Zdublowane wpisy na liście programów

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Tharazi
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69; siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Tharazi » 25 lipca 2011, o 17:34

odziom91 pisze:
Puma pisze:Ciekawa sprawa... na facebook jest ktoś kto twierdzi że Trzeciewiec nadaje od kilku dni i się wykłóca ze mną.

Twierdzi że mieszka w Bydgoszczy i pokazał obraz na dowód... tyle że tam jest 818MHz czyli Kraków.
http://img21.imageshack.us/img21/3417/listakow507.jpg
Może jakieś szczegóły? Kim jest ta osoba na Facebooku? ;)

Ja mieszkam w Bydgoszczy i mogę w 100% powiedzieć, iż na kanale 64 (818 MHz) oraz na innych nic nie nadaje.
Jedyne co odbieram, to Iławę (kanał 24 i 46) oraz wieczorami Rachocin (35 kanał). ;)

:: Edycja ::
Zauważyłem, że tunery telewizji cyfrowej (lub przynajmniej ten, który posiadam) przy wyszukiwaniu automatycznym nie pozwalają na dublowanie kanałów. Ktoś może to potwierdzić? ;)
Mój również nie pozwala na dublowanie kanałów. A jak chce wyszukiwanie ręczne zrobić to jest źle skala zrobiona bo jak np częstotliwość dla kanału 21--474 jest na kanale 13 :P i tak dalej z każdym kanałem, czyli jak u mnie z Płocka MUX-3 jest na kanale 57 to według tunera na 49 :P

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: odziom91 » 25 lipca 2011, o 18:11

Czyli jeśli uruchomią MUX#2 z Trzeciewca, to i tak przy skanowaniu automatycznym załaduje się tylko Iława, gdyż ma "niższy numerek" ;) Czyli najlepszą opcją jest skanowanie ręczne. :)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Jarosław Bałuka » 25 lipca 2011, o 22:22

odziom91 pisze:Czyli jeśli uruchomią MUX#2 z Trzeciewca, to i tak przy skanowaniu automatycznym załaduje się tylko Iława, gdyż ma "niższy numerek" ;) Czyli najlepszą opcją jest skanowanie ręczne. :)
Jeżeli odbiornik skonstruowany jest poprawnie wg norm to po wykryciu takich samych multipleksów nadawanych na różnych kanałach powinien po przeskanowaniu pasma wybrać i zapisać tylko multipleks mocniejszy. Nie powinno być zdublowanych kanałów na liście. Również bez znaczenia powinien być nr kanału (niższy czy wyższy).

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Maciey » 25 lipca 2011, o 22:23

odziom91 pisze:Czyli jeśli uruchomią MUX#2 z Trzeciewca, to i tak przy skanowaniu automatycznym załaduje się tylko Iława, gdyż ma "niższy numerek" ;) Czyli najlepszą opcją jest skanowanie ręczne. :)
Powinien się załadować ten z lepszym sygnałem. U rodziców tak było - tuner wyszukał MUX-2 ze Skrzycznego (k.38) oraz z Katowic (k.49), ale zapisał się ten drugi.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Tomasz Berezowski » 26 lipca 2011, o 01:12

Jarosław Bałuka pisze:
odziom91 pisze:Czyli jeśli uruchomią MUX#2 z Trzeciewca, to i tak przy skanowaniu automatycznym załaduje się tylko Iława, gdyż ma "niższy numerek" ;) Czyli najlepszą opcją jest skanowanie ręczne. :)
Jeżeli odbiornik skonstruowany jest poprawnie wg norm to po wykryciu takich samych multipleksów nadawanych na różnych kanałach powinien po przeskanowaniu pasma wybrać i zapisać tylko multipleks mocnijszy. Nie powinno być zdublowanych kanałów na liście. Również bez znaczenia powinien być nr kanału (niższy czy wyższy).
Eeee, tu bym się spierał, chyba jednak to tak nie działa. Zapytam Krzysia Lemiecha.

Robert03
Posty: 897
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Miejscowość: Świecie
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60(H),ATV 19/21-69(H),ATV 19/21-60(V),VHF Turbo-T(H)
2xUKF 5 elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*,*Osielsko*

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Robert03 » 26 lipca 2011, o 08:33

Tomasz Berezowski pisze: Eeee, tu bym się spierał, chyba jednak to tak nie działa. Zapytam Krzysia Lemiecha.
Kolega skanował eter automatycznie. Antena ustawiona na Kisielice 25 km od masztu tyłem do Pieczewa ponad 60 km od masztu. Środek lasu analog w tym miejscu bardzo trudny w odbiorze. Tuner znalazł MUX-3 z Kisielic i 2x MUX-2: Z Iławy i z Olsztyna. W pamięci zapisały się wszystkie programy. Te z MUX-2 są zdublowane.
Ale co to za problem. Posortować, usunąć. Życzę wszystkim żeby tylko takie "problemy" mieli z DVB-T i żeby się każdemu MUX'y powtarzały w menu.
Są obszary gdzie nie ma żadnego MUX'u :-( i nie ma "problemu" :(

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: tomek1106 » 26 lipca 2011, o 10:23

U mnie na telewizorku LG 32LE4500 dubluje kanały i mogę sobie później wybrać który chce używać np. mam MUX3 z Płocka k.57 i z Konina k.45. I mogę sobie porównywać gdzie lepszy sygnał a w razie potrzeby mogę sobie zmienić jakby coś się działo z odbiorem. :)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Jarosław Bałuka » 26 lipca 2011, o 10:26

Tomasz Berezowski pisze:
Jarosław Bałuka pisze:
odziom91 pisze:Czyli jeśli uruchomią MUX#2 z Trzeciewca, to i tak przy skanowaniu automatycznym załaduje się tylko Iława, gdyż ma "niższy numerek" ;) Czyli najlepszą opcją jest skanowanie ręczne. :)
Jeżeli odbiornik skonstruowany jest poprawnie wg norm to po wykryciu takich samych multipleksów nadawanych na różnych kanałach powinien po przeskanowaniu pasma wybrać i zapisać tylko multipleks mocnijszy. Nie powinno być zdublowanych kanałów na liście. Również bez znaczenia powinien być nr kanału (niższy czy wyższy).
Eeee, tu bym się spierał, chyba jednak to tak nie działa. Zapytam Krzysia Lemiecha.
No akurat tak to powinno działać :) Zresztą jest to dość dobrze opisane w KDP w0.6, co zapewne Krzysztof potwierdzi :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Maciejek » 26 lipca 2011, o 11:13

Panie Jarosławie proponowałbym przenieść tę dyskusję (dot. dublowania w odbiorników różnych kanałów tego samego muxa) w bardziej ogólne miejsce (dostępne dla większej ilości czytelników) ponieważ są to dosyć istotne informacje dotyczące zachowywania się sprzętu, którego tak naprawdę się ciągle uczymy obsługiwać (jako laicy w tematach konstrukcyjnych odbiorników)

ps sam byłem trochę zdziwiony, że nie mogę dodać do listy w TV muxa2 z dwóch lokalizacji- teraz już wiem dlaczego tak się dzieje.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: odziom91 » 26 lipca 2011, o 17:45

Maciejek pisze:ps sam byłem trochę zdziwiony, że nie mogę dodać do listy w TV muxa2 z dwóch lokalizacji- teraz już wiem dlaczego tak się dzieje.
Możesz, ale jak będziesz skanować eter ręcznie. ;) W automacie, jak widzisz, różnie bywa. ;)

Hmmm... może to wynika z ustawień samego odbiornika, czy tunera? ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Maciejek » 26 lipca 2011, o 18:31

odziom91 pisze:
Maciejek pisze:ps sam byłem trochę zdziwiony, że nie mogę dodać do listy w TV muxa2 z dwóch lokalizacji- teraz już wiem dlaczego tak się dzieje.
Możesz, ale jak będziesz skanować eter ręcznie. ;) W automacie, jak widzisz, różnie bywa. ;)

Hmmm... może to wynika z ustawień samego odbiornika, czy tunera? ;)
Sprawa o tyle ciekawa (przynajmniej w Bravii W5500), że mogę owszem dodać do listy ale po ponownym włączeniu TV, kanał wprowadzonego mux`a zostaje automatycznie podmieniony na ten najsilniejszy (bez względu na ustawienia w menu TV dot. "automatycznej zmiany kanału"

W serii EX301 w ogóle, nawet ręcznie programując, nie jest możliwe dodanie do listy dubli muxa.

biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: biopar » 27 lipca 2011, o 12:06

Jarosław Bałuka pisze: No akurat tak to powinno działać :) Zresztą jest to dość dobrze opisane w KDP w0.6, co zapewne Krzysztof potwierdzi :)

Obrazek
No powinno działać pod warunkiem napotkania sygnału o tych samych parametrach ON_ID, TS_ID,S_ID. Ale przecież każdy nadajnik ma swoją oryginalną nazwę i czy to nie jest przypadkiem ON_ID? W taki sposób każdy normalny odbiornik TV zdubluje kanały. Jak wystartuje trzeciewiec, to powiem Wam co robi mój Phillips.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 lipca 2011, o 12:14

biopar pisze:
No powinno działać pod warunkiem napotkania sygnału o tych samych parametrach ON_ID, TS_ID,S_ID. Ale przecież każdy nadajnik ma swoją oryginalną nazwę i czy to nie jest przypadkiem ON_ID? W taki sposób każdy normalny odbiornik TV zdubluje kanały. Jak wystartuje trzeciewiec, to powiem Wam co robi mój Phillips.
Wszystkie w/w parametry są identyczne we wszystkich emisjach MUX2.
BTW, ON_ID czy Original_Network_ID jest jeden taki sam dla całego kraju.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Tomasz Berezowski » 27 lipca 2011, o 12:31

biopar pisze:
Jarosław Bałuka pisze: No akurat tak to powinno działać :) Zresztą jest to dość dobrze opisane w KDP w0.6, co zapewne Krzysztof potwierdzi :)

No powinno działać pod warunkiem napotkania sygnału o tych samych parametrach ON_ID, TS_ID,S_ID. Ale przecież każdy nadajnik ma swoją oryginalną nazwę i czy to nie jest przypadkiem ON_ID? W taki sposób każdy normalny odbiornik TV zdubluje kanały. Jak wystartuje trzeciewiec, to powiem Wam co robi mój Phillips.
ON_ID dla MUX-1 i MUX-2 będzie jednakowe, ON-ID będzie różne dla każdego obszaru zregionalizowanego, ale jednakowe dla wszyskich nadajników w danym obszarze zregionalizowanym. Taka przynajmniej jest moja wiedza.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Zdublowane wpisy na liście programów

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 lipca 2011, o 13:25

Tak, ON_ID będzie jednakowe dla wszystkich multipleksów w kraju. ON_ID przydzielany jest dla danego kraju.
Dla Polski ON_ID = 0x2268.

Różne natomiast będą Network_ID tam gdzie multipleks jest regionalizowany (np. MUX3, MUX1). Multipleks ogólnopolski (np. MUX2) ma jeden Network_ID na cały kraj.
Dla Polski przydzielono pulę numeracyjną Network_ID od 0x3401 do 0x3500.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Zdublowane wpisy na liście programów

Post autor: Maciejek » 1 sierpnia 2011, o 09:43

Mogę potwierdzić że, "ALGORYTM WYBORU LEPSZEGO SYGNAŁU" pięknie działa w Sony (W5500) w zależności od szeroko ujętej jakości sygnału, TV, niezauważalnie dla użytkownika sam dostraja się do kanału, z którego jest "najczystszy" sygnał (gdy się jest w zasięgu co najmniej dwóch nadajników tego samego muxa).
W praktyce to nawet nie zauważę gdy jeden z nadajników będzie przykładowo wyłączony na czas konserwacji - i to jest piękne w DVB-T :)

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: Zdublowane wpisy na liście programów

Post autor: Strzelb@ » 1 sierpnia 2011, o 20:11

Maciejek pisze:Mogę potwierdzić że, "ALGORYTM WYBORU LEPSZEGO SYGNAŁU" pięknie działa w Sony (W5500) w zależności od szeroko ujętej jakości sygnału, TV, niezauważalnie dla użytkownika sam dostraja się do kanału, z którego jest "najczystszy" sygnał (gdy się jest w zasięgu co najmniej dwóch nadajników tego samego muxa).
W praktyce to nawet nie zauważę gdy jeden z nadajników będzie przykładowo wyłączony na czas konserwacji - i to jest piękne w DVB-T :)
W telewizorach SONY dwie funkcje odpowiadają za wybór silniejszego nadajnika:
1) "Automat. info. dot. usług"
2) "Zmiana usług"
Ustawienie na "wył" powoduje, że TV nie przełącza się automatycznie do silniejszego nadajnika i można zaprogramować te same programy, ale z różnych nadajników.

PS. Odbieram mux2 i mux3 ze Śremu i z Rusinowa (tyłem anteny). Kilka razy udało mi się złapać Mikstat, ale tylko przy dbd tropo.

wlodarek1
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 08:57

Odrzucanie zdublowanych sygnałów DVB-T przez urządzenia

Post autor: wlodarek1 » 9 grudnia 2011, o 12:22

Zastanawia mnie taka rzecz ; dlaczego twórcy firmware telewizorów
np samsunga lub komputerowych programów ; Kaffeine na linuksie lub
windows-media-center na windows zrobili tak że te urządzenia lub programy
nie dodają do listy kanałów tych które znalazły po raz drugi .
W analogowej tv taki problem nie występuje .
A np programy AVER TV na windows lub W-SCAN na linuksie umieszczają na liście
znalezionych kanałów wszystko co wychwyciły nawet jeśli sygnał np MUX2 sięe powtarza .
Innym słowem ; jak zmusić tv samsunga by zapisał na liście kanałów obydwa sygnały MUX2 -
tak akurat jest w mojej okolicy a nie odrzucał drugiego za znalezionych strumieni ?
Z góry dzięki za wszelkie porady .

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Zdublowane wpisy na liście programów

Post autor: qwerty » 9 grudnia 2011, o 13:10

Chodzi ci o zapisanie 2 razy multipleksu z różnych nadajników? Jak tak to pomysł jest bez sensu.

wlodarek1
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 08:57

Re: Zdublowane wpisy na liście programów

Post autor: wlodarek1 » 9 grudnia 2011, o 13:23

A ja uważam że to ma sens , bo jeśli 1 nadajnik się popsuje
lub jest planowa przerwa konserwacyjna to można odbierać z drugiego nadajnika .
Tak jest w analogu . W cyfrze też tak owinno być [wg mnie]

Odpowiedz