Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
tdj

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tdj » 6 czerwca 2008, o 01:32

Zamiast TVN Siedem
1716454478|TVN Siedem
w Warszawie wlasnie pojawil sie zamiast TVN Siedem Polsat Sport HD w Full HD, czyzmy na mistrzostwa?
dzwiek 192/44 ~ 12Mb/sjakosc miodzio!
ps. ciekawe, ze EPG jest z TVN Siedem
printscreen:http://img260.imageshack.us/img260/4181/polsatrc8.jpg

tdj

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tdj » 6 czerwca 2008, o 01:41

po aktualizacji kanalow pojawil sie prawidlowy opis 'Polsat Sport HD test'
ciekawe, ze paczka emitelu jest nadawana w AC3 oraz MPEG ( dzwiek )
printscreen kanalow
http://img405.imageshack.us/img405/7656/polsat2re0.jpg

PiterKDL

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: PiterKDL » 10 czerwca 2008, o 18:21

Również zauważyłem, że pojawił się nowy kanał, ale na złość nie mogę go poprawnie odbierać. Odbieram Polsat i TVN bez problemów, a PS HD wywala mi, że program niedostrojony. Mam antenę pokojową z regulowanym wzmacniaczem skierowaną prosto na PKiN (mam 5,5 km w linii prostej, jest nawet widoczność optyczna) i kicha. Tak się cieszyłem gdy zobaczyłem nagłówek z nazwą, ale niestety nic poza tym. Przez jakiś czas był nawet dźwięk, bez obrazu. Mam Bravię 40" i CI Conax NP4.

tdj

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tdj » 10 czerwca 2008, o 20:04

ja mieszkam 2x dalej i odbieram PS HD na kawalku kabla tv ze sciagnieta izolacja na koncu, kabel lezy na parapecie wewn, pokoju i jest OKodlacz antene od pradu i sprobuj jeszcze raz...

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Przecin » 10 czerwca 2008, o 20:52

O ile się nie mylę to moduły CI NP4 (Conax i Viaccess) nie są przeznaczone do progranów nadawanych w HD.

wlodpe

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: wlodpe » 10 czerwca 2008, o 21:31

Witam,No to jaki moduł można zastosować jako transkoder MPEG-4 do MPEG-2 w gniazdko CAM do LCD??? Przecież docelowo wszyscy będą chcieli jak najwięcj HD i FullHD!!!

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Przecin » 10 czerwca 2008, o 22:03

W tej chwili żaden nie transkoduje treści HD, ale możliwe, że  firma Neotion niedługo wypuści na rynek moduły oparte o procesor NP4 HD. Kiedy to dokładnie będzie to na razie nie wiadomo.

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: JarekM » 11 czerwca 2008, o 01:51

[quote]W tej chwili żaden nie transkoduje treści HD, ale możliwe, że firma Neotion niedługo wypuści na rynek moduły oparte o procesor NP4 HD.[/quote]
pytanie za 100 punktów: czy wbudowany dekoder DVB-T obsługuje HDTV ???
obawiam się, że dołożenie modułu transkodera MPEG-4/2 HD nie rozwiąże problemu jeśli wbudowany dekoder obsługuje tylko DVB-T MPEG-2 SD. Nadal pozostaje zewnętrzny STB dołączony przez złącze HDMI.

Aljot

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Aljot » 11 czerwca 2008, o 08:06

Ja Polsat Sport HD oglądam na komputerze i niestety mam obraz poklatkowy, z Tvn HD nie miałem tego problemu.

tdj

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tdj » 11 czerwca 2008, o 09:45

zainstaluj kodek coreAVC 1,7 i wybierz go w programie

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: KrzysztofD » 11 czerwca 2008, o 09:47

TVN HD miał mniejszą rozdzielczość, czy używasz w kompie trybu 1920x1080?
Na procku E2180, zintegrowanej grafice intela, coreavc, DVBViewer przedostatnia wersja (na zasadzie: działa, to nie zmieniam) tryb graficzny 1280x1024 - Polsat Sport HD obciąża proca w 50%.Ewentualny obraz poklatkowy mam przy dodatkowym obciążeniu proca do 100%.


PiterKDL

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: PiterKDL » 11 czerwca 2008, o 12:21

Previously Przecin wrote:[quote]O ile się nie mylę to moduły CI NP4 (Conax i Viaccess) nie są przeznaczone do progranów nadawanych w HD.
[/quote]
Kombinowałem z anteną na setki sposobów, bez prądu również, jak zalecał Tomek. Ale widać Przecin ma rację. No i klops. Hollex sprzedaje te moduły w rozsądnej cenie, ale nie podają, że na tym się nie da odbierać HD. Lepiej chyba będzie zainwestować w zewnętrzny odbiornik

Aljot

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Aljot » 12 czerwca 2008, o 01:09

O dziwo w DVDViewer kodek wideo miałem ustawiony

tkirmuc

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tkirmuc » 12 czerwca 2008, o 14:35

A możecie doradzić jaki tuner PCI (USB?) kupić, żeby dział z DVBViewer i pozwalał cieszyć się Polsatem Sport HD z DVB-T w W-wie? Jest mnóstwo kart na rynku ale z tego co wiem, większość nie obsługuje MPEG-4.Będę wdzięczny za sugestie.

quba54

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: quba54 » 12 czerwca 2008, o 15:45

Ja mam kartę Compro VideoMate E700 i nie mam problemów z odbiorem obydwu multipleksów (soft dołączony do karty nie obsługuje mpeg4). Prawdopodobnie wszystkie karty dostępne ze sterownikami BDA będą dobre do odbioru mpeg4 - karta służy jedynie jako tuner, resztą i tak zajmuje się oprogramowanie na PC. Polecam MediaPortal (ja właśnie używam tego softu) - działa bez problemu na standardowych ustawieniach.

Greeg22

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Greeg22 » 12 czerwca 2008, o 16:18

Witam ,  ja używam tego  http://www.q-s.pl/prod2/LIFEVIEW_LV5T.html tunera na usb i doskonale sobie radzi z przekazem DVBT w Warszawie, odbieram wszystkie programy sd MPEG4 oraz Polsat SportHD ale wymaga on procka 2 Core lub karty wideo ze wspomaganiem sprzętowym.Total Media Player 3.5 dołączony na płycie instalacyjej  zapewnia doskonałą obsługę wszyskich plików multimedilanych na kompie .

tdj

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: tdj » 12 czerwca 2008, o 20:08

MediaPortal dziala na standardowych tzn? nie instalowales zadnych kodekow poza programem?

pabloss

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: pabloss » 12 czerwca 2008, o 23:51

Previously Andrzej Jankowski wrote:[quote]Ja Polsat Sport HD oglądam na komputerze i niestety mam obraz poklatkowy, z Tvn HD nie miałem tego problemu.[/quote]Ja oglądam na stacjonarnym dekoderze combo HD Vantage 7100ts i też Polsat Sport HD zacina się co kilkanaście sekund. Na TVN HD tego nie było. Poziom sygnału mam 90%. Pozostałe kanały zarówno z POT jak i Emitela nie zacinają się więc jest to wina nadawcy.

Greeg22

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: Greeg22 » 13 czerwca 2008, o 10:47

Nie potrzebne dodatkowe kodeki, Total Media Player ma wszystko co potrzebne ale jest konieczna płytka instalacyjna z softem i sterownikami do tunera na której masz klucz licencyjny.Prawdopodobnie ten klucz określa jaką funkcjonalność ma program i jakie kodeki są używane.(np. dekoder DD)

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Jest Polsat Sport HD ( full HD 1920x1088 ) - Warszawa

Post autor: KrzysztofD » 13 czerwca 2008, o 11:34

W Combo Vantage przy firmware z 2 czerwca jest interesujący dopisek:
New Videodriver for 1080i fixedCzy te zacięcia są regularne?

Odpowiedz