Kanał TVP HD w DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 lipca 2008, o 10:22

W zwiazku z planowanym na czas olimpiady uruchomieniem kanału TVP HD w multipleksie DVB-T, w lipcu w ciągu dnia mogą pojawić się okresowe zmiany składu multiplesku. Zmiany polegające na dołączeniu kanału HD w miejsce kanałów SD mają na celu przetestowanie konfiguracji i określenie optymalnych parametrów transmisji kanałów.

Przemo
Posty: 512
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: Przemo » 8 lipca 2008, o 17:50

Po wczorajszym teście HD zauważyłem brak TVP Info ze Śremu. Serwis jest wyszukiwany podczas skanowania, lecz brak audio i video, dodatkowo zauważyłem obniżenie średniego bitrate dla video, zwłaszcza dla transmisji TVP 1 i Sport. Dodatkowo wczoraj przy teście HD brak było dźwięku, to znaczy był on wykrywany raz jako 448 kb/s, a raz jako 160 lub 192 kb/s (dokładnie nie pamiętam), ale nie było żadnego podkładu muzycznego, Jak ma to miejsce w przekazie z Astry.

miles19

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: miles19 » 8 lipca 2008, o 20:47

no właśnie w weekend też widziałem TVP HD, ale mój tuner DVB-T MPEG-2 nawet nie rozpoznał nawet dźwięku (czyli zapewne AC3). Planowane jest nadawanie 1080i czy może 720p?

pytam się, ponieważ (nie sprawdzone) karta Neotion MP4 może pociągnąć 576 i 720, ale 1080 na pewno nie...

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 lipca 2008, o 21:36

Previously Przemysław Wawrzynaik wrote:[quote]Po wczorajszym teście HD zauważyłem brak TVP Info ze Śremu. Serwis jest wyszukiwany podczas skanowania, lecz brak audio i video, dodatkowo zauważyłem obniżenie średniego bitrate dla video, zwłaszcza dla transmisji TVP 1 i Sport. Dodatkowo wczoraj przy teście HD brak było dźwięku, to znaczy był on wykrywany raz jako 448 kb/s, a raz jako 160 lub 192 kb/s (dokładnie nie pamiętam), ale nie było żadnego podkładu muzycznego, Jak ma to miejsce w przekazie z Astry.[/quote]

Proszę sobie ponownie przeskanować kanał. To dość prosta czynność, a w wielu prypadkach rozwiązuje problem, szczególnie gdy są zmiany w multipleksie.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: igorlan » 8 lipca 2008, o 21:55

Z Krzemionek w Krakowie jeszcze brak TVP HD - cała paczka TVP bez zmian.

Przemo
Posty: 512
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: Przemo » 8 lipca 2008, o 22:20

Ponowne skanowanie nie zmienia sytuacji. Pokombinowałem trochę i okazało się, że chyba są nadawane fałszywe dane dla odbiornika właśnie dla TVP Info Poznań. Kiedyś coś takiego było, gdy zmieniono fonie z MPEG na AC3 i z uporem maniaka chciało dekodować audio AC3 za pomocą kodeka MPEG. Ręczna zmiana rozwiązała ten problem, a po jakimś czasie został on rozwiązany i automatyczne strojenie wyłapywało informacje z jakim strumieniem audio ma do czynienia. Wracając do problemu TVP Info, to wyszukuje go z Video Pid 302, Audio Pid 303, Teletext Pid 305,  PMT Pid 401, PCR Pid 302 Service Pid 3. Pomaga zmiana parametrów na Video Pid 402, Audio Pid 403, Teletext Pid 405,  PMT Pid 401, PCR Pid 402 Service Pid 4, z tym że pomimo wykrycia teletekstu, nie jest on poprawnie wyświetlany.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Kanał TVP HD w DVB-T

Post autor: Przecin » 8 lipca 2008, o 23:59

Jakie kanały znikną z nadajnika Sucha Góra po pojawieniu się tam TVP HD?
Czy całość przejdzie na MPEG4 czy częściowo zostanie w MPEG2?PS. Proszę o poprawienie mapy zasięgu nadajnika Sucha Góra, gdzie podany jest błędny numer kanału (jest 48 a ma być 42).

Odpowiedz