Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
haraz

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: haraz » 12 października 2007, o 11:53

Od kilku dni mam problem z prawidłowym odbiorem kanału POT w Warszawie. Jakość sygnału spada do ok 50%, co powoduje ciągłe rwanie. Dodam, że odbiór telewizji analogowej jak i cyfrowego TVP nie zmieniły się, więc na 90% wykluczam usterkę sprzętu antenowego u mnie. Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy ktoś ma podobny problem? Jakieś rady? Dodam jeszcze, że warunki odbioru dosyć dobre- 3-4 km od PKiN, idealna widoczność obiektu. Sygnał odbieram z szerokopasmówki bez wzmacniacza.

mm4738
Posty: 221
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Vu Duo2, T750 (T2)
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, Ślęża, Mikstat, Praded

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: mm4738 » 12 października 2007, o 18:39

Śrem też od dwóch dni wogóle nie nadaje.Co jest grane. Brak sygnału na k.23 i k.39

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: KrzysztofD » 14 października 2007, o 03:00

Od kilku dni? Zapewne od 8 października, kiedy to moc promieniowana (przynajmniej w moim kierunku - 4 km na północ od PKiN) zrównała się z kanałem 48 (do tej pory było znacznie mniej).
Być może nie w każdym kierunku moc promieniowana jest jednakowa - nikt nie powiedział, który system antenowy budynku PKiN jest użyty do emisji na kanałach 48 i 55.
W przypadku jednakowej mocy w każdym kierunku i zwiększonej od kilku obstawiłbym u kolegi Marcina zwiększony poziom odbić co może dać takie efekty jakościowe.
I jeszcze jedno - zrobić próbę z tłumikiem - za duży sygnał też może ogłupić tuner.

haraz

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: haraz » 16 października 2007, o 01:37

Częściowe wytłumienie sygnału okazało się strzałem w 10, wszystko wróciło do normy. Dziękuję koledze Krzysztofowi za wskazówki. Swoją drogą, ciekawe jak tego typu problemy zostaną rozwiązane w przyszłości, kiedy platforma cyfrowa stanie się obowiązująca.

Grzes

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: Grzes » 16 października 2007, o 13:02

Testy obecnie są w MPEG2 czy MPEG4? Mieszkam na Bielanach i Emitela odbieram z jakością 100%, a POT - nie daje się namierzyć...  Zbyt mocny sygnał na pewno nie jest moim problemem.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: mmm777 » 16 października 2007, o 17:35

Szczęśliwie jest i jedno i drugie.A co z kartą? Jak miałem DTV2000 H to POT nie było, a z DTV1800 H jest .

Grzes

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: Grzes » 16 października 2007, o 21:03

Mam STB Kaon KFT570... Ciekawe wobec tego kto ma problem "z byciem standardowym" POT czy mój Kaon...

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: mmm777 » 16 października 2007, o 22:16

Co do siły sygnału to trudno mi się wypowiadać, bo:Winfast PVR2 pokazzuje max dla obydwu nadajników,DVBViewer pokazuje 18% dla obydwu. Ale jest wyraźnie więcej błędów w nagraniach z POT, więc pewnie sygnał jest słabszy.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: KrzysztofD » 17 października 2007, o 01:01

Winfast PVR 2 pokazuje tylko jakość, poziom sygnału jest mu obcy.DVBViewer
pokazuje poziom sygnału, ProgDVB osobno poziom i jakość, choć tu też
nie do końca bo taki np. Leadtek na USB zgrabnie mierzy poziom antenowy
(analogowe częstotliwości  również np. 51 kanał - oczywiście bez
obrazu) a już Leadtek DTV 1000 pokazuje albo 0% przy braku sygnału albo
od razu 99% przy jakimkolwiek odbiorze - być może to kwestia chipsetu
karty, sterowników czy też celowe działanie "bo lepiej wygląda" A
co do usterek, to nie wiemy, czy emisja POT jest bezbłędna, co prawda
mam 2  karty, 2 anteny ale odległość między nimi jest za mała, żeby
mieć pewność co do pomiaru - obie karty i anteny ewentualne usterki
rejestrują w tych samych klatkach i miejscach obrazu, a analiza tego
jest szczerze mówiąc nudna gdy kilka pomieszanych bloków obrazu w
jednej klatce wypada co kilka godzin.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: mmm777 » 17 października 2007, o 01:23

W każdym razie, przy ś.p. DTV2000 H istniała wyrażna koincydencja między tym, co pokazywał PVR 2  i DVBViewer, i można było obserwując je ustawiać antenę.Teraz jest bez sensu (18% to bzdura), ale to pewnie soft.Przy POT od czasu do czasu obraz się zacina, pojawiają się bloki - klasyczny efekt problemów z sygnałem, ale to tylko na oko.Po obróbce nagrania VideoReDo podaje ilość usuniętych felerów, w TVP praktycznie ich nie ma, w POT są.

Grzes

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: Grzes » 17 października 2007, o 04:06

A mogę prosić o podanie parametrów programów (PID-y, ...) nadawanych w multipleksie POT?

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: KrzysztofD » 17 października 2007, o 09:31

Ok, parametry POT wrzucam tu:http://supervhs.webpark.pl/pot.htm

Grzes

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: Grzes » 17 października 2007, o 15:59

Wielkie dzięki !!! 

Awatar użytkownika
macklim
Posty: 18
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Revo IKON

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: macklim » 11 grudnia 2007, o 21:58

mam AirStar'a na USB i DVBViewer 4.4.1 oraz kodek Cyberlinka H.264 z PowerDVD7.
Odbieram z PeKINu oddalonego nie więcej niż 4 km (Kasprzaka). Nie jestem w "line-of-sight" a antenę wycelowaną w kierunku nadajnika przesłaniają drzewa, innych przeszkód brak. Anteny: yaga 19-elem, siatkowa, pokojowa do dvb-t ze wzmacniaczem. Multipleks Emitela odbieram na 85-95%, SNR na poziomie 23dB, BER=0 brak badblocków, dzwięk i obraz - idealne. Za to odbiór POT'u to po prostu tragedia. Jakość 85%, SNR 21.5dB, BER=1.5E-5, sporo badblocków, obraz to "slideshow" zamrożonych klatek ze zmianą co 10sek. Co jest nie tak? Chyba moce transmisji POT i EMITELA w W-wie są podobne?
Próbowałem chyba wszystkiego: tłumik, filtry zaporowe na sąsiednie kanały, filtr na pasmo GSM, nic nie pomogło. Prośba o pomoc.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: KrzysztofD » 12 grudnia 2007, o 09:16

Moce ERP to są podobne, owszem, ale anteny nie są w tym samym miejscu.48 kanał jest emitowany z anteny na 223 metrze a POT, czyli kanał 55 - ze 188 metra - z braku dobrego modelu PKiN nie jestem pewien czy 188 metr jest to tuż pod kulą, czy wręcz pod zegarem!?W przypadku instalacji pod zegarem wiązka emisji może mieć kłopoty z oświetleniem w dół, co dawałoby przykre efekty dla obszarów w małej odległości od PKiN.
Zastanawia mnie też rzadko spotykany w innych instalacjach Emitela system antenowy POT: 1 piętro ale 8 ścian, chyba czas na sesję zdjęciową teleobiektywem z pobliskich wieżowców.Na Kasprzaka pozostaje zweryfikować sytuację innym odbiornikiem, zwłaszcza, że SNR  dla 55 porównywalny z kanałem 48.

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: yerry » 14 grudnia 2007, o 21:46

Obie emisje pracują z tej samej anteny nadawczej.

Awatar użytkownika
macklim
Posty: 18
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Revo IKON

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: macklim » 20 grudnia 2007, o 14:29

Co może być przyczyną znacznie niższego poziomu sygnału multipleksu na 55 kanale. Czy kanał analogowy  TVP INFO nadawany z dużą mocą może powodować przesterowanie obwodów wejściowych tunera ?

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: KrzysztofD » 20 grudnia 2007, o 18:54

Informacje o parametrach anten kanału 55 i 48 napisałem na podstawie dokumentów dostępnych na stronie www.emitel.pl - obecnie na stronie www już ich nie ma - czyżby zauważono, że ich treść znacząco się różni od prezentowanych na stronie Urzędu?Mam nadzieję, że to tymczasowa nieobecność spowodowana edycją.Przy okazji Panu yerry dedykuję słowa: Wysłana przez
yerry,

02.listopada.2007 22:14




Może lekka korekta położenia anteny pomoże. POT z lepszej anteny idzie, EmiTelowa emisja bez zmian (drobne korekty parametrów).

EagleEye

Co się stało z mocą POT w Warszawie?

Post autor: EagleEye » 30 grudnia 2007, o 15:04

Czy znowu były jakieś machinacje?

Musiałem ustawić antenę wyżej, żeby cokolwiek obejrzeć. Teraz mam TVP1, 2, Info.

Kultura, Historia i Sport - tyko dźwięk. Czy to normalne?

TVN, Polsatu i TV4 w ogóle nie mogę oglądać.

Proszę o pomoc.

Odpowiedz