Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Traper
Posty: 4
Rejestracja: 10 czerwca 2013, o 19:54
Odbiornik: ferguson t65

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Traper » 14 czerwca 2013, o 18:15

Byczek12345 pisze:Nic nie poradzisz na to, tak współpracuje niedopracowana elektronika, nikt nie przewidział podłączania dekodera do monitora. Przeczytaj moje dwa posty, albo cały wątek.

edit.
U mnie logo startowe nie przeszkadzało w WIWA 80, a w WIWA 50 NEW nie widział monitora nawet po uruchomieniu dekodera, pomagało rozłączanie kabla, czego nie powinno się robić.

Najlepiej idź do sklepu, weź dekoder z możliwością zamiany na inny, gdyby ten nie współpracował. Na początek wybierz WIWA 80 mini (ważne mini, nie Evo NEW), albo Fergusona, którego poleca kolega micoud. Omijaj dalekim łukiem procesor MSD7818.
Przeczytałem cały ten wątek chyba dwukrotnie, najlepsze to, że w tym wątku znalazłem dwa przypadki, a na innym forum jeszcze jeden w których nie było problemu ze współpracą dekodera ferguson t65 i monitorami ASUS (bardzo podobnych modelach do mojego czyli VW 224T o tej samej rozdz. max 1650 X 1050).
micoud pisze:Traper, a masz ustawiony sygnał na 60Hz?!
Najlepiej podłączyć jednocześnie telewizor poprzez złącze SCART, monitor poprzez złącze DVI-HDMI i zmieniać ustawienia w dekoderze do czasu pojawienia się obrazu na monitorze.

Traper, piszesz że mimo wyłączenia i włączenia monitora obraz się nie wyświetla. To mi wskazuje na ustawienie rozdzielczości np. 720p(50Hz). Ustaw 720p(60Hz)
Po lekturze tego wątku zmiana częstotliwości to jest to od czego zacząłem.
Z podłączeniem pod tv i monitor w jednym momencie aby zmieniać parametry sygnału wyjściowego i sprawdzać od razu efekty też już przerabiałem bez efektu. Co ciekawe obraz na ułamki sekund pojawiał mi się dopiero w momencie gdy odłączyłem od dekodera tv i pozostał sam monitor. Obraz pojawiał się niezależnie od sygnału jaki podawał dekoder - mógł być np 720i.

Wpadłem na szalony ale mało kosztowny pomysł kupna jeszcze innego przewodu tzn. zamienię
obecny:
HDMI - DVI-D (24 + 1 pin dual link) na
HDMI - DVI-D (18 + 1 pin single link)

Dziękuję kolegom za podpowiedzi.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Byczek12345 » 14 czerwca 2013, o 19:57

Podziel się z nami czy to pomogło. :D :D :D

Lepiej uczyć się na cudzych błędach, jest taniej.
Ostatnio zmieniony 16 czerwca 2013, o 22:16 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 2 razy.

micoud
Posty: 9
Rejestracja: 6 czerwca 2013, o 06:53
Odbiornik: Ferguson T650i

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: micoud » 14 czerwca 2013, o 21:23

Nie ma sensu zmieniać kabla, bo to na 99% nic nie da.
Zmień dekoder na Ferguson T650i. Ja zmieniłem i jest ok :)

W "sklepie nie dla idiotów" jest teraz za 99PLN. Możesz kupić, sprawdzić w domu. Jeśli będzie ok, to zostawiasz, jeśli nie to zwracasz.
W e-sklepach też masz 10 dni na sprawdzenie sprzętu.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: marcin6660 » 16 czerwca 2013, o 18:57

Tyle jest monitorów z D-Sub że aż dziwne że żaden producent nie decyduje się na wyprodukowanie tunera DVB-T z wyjściem D-Sub.

Traper
Posty: 4
Rejestracja: 10 czerwca 2013, o 19:54
Odbiornik: ferguson t65

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Traper » 23 czerwca 2013, o 18:38

micoud pisze:Nie ma sensu zmieniać kabla, bo to na 99% nic nie da.
Zmień dekoder na Ferguson T650i. Ja zmieniłem i jest ok :)

W "sklepie nie dla idiotów" jest teraz za 99PLN. Możesz kupić, sprawdzić w domu. Jeśli będzie ok, to zostawiasz, jeśli nie to zwracasz.
W e-sklepach też masz 10 dni na sprawdzenie sprzętu.
Posłuchałem kolegi i kupiłem Fergusona T650i. Jak dojdzie do mnie paczka to podłącze i poinformuje Was o rezultatach.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Byczek12345 » 23 czerwca 2013, o 23:20

Ja ponawiam swoje pytanie, dlaczego nie każdy monitor potrafi współpracować z każdym dekoderem. Przecież HDMI jest kompatybilne wstecznie z DVI-D, monitor ASUS VW 224t posiada wsparcie dla HDCP.

Możliwe że w urządzeniach są stosowane niekompletne układy (HDMI w dekoderze i DVI w monitorze)?

Pytanie oczywiście dla znawców zagadnień transmisji sygnałów analogowo-cyfrowych, którzy udzielają się na tym forum.
Ostatnio zmieniony 26 września 2013, o 20:12 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Anduraki » 29 czerwca 2013, o 09:54

Obraz pojawiał się niezależnie od sygnału jaki podawał dekoder - mógł być np 720i.
nie mógłby być bo nie ma czegoś takiego jak 720i

kepak
Posty: 21
Rejestracja: 18 grudnia 2011, o 20:13
Odbiornik: Strong prima V, a czasem Media tech mt4163
Instalacja antenowa: Technisat Terrate

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: kepak » 30 czerwca 2013, o 19:06

Witam
Chcę zrobić taki myk i pytam się czy może się udać.
Posiadam dekoder wiwa HD80 new. Mogę tanio kupić monitor asus vk191 ( http://www.asus.com/Monitors_Projectors ... ifications ) tylko niestety nie wiem czy posiada dvi (przyjmuje,że nie posiada).
zamierzam kupić konwenter (10$ można jeszcze dać)
http://www.aliexpress.com/item/1pcs-lot ... 61845.html
I teraz moje pytanie. Czy to będzie razem działać. Proszę o odpowiedź.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Byczek12345 » 30 czerwca 2013, o 19:46

Połącz przez kabel dual link HDMI - DVI-D.

Monitor asus vk191 z indeksem T i N posiada wejście DVI-D, oraz wspiera HDCP, powinno to działać, podkreślam, powinno.

Twoje połączenie chyba nikt nie testował. Było coś na elektrodzie na ten temat.
HDMI jest cyfrowe, D-SUB analogowe , musi być konwerter.

User manual asus vk191.
http://dlsvr04.asus.com/pub/ASUS/LCD%20 ... Manual.pdf
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2013, o 21:31 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 2 razy.

kepak
Posty: 21
Rejestracja: 18 grudnia 2011, o 20:13
Odbiornik: Strong prima V, a czasem Media tech mt4163
Instalacja antenowa: Technisat Terrate

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: kepak » 30 czerwca 2013, o 20:04

Co do ego monitora to są różne wersje (w zależności od ostatniej litery modelu)
1. Wersja z d posiada tylko dsub, bez głośników i kamera vga)
2. Wersja z n posiada dvi i kamerę 1.3, bez głośników
3. Wersja z t (dvi, głośniki kamera 1.3)
4. Wersja z s (dsub, głośniki, kamera 1.3).
Egzemplarz który mam okazje kupić ma na pewno głośniki i kamerę 1.3 i podejrzewam ,że to model s (bo chyba te występowały częściej w pl).. Mogę go zakupić za 140 zł w moim mieście (więc chyba się opłaca).
Pooglądam sobie na youtube, może ktoś podłączał do podobnego sprzętu.
ps Jaką częstotliwość na hdmi mają konsole typu xbox albo ps3 ?

minerek
Posty: 3
Rejestracja: 20 stycznia 2014, o 14:58
Odbiornik: Wiwa HD90 Memo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krakow, Choragwica

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: minerek » 20 stycznia 2014, o 15:53

Witam, mam podobne problemy do Waszych. Kupilem kilka dni temu tuner WIWA HD90 Memo, ta wersja NEW, probuje podpiac go do mojego monitora Lenovo LT2252p przez przejsciowke DeLock HDMI-DisplayPort i mam problem z sygnalem. Pojawia sie zilona dioda i po chwili przelacza sie w tryb oszczedny i zapala sie zolta lampka jakby sygnalu nie bylo. Po SCART dziala. Zastanawiam sie bo czytalem troche tych watkow ze Fergusony lepiej sobie radza. I tez ma wplyw na to chipset. Czy na T650i na Ali bedzie to dzialac? wiem ze sa problemy z 16:10 ale chodzi mi w tym momencie o sam obraz.. moze jest tu ktos z Krakowa i bylaby mozliwosc pozyczenia na chwile takiego tunera w celu sprawdzenia zeby nie kupowac na darmo?

edit/ Pisownia PL!

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Byczek12345 » 20 stycznia 2014, o 23:25

Mnie się wydaje że w Twoim przypadku winne jest połączenie przez DisplayPort, dekoder (pewnie żaden) nie potrafi przełączyć na niego, trochę poczytaj. Dekoder musiałby mieć wyjście DisplayPort.
http://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
Spróbuj połączyć przez HDMI - DVI-D, powinno działać na Twoim monitorze.
Może uda się pożyczyć taki kabel w sklepie. Format monitora 16:10 nie będzie przeszkadzał.
Ten monitor ma wejście SCART?

http://www.display-port.pl/faq.htm
Czy DisplayPort jest kompatybilny z HDMI lub DVI?

Tak, jeżeli urządzenie nadające sygnał ma możliwość przełączenia rodzaju sygnału z DisplayPort na HDMI, DVI a nawet VGA to bez problemu będzie to ze sobą współgrać.

Musiałbyś zastosować konwerter hdmi to displayport.

minerek
Posty: 3
Rejestracja: 20 stycznia 2014, o 14:58
Odbiornik: Wiwa HD90 Memo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krakow, Choragwica

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: minerek » 28 stycznia 2014, o 14:21

Wlansie taki konwerter zastosowalem, DP-HDMI i kablem HDMI wyszedlem do tunera. Nie bylo sygnalu. Udalo mi sie pozyczyc od kolegi adapter taki we wtyczce hdmi-dvi i podpialem sygnal do monitora po DVI i smiga wszystko. Niepotrzbenie kupilem markowa przejsciowke dp-hdmi za 45 zl :/ ale coz, czlowiek uczy sie na bledach :) dzieki za pomoc.

tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: tempel54 » 31 stycznia 2014, o 11:46

minerek pisze:Udalo mi sie pozyczyc od kolegi adapter taki we wtyczce hdmi-dvi i podpialem sygnal do monitora po DVI i smiga wszystko.
Chyba tylko obraz. DVI nie przenosi Audio.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: Byczek12345 » 1 lutego 2014, o 01:54

Ten monitor NIE POSIADA GŁOŚNIKÓW :mrgreen: Tak wynika ze specyfikacji.
Dlatego poradziłem połączenie przez DVI-D.

Za dobry konwerter hdmi to displayport trzeba dać ok. 200 zł.
Przejściówki za 45 zł. działają w drugą stronę (wyjście displayport).

Audio może sobie słuchać na głośnikach podłączonych pod dekoder.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2014, o 16:39 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 2 razy.

tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: tempel54 » 1 lutego 2014, o 23:43

To pisz precyzyjnie. To że śmiga wszystko oznacza poprawny sygnał w dosłownym tego słowa znaczeniu. :evil:

Awatar użytkownika
anor3
Posty: 1
Rejestracja: 13 stycznia 2015, o 22:10

Re: Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Post autor: anor3 » 13 stycznia 2015, o 22:50

Acer al1916w+wiwa hd80 mini
Witam.
Temat trochę stary ale jak widać po mnie jeszcze do wykorzystania.Trochę musiałem pogrzebać aby uruchomić tv na monitorze,dzięki wam udało się bez pudła :) Podaję moje zestawienie sprzętowe,które działa bez problemu,może komuś się przyda.

Monitor-Acer al1916w (wejście VGA,16:10,1440x900,60/75Hz)
Tuner DVB-T WIWA new HD80 MINI (ustawienia 720p,NTSC)
Konwerter HDMI-VGA+audio (w granicach 25 pln)
Głośniki z konwertera-aktywne,lub z tunera (L/R wyjścia są lecz nie sprawdzałem)

Jak pisałem,działa bez problemu,również wzbudzenie i uśpienie monitora.

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

sygnal nie prawidłowy 15.6 kHz/50Hz

Post autor: 90tomash » 2 maja 2015, o 19:02

Witam mam wiwe hd95 Mc I monitor lg 23mp75 .
dZis siostra zadzwoniła ze takie coś jak w tytule jej się wyświetliło .
dźwięk jest a zamiast obrazu na monitorze taki komunikat jak wyżej .
dodam że na innym kablu hdmi tez tak jest
jak podłącze np laptop pod monitor to jest ok.
powiedzcie mi o co chodzi ? Co się zepsuło ? Dekoder czy monitor? ? Proszę o pomoc.

Maniek99
Posty: 572
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: sygnal nie prawidłowy 15.6 kHz/50Hz

Post autor: Maniek99 » 2 maja 2015, o 19:17

Znaczy chodziło dobrze i przestało?
Niech pokombinuje z rozdziałką(to mogła przestawić jednym klawiszem)i trybem pracy (NTSC/PAL, choć nie wiem czy to ma wpływ przy HDMI).

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: sygnal nie prawidłowy 15.6 kHz/50Hz

Post autor: adac » 2 maja 2015, o 20:11

Laptop daje zawsze 60 Hz na wyjściu grafiki dlatego monitor będzie działał. 15,625 kHz/50Hz to nasz dawny PAL(D/K) którego monitor nie trawi.
Spróbuj ustawić w tej Wiwe rozdzielczość 720p/60 Hz albo standard tv NTSC jak ma coś takiego.
Tylko jak to zrobisz skoro nie masz obrazu ?

Odpowiedz