Dźwięk w DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
bartekm
Posty: 49
Rejestracja: 14 października 2009, o 17:26
Odbiornik: Samsung 37B650
Instalacja antenowa: 4 elem. antena zewnętrzna :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Poziom głośności

Post autor: bartekm » 16 listopada 2010, o 18:22

Witam serdecznie
Chciałbym zapytać czemu jest różnica w poziomie głośności między kanałami MUX2 a MUX3. Czy można wyrównać ten poziom?

Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: Poziom głośności

Post autor: damians1 » 17 listopada 2010, o 19:12

ja zauważam spora różnice w głośności pomiędzy tvp1, tvp2 i TVN (głośniej) a np tv puls i tv4 (ciszej) a dzieje się tak zapewne ze ścieżka DD jest głośniejsza od MPEG, a przynajmniej na moim TV

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2503
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Poziom głośności

Post autor: JaroslawMroczkowski » 17 listopada 2010, o 19:31

Tym którzy nie używają kina domowego i innych zewnętrznych dekoderów Dolby proponowałbym wymuszenie w odbiorniku by nie przełączał się na DD i cały czas odbierał 'standardową' fonię stereo. Większość odbiorników, o ile nie ustawimy inaczej, automatycznie wybiera ścieżkę DD, jeśli taka jest nadawana, co daje różnice głośności przy przełączeniu kanałów ze ścieżką DD i bez takiej ścieżki.

jkrzyszt
Posty: 238
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Poziom głośności

Post autor: jkrzyszt » 17 listopada 2010, o 20:39

JaroslawMroczkowski pisze:Tym którzy nie używają kina domowego i innych zewnętrznych dekoderów Dolby proponowałbym wymuszenie w odbiorniku by nie przełączał się na DD i cały czas odbierał 'standardową' fonię stereo. Większość odbiorników, o ile nie ustawimy inaczej, automatycznie wybiera ścieżkę DD, jeśli taka jest nadawana, co daje różnice głośności przy przełączeniu kanałów ze ścieżką DD i bez takiej ścieżki.
Może dałoby się tę cenną odpowiedź (dziękuję w imieniu wszystkich zainteresowanych) sklonować w innych działach, aby była do odnalezienia nie tylko w Województwie Mazowieckim?

Dzięki,
Janusz

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Poziom głośności

Post autor: krystianb » 19 listopada 2010, o 00:50

JaroslawMroczkowski pisze:Tym którzy nie używają kina domowego i innych zewnętrznych dekoderów Dolby proponowałbym wymuszenie w odbiorniku by nie przełączał się na DD i cały czas odbierał 'standardową' fonię stereo. Większość odbiorników, o ile nie ustawimy inaczej, automatycznie wybiera ścieżkę DD, jeśli taka jest nadawana, co daje różnice głośności przy przełączeniu kanałów ze ścieżką DD i bez takiej ścieżki.
Niekoniecznie. Dźwięk DD jest lepszy, a przynajmniej niektóre TV mają możliwość korekcji poziomu głośności osobno dla DD i osobno dla MPEG, przynajmniej sony tak ma i to nawet w tańszych modelach.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: Poziom głośności

Post autor: RAPIOTR » 28 listopada 2010, o 11:11

Dla mnie większym problemem jest dysproporcja miedzy merytorycznym programem a wyjącymi reklamami.Sytuacja kiedy trzeba łapać szybko za pilota żeby ściszać idiotyczne reklamy doprowadziła do tego ,że na kanałach gdzie występują takie różnice wyciszam kompletnie telewizor i nie oglądam tych reklam lub wręcz przelączam na inny program. Polsat ,TVN24,TVN,NG HD przodują w tej głupawce. Krajowa Rada powinna wziąść za dupy nadawców i zrobić z tym wreszcie definitywny porządek. Przywalać konkretne dotkliwe finansowo kary. Dżungla w tym dzikim kraju jest niebywała na rynku telewizyjnym.

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Poziom głośności

Post autor: Pączek » 28 listopada 2010, o 11:47

zgadzam sie z Toba w 100% Jest to bardzo denerwujące. takie zwiększenie głośności powoduje sytuację odwrotną u mnie,nie zwiększa to mojej uwagi a tylko przełączenie kanału w trybie pilnym

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Poziom głośności

Post autor: Puma » 28 listopada 2010, o 17:23

Ustawa zakazująca takich praktyk jest od niedawna... tylko stacje to odchodzą robiąc głośniej tuż przed reklamami lub w ogóle ignorują zakazy a nikt tego nie sprawdza.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Scieżki audio w NTC

Post autor: janek 77 » 13 lutego 2011, o 17:30

Dlaczego Emitel czy nadawcy nie zatroszczą się o europejskie nadawanie i o konsumenta.
propozycja:
jeden kanał z dubbingiem
drugi scieżka bez lektora.
ilu cudzoziemców a i polaków by skorzystało.
Jeśli o mnie chodzi niech będzie
1. Mpeg normalna scieżka
2. AC3 bez lektora albo odwrotnie
W HD można było a w bezpłatnym NTC nie?

Może p. Tomasz Berezowski się wypowie ze strony TVN skoro poprawiane sa parametry audio i prowadzone eksperymenty?
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2011, o 09:26 przez janek 77, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: Puma » 14 lutego 2011, o 08:19

1. To nie zależy od Emitela co kto nadaje.
2. Ktoś wcisnął 8 kanałów do jednego MUX i teraz każda dodatkowa ścieżka będzie w widoczny sposób pogarszać jakość obrazu.
3. Przy HD gdy TVP ma cały MUX III takich ograniczeń nie ma i dlatego tam były dodatkowe usługi.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: janek 77 » 14 lutego 2011, o 09:13

Jaka dodatkowa ścieżka?
i tak idą 2.
Tym bardziej że prowadzono ekperyment z audio AC3 2.0 i AC3 5.1

Emitel ma chyba większe możeliwości rozmowy z nadawcami i to wszystkimi niż uczestnicy forum?

Pozatym popierając eksperymenty w zamianie Mpeg na AC3 w trosce o konsumenta nwyrażniej zajął stanowisko...
Zresztą kto broni Emitelowi cokolwiek sugerować?


jeśli lecą i tak 2 ścieżki/ A mają lecieć na TVN obie w AC3 bo to mniej podobno obciąża pasmo niż MPEG to niech używanie 2 scieżek czemuś służy...

poza kompatybilnością mozna osiągnąć jeszcze efek konkurencyjno -edukacyjny
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2011, o 09:23 przez janek 77, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: Puma » 14 lutego 2011, o 09:20

Pewnie czytałeś ile to zamieszanie spowodował TVN/TVN7 czyli faktycznie proponujesz dodatkową ścieżkę.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: janek 77 » 14 lutego 2011, o 09:25

u mnie nie spowodował żadnego zamieszania. jak ludzie kupują nie czytając to teraz myślą że jak grzecznie poproszą to coś da?
Nadawcy zrobią co będą chcieli..

Zresztą dla kompatybilności można puscić MPEG z lektorem a AC3, które i tak leci bez lektora

Jabolec

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: Jabolec » 14 lutego 2011, o 18:48

Już od dawna się zastanawiam, dlaczego tak nie jest... lektor po AAC, oryginalna ścieżka po AC-3! Czego chcieć więcej?! NAPISÓW :), chyba tekst nie pożera tyle danych, że drastycznie odbiłoby się to na obrazie... Takie audycje byłyby bardziej atrakcyjne dla odbiorców.

Jestem ciekaw wypowiedzi pana Tomasza w tej sprawie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: janek 77 » 15 lutego 2011, o 10:45

Jabolec pisze:Już od dawna się zastanawiam, dlaczego tak nie jest... lektor po AAC, oryginalna ścieżka po AC-3! Czego chcieć więcej?! NAPISÓW :), chyba tekst nie pożera tyle danych, że drastycznie odbiłoby się to na obrazie... Takie audycje byłyby bardziej atrakcyjne dla odbiorców.

Jestem ciekaw wypowiedzi pana Tomasza w tej sprawie.
Na rzeczy miewygodne raczej nie otrzymamy odpowiedzi jak widzę. Zresztą nie widzę jakiegoś zainteresowania tym tematem. Nie dziwię się znajomość języków obcych najwyrażniej nie poprawiła sie od czasu gdy ja chodziłem do szkoły.
Nikogo to nie interesuje?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: Puma » 15 lutego 2011, o 11:45

1. Znajomość języków nie jest w Polsce na szczycie w Europie.
2. Jeżeli ktoś zna obcy język to ogląda inne kanały niż te z NTC które są zwyczajnie mizernej jakości merytorycznej.
3. Pasmo przeznaczone na video w MUX jest i tak małe i podejrzewam że nikt w prywatnych nie podejmie takiej decyzji aby dać audio kosztem video.

Czytając forum i tak ma dojść audio kosztem video... i pewnie dokładanie czegoś jeszcze nie wchodzi w grę przy obecnym stanie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: janek 77 » 15 lutego 2011, o 12:34

@Puma
Najwyrażniej nie oglądasz NTC. Nie chodzi o dokładanie ścieżki. Na TVN, TVN7 TVP leca 2 ścieżki audio. Jedna MPEG druga AC3. Wystarczy dać pierwszą z lektorem a drugą bez.
Nic się w strumieniu nie zmieni

Jabolec

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: Jabolec » 15 lutego 2011, o 12:48

Puma pisze:1. Znajomość języków nie jest w Polsce na szczycie w Europie.
Jednak ludzie masowo chodzą do kin na filmy z napisami...
2. Jeżeli ktoś zna obcy język to ogląda inne kanały niż te z NTC które są zwyczajnie mizernej jakości merytorycznej.
Od czasu do czasu dla każdego znajdzie się coś wartego obejrzenia. Rzadziej lub częściej. (raczej rzadziej ale jednak)
3. Pasmo przeznaczone na video w MUX jest i tak małe i podejrzewam że nikt w prywatnych nie podejmie takiej decyzji aby dać audio kosztem video.
Ale nikt nie prosi o dodawanie kolejnej ścieżki audio! Ja tylko chcę, aby jedną z dwóch (AAC i AC-3 5.1) które są nadawane obecnie przez TVN wykorzystać do nadania dźwięku bez lektora (obecnie obie są Z LEKTOREM)
Czytając forum i tak ma dojść audio kosztem video... i pewnie dokładanie czegoś jeszcze nie wchodzi w grę przy obecnym stanie.
Cóż to już kwestia zarządu TVN jak to rozwiążą. Nie żebym coś sugerował, ale ja bym na ich miejscu obciął dźwięk AAC do 96kb MONO (lektor mocno na tym nie ucierpi...) i dodatkowa ścieżka weszłaby prawie bezboleśnie. Swoją drogą, gdyby stacje pocisnęły polityków dostatecznie mocno, to pewnie w przyszłości wymogliby przeniesienie jednego kanału do innego MUXa, i miejsce na dźwięk by się znalazło... Wszystko w rękach lobbystów :/

[Edit]: Sorry pomieszało mi się rzecz jasna chodziło o dźwięk MPEG a nie AAC
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2011, o 13:17 przez Jabolec, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2503
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 lutego 2011, o 12:50

Jabolec pisze: ale ja bym na ich miejscu obciął dźwięk AAC do 96kb
ale my nie nadajemy AAC

Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: Scieżki audio w NTC

Post autor: jano » 15 lutego 2011, o 17:03

Popieram, o wiele przyjemniej ogląda się filmy z napisami, niż z lektorem, ale jak już ktoś zauważył pretensje należy zgłaszać do zarządów kanałów, a nie do Emitela, oni tu tylko nadają, a treścią zajmują się same kanały.

Odpowiedz