Diagnoza i naprawa

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
romek_xx
Posty: 26
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 16:50
Odbiornik: LE32A550, HD-85
Instalacja antenowa: kablówka MM
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Diagnoza i naprawa

Post autor: romek_xx » 14 stycznia 2012, o 17:08

Witam Panie i Panów. Mam pytanko, czy ktoś próbował i ewentualnie osiągnął sukces w naprawianiu tunera dvb-t? Kupiłem kiedyś dwa identyczne tunery dvb-t podłączane do euroscart. Jeden właśnie padł. Rozebrałem go (udało się tylko kilka zaczepów połamać :D ) popatrzyłem i ... mam zupełny brak pomysłu co dalej. Nie widać żadnych uszkodzeń. Opiszę co robiłem i co jest, może coś mi podsuniecie.
Jest:
- Po włączeniu zasilania tunera, zapala się LED w "oczku" IR
- TV przełącza się na euroscart, ekran robi się czarny, nic więcej nie widać.
- brak reakcji na wciskanie przycisków na pilocie tunera. nie reaguje na przyciski menu, włącz/wyłącz... nic, zero reakcji.
- Na ekranie OTV informacja: Brak sygnału
Sprawdzałem:
Podłączyłem zasilacz do działającego tunera, wszystko pracuje, pilot z uszkodzonego, zasilacz i cały tuner na antenie z którymi to akcesoriami drugi tuner nie reaguje. Wykluczam wszystkie komponenty zewnętrzne (łącznie w samym OTV), czyli awaria w module tunera dvb-t.
Nie mam: oscyloskopu, tuner ma większość elementów montowanych powierzchniowo, odpowiedniej lutownicy (transformatorówka 60W i grzałkowa 230V/15W), pomysłu.
Wnioski:
- Gdyby awaria była po stronie w.cz, powinno być wyświetlanie na ekranie menu, kanałów itp.
- Gdyby nie było zasilania (nie biorąc pod uwagę zasilacza który na drugim tunerze pracuje) np. uszkodzenie modułu zasilającego w tunerze, nie byłoby przełączenia OTV na eurozłącze i nie świeciłoby się "oczko IR".
- ?
Wnętrze tunera to: Jedna kość prostokątna Winbond W9425G6EH-5 - wychodzi na to, że to pamięć DDR 256MB, druga ALi M3100 i trzecia kość która jest kwadratowa, ma w pytkę nóżek i przyklejony radiator, nie widać napisów. Cała płytka ma symbol: WSD-TV1152VH v1.2
zdjęcia

http://imageshack.us/photo/my-images/846/dscf4421i.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/834/dscf4422c.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/714/dscf4423b.jpg

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Diagnoza i ew. naprawa tunera dvb-t

Post autor: @GUTEK@ » 14 stycznia 2012, o 21:31

Sprawdzałeś zawartość pamięci flash uszkodzonego tunera i porównywałeś z dobrym?
W zasadzie obecnej elektroniki jeśli nie widać co jest uszkodzone gołym okiem oraz nie jest to uszkodzenie firmware to nie ma sensu naprawiać.
No możesz co najwyżej jeszcze pomierzyć tranzystory, ale to wszystko, bo scalaków już nie masz jak sprawdzić, jeśli któryś poleciał.

Ostatnia rzecz co możesz zrobić to jeśli gdzieś na płytce masz pady lutownicze opisane jako Tx i Rx możesz się podłączyć z terminalem pod RS232 i zobaczyć czy po podłączeniu zasilania w ogóle coś odpala.

Awatar użytkownika
romek_xx
Posty: 26
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 16:50
Odbiornik: LE32A550, HD-85
Instalacja antenowa: kablówka MM
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Re: Diagnoza i ew. naprawa tunera dvb-t

Post autor: romek_xx » 19 stycznia 2012, o 09:49

Nie mam "narzędzi" do takich specjalistycznych prac. Próbowałem rozgryźć układ zasilania, ale przez dwustronny druk, elementy itd. nie udaje mi się niczego znaleźć. Niektóre symbole na elementach po odczytaniu, nawet "szukajka" nie znajduje niczego sensownego. Scalaczki czy (podejrzewam) stabilizatory mógłbym sprawdzić, ale musiałbym drugi tuner rozebrać i porównywać np. napięcia. Obudowa jednak tak skonstruowana, że obawiam się czy nie będzie to rozebranie z tendencją uszkodzenia. Taka jednorazówka made in PRC.
Wspomnianych punktów Tx/Rx nie znalazłem.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Diagnoza i ew. naprawa tunera dvb-t

Post autor: zesepo » 2 lutego 2012, o 15:45

Nie wiem co to za tunery, ale ja miałem tak samo.
Oglądałem - nagle pojawił się napis "Brak sygnału", poźniej zresetował, i też świeciła się tylko zielona dioda i na nic nie reagował, na ekranie ciemność.
Oddałem sprzęt na gwarancję i w karcie pisze "Wymiana AAG (albo ARG).

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Uszkodzony wzmacniacz?

Post autor: kupon » 29 maja 2012, o 18:12

Witam

Kupiłem wzmacniacz antenowy aws-141 st żeby wzmocnić sygnał DVB-T. Posiada on regulację wzmocnienia od zera do 15dB. Po podłączeniu do kabla, jeżeli ustawie na 0 regulator to wzmacniacz tłumi sygnał całkowicie natomiast jeżeli wzmocnienie wezmę na maxa to sygnał jest identyczny jak bez wzmacniacza.
Dodam, że wzmacniacz jest nowy.
Co z tym fantem zrobić?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Uszkodzony wzmacniacz?

Post autor: zesepo » 29 maja 2012, o 18:39

A jakaś instrukcja montażu była ? :)

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Uszkodzony wzmacniacz?

Post autor: kupon » 29 maja 2012, o 18:52

Była :D Raczej podłączenie nie wymaga jakiś specjalnych zdolności ;)
Jeszcze jedna uwaga.Jak odłączam kabel idący do anteny zapala się ta zielona dioda :?:
Tak ma być :?:

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1962
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Uszkodzony wzmacniacz?

Post autor: ObywatelDVB-T » 29 maja 2012, o 20:01

Jak jest wszystko prawidłowo podłączone to dioda ma świecić cały czas. Jeżeli nie świeci to może świadczyć np. o tym że zrobiłeś zwarcie przy podłączaniu, albo że jest uszkodzony wzmacniacz. Najlepiej sprawdź wszystko jeszcze raz, czasem jeden cieniutki drucik z zewnętrznego oplotu kabla może gdzieś niewidocznie stykać.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Uszkodzony wzmacniacz?

Post autor: kupon » 29 maja 2012, o 20:15

No tak,tylko jak zamiast wzmacniacza podłączam "beczke"to sygnał jest taki sam jak ze wzmacniaczem.Jeżeli zrobiłbym zwarcie to nie byłoby obrazu ani tu,ani tu.
Poza tym jak skręcę regulator na minimum,to jest brak sygnału,więc raczej nie zwarcie.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: cignacy » 29 maja 2012, o 22:38

Wzmacniacz ten posiada przesył napięcia do anteny. Jeżeli w antenie jest symetryzator, to powoduje on zwarcie zasilania. Taki wzmacniacz montuje się gdy w antenie jest przedwzmacniacz. Można tez w symetryzatorze antenowym rozciąć wyjście i wstawić kondensator 100pF.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: Bartt » 29 maja 2012, o 22:44

@kupon

Są różne wzmacniacze do różnych zastosowań ;). Ten o którym piszesz służy bardziej do wzmocnienia już prawidłowej jakości sygnału DVB-T przed rozdzieleniem go np. na kilka telewizorów i jest w zasadzie przewidziany do montażu w domu przed rozgałęźnikiem. Ma w miarę duży dopuszczalny poziom sygnału wyjściowego i tłumik na wejściu co czyni go bardziej odpornym na przesterowania.
Dodatkowo utwierdza mnie w tym fakt że kolejną f-cją tego wzmacniacza jest automatyczne wykrywania przedwzmacniacza w antenie - jeśli jest, podaje do niego napięcie i dioda świeci, jeśli w antenie jest symetryzator (zwarcie) to zasilanie nie jest podawane (dioda nie świeci).

W celu poprawy samego sygnału DVB-T trzeba poprawić stosunek sygnał/szum.
Oczywiście najlepsze efekty dają tu (oprócz samej anteny) niskoszumowe wzmacniacze antenowe mocowane bezpośrednio na zaciskach dipola (seria LNA lub MC) lub na kablu jak najbliżej anteny seria APL lub bardziej uniwersalne i droższe (np. Terra serii AB)

Możesz oczywiście pokombinować z tym wzmacniaczem i zamontować go jak najbliżej anteny (można go zasilić również po kablu) ale tłumik na wejściu tego wzmacniacza pogarsza jego parametry szumowe (nawet jak jest zwarty).
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 22:50 przez Bartt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: kupon » 29 maja 2012, o 22:44

Dziękuję koledzy za oświecenie.Wszystko jasne :)

mes mariusz
Posty: 2
Rejestracja: 22 czerwca 2012, o 22:16
Odbiornik: MEDION MD95700
Instalacja antenowa: Antena DIGIT
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T

Tuner MD95700 część DVB uszkodzona, analogowa działa?

Post autor: mes mariusz » 22 czerwca 2012, o 22:20

Witam

Czy to możliwe, żeby w tunerze MEDION MD95700 uszkodziła się część DVB-T a analogowa działała poprawnie?

Do niedawna nie miałem problemów z wyszukiwaniem kanałów i odbiorem DVB-T (po zainstalowaniu kodeka CoreAVC). Ostatnio nie jestem w stanie uruchomić DVB-T. Nawet nie znajduje kanałów. Ta sama antena, ta sama lokalizacja jak wtedy kiedy działało. Próbowałem uruchomienia na 3 kolejnych komputerach. Nie znajduje DVB. Analogówka działa rewelacyjnie.

Czy to możliwe, że uszkodziła się część tunera odpowiadzialna za DVB-T?

Ostatnio próbowałem rozdzielić sygnał antenowy za pomocą takiego wynalazku:

Obrazek

Na początku działał i TV i tuner Medion. Ale później tuner przestał działać. Możliwe, że coś się stało z tunerem przez ten wzmacniacz antenowy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner MD95700 część DVB uszkodzona, analogowa działa?

Post autor: @GUTEK@ » 23 czerwca 2012, o 20:06

Ten Medion jest zdaje się na demodulatorze MT352, więc potrzebuje mocnego sygnału DVB-T, nawet jeśli analog działa ok.
Oczywiście może też tak być, że padł demodulator DVB-T. Spróbuj jednak podłączyć ten tuner bezpośrednio pod antenę, bez żadnych rozdzielaczy.

mafi88
Posty: 2
Rejestracja: 10 września 2013, o 19:14

Nie działa pilot, tuner fs-815t

Post autor: mafi88 » 10 września 2013, o 19:19

Witam,
mam problem z tunerem NET (NEC) FS-815T. Otóż nie działa pilot, sprawa byłaby błacha, gdybym nie musiał wyszukać kanałów :). Bez tego chyba się nie da :)?
Pilot jak na zdjęciu:
http://www.tinypic.pl/pu7id3qxddav
Jaki zamiennik będzie najlepszy? Mam nadzieję, że to wina pilota, tuner dostałem w komplecie z TV, był używany i poprzedni właściciel poinformował mnie, że pilot nie działa.

POzdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Nie działa pilot, tuner fs-815t

Post autor: Maniek99 » 10 września 2013, o 19:50

Włóż jakieś pewne baterie i sprawdź przez jakąś kamerę czy dioda nadawcza miga przy naciśnięciu klawisza.

Jak nie to rozebrać pilota i sprawdź czy niema jakichś widocznych uszkodzeń.

Zamiennik ciężko będzie dobrać bo mnóstwo pilotów tak samo wygląda, a różnią się protokołami i kodami.

mafi88
Posty: 2
Rejestracja: 10 września 2013, o 19:14

Re: Nie działa pilot, tuner fs-815t

Post autor: mafi88 » 11 września 2013, o 00:20

Jestem zupełnym laikiem, ale zrobiłem jak napisałeś. W kamerze nie widać nic, w pilocie z którego zabrałem baterie widać w kamerze fioletowe światełko. A więc z tego co napisałeś, problem leży w pilocie.
Rozebrałem go. Nie widzę uszkodzeń, ale przesyłam też zdjęcia:
http://www.tinypic.pl/i621tynvkh17

Na czymś szczególnie się skupić?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: Maniek99 » 11 września 2013, o 14:02

@mafi88
Przede wszystkim sprawdź czy niema tam jakichś oderwanych elementów (np. oderwana noga kondensatora itp.), ewentualnie jakichś opiłków miedzy nogami układów scalonych mogących powodować zwarcie.

Dobrze by było też przemyć styki i gumki przycisków jakimś alkoholem i sprawdzić czy któraś ze ścieżek nie jest przetarta.

fido104
Posty: 30
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 15:08
Odbiornik: LG LE5300
Instalacja antenowa: siatkowa 9m npt
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice, Chwaszczyno, Jagodnik

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: fido104 » 11 września 2013, o 21:52

@mafi88
W 99% w pilotach ulegają uszkodzeniu rezonatory kwarcowe. Jest to taka malutka plastikowa kosteczka, na której znajdziesz częstotliwość pracy np. 455. reszta jest mniej ważna.
Wymień rezonator i sprawdź przez kamerę.

Powodzenia.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Nie działa pilot, tuner fs-815t

Post autor: qwerty » 12 września 2013, o 16:19

mafi88 pisze:Jestem zupełnym laikiem, ale zrobiłem jak napisałeś. W kamerze nie widać nic, w pilocie z którego zabrałem baterie widać w kamerze fioletowe światełko. A więc z tego co napisałeś, problem leży w pilocie.
Rozebrałem go. Nie widzę uszkodzeń, ale przesyłam też zdjęcia:
http://www.tinypic.pl/i621tynvkh17

Na czymś szczególnie się skupić?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
U mnie czasami jest tak samo z pilotem od HD-507. Po rozebraniu i złożeniu pilota działa. Co nie działa - nie mam bladego pojęcia.

Odpowiedz