Nagrywanie audycji DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
losiem
Posty: 10
Rejestracja: 4 maja 2012, o 16:05
Odbiornik: ASUS My Cinema-P7131 Hybrid
Instalacja antenowa: biquad z wieszaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/Ś.Kotły/C. Hora

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: losiem » 14 kwietnia 2013, o 19:36


giaur500
Posty: 1345
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: giaur500 » 14 kwietnia 2013, o 21:28

VLC pozwala na wybór odtwarzanego programu, a nawet na czytanie epg i telegazety (jeśli jest to zapisane w strumieniu). Jeśli chodzi o rozdzielenie tego, to chyba najlepiej spróbować mkvmerge - możesz stworzyć plik w formacie mkv i wyciąć to czego nie chcesz w nim mieć.

Pan_Paweł
Posty: 21
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 02:09

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Pan_Paweł » 19 kwietnia 2013, o 22:02

Dziękuję z cenne rady. VLC pozwala przeglądać wszystkie programy. Skorzystałem z TsRemux'a i "wyłowiłem" interesujący mnie kanał. Przy okazji mam pytanie dot. TsRemux'a. Po wczytaniu pliku podaje on listę strumieni wideo i audio, ale jak zorientować się który dotyczy interesującego mnie kanału? Ja "wyciągałem" po kolei każdy plik, aby zorientować się czego dotyczy, ale nie jest to za wygodny sposób. Czy można z podanej numeracji strumieni określić co jest co?
pozdrawiam,
Paweł

losiem
Posty: 10
Rejestracja: 4 maja 2012, o 16:05
Odbiornik: ASUS My Cinema-P7131 Hybrid
Instalacja antenowa: biquad z wieszaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/Ś.Kotły/C. Hora

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: losiem » 19 kwietnia 2013, o 22:21

Kiedyś przeanalizowałem zawartość plików nagranych przez VLC pod kątem numerów stream'ów. Nie wiem, czy się nic nie zmieniło od tego czasu.

MUX3

TVP2HD: 202,203,204
TV Polonia : 90,91,92
TVP Info Opole: 166,168
TVP1: 102,103,104
TVP Kultura: 146,147,148
TVP Historia: 246,247,248

MUX2

Polsat: 102,103,104
TVN: 202,203,204
Polsat Sport News: 34,35
TV4: 46,47
TV Puls: 146,147
TV6: 190,191
Puls 2: 90,91
TVN7: 246,247,248

MUX1

TVP2: 202,203,208?
TVP1HD: 102,103,104?


Potem zacząłem używać do nagrywania N-PVR i cała robota okazała się niepotrzebna...
Może się teraz komuś innemu przyda...

Pan_Paweł
Posty: 21
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 02:09

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Pan_Paweł » 22 kwietnia 2013, o 20:02

Wielkie Dzięki!!!
pozdrawiam,
Paweł

Henio
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2013, o 00:47

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Henio » 18 maja 2013, o 01:02

Problem:
Dobór szybkości karty pamięci do dekodera DVB-T: WIWA HD-95 aby nie przepłacać za szybką kartę, skoro będzie wykorzystywana do nagrywania i oglądania filmów przez ten dekoder.

Napisałem do dystrybutora, który odpisał, że dekoder zapisuje na karcie strumień w stanie takim jaki jest nadawany.

Na tym forum wyczytałem, że:
-cały mux ma bitrate 24Mbps = 3MBps
-obecnie max bitrate dla pojedynczego programu HD to 10Mbps = 1,3MBps

Zatem najprostsza karta klasy 4 (oznaczenie class 4) mająca przepustowość 4MBps powinna być wystarczająca do nagrywania, czy coś pominąłem, popełniłem jakiś błąd?

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: adac » 18 maja 2013, o 14:14

Standardowa karta SD Class 4 w zupełności wystarczy do naszego hade, pod warunkiem że:
- nie będziesz nagrywał całego mux-a tak jak kolega wyżej,
- przejściówka USB jeżeli taką stosujesz będzie mieć szybkość nie gorszą niż karta; sporo allegroshitu ma rzeczywistą prędkość poniżej 1 MB/s, a napisami typu highspeed turbo to się nie sugeruj,
- karta SD CL4 którą zakupisz rzeczywiście będzie Class 4. Napisami też nie zawsze się sugeruj.

telemach
Posty: 1
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 13:03
Odbiornik: wiwa
Instalacja antenowa: drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemionki

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: telemach » 3 czerwca 2013, o 15:17

Czy dobrze rozumuje ze nagranie filmu z TV Puls bedzie takiej samej jakosci bez wzgledu na to czy nagram na Wiwie 95 czy Winfascie DTV na komputerze ?


/Proszę stosować się do §3.8 Regulaminu forum

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: belzebiusz » 3 czerwca 2013, o 18:52

Tak z założenia być powinno.

kamil940715
Posty: 10
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 18:04
Odbiornik: NOT LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zamość/Tarnawatka

Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: kamil940715 » 8 czerwca 2013, o 14:40

Niech mi ktoś poradzi co to może być: używam VideoReDoTVSuite i gdy nagram coś z Polsatu lub TVP1 HD (Mux 1), to nie mogę wybrać ścieżki audio przy obróbce, która ma zostać. Jeżeli nie wybiorę nic, to zostaje mi samo MP2, a jeżeli wybiorę AC3, to program staje na Calculing time reaming i po chwili pojawia się żółty wykrzyknik. Takiego problemu nie ma na innych kanałach (np tvn), tylko te 2...

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2013, o 14:48

Problem masz dlatego, że kanały TVP1 i TVP2 (zarówno w wersjach HD, jak i SD) oraz Polsat nadają dodatkowe ścieżki audio w formacie E-AC3 (DD+ / Dolby Digital Plus), a nie AC3 (DD / Dolby Digital).

kamil940715
Posty: 10
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 18:04
Odbiornik: NOT LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zamość/Tarnawatka

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: kamil940715 » 8 czerwca 2013, o 14:53

Czyli nie da się z tym nic zrobić?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2013, o 14:56

Może pomoże aktualizacja programu lub wgranie nowej wersji ffdshow/AC3 Filter do systemu.

kamil940715
Posty: 10
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 18:04
Odbiornik: NOT LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zamość/Tarnawatka

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: kamil940715 » 8 czerwca 2013, o 15:00

Wszystko zaktualizowałem i bez zmian. Możecie polecić jakiś inny program, który obsługuje e-ac3 i potrafi wycinać fragmenty bez ponownej re kompresji?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2013, o 15:05

Do wycinania reklam używam TSDoctor (trzeba go uruchamiać kilka razy do skutku aż przestanie się zawieszać, ale działa ;) ) bo ostatnio VideoReDo mi się wysypał całkowicie.

kamil940715
Posty: 10
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 18:04
Odbiornik: NOT LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zamość/Tarnawatka

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: kamil940715 » 8 czerwca 2013, o 15:33

Sprawdziłem changelog Videoredo i od pewnej wersji ponoć jest obsługu e ac3, ale trzeba pobrać jakiś kodek
http://www.videoredo.net/msgBoard/archi ... 24452.html
pobrałem i dalej nic? O co chodzi z tym folderem ffmpg? Skąd go wziąć?

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: Benedykt » 8 czerwca 2013, o 19:53

Szukaj na stronie Audacity.org (linki do wersji OS). ;)

kamil940715
Posty: 10
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 18:04
Odbiornik: NOT LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zamość/Tarnawatka

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: kamil940715 » 8 czerwca 2013, o 20:21

Plik już mam. Wstawiałem do różnych folderów, instalowałem przez cmd i dalej nic... Jeżeli ktoś już to ogarnął to proszę o instrukcję...

giaur500
Posty: 1345
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: giaur500 » 9 czerwca 2013, o 19:30

MKV merge nie daje rady? Powinien działać, tyle że otrzymasz plik mkv, co chyba nie jest problemem

tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: tempel54 » 22 lipca 2013, o 00:17

kamil940715 pisze:Sprawdziłem changelog Videoredo i od pewnej wersji ponoć jest obsługu e ac3, ale trzeba pobrać jakiś kodek
http://www.videoredo.net/msgBoard/archi ... 24452.html
pobrałem i dalej nic? O co chodzi z tym folderem ffmpg? Skąd go wziąć?
W VideoRedo masz trzy ścieżki audio widoczne w strumieniu, więc wybierz jedną.
Jak to wygląda live możesz tu obejżyć. Te dwie ACXX możesz sobie darować. :D Blokują wyłącznie miejsce dla video/bitrate i wypełniają strumień.
https://www.dropbox.com/s/ufkrvh4cs5thbyv/fragment.wmv
--

Odpowiedz