Diagnoza i naprawa

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1962
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: ObywatelDVB-T » 27 lutego 2016, o 22:12

Dobrze przeczytałeś, tak to właśnie działa.

Emson
Posty: 5
Rejestracja: 26 lutego 2016, o 11:53

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: Emson » 28 lutego 2016, o 15:53

Niektóre programy odbiera super. Niektóre się bardzo tną. Nie podpiąłem tego oplotu do pierwszej belki anteny tak jak rysunku. może to być przez to? To jest takie bardzo ważne? Myślałem, że to tylko izolacja?

poxipol
Posty: 1904
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: poxipol » 28 lutego 2016, o 16:28

Jest to bardzo istotne.
Brak dopasowania do znamionowej impedancji falowej,a z kabla robi się druga antena,powodując spadek sygnału.

opal_29
Posty: 3
Rejestracja: 8 marca 2016, o 22:11

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: opal_29 » 8 marca 2016, o 22:42

Witam. Jestem tu nowy , bezradność z mojej strony skłoniła mnie do zarejestrowania się na waszym forum. Otóż mam TV LG z tunerem DVB T i ostatnio znajomy nakłonił mnie do zrobienia sobie anteny "DVB-T". Odizolowałem około 70 cm kabla antenowego , zwinąłem w pseudo ósemkę i wywaliłem za okno ( mieszkanie w bloku 2 piętro) . Znalazło się 8 kanałów Tvp1 TVP 2 , kuluta i jakieś tam jeszcze. Przestawił em antenę o 1m w prawo i jeszcze raz szukaj.... Znalazło się ponownie 8 kanałów , tym razem TVN Polasat TVN 7 itp. Wszystko znalazłem bez jakichkolwiek ustawień anteny. Pomyślałem , że skoro jest sygnał to nie będe dziadował i kupię antenę DVB T. Kupiłem Cabeltech ant0581+ wzmacniacz sygnału, podobno łapie dookoła i niestety brak jakiegokolwiek sygnału nic nie mogę znaleźć. Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego prowizoryczną antena łapie sygnał bez problemu ale tylko zawsze 8 kanałów.
Dziękuje i pozdrawia forumowiczów.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2503
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 8 marca 2016, o 23:05

Wedlug opisu ta "antena" ma wbudowany potężny wzmacniacz. Nie wiemy za to co siedzi w środku. W niektorych kawalek drutu albo dwie ścieżki na kawalku laminatu oraz oczywiscie wzmaczniacz, żeby 'marektoidy' u importera mogły napisać jaka 'silna' jest ta antena.

Antenę oczywiscie zasilasz? Napisałeś, ze kupiłeś antenę + wzmacniacz, masz na myśli ten wbudowany, czy dodatkowy?
Skoro coś odbierałeś na prowizorycznej antenie typu bi-quad, to pierwsze podejrzenie jest takie, że ten wzmacniacz zabija sygnał.

Prawdopodobnie potrzebujesz albo troche lepszą (od tego kawalka drutu) antenę pasywną albo w ostateczności aktywną z niewielkim wzmocnieniem.

opal_29
Posty: 3
Rejestracja: 8 marca 2016, o 22:11

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: opal_29 » 8 marca 2016, o 23:14

Zasilacz antenowy stabilizowany ZOLR/FIR2. Był on w kartonie z anteną. Oddać ją do sklepu i wymienić na coś innego. Wokół są bloki i słyszałem tezę , że może być problem , ale jednak coś za działało. Co poradzicie. ??

opal_29
Posty: 3
Rejestracja: 8 marca 2016, o 22:11

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: opal_29 » 9 marca 2016, o 20:57

Byłem dziś w sklepie wymienić na pasywną , nie mieli na miejscu więc dali mi taką samą bo podejrzewali , że może tamta była walnięta. No i chyba była bo przy tej , jak kręce potencjometrem na zasilaczu dioda rozjaśnia się i przygasa i nawet miałem przez chwilę 16 stacji. Przy tamtej nie było takiej reakcji. Przymocuje to jakoś do elewacji na sztywno, wyszukam stacji jeszcze raz i zobaczymy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2503
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 10 marca 2016, o 00:05

Jeśli działa regulacja wzmocnienia, to może sie udać.
Daj znać, czy zadziała i czy odbiór jest stabilny.

kitu0
Posty: 11
Rejestracja: 16 grudnia 2015, o 12:59
Odbiornik: Tuner mobilny na USB:MT4171+BLOW4502HD+Ferguson Ariva t65.
Instalacja antenowa: Antena bez wzmacniacza,balkon.
Pochylona do ziemi pod kątem 45st.Sygnał odbity.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krakow Choragwica+Katowice Kosztowy

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: kitu0 » 3 lipca 2016, o 13:26

Witam.
Mieszkam w Sosnowcu.Jestem elektronikiem,ale z dawnych lat.Obecnie emeryt.
Prosze o porade,gdyz mam klopot z dekoderem ArivaT65.Otoz po ilus probach poprawiania styku(ruszania wtyką anteny) w gniazdku antenowym zaczelo ono sie ruszac i w koncu wyszlo mi na zewnatrz.Po otwarciu obudowy stwierdziłęm ze ścieżka do ktorej była przylutowana nozka od gniazdka( nie masa!) odeszła,oderwała sie i teraz nie moge sie dopatrzec,gdzie,w ktorym miejscu mozna podlutowac to gniazdko aby trafic na te sciezkę.
Odlutowałem ekran głowicy,pokazało się na płytce pod ekranem kilka elementow i jest jakby ślad ścieżki od wejscia antenowego.Niestety słaby już wzrok,brak precyzyjnych narzędzi uniemożliwia mi precyzyjne wlutowanie nowego gniazdka antenowego.
Cały dekoder jest ok,tylko to gniazdko....
Czy znajdzie sie fachowiec z Katowic lub okolicy,ktory mi wlutuje gniazdko tam gdzie trzeba?
Moj adres meilowy:kitu1@tlen.pl
Pozdrawiam

robob
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2016, o 14:34

Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: robob » 4 lipca 2016, o 14:40

Dwa dni temu oglądałem telewizję i nagle obraz zaczął migać (kilka razy) i pojawił się niebieski ekran. Wyłączyłem i włączyłem tuner, ale mam teraz siłę i jakość sygnału 0%. Napiszcie co mam przede wszystkim sprawdzić, od czego zacząć.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: GigaWat » 4 lipca 2016, o 14:50

Próbowałeś ponownie wyszukać programów?

robob
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2016, o 14:34

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: robob » 4 lipca 2016, o 15:07

Tak, i to kilka razy, ale nic to nie dało.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: GigaWat » 4 lipca 2016, o 15:19

Posprawdzałeś wszystkie połączenia, wtyczki? Wyłącz też tuner z prądu, poczekaj kilkanaście sekund i podłącz go ponownie. Potem spróbuj wyszukać programów.

robob
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2016, o 14:34

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: robob » 4 lipca 2016, o 15:30

Wszystko porozłączałem i połączyłem ponownie, ale nadal nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: GigaWat » 4 lipca 2016, o 15:52

Masz możliwość podłączenia tunera do innej anteny? Jeżeli tak to podłącz i zobacz czy na innym zestawie antenowym będzie działać.

poxipol
Posty: 1904
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: poxipol » 4 lipca 2016, o 16:09

Przy braku sygnału,włączył się wygaszacz ekranu.
Jeżeli mamy brak sygnału,to przyczyn może być wiele.
Najczęściej jest to uwalony wzmacniacz ant.
brak jego zasilania.
Jeżeli takowy posiadamy.
Włączone napięcie zasilania z dekodera przy przy pasywnej instalacji itd..

robob
Posty: 4
Rejestracja: 4 lipca 2016, o 14:34

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: robob » 4 lipca 2016, o 16:48

Dobra, byłem u sąsiada i u niego tuner działa. Czyli antena?

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: Nagły brak programów (sygnału)

Post autor: GigaWat » 4 lipca 2016, o 17:15

Wszystko na to wskazuje. A czy ta awaria nie przytrafiła się przypadkiem podczas burzy? Jaki masz zestaw antenowy?

Odpowiedz