie miałem wiec nie sprawdzę.

manta05
Posty: 48
Rejestracja: 28 stycznia 2010, o 21:23

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: manta05 » 4 października 2010, o 19:08

Potwierdzam . Jest dźwięk na TVP1 i TVP2 .

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Drekan » 4 października 2010, o 19:22

Tomasz Berezowski pisze:
cyber pisze:Jeśli chodzi o dźwięk na kanałach TVP1 i TVP2 Mux 3 ze Śremu to jest ok na TV LG oraz Samsung . Natomiast na dekoderze TNK HD brak dźwięku !!! To takie info nie tylko dla Emitela ale na pewno dla pana Berezowskiego ...Niech w końcu ktoś naprawi ten błąd.
Dzięki.
Ja generalnie wypowiadam się tylko w kwestii MUX2. Ale ponieważ rzeczywiście problem dotyczy również dekoderów TnKHD, to rozpoczynam działania :-)
Zgłaszam kandydaturę pana Tomasza Berezowskiego na administratora tego forum. :lol:

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Tomasz Berezowski » 4 października 2010, o 19:26

Drekan pisze:
Tomasz Berezowski pisze:
cyber pisze:Jeśli chodzi o dźwięk na kanałach TVP1 i TVP2 Mux 3 ze Śremu to jest ok na TV LG oraz Samsung . Natomiast na dekoderze TNK HD brak dźwięku !!! To takie info nie tylko dla Emitela ale na pewno dla pana Berezowskiego ...Niech w końcu ktoś naprawi ten błąd.
Dzięki.
Ja generalnie wypowiadam się tylko w kwestii MUX2. Ale ponieważ rzeczywiście problem dotyczy również dekoderów TnKHD, to rozpoczynam działania :-)
Zgłaszam kandydaturę pana Tomasza Berezowskiego na administratora tego forum. :lol:
Absolutnie się nie zgadzam :-) Ja tu jestem tylko gościem :-)

boro

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: boro » 4 października 2010, o 20:00

Także potwierdzam.Dźwięk na telewizorze Philips na TVP1 i TVP2 dostępny.Jest to mpeg 2/0.DD niestety brak :cry:

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Tomasz Berezowski » 4 października 2010, o 20:05

boro pisze:Także potwierdzam.Dźwięk na telewizorze Philips na TVP1 i TVP2 dostępny.Jest to mpeg 2/0.DD niestety brak :cry:
Na to już nic nie poradzę, jak nadawca nie przesyła AC-3 do MUX, to AC-3 nie będzie :-)
PS. Dziękuję koledze jkrzyszt za zrzuty ekranowe.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Drekan » 4 października 2010, o 20:24

Tomasz Berezowski pisze:
Drekan pisze:
Tomasz Berezowski pisze:Ja generalnie wypowiadam się tylko w kwestii MUX2. Ale ponieważ rzeczywiście problem dotyczy również dekoderów TnKHD, to rozpoczynam działania :-)
Zgłaszam kandydaturę pana Tomasza Berezowskiego na administratora tego forum. :lol:
Absolutnie się nie zgadzam :-) Ja tu jestem tylko gościem :-)
Ale jakim GOŚCIEM! :!:

Szybko potrafi wszystko załatwić. :shock: Prawdziwy Kaszpirowski. :lol:

Przy okazji okazuje się, że nikt z Emitela nie korzysta z tego forum by sprawdzić poprawność nadawanych emisji. :(

jkrzyszt
Posty: 238
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: jkrzyszt » 4 października 2010, o 20:57

Tomasz Berezowski pisze:
boro pisze:Także potwierdzam.Dźwięk na telewizorze Philips na TVP1 i TVP2 dostępny.Jest to mpeg 2/0...
...
PS. Dziękuję koledze jkrzyszt za zrzuty ekranowe.
Proszę uprzejmie, służę ponownie (stan sprzed chwili):

Kod: Zaznacz cały

    Stream_type: 4 (0x04)  [= ISO/IEC 13818-3 Audio]
    reserved_1: 7 (0x07)
    Elementary_PID: 104 (0x0068)
    reserved_2: 15 (0x0f)
    ES_info_length: 23 (0x0017)

            DVB-DescriptorTag: 82 (0x52)  [= stream_identifier_descriptor]
            descriptor_length: 1 (0x01)
            component_tag: 54 (0x36)

            MPEG-DescriptorTag: 10 (0x0a)  [= ISO_639_language_descriptor]
            descriptor_length: 4 (0x04)
               ISO639_language_code:  pol
               Audio_type: 0 (0x00)  [= undefined]


            MPEG-DescriptorTag: 3 (0x03)  [= audio_stream_descriptor]
            descriptor_length: 1 (0x01)
            free_format_flag: 0 (0x00)
            ID: 1 (0x01)
            layer: 2 (0x02)
            variable_rate_audio_indicator: 0 (0x00)
            reserved_1: 7 (0x07)

            MPEG-DescriptorTag: 14 (0x0e)  [= maximum_bitrate_descriptor]
            descriptor_length: 3 (0x03)
            reserved_1: 3 (0x03)
            maximum_bitrate: 450 (0x000001c2)  (= 22500 Bytes/sec)

            MPEG-DescriptorTag: 5 (0x05)  [= registration_descriptor]
            descriptor_length: 4 (0x04)
            format_identifier: 1094921523 (0x41432d33)  [= see: SC29]
               AC-3

Na tym koniec opisu tego strumienia audio (TEST TVP1), a więc co nieco zbędnego balastu AC3 ubyło w porównaniu ze stanem poprzednim, ale jak widać nie wszystko. Jak już robić porządki, to może warto do końca?

Gorzej, jeśli okazałoby się, że TnKHD już działa ;) .

Dzięki,
Janusz

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: handrzej » 4 października 2010, o 21:14

Dźwięk działa prawidłowo już przynajmniej u mnie.

kamiKAC

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: kamiKAC » 4 października 2010, o 21:25

Witam ponownie. MythTV też "zaczął gadać" - czyt. jest dźwięk na TVP1 i TVP2.

giertych

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: giertych » 4 października 2010, o 21:52

witam .mialem problem rowniez z dzwiekiem sygnal ze Sremu z prog.1.2 tvp..posiadam tuner ferguson ft-8100 hd wgralem nowe oprogramowanie ktore jest na stronie producenta i fonia na kanalach 1 i 2 tvp powrocila.radze wam to samo zrobic jesli posiadacie tunery zewnetrzne ktore mozna zaktualizowac. :D

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: cyber » 5 października 2010, o 09:06

jkrzyszt pisze:
Tomasz Berezowski pisze:
boro pisze:Także potwierdzam.Dźwięk na telewizorze Philips na TVP1 i TVP2 dostępny.Jest to mpeg 2/0...
...
PS. Dziękuję koledze jkrzyszt za zrzuty ekranowe.
Proszę uprzejmie, służę ponownie (stan sprzed chwili):

Kod: Zaznacz cały

    Stream_type: 4 (0x04)  [= ISO/IEC 13818-3 Audio]
    reserved_1: 7 (0x07)
    Elementary_PID: 104 (0x0068)
    reserved_2: 15 (0x0f)
    ES_info_length: 23 (0x0017)

            DVB-DescriptorTag: 82 (0x52)  [= stream_identifier_descriptor]
            descriptor_length: 1 (0x01)
            component_tag: 54 (0x36)

            MPEG-DescriptorTag: 10 (0x0a)  [= ISO_639_language_descriptor]
            descriptor_length: 4 (0x04)
               ISO639_language_code:  pol
               Audio_type: 0 (0x00)  [= undefined]


            MPEG-DescriptorTag: 3 (0x03)  [= audio_stream_descriptor]
            descriptor_length: 1 (0x01)
            free_format_flag: 0 (0x00)
            ID: 1 (0x01)
            layer: 2 (0x02)
            variable_rate_audio_indicator: 0 (0x00)
            reserved_1: 7 (0x07)

            MPEG-DescriptorTag: 14 (0x0e)  [= maximum_bitrate_descriptor]
            descriptor_length: 3 (0x03)
            reserved_1: 3 (0x03)
            maximum_bitrate: 450 (0x000001c2)  (= 22500 Bytes/sec)

            MPEG-DescriptorTag: 5 (0x05)  [= registration_descriptor]
            descriptor_length: 4 (0x04)
            format_identifier: 1094921523 (0x41432d33)  [= see: SC29]
               AC-3

Na tym koniec opisu tego strumienia audio (TEST TVP1), a więc co nieco zbędnego balastu AC3 ubyło w porównaniu ze stanem poprzednim, ale jak widać nie wszystko. Jak już robić porządki, to może warto do końca?

Gorzej, jeśli okazałoby się, że TnKHD już działa ;) .

Dzięki,
Janusz
Masz rację @jkrzyszt jak porządki to porządki !... ale dźwięk teraz aż "huczy " na TVP1 i TVP2 na tunerku TNK HD :) TNK HD kupiłem rodzicom i ogólnie są bardzo zadowoleni z tego prezentu ... wolę ,żeby wszystko chodziło tam jak należy bo to prawie 100 km drogi w jedną stronę :) Dzięki panie Tomaszu.

marwaw

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: marwaw » 7 października 2010, o 14:00

Niestety na EyeTV (jedyne dobre oprogramowanie na MacOsX) dzwięku na TVP1 i TVP2 w poznaniu nadal nie ma.

Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: jano » 7 października 2010, o 20:39

marwaw pisze:Niestety na EyeTV (jedyne dobre oprogramowanie na MacOsX) dzwięku na TVP1 i TVP2 w poznaniu nadal nie ma.
W Warszawie na EyeTV 3.4.2 mam dzwiek, jakiego tunera uzywasz i jakiej wersji eyetv? Sprobuj w ustawieniach programu ustawic output na twoja karte dzwiekowa (Na default czasem nie dziala).

Okowokowtvspoko

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: Okowokowtvspoko » 8 października 2010, o 23:47

jano pisze:
marwaw pisze:Niestety na EyeTV (jedyne dobre oprogramowanie na MacOsX) dzwięku na TVP1 i TVP2 w poznaniu nadal nie ma.
W Warszawie na EyeTV 3.4.2 mam dzwiek, jakiego tunera uzywasz i jakiej wersji eyetv? Sprobuj w ustawieniach programu ustawic output na twoja karte dzwiekowa (Na default czasem nie dziala).
Jestem w Poznaniu a problem z dźwiękiem sie rozwiązał po tym jak przesiedlem do wersji 3.4.3 eyetv. Jestem pod Mac osx 10.6.

marwaw

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: marwaw » 9 października 2010, o 15:12

Po wgraniu 3.4.3 dzwięk na tvp 1 i 2 powrócił
pozdr
marwaw

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: problem z tvp1 i tvp2 brak dzwięku

Post autor: kasior83 » 22 lipca 2012, o 19:07

Mam ten problem obecnie na TVP1 i TVP2 (nie HD) TVP1 z MUX1 a TVP2 z MUX3. Nadajnik to Płock- Rachocin.

Zablokowany