Warszawa: praktyka

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: mmm777 » 31 stycznia 2007, o 22:37

Jestem skazany aktualnie na DVB-T (Leadtek DVBT-2000 H + nader śmieszna antena na parapecie, tyłem do nadajnika), więc pytanie jak z Warszawą - teraz i w przyszłości?
Bo na przykład w tej chwili nie ma sygnału. Czasami nie ma AC3 na TVP2. Jest jakiś TVP3 WR, który nie działa.Czy to będzie nadal działać? Czy coś przybędzie? Czy coś ubędzie? Bo jak trzeba to H.264 zdekoduję - DVB Viewer + dekoder Cyberlinka!

Tak nawiasem - filmy mają zadziwiająco niski faktyczny bitrate, chociaż nominalmy jest ustawiony na 10Mbit...

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: JarekM » 31 stycznia 2007, o 23:50


[quote]Jestem skazany aktualnie na DVB-T (Leadtek DVBT-2000 H + nader śmieszna antena na parapecie, tyłem do nadajnika), więc pytanie jak z Warszawą - teraz i w przyszłości?[/quote]Warszawa ma się dobrze natomiast emisja DVB-T w Warszawie ma charakter testowy. Oznacza to, że  służy przede wszystkim do przeprowadzania różnego rodzaju eksperymentów. Wprawdzie staramy się aby nasze testy nie wpływały na odbiór sygnału ale czasem jest to nieuniknione.
Wdrożenie komercyjne DVB-T zależy głównie od decyzji urzędów regulujących rynek.
[quote]Bo na przykład w tej chwili nie ma sygnału. Czasami nie ma AC3 na TVP2. Jest jakiś TVP3 WR, który nie działa.[/quote]W tej chwili sygnal powinien być, natomiast zmiany konfiguracji są wynikiem testów.Program 'TVP3 WR' działa zgodnie z założeniami, jest widziany we Wrocławiu. Nie widać tam natomiast programu 'TVP3'.
[quote]Czy to będzie nadal działać?
[/quote]Powinno, przynajmniej do czerwca
[quote]Czy coś przybędzie? Czy coś ubędzie?
[/quote]Wiele się może zdarzyć ale na większe zmiany zawartości programowej na razie bym nie liczył.
[quote] Bo jak trzeba to H.264 zdekoduję - DVB Viewer + dekoder Cyberlinka!
[/quote]Nie wykluczone, że testy MPEG-4 zostaną przeprowadzone. Będzie o tym informacja na Forum.
[quote]Tak nawiasem - filmy mają zadziwiająco niski faktyczny bitrate, chociaż nominalmy jest ustawiony na 10Mbit...
[/quote]niski ? to znaczy jaki ??
Programy kodowane są statystycznie, chwilowa przepływność ma prawo się zmieniać i nie stanowi żadnego wyznacznika. Należy sobie raczej odpowiedzieć czy jakość obrazu jest akceptowalna.


mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: mmm777 » 1 lutego 2007, o 01:09

To znaczy, przeciętny film na DVD zajmuje (powiedzmy) 4+GB, a zapisany taki z TV jest zwykle o połowę mniejszy. VideoReDo podaje zwykle bitrate niewiele powyżej 2Mbit - ale też nie wiem, w jakim stopniu można mu wierzyć. Sądząc po wielkości przyciętego mpg, jest zbliżone do stanu faktycznego. Zapisany program ze studia ma zwykle bitrate sporo większy. Fakt, obraz nie wyglada źle, przy zapisie z PVR2000 z takim bitrate artefaklty by były doskonale widoczne - a tutaj wszystko gładkie.Nie mam sygnału, to znaczy skacze między 0% a 89%. 89% to u mnie max,

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: mmm777 » 2 lutego 2007, o 13:46

O:dwa filmy, obydwa ~ 1.5godz- Windą na szafot: 1.9GB- Nie lubię poniedziałku: 4.3GBTo ten pierwszy jest typowy

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: JarekM » 2 lutego 2007, o 16:43

Multipleksacja statystyczna pozwala zmieniać przepływnosć poszczególnych programów w zależności od stopnia komplikacji danej sceny przy zachowaniu stałego strumienia wyjściwego. Co to oznacza:
że chwilowa przepływność poszczególnych programów może się znacznie wachaćkoder "bierze" tyle ile potrzebuje /w ramach dopuszczalnych wartości/ do zachowania założonej jakościwielkość pliku wynikowego, przy rejestracji wybranego programu, będzie mniejsza w przypadku kompresji ze zmienną przepływnościąWszysto jest kwestią kompromisu pomiędzy ilością programów i innych komponentów (usługi dodatkowe, stacje radiowe, itp), a jakością obrazu i dźwięku. Ponieważ trudno jest zdefiniować ostre kryteria jakości staram się używać pojęcia "jakość akceptowalna".
Obecnie wygląda na to, ze jakość jest "akceptowalna" czyli ta konfiguacja, niezależnie od przepływności przeznaczonych na poszczególne serwisy, jest dobra.



mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: mmm777 » 1 marca 2007, o 00:54

O, jakby bitrate wzrósł! Konsul wczoraj - ~4GB, dzisiaj na Kleopatrze DVB Viewer wykazuje 6Mbit... poprzednio w plikach było ustawione 10Mb, w Konsulu było 15Mb!Więc jednak można

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: JarekM » 1 marca 2007, o 01:03

[quote]O, jakby bitrate wzrósł! Konsul wczoraj - ~4GB, dzisiaj na Kleopatrze DVB Viewer wykazuje 6Mbit... poprzednio w plikach było ustawione 10Mb, w Konsulu było 15Mb!Więc jednak można [/quote]można, można, ale to automat   trudnejsze sceny = więcej pasma, gadające głowy = minimum pasma

haraz

Warszawa: praktyka

Post autor: haraz » 26 marca 2007, o 18:18

Jest oczywiste, że to automat ustala bitrate, jednak pewne fakty są niezaprzeczalne, tzn jakość obrazu na TVP2 jest widocznie "gołym okiem"  gorsza niż na TVP1. Pokazuje to także analiza strumienia, średni bitrate w wiekszośći programów nie przekracza 4Mbitów, co wydaję się dosyć niską wartością przy kompresji MPEG2. Świadczy o tym również średnia wartość quantizera wahająca się od 7-9. Dla porównania programy o wizualnie dobrej jakości nagrane z TVP1 mają średni quatizer nie przekraczający 5. Pozostaje jeszcze kwestia precyzji transformaty cosinusowej (DCT), która dla TVP1 jest 10-bitowa, a dla TVP2 tylko 8-bit.Moje pytanie brzmi, czy jakość strumienia video na TVP2 mogłaby być lepsza np porównywalna do TVP1. Czy są ku temu jakieś przeszkody (techniczne bądź inne)? 

byczy

Warszawa: praktyka

Post autor: byczy » 4 maja 2007, o 15:13

ja mam pytanie jak jest z odbiorem na tunerach dvb-t wbudowayych w TV.mam taki telewizorek jednak nie moze on znalesc zadnego programu, w ustawieniach pokazuje mi ze sygnal na kanale 48 jest bardzo dobry jednak jak wyszukuje to nic nie znajduje.

maciej07

Warszawa: praktyka

Post autor: maciej07 » 10 maja 2007, o 18:59

Kiedyś sprawdzałem na antenie pokojowej na takim TV i działało - teraz odpiołem się z kablówki i starałem się znowu podłączyć i nic - czy coś sie stało?

xchicken

Warszawa: praktyka

Post autor: xchicken » 11 maja 2007, o 16:08

Mam pytanie, wczoraj transmisja eurowizji miala dodatkowa sciezke dzwiekowa Dolby Digital, czy u was tez bylo przesuniecie (znaczne) miedzy dzwiekiem a obrazem ??? Czy to moze problem z moim tunerem (standardowy dzwiek stereo puszczony po digital out dziala OK.

Awatar użytkownika
macklim
Posty: 18
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Revo IKON

Warszawa: praktyka

Post autor: macklim » 15 maja 2007, o 19:49

odbieralem na tunerze usb Technisat AirStar. Dźwięk DD był zsynchronizowany z obrazem. 

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Warszawa: praktyka

Post autor: JarekM » 21 maja 2007, o 11:54

[quote]Mam pytanie, wczoraj transmisja eurowizji miala dodatkowa sciezke dzwiekowa Dolby Digital, czy u was tez bylo przesuniecie (znaczne) miedzy dzwiekiem a obrazem ??? Czy to moze problem z moim tunerem (standardowy dzwiek stereo puszczony po digital out dziala OK.[/quote] Czy przesunięcie było od początku czy pojawiło się po jakimś czasie?
Czy było stałe czy rosło/malało?
Niektóre odbiorniki miewają problem np. z buforami wtedy efekt jest taki, że po włączeniu przez chwilę jest dobrze a potem dźwiek się 'rozjeżdża'.
Czy można wiedzieć jaki to odbiornik? Jeśli mam gdzieś taki to w wolnej chwili postaram się zrobić kilka testów.

Odpowiedz