DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: PeterMac » 9 grudnia 2011, o 15:33

Juz po raz trzeci szukam liste kanałów, dziś znowu coś nakrecili :) tym razem tylko kolejnosc programów mi sie pozmieniała.

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: wozio » 9 grudnia 2011, o 16:17

Bo telewizja polonia dziś doszła.

Znalazłem inny sposób na pomieszane kanały, może nie wygląda to estetycznie bo spacji nie widzę w mojej wiwie hd 90 a podobno jest.
ale chyba zadziała jak znowu coś pokręcą.
Nie zadziała to pewnie jak będziemy szukać kanały na nowo,ale to zawsze coś.

Chodzi o to żeby dopisać litery przed nazwą programu:
a.TVP2
b.TVP2
c.TVP.POLONIA...
d.....
i ustawia się sortowanie według nazwy usługi i kanały same się układają.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2011, o 10:32 przez wozio, łącznie zmieniany 1 raz.

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: blind44 » 9 grudnia 2011, o 17:08

Dzisiaj Polonia doszła -jak dla mnie z zaskoczenia trochę :D , a czy jest jakiś przybliżony harmonogram wprowadzania kolejnych kanałów? Czy będą one dostępne na wszystkich nadajnikach od razu czy uruchamiane etapami?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVB-T/S » 9 grudnia 2011, o 19:01

RWT-441T ogólnie wszystko było ok ale przeskanowałem ponownie dziś - ze względu na polonię. Oczywiście totalny mix programów bo LCN nie działa.

Banister
Posty: 65
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Banister » 10 grudnia 2011, o 09:57

Witam!
Ferguson Ariva T55 poradził sobie znakomicie ze zmianami :) Nic kompletnie nie robilem. Chwile poświrowało i wróciło do normy, czyli jest ok. :)

Bartosz Czach

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Bartosz Czach » 10 grudnia 2011, o 14:44

Po testach stwierdzam, że LCN nie działa w Signal HD-507. Nie pomagają ustawienia fabryczne. Podobnie w LG M2262D.

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak » 10 grudnia 2011, o 15:04

Nie działa chyba na wszystkich tunerach Mstar. Wiem, że procek nie ma nic do tego, ale akurat Cabletech na Ali dał sobie z tym radę.

Bartosz Czach

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Bartosz Czach » 10 grudnia 2011, o 15:08

Dziś uruchomię swoje kontakty i dowiem się co jest.

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: wozio » 10 grudnia 2011, o 16:05

Nie wiem po co te lcn, ja nie lubię narzuconej kolejności listy kanałów.
ja mam tak i to optymalne dla mnie, inni będą mięć całkiem inaczej.
a.TVP.1
b.TVP.2
c.TVP.POLONIA
d.TVP.OLSZTYN
e.TVP.GDANSK
f.POLSAT
g.TVN
h.TVN7
i.PULS
j.TV4
k.TV6
l.TVP.KULTURA
m.TVP.HISTORIA
n.POLSAT.SPORT
o.PULS.2

USTAWIAM USZEREGUJ PROGRAMY WEDŁUG NAZW I DZEKI LITEROM PRZED NAZWAMI OK JEST NA RAZIE.
SZKODA ŻE NIE DZIAŁA TO JEŚLI DAM LICZBE 1,2,3 ZAMIAST A,B,C ;/

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Poland » 25 grudnia 2013, o 22:03

Przepraszam że odkopuje temat ale mam ważną informacje - zmieni się identyfikacja kodowa wszystkich multipleksów. Chodzi mi tu między innymi o parametry LCN i SID których to nowe parametry możecie znaleźć pod tym linkiem: http://sat-charts.eu/artykul,2254,Aktua ... DVB-T.html
Mnie tylko ciekawi jedno a mianowicie jakie parametry będą dla docelowego MUX8 w paśmie VHF - czyżby te przypisane wspomnianej w wpisie rezerwie ? W sumie to bardzo ciekawe dlaczego to KRRiT pominęła ósmy multipleks w swoim wykazie.

PS: Proponuje nieco poprawić nazwę tematu bo czasami nie tylko parametry SID czy LCN ulegają zmianie :)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2477
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: JaroslawMroczkowski » 26 grudnia 2013, o 00:18

A nie lepiej podać adres źródła?
Wystarczy chwila by odszukać stronę źródłową, pewniejszą i na bieżąco aktualizowaną.

http://www.krrit.gov.pl/krrit/stanowiska/

http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_pub ... _lcn_2.pdf

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Poland » 26 grudnia 2013, o 09:02

No w sumie ma pan racje. W każdym razie dziękuje za uzupełnienie podanej przeze mnie informacji :-)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2749
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: K63 » 11 marca 2016, o 14:32


Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVB-T/S » 11 marca 2016, o 19:45

Dziwi mnie czemu w DVB-T nie ma programów radiowych skoro to umożliwia to medium.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: naziemna-ntrc » 12 marca 2016, o 19:05

W mux 4 są. :)

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVB-T/S » 12 marca 2016, o 19:31

W czeskich muxach też. Pomyśl co piszesz.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: naziemna-ntrc » 18 marca 2016, o 16:41

To według Ciebie są czy nie ma? Mówię o Polsce. :)

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVB-T/S » 18 marca 2016, o 16:47

Nie ma ogólnie dostępnych stacji radiowych w polskim DVB-T.

Odpowiedz