Nagrywanie audycji DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Martens
Posty: 459
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Martens » 11 kwietnia 2015, o 23:02

Dziękuję Panie Jarosławie za link do programu testującego. Wykonałem test raz (zaznaczyłem "Write, read and compare") i wynik jest TAKI.
Czy ten wynik oznacza, że pendrive jest OK?
Jeśli tak, to już nie wiem gdzie leży problem. Czy możliwe jest uszkodzenie portu USB w laptopie, z którego kopiowałem pliki na pendrive? Tylko, że próbowałem na 2 różnych portach USB i było tak samo (czyli zdarzały się błędy w kopiowanych plikach filmowych na pendrive). A może sformatowanie tego pendrive w Win XP do systemu NTFS mogło go w jakiś sposób uszkodzić? Przed sformatowaniem do NTFS (gdy był oryginalnie od zakupu sformatowany w FAT 32) przenosiłem na nim trochę plików i błędu żadnego w nich nie było.

@adac: Początkowo też tak sądziłem, ale to już wykluczyłem. Problem przy nagrywaniu jest tylko wtedy, gdy pendrive jest sformatowany pod Win XP. Próbowałem na 2 pendrive'ach i tak właśnie było. Jak pendrive jest sformatowany pod Win 7 albo w tunerze, to z nagraniami wszystko jest OK. Odtwarzanie, przewijanie i pauzowanie nagranych plików w tunerze działa prawidłowo. Gdyby było coś uszkodzone, to raczej byłby i z tym problem.
Używany pendrive 16 GB to Platinet. Na nim przeważnie nagrywam w tunerze, ale też na nim właśnie przenoszę pliki filmowe z laptopa. Drugi pendrive, który sprawdzałem do nagrywania w tunerze to TDK (8 GB).

qwerciak
Posty: 54
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 09:09
Odbiornik: Samsung UE32D5500RWXXH
Not Only LV6TMPVR4
Maximum T-105 HD
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, PKiN

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: qwerciak » 21 kwietnia 2015, o 14:29

Myślę, że ewentualne wady pamięci (pendrive'a lub dysku) można pominąć. Dlaczego?
Otóż u mnie występuje podobny problem. Używam sprzętu jak w sygnaturce. Bieg sygnału: wejście do pierwszego tunera, a z jego wyjścia na wejście drugiego. Mam też drugą identyczną parę tunerów z tym, że sygnał do każdego z nich jest dostarczany bezpośrednio z anteny.
Błędy pojawiają się na każdym z nich w dowolnej konfiguracji. I co ciekawe. Nawet przy nagraniu tej samej audycji na parze tunerów, błąd pojawia się tylko na jednym z nich, a czasami na obydwu w tym samym miejscu nagrania.
Jeszcze dziwniejsze jest to, że przy oglądaniu audycji na telewizorze przy pomocy sygnału z tunera, czasami widać błędy (pikseloza, chwilowe zaniki fonii), a po przeanalizowaniu pliku .ts okazuje się, że nie zawiera żadnego błędu.

kfgz
Posty: 9
Rejestracja: 11 lipca 2012, o 18:52
Odbiornik: TBS 6281SE
Instalacja antenowa: Spacetronik SPL-130
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: kfgz » 3 maja 2015, o 00:06

Podepnę się pod wątek ponieważ sytuacja jest beznadziejna ;)

Nie wiem co jest grane, ale nie mogę zrzucać strumienia HD (tvp1 i tvp2) do pliku ts bez gubienia klatek (???) pod systemem W7 64-bit. Jest to dla mnie przedziwna i niezrozumiała sytuacja, ponieważ na tym samym sprzęcie pod Arch Linuxem 64-bit zrzucałem strumień HD za pomocą kaffeine a także mencodera bez żadnych problemów. Obecnie jest to oglądanie zrzuconego strumienia w zwolnionym tempie (dźwięk jest zrzucany prawidłowo). Zapewniam, że sprzęt nie jest wąskim gardłem.

Podaję specyfikację:

CPU: AMD Phenom II X4 905e
RAM: 8GB DDR2 800 MHz ECC
HDD: Seagate 1TB 7200 obr/min
GPU: AMD HD3300 (zintegrowana)

Strumienie SD zgrywają się bez problemów. Programy jakie do tej pory testowałem:

SmartDVB
DVB Viewer
ProgDVB
DVScheduler
DVB Dream

Nawet pokusiłem się o streaming UDP przez SmartDVB i zrzucanie go przez mencodera. Próbowałem też zainstalować najnowsze sterowniki do tunera. Miałem wersję 1.31, wgrałem 1.54 i dalej jest to samo.


EDIT:

Sprawa rozwiązana pomyślnie i metodycznie. Najpierw nagrałem próbkę o długości 2 minut. Obliczyłem, że liczba klatek powinna wynosić ok. 3000 (dla 25 fps). DGAVC potwierdził moje przypuszczenia co do liczby klatek. Ostatnim krokiem było przekonanie się o niestosowaniu Smplayera do odtwarzania zgranego materiału. Biedak "dusił się" nawet po ustawieniu akceleracji sprzętowej. Tak więc z dwojga złego przerzuciłem się na MPC HC (tym drugim był VLC).

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: wieslaw » 3 lipca 2015, o 22:12

Dzień dobry!
Jestem nowym użytkownikiem forum - na dodatek niewiele się w tym orientującym.
Mój problem,nie tyle jest z nagrywaniem audycji a z ich odtwarzaniem.
Odbiornik Viola HD T1 nie potrafi odtworzyć audycji które były zaprogramowane poprzez EPG.
Audycja jest zarejestrowana na liście nagrań,ale nie można jej odtworzyć.
Nie występuje to zawsze,ale nie skłamię jeżeli napiszę,że zdarza się to często.
Żeby nie być gołosłownym takie coś mam z audycją "Wiadomości" o 19.30 i to od kilku dni - codziennie. Dodatkowo są włączone napisy - skąd to się wzięło nie mam pojęcia.
Dzisiaj było to samo. Nagrywanie się włączyło - podgląd przez "info"- w trakcie nagrywania.
Nagrało się coś około 1,4 Gb - Ale odtworzyć audycji nie mogę.
Nie wiem co mam o tym sądzić - jest to wina odbiornika,czy drugiej strony.
Może ktoś potrafi to wyjaśnić,byłbym wdzięczny.
Chcę jeszcze dodać,że mam możliwość odbioru Czeskiej Telewizji i tam też dużo nagrywam audycji poprzez EPG - ale nigdy takiego przypadku nie było. Wszystko jest nagrywane - i wszystko sie odtwarza.

Pozdrawiam,

Wiesław


dodatkowe informacje:

W uzupełnieniu powyższego chcę dodać,że dotyczy to audycji TVP1 HD MUX-3 odbieranych
na częstotliwości 506,0 MHz.
Audycje są zaprogramowane na stałe - nie trzeba patrzyć na zegarek.

Są to audycje:
- wiadomości o 8.00
- wiadomości o 12.00
- teleexpress o 17.00
- wiadomości o 19.30
Są jeszcze audycje Ceske Televize - MUX-1 częstotliwość 594,0 MHz .

W dniu 6.07. wyglądało to następująco:
Audycja o 8.00 - jest nagrana - ale nie można jej odtworzyć.
Audycja o 12.00 - jest nagrana - można odtworzyć.
Audycja o 17.00 - jest nagranie - można odtworzyć
Audycja o 19.30 - jest nagranie - nie można odtworzyć (audycja od kilku dni włącza się z napisami - nie mam pojęcia dlaczego)

W trakcie audycji o 19.30 - po 10 min. skończyłem nagrywanie,a następnie znowu poprzez
EPG włączyłem nagrywanie. To następne nagranie można odtworzyć.

Takie obserwacje poczyniłem w dniu dzisiejszym. Więcej to już chyba nic się nie da zrobić.
Gdyby żadnej audycji nie można było odtworzyć,można by przypuszczać,że jest to wina po stronie odbiornika - a tak to nie wykluczam,że jest to po stronie nadawania.

Pozdrawiam,

Wiesław


dzień 07.07.2015 r.
Audycja o 8.00 - jest nagrana - nie można odtworzyć.
Audycja o 12.00 - jest nagrana - można odtworzyć.
Audycja o 17.00 - jest nagrana - nie można odtworzyć
Audycja o 19.30 - jest nagrana - nie można odtworzyć (włączyła się z napisami)

Pozdrawiam,

Wiesław



dzień 08.07.2015r.
Audycja o 8.00 - ze względu na pogodę - odbiornik był wyłączony
Audycja o 12.00 - nagranie jest - nie można odtworzyć
Audycja o 17.00 - nagranie jest - nie można odtworzyć
Audycja o 19.30 - nagranie jest -nie można odtworzyć (znowu z napisami)

Jak widać sporo jest tych audycji,których nie można odtworzyć.

Dlaczego nie może tak być jak jak na multiplexie 1 Ceske Televize - 594,0 MHz.
Tu nagrywa się wszystko - i odtwarza też wszystko.

Pozdrawiam,

Wiesław



dzień 09.07.2015 r.
audycja o 8.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 12.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 17.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 19.30 - nagrało się - nie można odtworzyć (znowu z napisami)
Zapowiadało się całkiem dobrze,gorzej na finiszu.

Chcę jeszcze dodać,że z audycjami,których nie mógł odtworzyć dekoder - poradził sobie Windows Media Player. Tłumaczę sobie to tym,że jest tam z pewnością odtwarzacz wyższej klasy.
Poza tym,zauważyłem,że w czasie nagrywania audycji,których dekoder nie odtwarza - nie można włączyć timeshiftu.
Mam nadzieję,że kiedyś się dowiem co jest tego przyczyną.

Pozdrawiam,

Wiesław




dzień 10.07.2015 r.
audycja o 8.00 - nagrało się - nie można odtworzyć (MPEG-2 TS Video - 243 MB)
audycja o 12.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 17.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 19.30 - nagrało się - nie można odtworzyć (znowu z napisami) MPEG-2 TS Video - 944 MB.
Windows Media Player znowu stanął na wysokości i pokazał że jednak można.
Nie pozostaje mi nic innego,jak zawiadomić producenta.

Pozdrawiam,

Wiesław



dzień 11.07.2015 r.
audycja o 8.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 12.00 - nagrało się - nie można odtworzyć
audycja o 17.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 19.30 - nagrało się - nie można odtworzyć (znowu z napisami)


dzień 12.07.2015 r.
audycja o 8.00 - nagrało się - nie można odtworzyć
audycja o 12.00 - nagrało się - nie można odtworzyć
audycja o 17.00 - nagrało się - nie można odtworzyć
audycja o 19.30 - nagrało się - można odtworzyć ( nareszcie nie było napisów)

Chciałbym wiedzieć,co jest tego przyczyną.
Windows Media Player odtwarza te audycje - a dekoder nie,wygląda zatem,że to dekoder jest wadliwy. Czy taka usterka jest trudna do usunięcia?

Pozdrawiam,

Wiesław



dzień 20.07.2015 r.
audycja o 8.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 12.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 17.00 - nagrało się - można odtworzyć
audycja o 19.30 - nagrało się - można odtworzyć

Wreszcie wszystko dało się odtworzyć. Audycja o 19.30 włączyła się bez napisów - po prostu cyfrowa jakość. Oby tak zawsze było.

Pozdrawiam,
Wiesław


dzień 21.07.2015 r.
Identycznie jak wczoraj - wszystko dało się odtworzyć.

Pozdrawiam,
Wiesław



dzień 22.07.2015 r.
To już trzeci dzień z rzędu bez problemów - zaprogramowane na stałe audycje,są odtwarzane.
Dlaczego wcześniej - przez 2 tygodnie,nie mogło tak być?

Pozdrawiam,
Wiesław

Martens
Posty: 459
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Martens » 14 kwietnia 2016, o 20:55

Mam prośbę o poradę w sprawie wyboru pendrive w celu nagrywania audycji z DVB-T. Otóż jakie minimalne parametry (prędkość zapisu/odczytu) musi mieć pendrive, aby być spokojnym, że nagrania zostaną utrwalone bez błędów (spowodowanych zbyt wolnym transferem)?
Czy do dekoderów DVB-T, które pracują w standardzie USB 2.0 jest sens kupować pendrive USB 3.0?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Bogoes » 15 kwietnia 2016, o 10:21

Parametr odczyt w zasadzie nie ma znaczenia, chyba wszystkie mają dostateczną prędkość... jeśli chodzi o zapis, to np. w instrukcji wiwy hd90 zalecają od 9MB/s, jak korzystałem kiedyś z 6MB/s i też nie było problemów. Jedno co Ci proponuję, to tuż po zakupie wykonaj test (np. prosty programik ATTO Disk Benchmark), ja kiedyś oddawałem peny Goodrama (zamiast opisywanego w aukcji zapisu 25MB/s było tylko 6MB/s).
Wg. mnie warto kupić pena w standardzie USB3.0, bo taki pen w standardzie USB2.0 działa szybko (najczęściej zdecydowanie szybciej od większości penów standardu USB2.0) i z pewnością parametr zapis wystarczy do bezproblemowego nagrywania. Tak dla porównania posiadane przeze mnie peny 2.0 mają prędkości zapisu (w testach ATTO Disk Benchmark) 10-12MBs, natomiast 3.0 22-24MB/s (oczywiście mierzone w standardzie 2.0). Mi zdarza się niekiedy nagrywać jednocześnie z dwóch różnych muxów (tuner 2-głowicowy) i nie zauważyłem błędów w nagranym materiale.

Wieslaw77
Posty: 1
Rejestracja: 23 sierpnia 2016, o 21:05
Odbiornik: DVD / HDD - RECORDER LG 733C
Instalacja antenowa: Kierunkowa zamontowana na dachu budynku 4 piętrowym. RZESZOW.
Nadajnik - obiekt nadawczy: KROSNO woj PODKARPACKIE

Re: DVB-T w NAGRYWARKACH DVD/HDD.

Post autor: Wieslaw77 » 23 sierpnia 2016, o 22:59

Witam. Jestem poraz pierszy na Forum i mam problem. Posiadam nagrywarkę DVD/HDD-500GB Lg 733C z DVB-T. Nagrania na niej programów TV są bardzo dobre ale tylko na dysk twardy a dopiero z dysku kopiowanie na płytę w formacie MPEG4. Można ją otworzyć w niej i komputerze. Problem to ma na dysku w edycji tylko zmianę nagranego tytułu. Niema wycinania reklam. Proszę o pomoc może wiecie o jakiejś innej nagrywarce DVD/HDD/ USB - 320 - 500 GB z DVB-T ale nagrywanie na dysk lub płytę w formacie MPEG2 i z wycinanim reklam.Oraz Menu Polskie i instrukcja po Polsku. Słyszałem że jest coś takigo na rynku tylko nie chcę BLU - Raja. Może być też jakiś Combajn DVD/VHS/HDD/ z DVB-T i menu po polsku. Obróbka edycji za każdym razem z mpeg4 na mpeg2 na komputerze nie wchodzi w grę. Proszę naprawdę o dobrą poradę bo ja w tej dziedzinie jestem LAJKONIK.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Poland » 20 listopada 2016, o 15:36

Mam pytanie a mianowicie jakiej wielkości pendrive musi być by nagrać z DVB-T program który trwa 2 godziny i 35 minut?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Domel28 » 20 listopada 2016, o 18:21

Jeśli program w SD to minimum 4GB wolnego miejsca.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Poland » 20 listopada 2016, o 21:30

W HD. Z tego co widziałem na komputerze zajęło mi to 7GB :(

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: DVB-T w NAGRYWARKACH DVD/HDD.

Post autor: biprotek » 21 listopada 2016, o 14:31

Wieslaw77 pisze:Witam. Jestem poraz pierszy na Forum i mam problem. Posiadam nagrywarkę DVD/HDD-500GB Lg 733C z DVB-T. Nagrania na niej programów TV są bardzo dobre ale tylko na dysk twardy a dopiero z dysku kopiowanie na płytę w formacie MPEG4. Można ją otworzyć w niej i komputerze. Problem to ma na dysku w edycji tylko zmianę nagranego tytułu. Niema wycinania reklam. Proszę o pomoc może wiecie o jakiejś innej nagrywarce DVD/HDD/ USB - 320 - 500 GB z DVB-T ale nagrywanie na dysk lub płytę w formacie MPEG2 i z wycinanim reklam.Oraz Menu Polskie i instrukcja po Polsku. Słyszałem że jest coś takigo na rynku tylko nie chcę BLU - Raja. Może być też jakiś Combajn DVD/VHS/HDD/ z DVB-T i menu po polsku. Obróbka edycji za każdym razem z mpeg4 na mpeg2 na komputerze nie wchodzi w grę. Proszę naprawdę o dobrą poradę bo ja w tej dziedzinie jestem LAJKONIK.
Nie ma na rynku takiej nagrywarki DVB, bo nagrywany jest surowy strumień.
Jak chcesz MPEG2 to musisz nagrywać z wejścia analogowego z zewnętrznego tunera lub telewizora.
MPEG4 można poprzycinać dopiero w komputerze.

Zmaciek
Posty: 4
Rejestracja: 23 listopada 2016, o 08:26

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Zmaciek » 25 listopada 2016, o 12:25

a ja mam problemy w ogóle z odbiorem, mieszkam od nadajnika 200 km

Szymon_Zy
Posty: 299
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Błędy w nagraniach z MUX-8 (Wręczyca)

Post autor: Szymon_Zy » 5 lutego 2017, o 17:40

Witam

Od początku nadawania MUX-8 mam problemy z nagraniami. O ile MUX-1,2,3 od zawsze działa bez problemu to nagrania z MUX-8 przez TVHeadend się czasem udają. Niby jest ok, w logach brak informacji o błędach, niskiej jakości sygnału, zakłóceniach itd. Nagrania się kończą poprawnie ale .... słychać tylko dźwięk. Obrazu żaden player nie potrafi odtworzyć. Uaktualniłem Tvh do najnowszej wersji z GIT, poprawiłem jakość sygnału na 98% bez żadnych błędów (pasywnie).
W pliku wyjściowym informacje o kodekach są ok, nie ma znaczenia czy nagrywam z Passthrough, TS, MKV. Czasem jest obraz, ale zwykle go nie ma. Takich plików nie da się w ogóle przetwarzać w sofcie do rekompresji, cięcia etc.
Ze względu na prawa autorskie nie chcę wstawić przykładowego nagrania na publiczny serwer. Jeśli ktoś ma pomysł i chce się przyjrzeć takiemu uszkodzonemu plikowi mogę podrzucić na prywatną wiadomość link.

Awatar użytkownika
Squeazz
Posty: 49
Rejestracja: 3 sierpnia 2017, o 15:40
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: telewizyjny
Nadajnik - obiekt nadawczy: Komin EC-4, Sienkiewicza

Nagrywanie programów w HD przez scart chinch na magnetowid

Post autor: Squeazz » 3 sierpnia 2017, o 20:24

Witam. Zależy mi na nagrywaniu kanałów HD na magnetowid. Podłączę dekoder kablem SCART>3xChinch i przejściówką która scala 2 kanały w 1, bo magnetowid jest mono. Jak będą się wyświetlały kanały HD przez takie podłączenie??? Kasetę można nabyć nową na Allegro. Kanały HD będą się wyświetlały jak zwykłe SD, gorzej czy lepiej??? Proszę o szybką odpowiedź.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nagrywanie programów w HD przez scart chinch na magnetowid

Post autor: @GUTEK@ » 3 sierpnia 2017, o 21:30

Kanały HD będą się wyświetlały taką jakością jaką ma VHS, czyli o ile się nie mylę 320x240.

Pamiętaj tylko o ustawieniu odpowiednich proporcji obrazu na tunerze, jeśli kasetę chcesz odtwarzać na telewizorze CRT 4:3 to musisz nagrać z czarnymi pasami góra/dół bo inaczej obraz będziesz miał rozciągnięty. Jeśli na TV 16:9 to lepiej nagrać bez tych pasów.

Odpowiedz