HDMI pomiędzy TV a tunerem DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
sabol72

HDMI pomiędzy TV a tunerem DVB-T

Post autor: sabol72 » 19 grudnia 2011, o 11:44

Witam.
Mój kłopot polega na tym, że przy podłączeniu TV (daewoo DC LT37L1/2) i tunera (DVB-T opticum HD T80plus) przez HDMI wszystko działa do momentu przełączenia TV na inne źródło lub wyłączenia tunera. Gdy załączam, TV pokazuje brak sygnału. Jedynym sposobem na uzyskanie połączenia jest przy załączonych obu urządzeniach wyjęcie i włożenie wtyku HDMI, obojętnie czy w TV czy w tunerze. Jakiekolwiek zmiany parametrów i ustawień obrazu w tunerze nic nie pomagają.
Na połączeniu przez EURO działa wszystko poprawnie.
Sprawdzałem również na innym kablu HDMI - to samo.
Sam tuner raczej sprawny gdyż sprawdzałem to połączenie na innych TV i wszystko OK.

Dzięki.

logo
Posty: 11
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 23:34

HDMI a logowanie tunera(Standby...

Post autor: logo » 23 stycznia 2012, o 20:35

Sony Bravia tuner ferguson łącze HDMI.
Aby korzystać z tunera muszę ,,wchodzić" w menu i w ustawieniach wybrać AV. Inaczej nie działa. (działa przez Scart). Sprzedawca twierdzi, że to noramlne i działa prawidłowo.
Czy sprzedawca mówi prawdę :?:
Chodzi o to czy, jest to zależne od tunera czy od telewizora?
A jak wygląda sytuacja w Państwa dekoderach :?: :?:
Czy przez złącze HDMI musicie wybierać w ustawieniach TV opcje AV czy wszystko następuje automatycznie.Tzn
po ogladaniu kanałów na sygnale analogowym, kiedy zostaje uruchomiony dekoder, Tv przełącza automatycznie na odbiór dekodera?
(obecnie dostępny jest tylko jeden multiplek, dlatego muszę wybierać między analogowym a cyfrowym sygnałem)
Z Góry DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŻ i wyrozumiałość.

Awatar użytkownika
romek_xx
Posty: 26
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 16:50
Odbiornik: LE32A550, HD-85
Instalacja antenowa: kablówka MM
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Re: HDMI a logowanie tunera(Standby...

Post autor: romek_xx » 23 stycznia 2012, o 20:45

Mój telewizor Samsung LE32A550 nie przełącza się automatycznie na odbiór ze źródła HDMI (tuner kablówki, komp i Cyclone Micro) ale przełącza się po włączeniu nagrywarki podłączonej pod euroscart i jest to jak najbardziej normalne. Nie muszę jednak wchodzić w menu w OTV bo na pilocie mam przycisk HDMI.

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: HDMI a logowanie tunera(Standby...

Post autor: nom » 23 stycznia 2012, o 21:38

logo pisze:Sony Bravia tuner ferguson łącze HDMI.
Aby korzystać z tunera muszę ,,wchodzić" w menu i w ustawieniach wybrać AV. Inaczej nie działa. (działa przez Scart). Sprzedawca twierdzi, że to noramlne i działa prawidłowo.
Czy sprzedawca mówi prawdę :?:
Sprzedawca ma rację (chociaż nie wiem o jaki tuner chodzi, ale większość nie ma obsługi CEC). W SCART jest jeden kabelek odpowiedzialny za przełączanie TV na to wejście po włączeniu dekodera. W HDMI sterowanie urządzeniem (dekoderem) z telewizora odbywa się cyfrowo (dane przesyłane są bodajże razem z sygnałem synchronizacji), tyle, że urządzenie musi "rozumieć" te rozkazy (CEC). :-)

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: HDMI a logowanie tunera(Standby...

Post autor: p.saw » 26 stycznia 2012, o 21:33

logo pisze:Sony Bravia tuner ferguson łącze HDMI.
Aby korzystać z tunera muszę ,,wchodzić" w menu i w ustawieniach wybrać AV. Inaczej nie działa. (działa przez Scart). Sprzedawca twierdzi, że to noramlne i działa prawidłowo.
Czy sprzedawca mówi prawdę :?:
Chodzi o to czy, jest to zależne od tunera czy od telewizora?
A jak wygląda sytuacja w Państwa dekoderach :?: :?:
Jak rozumiem to jest to starszy model Sony bez mpeg-4? Inaczej zewnętrzny dekoder STB nie byłby potrzebny.
Na pilocie jest przycisk "prostokontne okienko ze strzałka do środka". Po jego naciśnięciu wybierasz źródło sygnału HDMI. Dzieki temu nie musisz wchodzić w menu. Niestety nie jest to urządzenie (Ferguson) zgodne z Bravia sync i nie będzie automatycznie przełączać się na HDMI.
Dla pocieszenią, gdy wyłączą analog nie będziesz musiał juz nic przełączać ;) :)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: HDMI pomiędzy TV a tunerem DVB-T

Post autor: m@rtops » 28 stycznia 2012, o 20:14

niestety to marne pocieszenie ponieważ nie wszystkie tv po zał.przyciskiem on/off wracają do poprzedniego źródła sygnału- więc trzeba będzie dalej wybierać połączenie ręcznie :cry:

Robinho74

Podłączenie tunera dvb-t do telewizora przez hdmi.

Post autor: Robinho74 » 5 marca 2012, o 19:39

Witam,
Posiadam telewizor LG 32lc42 i zakupiłem do niego tuner Opticum T50. Problem polega na tym, że telewizor nie zauważa tego tunera (pokazuje brak sygnału). Raz tylko go zauważył ale po minucie znowu pokazywało brak sygnału. Podłączyłem inny tuner do tego telewizora i działa bez zarzutu. Sprawdzałem pod innym, nowszym telewizorem i tuner (Opticum T50) normalnie działa. Zna ktoś może przyczynę tego problemu? Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: HDMI pomiędzy TV a tunerem DVB-T

Post autor: m@rtops » 5 marca 2012, o 21:05

nie ten dekoder-nie ten tv
ale sprawdź ustawienie rozdzielczości(za wysoka na hd ready)daj 720p
niektóre samsungi też nie widzą jak mają taki problem
może to być to-sprawdź przez scart

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: HDMI pomiędzy TV a tunerem DVB-T

Post autor: p.saw » 8 marca 2012, o 20:51

m@rtops pisze:niestety to marne pocieszenie ponieważ nie wszystkie tv po zał.przyciskiem on/off wracają do poprzedniego źródła sygnału- więc trzeba będzie dalej wybierać połączenie ręcznie :cry:
W przypadku TV Sony Bravia zapamiętuje źródło, które było wybrane przed wyłączeniem po ponownym włączeniu przyciskiem on/off.

Evolve
Posty: 19
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 11:46

Re: Podłączenie tunera dvb-t do telewizora przez hdmi.

Post autor: Evolve » 20 kwietnia 2012, o 10:59

Robinho74 pisze:Witam,
Posiadam telewizor LG 32lc42 i zakupiłem do niego tuner Opticum T50. Problem polega na tym, że telewizor nie zauważa tego tunera (pokazuje brak sygnału). Raz tylko go zauważył ale po minucie znowu pokazywało brak sygnału. Podłączyłem inny tuner do tego telewizora i działa bez zarzutu. Sprawdzałem pod innym, nowszym telewizorem i tuner (Opticum T50) normalnie działa. Zna ktoś może przyczynę tego problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
Czy na ekranie pojawia się komunikat „Out of range”? Jeżeli tak, to problem tkwi w rozdzielczości. Tak jak wspomniał m@rtops, pomóc może podłączenie urządzenia za pomocą kabla SCART. Gdyby jednak problem nadal się pojawiał należy podłączyć tuner do innego telewizora i zmienić rozdzielczość obrazu na mniejszą.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Opóźnienie dźwięku przez HDMI

Post autor: eter » 30 sierpnia 2014, o 21:12

Witam

Mam takie nietypowe pytanie do tych, którzy używają tunerów marki Wiwa podłączonych do telewizorów poprzez gniazdo HDMI.
Miałem już sposobność pytać się producenta telewizora (Philips)w tym temacie i otrzymałem odpowiedź, że wina leży po stronie Wiwy.
Już wyjaśniam o co chodzi.
Chodzi mianowicie o to, że tak podłączony tuner niestety daje opóźnienie treści Audio względem Video.
Do tej pory radziłem sobie w ten sposób, że dźwięk uzyskiwałem bezpośrednio z tunera Wiwy i wówczas jest on dobrze dopasowany do obrazu na TV.
Niestety, Wiwka odmówiła posłuszeństwa i po prostu "wysiadł" jeden kanał analogowy ( spadek prawie do zera poziomu jednego kanału).
Muszę wieć korzystać teraz tylko z dźwięku TV, który jest (na szczęście nie uszkodzony), ale właśnie lekko przesunięty względem obrazu i przyznam, że mnie to denerwuje, bo co to za radocha jak ktoś "rusza ustami nie do pary z dźwiękiem".
Właściwie to to pytanie mogę skierować do szerszego grona kolegów, czyli jak im działają tunery zewnętrzne podłączone do telewizorów poprzez HDMI.
Czy macie opóźnienie dźwięku?
Mi się wydaje, że to jednak występuje we wszystkich urządzeniach podłaczanych poprzez HDMI.
Mój telewizor ma opcję regulacji opóźnienia foni na wyjściu, czyli dla sprzętu podłączonego poprzez HDMI (wzmacniacz i tak dalej, jak również działa to na wyjściu SCARTA).
No niestety jest tylko możliwość mocniejszego przesunięcia czyli nic to nie daje.
Te przesunięcia w technice cyfrowej to są do bani.
Nawet podłaczony dźwięk analogowy poprzez wyjście analogowe z sat na wzmacniacz i komputer, oczywiście daje na komputerze piękne opóźnienie, czyli możliwe, że podobnie jest w tym połaczeniu poprzez HDMI, dźwięk dostaje opóźnienia a wizja o dziwo nie.
Podzielcie się refleksjami w tym temacie.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Opóżnienie dźwięku z tunerów DVB-T na TV poprzez HDMI.

Post autor: giaur500 » 31 sierpnia 2014, o 10:03

Mi się wydaje, że to jednak występuje we wszystkich urządzeniach podłaczanych poprzez HDMI.
Na pewno nie, nie powinno tego być.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Opóżnienie dźwięku z tunerów DVB-T na TV poprzez HDMI.

Post autor: Anduraki » 4 października 2014, o 19:37

Widzę, że tu nikt nie odpisał. Pierwsze co trzeba zrobić to poszukać aktualizacji oprogramowania do TV/tunera. Któreś z nich wysyła/przetwarza sygnał z opóźnieniem.

Odnośnie braku synchronizacji - to fakt czasami mam takie wrażenie oglądając TVP-INFO. Ale to multiplexer chyba nie trzyma synchronizacji.
Analogowe przesyłanie sygnału jest prostsze bo to dekoder wszystko realizuje. Wysyła zdekodowany RGB+PCM i TV tylko wyświetla i odtwarza na żywo to co dostaje.
Natomiast przesyłanie obrazu, dźwięku i innych danych jest już bardziej skomplikowane dla TV. Obraz przesłany po HDMI nie jest po prostu wyświetlany, jest przetwarzany przez filtry. Dźwięk o ile nie jest to PCM jest dekodowany dopiero na TV. Zarówno dekoder jak i TV są odpowiedzialne za synchronizację obrazu z dźwiękiem. Ale czasami też nadawca ponosi winę za brak synchronizacji AV, gdy strumień TS jest złożony z rozjazdem, a odbiornik po prostu wyświetla zgodnie z tym co dostał.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Opóżnienie dźwięku z tunerów DVB-T na TV poprzez HDMI.

Post autor: eter » 4 października 2014, o 21:00

No niestety, ale próbowałem wszystkiego. TV jak i Wiwa ma najnowszy soft.
Możliwe, że to sam TV wprowadza to opóźnienie dżwięku, ale producent się nie przyznaje do tego.
Nie mam możliwości sprawdzić tego na innym urządzeniu niż Wiwa, bo nie posiadam takiego, które ma wyjście HDMI. Stąd moje pytanie do was jak wam działają urządzenia podłączane poprzez HDMI.
Wszystkie urządzenia podłączane poprzez wejścia analogowe działają dobrze, bez tych opóźnień.
Dziwi trochę sytuacja, że dźwięk wyprowadzony z gniazda SCART a więc analogowy z Wiwy nie ma opóźnienia. Występuje ono dopiero na samym TV czyli po zdekodowaniu cyfrowego dźwięku już w samym TV.
Tak więc, albo to opóżnienie faktycznie wprowadza sam TV i to jest jego wada, albo po prostu taki przesył po HDMI jest już z "natury" upośledzony i nie koryguje tego sam TV lub jednak Wiwa wysyła go z opóźnieniem.
Nagrania z Wiwy na kompie nie mają tego opóźnienia, więc wszystko wskazuje jakby sprawcą tego był sam telewizor ( próbowałem różne kable HDMI, bez efektu wszędzie to opóźnienie).
Pamiętam jednak sytuację u kolegi, który miał podłączony tuner SAT do TV poprzez HDMI, natomiast dźwięk wyprowadzony analogowy poprzez wzmacniacz na kolumny.
Również słychać było przy włączonym dźwięku na TV i poprzez wzmacniacz opóźnienie dżwięku na TV, niestety nie zauważylem czy Video było zsynchronizowane z dźwiękiem w TV czy tym poprzez kolumny.
Jednak przesunięcie było, tak jak w tej samej sytuacj u mnie. Stąd moje podejrzenia, że każde urządzenie podłączone poprzez HDMI ma lekko opóźniony dźwięk względem wizji,[ oczywiście dźwięk mógłby być opóźniony względem dźwięku z wyjścia analogowego takiego urządzenia, byleby był zsynchronizowany z obrazem na samym odbiorniku TV, jednak co dziwne tak chyba nie jest, pasuje właśnie ten dźwięk z wyjścia analogowego urządzenia - co jest bardzo dziwne, ale nie wiem, czy aby tak jest na pewno na każdym TV.

PS. Oczywiście, że niekiedy daje się zauważyć również lekkie niedopasowanie na jakiś poszczególnych programach w TV. Ale to oczywiście już inna sprawa.

TomPL
Posty: 92
Rejestracja: 24 października 2011, o 11:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: Opóżnienie dźwięku z tunerów DVB-T na TV poprzez HDMI.

Post autor: TomPL » 15 października 2014, o 08:43

eter pisze:Pamiętam jednak sytuację u kolegi, który miał podłączony tuner SAT do TV poprzez HDMI, natomiast dźwięk wyprowadzony analogowy poprzez wzmacniacz na kolumny.
Również słychać było przy włączonym dźwięku na TV i poprzez wzmacniacz opóźnienie dżwięku na TV, niestety nie zauważylem czy Video było zsynchronizowane z dźwiękiem w TV czy tym poprzez kolumny.
To zupełnie inna sprawa - w powyżej opisanym przypadku opóźnienie dźwięku w TV (względem dźwięku w kolumnach wzmacniacza) jest normalne i wytłumaczalne: TV musi zdekodować sygnał HDMI a to troszku trwa :) Ja w takiej sytuacji podłączam wzmacniacz do wyjścia audio w TV i mam pełną synchronizację.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Opóżnienie dźwięku z tunerów DVB-T na TV poprzez HDMI.

Post autor: eter » 16 października 2014, o 17:45

No tak, wydaje się zrozumiałe, że dźwięk wyprowadzony poprzez analogowe wyjście Wiwy nie będzie zsynchronizowany z obrazem TV poprzez HDMI (bo musi być czas na zdekodowanie), tylko z dźwiękiem wyprowadzonym z TV czy też na samym TV.
Wydaje się, że obraz i dźwięk powinien być tak samo "opóźniony" na TV, więc powinna być na odbiorniku TV ich synchronizacja i powinno być wszystko OK.
Niestety u mnie tak nie jest a właśnie odwrotnie, czyli dźwięk analogowy wyprowadzony z WIWY jest zsynchronizowany z obrazem na TV, natomiast na samym odbiorniku już jest to "rozjechanie" czyli opóźnienie dźwięku względem obrazu.
Wiem, że tak nie powinno być, ale tak jest i sam nie wiem czy przyczyną jest WIWA, czy TV, który nie synchronizuje tych sygnałów należycie.
Nie byłoby problemu, gdyby nie wysiadła mi właśnie ta fonia analogowa na tunerze WIWY, bo miałem wówczas poprawny odbiór.
Tak więc nadal zagadką dla mnie jest to dziwne opóźnienie foni na TV. Możliwości są tylko dwie, albo Wiwa daje zły sygnał na wyjściu HDMI, albo sam telewizor szybciej dekoduje obraz niż fonię co jest trochę dziwne.
Takie podączenie jak u ciebie czyli właśnie foni bezpośrednio z TV lub po prostu przez głośniki TV jest właśnie obarczone u mnie tym błędem i mnie denerwuje...
Jeśli jednak jak piszesz, właśnie ta fonia, która jest w TV a nie z kolumn z wyjścia analogowego tunera jest poprawna (co na zdrowy rozum jest poprawne) to znaczy, że któreś z moich urządzeń nie pracuje należycie.
Póki nie będę miał jakiegoś innego urządzenia podłączanego poprzez HDMI to nie stwierdzę tego.
Dzięki za chociaż taką wskazówkę, że u ciebie jest po podłączeniu tunera poprzez HDMI nie opóźniona fonia względem obrazu na TV a fonia z wyjścia analogowego tunera jest w takim razie lekko wyprzedzająca czyli niezsynchronizowana z obrazem TV.

Wiem, że to moje pisanie jest już nudne, ale chodziło mi w tym wszystkim o ustalenie gdzie leży problem.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Opóźnienie dźwięku przez HDMI

Post autor: Anduraki » 28 października 2014, o 19:38

Może odpowiem tak, ja miałem Wiwę hd90 i nie było rozjazdów w synchronizacji. Poszukaj softów Gutka w temacie wiwa hd90, na oficjalnej stronie jest jakiś z 2011. Najnowszy jaki widziałem był z lipca, albo sierpnia 2013.

Jeśli to nie pomoże to winny jest telewizor, sprawdź ten dekoder u sąsiada albo u znajomego z HDMI - to powinno być najprostsze rozwiązanie.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Opóźnienie dźwięku przez HDMI

Post autor: eter » 28 października 2014, o 20:07

W ogóle jest to wszystko jakoś dziwnie porobione.
Odtwarzane materiały nagrane przez Wiwę, mają jeszcze większe opóźnienie foni niż oglądane na żywo. [tu na pewno ewidentnie Wiwa źle przesyła]
Poza tym to opóźnienie jest również na TV podłączonym poprzez HDMI z laptopa(?), (takie samo jak na żywo z Wiwy). [tutaj to już pewnie sam TV nie daje rady]
Więc poddaję się.
Widocznie mimo najnowszych softów w TV i Wiwie tak już musi być.
Jest tylko prawidłowa fonia bez opóźnień poprzez wejścia analogowe i z samego tunera TV.
Taka technika i co zrobić, nie przeskoczy się tego w żaden sposób. Widocznie sygnał HDMI jest bardzo skomplikowanym strumieniem i jakiekolwiek "niedoróbki sprzętu" po prostu stwarzają takie "kwiatki".
U mnie dobitnie widać, że trafiło mi sie "dwa w jednym" czyli oba urządzenia są do kitu.
Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Opóźnienie dźwięku przez HDMI

Post autor: Anduraki » 31 października 2014, o 18:50

Skoro z HDMI z laptopa masz to samo to winnym jest telewizor, a konkretniej "dekoder sygnału z HDMI" (ciężko to nazwać, płytka odpowiedzialna za przetwarzanie i synchronizowanie strumienia z HDMI). Jak TV masz na gwarancji, możesz reklamować na niezgodność towaru z umową (podaje obraz z dźwiękiem ze źródła HDMI bez synchronizacji).

Odpowiedz