Moc elektryczna nadajnika

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
jarek19777
Posty: 21
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 12:57
Instalacja antenowa: ATX107 TRI DIGIT MINI Dipol11/5-12 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śn Kotły,Jested ,Schafberg,Rząsiny

Moc elektryczna nadajnika

Post autor: jarek19777 » 7 grudnia 2011, o 07:42

jakie natężenie prądu i jakie napięcie potrzebuje nadajnik TV który emituje sygnał o mocy promieniowania np 100 KW?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: qwerty » 7 grudnia 2011, o 10:05

Moce elektryczne masz na stronie uke. Nie wiem jakie napięcie (albo 230/400 albo 15 kV).

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2484
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: JaroslawMroczkowski » 7 grudnia 2011, o 12:02

W którym miejscu na stronie UKE podawane są parametry zasilania nadajników???

Na stronie UKE podawane są parametry emisjyjne, czyli moc promieniowana z anteny, ewentualnie maksymalna moc nadajnika.
Moc pobierana z sieci jest podawana w specyfikacji technicznej urządzenia.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Maciejek » 7 grudnia 2011, o 12:06

A tak zciekawości to można wiedziec jaki ma apetyt energetyczny taki nadajnik?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: qwerty » 7 grudnia 2011, o 12:18

JaroslawMroczkowski pisze:W którym miejscu na stronie UKE podawane są parametry zasilania nadajników???

Na stronie UKE podawane są parametry emisjyjne, czyli moc promieniowana z anteny, ewentualnie maksymalna moc nadajnika.
Moc pobierana z sieci jest podawana w specyfikacji technicznej urządzenia.
Z tego co zrozumiałem to jarek19777 pyta o moc elektryczną emisji. Na wykazie pozwoleń jest (była?) moc nadajnika, zysk anteny i moc ERP.
BTW: może podacie uke charakterystykę kierunkowości dla multipleksu z Krynic? Bo w maju/czerwcu będę zmieniał anteny na wiosce i nie wiem czy lepiej ustawiać na Krynice (nie wiem ile tłumicie dla azymutu 342* czy lepiej siedlce (odległość nieco mniejsza, ale i moc mniejsza)

jarek19777
Posty: 21
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 12:57
Instalacja antenowa: ATX107 TRI DIGIT MINI Dipol11/5-12 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śn Kotły,Jested ,Schafberg,Rząsiny

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: jarek19777 » 7 grudnia 2011, o 13:28

Innymi słowy chodzi mi o parametry zasilania nadajnika który emituje sygnał z mocą 100 KW.

Bartosz Czach

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Bartosz Czach » 7 grudnia 2011, o 18:35

Wypromieniowane 100kW nie oznacza nadajnika o mocy 100kW. Pokaźną część mocy uzyskuje się dzięki antenom. Myślę, że przy setce pobór mocy będzie w granicach 15kW (przy założeniu sprawności na poziomie 90%). Oczywiście 400V. Ewentualnie pierdziaweczki przekaźnikowe w górach mogą być na 230V.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: qwerty » 7 grudnia 2011, o 19:02

Mylisz się bartoszu:
Olsztyn / Pieczewo nadaje 5,55 kW + zysk anten wynoszący 15,21 dB daje 100 kW ERP
Warszawa / Raszyn nadaje 3,92 kW + zysk anten 17,78 dB daje także 100 kW ERP.
Tak więc bez problemów wystarczy 230V
24 A to wystarcza kabel 6 mm^2.
UKE już nie udostępnia tych danych. :|

Bartosz Czach

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Bartosz Czach » 7 grudnia 2011, o 19:08

1. Naucz się poprawnego pisania.
2. Dziękuję za informację. Zatem jest jeszcze lepiej. Kiedyś było tak jak pisałem. Jestem jednak zdania, ze to 400V. Zawsze mniejsze natężenie potrzebne. Jeśli dźwig osobowy elektryczny jest na 400V, to nadajnik również. Praca energetyczna podobna.

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: kuku1234 » 7 grudnia 2011, o 22:46

Sorry za ewentualne pomylki, bo elektryk ze mnie slaby, ale z tego co kojarze to przy urzadzeniach domowych zuzywajacych 3-4 kW jest napiecie 400V, wiec tutaj zapewne podobnie.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Strzelb@ » 8 grudnia 2011, o 11:21

...a moja betoniarka jest na 380V. Jaką więc moc wypromieniuje Panie Bartoszu w beton?

EDIT: Sprawność łopaty 50%.

giaur500
Posty: 1375
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: giaur500 » 8 grudnia 2011, o 11:35

Twoja betoniarka ma pewnie silnik 3-fazowy. I jedna uwaga, 380 pomiędzy fazami to było kiedyś, gdy między fazą a zerem było 220V. Teraz jest 230, więc międzyfazowe to 400V a nie 380.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Strzelb@ » 8 grudnia 2011, o 11:42

giaur500 pisze:Twoja betoniarka ma pewnie silnik 3-fazowy. I jedna uwaga, 380 pomiędzy fazami to było kiedyś, gdy między fazą a zerem było 220V. Teraz jest 230, więc międzyfazowe to 400V a nie 380.
A łopata? (oczywiście między fazami).

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Peter_CA » 8 grudnia 2011, o 11:50

Bartosz Czach pisze:(przy założeniu sprawności na poziomie 90%).
Sprawność jest dużo niższa.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=25476#p25476
Jarosław Bałuka pisze:Do tego, sprawność typowego nadajnika cyfrowego nie jest powalająca, żłopie to to prądu średnio 8-10x więcej niż wydaje mocy w.cz. Tak więc problem zużycia energii to dość poważna sprawa.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Strzelb@ » 8 grudnia 2011, o 11:57

Peter_CA pisze: Sprawność jest dużo niższa.
Ale ogólnie to chyba mniej prądu "źre" 100kW-owy multipleks z 7 programami niż 7 nadajników analogowych po 1000kW każdy.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Moc elektryczna nadajnika

Post autor: Bartt » 8 grudnia 2011, o 14:42

Największą mocą jaką udało mi się wypatrzeć w którymś z poprzednich wersji pliku "wykaz pozwoleń telewizyjnych" to było coś około 20kW mocy wyjściowej przy mocy wypromieniowywanej 1000kW (jakis kanał analogowy na UHF - pewnie TVP2) ;).

Nie ulega wątpliwości że emisja 7-8 programów za pomocą 1 nadajnika o mocy wyjściowej kiku kilowatów to w skali całego kraju znaczna oszczedność prądu np. w porównaniu do kilku nadajników po 20kW :), a i w przypadku jakiejś awarii zasilania nadajniki pewnie podziałają dłuzej ;).

Niestety np. na Suchej Górze nadajniki DVB-T mają coś koło 600W mocy wyjściowej - mało, mało, mało ... :(.

maziizam
Posty: 27
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 21:08
Odbiornik: Toshiba 55wl968
Instalacja antenowa: opticum 1000 ze wzmacniaczem oraz telmor p25
Nadajnik - obiekt nadawczy: W. Sk, K. Kos, R. chw, Ż. Kriz, Ostrava

Moc nadajnika radiowo-telewizyjnego

Post autor: maziizam » 6 kwietnia 2014, o 01:32

Jak ma się moc nadajnika np 1kW do mocy pobieranej z sieci elektrycznej.
Jak zależy od długości fali, szerokości pasma, polaryzacji, kierunkowości itd?

Jakieś tabele, wyliczenia wzory jak by szło.

Chciałbym wiedzieć mniej więcej ile żrą nadajniki, bo słyszałem że kiedyś nadajnik polskiego radia na falach długich 220 kHz w Gąbinie brał coś kole MW mocy?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2556
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Moc nadajnika radiowo-telewizyjnego

Post autor: DVB-T/S » 6 kwietnia 2014, o 13:32

Aby wypromieniować 1kW w eter trzeba dostarczyć do anteny izotropowej o zysku 0dB moc 1kW.

Tak oczywiście nikt nie robi bo to zwykłe marnotrawstwo by było więc stosuje się zespół anten aby pokryć pewien obszar (lub promieniowanie dookólne).
Zastosowanie anteny o zysku 3dBi (takich anten nie ma) pozwoliło by zmniejszyć moc nadajnika o połowę aby w eter poszło dalej taka sama moc jak przy antenie izotropowej 0db.
Dołożenie jednego direktora daje antenie zysk około 5dBi (prawie 2x większy zysk).
Gdyby zastosować absurdalne anteny 20dBi to aby wypromieniować 1kW w eter wystarczy taką antenę zasilić mocą 10W.

maziizam
Posty: 27
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 21:08
Odbiornik: Toshiba 55wl968
Instalacja antenowa: opticum 1000 ze wzmacniaczem oraz telmor p25
Nadajnik - obiekt nadawczy: W. Sk, K. Kos, R. chw, Ż. Kriz, Ostrava

Re: Moc nadajnika radiowo-telewizyjnego

Post autor: maziizam » 6 kwietnia 2014, o 23:00

Czyli ta moc w kW jest mówiona o sferze ?
Czym bardziej moc skierujemy oraz spłaszczymy wiązkę oraz damy polaryzację tym stosunek mocy zasilania anteny do mocy anteny jest mniejszy?

Czyli takie moce na skrzyczanym - trzy mux plus radio analogowe to maksymalnie z 100 kW z sieci biorą - czyli nie dużo.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2556
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Moc nadajnika radiowo-telewizyjnego

Post autor: DVB-T/S » 7 kwietnia 2014, o 08:27

W Skrzycznym jak i gdzie indziej jest pozwolenie na konkretną moc E.R.P. To czy dadzą anteny 0dBi i puszczą na nie 100kW czy 10dBi i 10kW nie ma znaczenia (poza ekonomicznym).

Odpowiedz