Dźwięk w DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Jarosław Bałuka » 21 czerwca 2012, o 15:27

Mam tu obok telewizor LG i nie mam problemu z dźwiękiem, jest na wszystkich kanałach w tym także na TVP1 HD i TVP2 HD.
Sprawdź w ustawieniach czy jest wybrany kraj Polska.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Puma » 21 czerwca 2012, o 15:29

Na moim LG też nie ma problemu z dźwiękiem (nie mam MUX 3).

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: loleklolek » 21 czerwca 2012, o 15:35

@Mariusz65

Widać, że problemy mają LGki zbudowane na platformie Saturn VII (być może tylko dla niektórych wersji firmware). Problem wystapił też na LE4500. Wojewoda82 podał jego rozwiązanie. Nie działa u Ciebie?

Awatar użytkownika
Mariusz65
Posty: 16
Rejestracja: 21 czerwca 2012, o 09:04
Odbiornik: LG - 32LV3550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze zwmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Mariusz65 » 21 czerwca 2012, o 15:39

Jarosław Bałuka pisze:Sprawdź w ustawieniach czy jest wybrany kraj Polska.
Jak im ustawiałem po zkupie to chyba wybrałem Polska…
Gdzie to konkretnie się ustawia? Ma być "Polska" w ustawieniach dźwięku? Jaki jeszcze opcje trzeba tam ustawić, żeby wreszcie było dobrze?
Cholery można dostać! :twisted: Przez miesiąc wszystko grało a teraz coś grzebią. Rodzice to starsi ludzie a ja muszę do nich 40 km jechać, żeby dźwięk przestawić.
Jak tak zaczną co chwile standard zmieniać to się wykończę! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Puma » 21 czerwca 2012, o 15:42

menu > opcje i tam mam wszędzie Polski ustawiony (menu, audio, napisy, kraj).

Ambroży_100
Posty: 2
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 20:56
Odbiornik: LG 32LD350
Nadajnik - obiekt nadawczy: mux 1, 2 - Piaski, mux 3 - Rabego

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Ambroży_100 » 21 czerwca 2012, o 16:15

Wojewoda82 pisze:
Wejdź w menu:
Wyłącz w "opcjach" "asystenta niepełnosprawnych", a dokładnie opis dźwiękiem i sygnał. Pomoże...

Na moim LG 32LD350 sposób Wojewoda82 zadziałał. Dzięki Wojewoda :)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: rockhound » 21 czerwca 2012, o 16:43

Mariusz65 pisze:
Jarosław Bałuka pisze:Sprawdź w ustawieniach czy jest wybrany kraj Polska.
Jak im ustawiałem po zkupie to chyba wybrałem Polska…
Gdzie to konkretnie się ustawia? Ma być "Polska" w ustawieniach dźwięku? Jaki jeszcze opcje trzeba tam ustawić, żeby wreszcie było dobrze?
Cholery można dostać! :twisted: Przez miesiąc wszystko grało a teraz coś grzebią. Rodzice to starsi ludzie a ja muszę do nich 40 km jechać, żeby dźwięk przestawić.
Jak tak zaczną co chwile standard zmieniać to się wykończę! :mrgreen:

Mariusz_65 Zmiana jezyka w ustawieniach niczego nie zmieni, sam wczoraj próbowałem zmieniając na angielski wszystko język menu, język audio,język napisów i język interfejsu, potem na włoski i też nic.Wróciłem do polskiego i wciąż cisza.
Okazało się, że problem w telewizorach LG znajduje się w ASYSTENCIE NIEPEŁNOSPRAWNYCH wystarczy wyłączyć w nim funkcję OPIS DZWIĘKIEM i problem rozwiązany.Kompletnie się nie spodziewałem, że właśnie tam znajde klucz do problemu z dzwiękiem.
U tych którzy mają już fabrycznie włączoną funkcje asystent niepełnosprawnych (np. u mnie) MPEG Polski milczy wystarczy ją wyłączyć

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: misiek2000wp » 21 czerwca 2012, o 17:19

Ja na LG mam na TVP1 HD Polski, Język oryginalny, qad. Na Samsungu Polski, V.O. i AD Mix czy jakoś tak. ;)
Na LG 32LF2510 ustawienie pierwszego dźwięku Czeski i drugiego Angielski daje domyślną śćieżkę DD lub DD+. Przykładowo na TVP1 HD domyślne jest Język oryginalny, na Polsacie Polski (Mpeg), na TVN Multiple languages, na TVP2 SD Polski MPEG. Ustawienie domyślnego dźwięku Polski daje na każdym kanale ścieżkę MPEG.

Awatar użytkownika
Mariusz65
Posty: 16
Rejestracja: 21 czerwca 2012, o 09:04
Odbiornik: LG - 32LV3550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze zwmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Mariusz65 » 21 czerwca 2012, o 18:41

misiek2000wp pisze:Przykładowo na TVP1 HD domyślne jest Język oryginalny, na Polsacie Polski (Mpeg), na TVN Multiple languages, na TVP2 SD Polski MPEG. Ustawienie domyślnego dźwięku Polski daje na każdym kanale ścieżkę MPEG.
Ale przecież LG nie ma chyba osobnej regulacji dźwięku dla każdego programu! W menu są tylko jedne ustawienia, które działają niezależnie na wszystkie programy.

Sprawdzałem u siebie na LG 42LW570S – tylko, że ja mam kablówkę to wszystko śmiga.
Rodzice mają LG 32LV3550 - jutro pokombinuję. Zobaczymy...

Z kolei w telewizorze LG M2550D-PZ po zmianie systemu dźwięku zginął nie tyko dźwięk ale i obraz. Więc jeszcze większa zagwozdka! Będę to musiał jakoś opanować.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: belzebiusz » 21 czerwca 2012, o 20:43

Na 3. ścieżce w TVP2 HD i 2. ścieżce w TVP2 SD leci angielski komentarz. :D
Oznaczenie ścieżki z audiodeskrypcją powróciło do AUX z QAD.
Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2012, o 21:31 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: rockhound » 21 czerwca 2012, o 20:45

z tymi zmianami języków zalecałbym ostrożność.szukałem wczoraj sposobu na ustawienie DD jako domyślny,zmieniłem język audio na włoski, skasowałem wszystkie programy i chciałem ustawic od nowa. Zablokował mi dostęp do strojenia i wyświetlił komunikat o podanie hasła.Na szczęście wklepałem cztery zera i przyjął.Ktoś napisał, że aby ustawić domyślnie DD trzeba ustawić czeski i angielski, wole nie ryzykować, zaryzykowałem raz z odblokowaniem usb na filmy i na tym koniec.Jeden błąd za dużo i z tv zostanie cegła.Zreszta wydaje mi sie, że nie tędy droga,po to wszystkie parametry są zaznaczone jako polski, bo tak musi być, nie mieszkamy przecież w czechach,czy włoszech

DVBManiak

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: DVBManiak » 21 czerwca 2012, o 21:17

belzebiusz pisze:Na 3 ścieżce w TVP2 HD leci angielski komentarz. :D
Oznaczenie ścieżki powróciło do AUX z QAD.
Haha, faktycznie. :shock: :lol:

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: arik92 » 21 czerwca 2012, o 21:33

O angielskim komentarzu mówili dzisiaj w TVP Info albo w Panoramie.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: zsk » 22 czerwca 2012, o 02:10

Jarosław Bałuka pisze:Na TVP1 i 2 obecnie druga ścieżka (DD+) ma oznaczenie QAA co telewizory słusznie rozpoznają jako Voice Oryginal czyli dźwięk oryginalny.
Oznaczenie ORG nie powinno być stosowane gdyż prowadzi do http://en.wikipedia.org/wiki/Oring_language
MUL - też nie, nie to przeznaczenie

Docelowo... myślę, że dopiero uzgodnienie z Nadawcami i aktualizacja Kodeksu Dobrych Praktyk wykaże, który wariant zostanie przyjęty.
Chodziło o prostą sprawę jak zwrócenie się do TVP aby ustawiło zamiast ORG to MUL aby była spójność między nadawcami, a jednocześnie była wielka prośba żeby nie używać i nie proponować TVP oznaczenia QAA bo jest ono przez wiele telewizorów w ogóle nieidentyfikowane ('Nieokreślona' itp. - skutek nie da się ustawić jako domyślny!), a jak się skończyło?
Dokładnie tak jak nie miało być czyli TVP znów nadaje w ...QAA zamiast MUL i nadal mamy różne oznakowania między nadawcami TVNowym a TVP.
Będą się Panowie doktoryzować z ...oznaczeń typu QAA a widzowie będą mogli sobie takie ustalenia między nadawcami robione przez Emitel ...
Przepraszam za język powyższy ale ... mnie takie załatwianie AKADEMICKIE praktycznej sprawy!

edit/

Awatar użytkownika
Mariusz65
Posty: 16
Rejestracja: 21 czerwca 2012, o 09:04
Odbiornik: LG - 32LV3550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze zwmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Mariusz65 » 22 czerwca 2012, o 08:49

Dziś miałem jechać do moich rodziców walczyć z dźwiękiem, ale dzwoniła mama i mówi że w TVT1 HD i TVP2 dźwięk wrócił. Znów przestawili taj jak było wcześniej? To już ostateczna zmiana czy jeszcze będą coś mieszać?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 czerwca 2012, o 10:32

zsk pisze: Chodziło o prostą sprawę jak zwrócenie się do TVP aby ustawiło zamiast ORG to MUL aby była spójność między nadawcami, a jednocześnie była wielka prośba żeby nie używać i nie proponować TVP oznaczenia QAA bo jest ono przez wiele telewizorów w ogóle nieidentyfikowane ('Nieokreślona' itp. - skutek nie da się ustawić jako domyślny!), a jak się skończyło?
Dokładnie tak jak nie miało być czyli TVP znów nadaje w .. QAA zamiast MUL i nadal mamy różne oznakowania między nadawcami TVNowym a TVP.
QAA jest zgodne z normą i jest OK, natomiast MUL nie jest do tego celu.
QAA jest poprawnie identyfikowane przez telewizory zgodne z normą.
AUX - nie ma takiego oznaczenia i jest to jakiś wymysł nie wiadomo skąd.
QAD - oznaczenie z puli rezerwowej, tylko TV na rynek francuski to rozumieją gdyż tam wpisano to do wymagań.

W razie potrzeby dalszych zmian prosimy o kontakt bezpośrednio z TVP.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: zsk » 22 czerwca 2012, o 12:29

Dostałem już ostrzeżenie od Panów z Emitela więc podsumuje żartobliwie stwierdzenie
"QAA jest poprawnie identyfikowane przez telewizory zgodne z normą."
bedzie np. 90% telewizorów i tunerów dvb-t w Polsce, które nie zidentyfikują "zgodnie z normą" oznaczenia QAA, ale zostanie to oznaczenie wprowadzone do DVB-T w Polsce jako obowiązujące dla "dobrego samopoczucia normistów", a widza "na drzewo".

Taka "badziewna" firma jak SONY (lider w produkcji telewizorów na świecie) nie identyfikuje oznaczenia QAA - może ta "norma" jest ściśle tajna i dlatego renomowane firmy produkujące TV nie zakumały że trzeba to oznaczenie identyfikować poprawnie ;-).

No nic zostaje forumowiczom i widzą bezpośrednio prosić/spamować TVP żeby zmienili ORG/QAA na MUL, tak jak ma TVN/TVN7, albo jak bardziej otwarte będzie TVN to ich poprosić o zmianę na ORG.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 czerwca 2012, o 12:58

Nie, dziękujemy. Wystarczy poczytać kilka postów wstecz. Było o ORG i QAA.

ORG = Oring = http://en.wikipedia.org/wiki/Oring_language

Wg normy EN300468 (Digital Video Broadcasting (DVB); Specification for Service Information (SI) in DVB systems) :
ISO 639 Language Descriptor for "original audio" Soundtrack
[...] In some cases, broadcasters may wish to signal that one of the channels contains the audio in the original language of the source, without specifying the exact language being used. This "original audio" language may be signalled with an ISO 639 language code of "qaa", from the "local use" area of ISO 639.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 828
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: Maciejek » 22 czerwca 2012, o 13:18

Krótkie pytanie:

:arrow: Czy grupa TVN, zgodnie z cytowaną wyżej normą, zmieni oznaczenia na te "właściwe" QAA :?:

robsonbyd77
Posty: 114
Rejestracja: 19 stycznia 2012, o 10:12
Odbiornik: Toshiba 46WL863
Instalacja antenowa: Televes DIGINOVA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dźwięk w DVB-T

Post autor: robsonbyd77 » 22 czerwca 2012, o 13:32

zsk pisze:Dostałem już ostrzeżenie od Panów z Emitela więc podsumuje żartobliwie stwierdzenie
"QAA jest poprawnie identyfikowane przez telewizory zgodne z normą."
bedzie np. 90% telewizorów i tunerów dvb-t w Polsce, które nie zidentyfikują "zgodnie z normą" oznaczenia QAA, ale zostanie to oznaczenie wprowadzone do DVB-T w Polsce jako obowiązujące dla "dobrego samopoczucia normistów", a widza "na drzewo".

Taka "badziewna" firma jak SONY (lider w produkcji telewizorów na świecie) nie identyfikuje oznaczenia QAA - może ta "norma" jest ściśle tajna i dlatego renomowane firmy produkujące TV nie zakumały że trzeba to oznaczenie identyfikować poprawnie ;-).

No nic zostaje forumowiczom i widzą bezpośrednio prosić/spamować TVP żeby zmienili ORG/QAA na MUL, tak jak ma TVN/TVN7, albo jak bardziej otwarte będzie TVN to ich poprosić o zmianę na ORG.
Mój TV bez problemów rozpoznaję bieżące oznaczenia ścieżki dźwiękowej i sam ustawia DD, DD+ jeśli jest dostępna na danym kanale, więc ja również jestem zadowolony jak wspomniani przez Ciebie normiści :D
Może faktycznie firma SONY idzie w ilość (stąd, lider w produkcji telewizorów na świecie) i nie jest wcale taka cacy ;)

Odpowiedz