Nagrywanie audycji DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: Problem z dźwiękiem E-AC3 przy obróbce

Post autor: tempel54 » 22 lipca 2013, o 10:49

belzebiusz pisze:Do wycinania reklam używam TSDoctor (trzeba go uruchamiać kilka razy do skutku aż przestanie się zawieszać, ale działa ;)
A jak w ustawieniach ? W tych opcjach tnie wszystko... :P
http://666kb.com/i/cg054u4peapp08msn.jpg
--

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: belzebiusz » 22 lipca 2013, o 11:44

Tak. Ja tylko na podglądzie nie mam dźwięku, ale to nie przeszkadza przy wycinaniu reklam. ;)

Film_Polski
Posty: 6
Rejestracja: 18 marca 2013, o 14:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Katowice)

Nagrywanie programów - wersje językowe

Post autor: Film_Polski » 23 września 2013, o 12:26

Posiadam nagrywarkę DVD z twardym dyskiem (Panasonic), dostosowaną do odbioru programów naziemnej telewizji cyfrowej.
Za każdym razem, gdy próbuję nagrać film w oryginalnej wersji językowej, z polskimi napisami, udaje mi się to jedynie poprzez wciśnięcie przycisku REC na pilocie (niepraktyczne, jeśli nagranie ma się rozpocząć w środku nocy). Natomiast gdy nagrywanie zostało wcześniej zaprogramowane - polskie napisy nie nagrywają się.
Co więcej, jeśli telewizor (Samsung) jest włączony, to na czas trwania zaprogramowanego nagrywania - napisy u dołu ekranu przestają się pojawiać.

Czy istnieje sposób nagrywania zaprogramowanego, przy którym napisy polskie nagrają się również?

Casperbrown
Posty: 1
Rejestracja: 8 maja 2014, o 15:13

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Casperbrown » 8 maja 2014, o 15:17

Digital Media Converter jest dobra, za darmo konwerter audio i wideo.

Florian
Posty: 8
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 23:58

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Florian » 1 lipca 2014, o 23:34

Witam.

Od dwóch tygodni nagrywam na kartę pamięci ulubione seriale z telewizji celem przetestowania instalacji antenowej oraz sprawdzenia ile błędów pojawi się w pliku wynikowym oraz jak sobie poradzą z konwersją takich plików programy komputerowe tj. Avidemux, Format Factory, Xmedia Recode itp. Zdecydowana większość nagrań jest mi zupełnie do niczego niepotrzebna, zatem po zabawie lądują do kosza gdzie giną raz na zawsze. Niektóre pliki kodują się znakomicie, inne zaś zawierają błędy widoczne jako pixeloza lub chwilowy brak obrazu lub dźwięku. W najgorszym przypadku podczas kodowania tracę kilka-kilkanaście sekund filmu w miejscu gdzie były zakłócenia, przy czym zaznaczam że taki stan rzeczy może wystąpić w filmie nawet kilka razy.

Zauważyłem jednak, że do nagrania audycji DVB-T konieczne jest posiadanie instalacji antenowej, która musi działać sprawnie i skutecznie, niezależnie od otaczających ją warunków (burze, jadące samochody, motocykle, pracujące szlifierki, komórki, kosiarki do Trawy itp.). Osobiście używam anteny siatkowej oraz wzmacniacza WZM-24a1 zainstalowanego w Puszcze Anhteny. Do wzmacniacza przyłączony jest Czarny Kabel Antenowy Triset-113 PE który idzie albo do dekodera Wiwa HD-90 albo do taniego chińskiego tunera dvb-t usb kosztującego 30-40 zł. Jeśli nie nastąpiły żadne zakłócenia otrzymuje plik który da się przetwarzać na komputerze. Co ciekawe, jeśli wystąpi pixeloza to już programy komputerowe mają problem z przetwarzaniem takiego pliku. Czasami zjadają kilka sekund obrazu lub dźwięku nawet gdy podczas oglądania tylko przez ułamek sekundy była pixeloza już zniknął dźwięk.

Program komp. Cypheros TS Doctor wykrywa nawet do 1000 błędów gdy się pojawią zakłocenia. W przypadku gdy jest ich duża ilość program widzi cały plik pełen błędów a więc jego przetwarzanie nie ma sensu, chyba że ktoś nie ma co robić i chce się upewnić czy mówię prawdę.

Zastanawiam się nad wymianą ekranowanego wzmacniacza WZM-24a1 na model starego typu SWA-7, na którym kiedyś nagrywałem serial i o dziwo jakoś nigdy nie uzyskałem tak olbrzymiej ilości błędów, choć przyznam, że zakłócenia w eterze pewnie były zwłaszcza że w ciągu dwóch miesięcy było i cieplej i zimniej, i komórki pracowały i deszcze padały a czasami też burze błyskały, o silnikach i szlifierkach nie wspomnę. Wydaje mi się, że tunery komputerowe lepiej się spisują przy nagrywaniu aniżeli Wiwa HD-90, choć mogę się mylić.

Ponieważ nie jestem Damonem z "Pamiętników Wampirów" i nie potrafię kontrolować pogody chciałbym się dowiedzieć co powinienem wymienić w swojej instalacji antenowo-nagrywającej aby nie zaskoczyły mnie problemy z nagrywaniem gdy będzie mi bardzo zależało na nagraniu jakiegoś programu z telewizji. Obecnie przeprowadzone preze mnie testy nagrywania "na sucho" stale pokazują, że nie można polegać na nagrywaniu z telewizji, ponieważ raz się udaje a raz nie, zupełnie jak w totolotku. Wydaje mi się, że nie można uniknąć zakłóceń w odbiorze telewizji które utrudniają a czasami też uniemożliwiają nagrywanie sygnału telewizyjnego. To tak jakby chcieć nalać do szklanki w stu procentach czystą chemicznie wodę pozbawioną jakichkolwiek zanieczyszczeń, choćby w postaci śladowej.

Z nagrywaniem audycji nadawanych w godzinach porannych, wieczornych oraz nocnych z reguły nie mam problemu ponieważ w tych porach jest lepsza propaganda fal radiowych. Problem w tym, że mój ulubiony serial mogą dać na przykład w południe, a na dodatek w tym czasie mogą pracować szlifierki, kosiarki, samochody oraz błyskać burza, co uniemożliwi mi w miarę bezbłędne nagranie na kartę pamięci lub dysk komputera.

Zastanawia mnie kilka faktów:
1. Czy zakupienie anteny kierunkowej coś zmieni jeśli chodzi o kwestię nagrywania, nie jednorazowego odbioru, gdzie ważne jest to aby zrozumieć sens filmu?
2. Na których urządzeniach lepiej jest nagrywać: dekoder Wiwa HD-90 czy tanie chińskie dekodery USB podłączane do komputera?
3. Czy warto powrócić do starego wzmacniacza antenowego pozbawionego ekranowania celem poprawy jakości nagrań?
4. Czy uzyskam lepsze efekty jeśli obraz i dźwięk z tunera DVB-T będę zgrywać przez gniazdo HDMI aniżeli przez port USB? Czasami przechwytuję obraz i dźwięk EasyCapem jednak mam słabą jakość obrazu, za to pewność że otrzymam to co widzę na ekranie podczas nagrywania niezależnie od tego jak często będzie pixeloza. Plus, nie mam problemów z przetwarzaniem takich filmów.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: bm86 » 2 lipca 2014, o 15:34

Ja używam tego programu do przerobienia na avi XMedia Recode jest ok.Florian: jak bym na takie błachostki zwracał uwagę to nic bym nie nagrał XMedia Recode trzeba dobrać parametry i będzie dobrze

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: pikaczu » 14 września 2014, o 09:25

w piątek nagrałem taniec z gwiazdami, na pendrive, z dvb-t. wyszło 3.25 gb, 2 godz 15 minut.

kinwoktyżu
Posty: 3
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 19:37

Wiwa HD-95, rozmiar nagrywanych plików

Post autor: kinwoktyżu » 29 listopada 2014, o 19:43

Witam,
Mam dekoder dvb t Wiwa HD-95. Nagrywam na nim na pendrive bajki dla dziecka. Pliki wideo w formacie AVCHD (można je potem odtworzyć na komputerze). Do niedawna odcinek 22 min zajmował około 340 MB. Obecnie ta sama długość zajmuje około 760 MB. Pendrive i dekoder sformatowane są na NTFS. W ustawieniach dekodera nic nie zmieniałem (wymieniłem jedynie pilota z oryginalnego na memo control).
Nagrane pliki różnią się szybkością danych wideo (stare 2061 kb/s, nowe 15000 kb/s) i audio (48 kb/s, 192 kb/s) oraz częstotliwość próbkowania audio (32 kHz, 48 kHz). Inne parametry takie same.
Wersja oprogramowania dekodera: 130422.491511.1
Czy ktoś ma pomysł, jak przywrócić nagrywanie w poprzednim rozmiarze (zawsze to dwa razy mniej miejsca na dysku zajmuje)?

eter
Posty: 633
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Wiwa HD-95, rozmiar nagrywanych plików

Post autor: eter » 30 listopada 2014, o 16:54

Dziwne skąd masz takie parametry tych nowych nagrań?
Z jakiego kanału TV nagrywasz?
U mnie zapis programu z TVP2 w HD ma co najwyżej 4200kb/s i 160kb/s 48 kHz i pół godziny nagrania zabiera 800 MB, więc może teraz nagrywasz z kanału 1 TVP HD lub drugiego w HD i stąd taka zmiana.
Program SD nie da ci takich parametrów. zresztą żaden program nadawany w TV nie ma parametrów 15000 kb/s więc chyba się pomyliłeś.
Przy parametrze 1500 kb/s pół godziny powinno zabierać jakieś 400 MB, więc faktycznie coś dziwne jest.
Sprawdź jeszcze oczywiście rozdzielczość tego materiału zapisanego, będziesz coś więcej wiedział, czy to 720/560 czy może 1920/1080....

Ps. Jeśli nagrywasz jakiś program z kablówki, odbierając go na Wiwie, to pewnie w międzyczasie zmienili jego nadawanie z SD na HD, stąd większa wielkość pliku, bo innego wytłumaczenia nie ma.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2014, o 19:58 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Wiwa HD-95, rozmiar nagrywanych plików

Post autor: JaroslawMroczkowski » 30 listopada 2014, o 18:15

Zacznij od tego, że napisz jaki program nagrywasz, gdzie i jakie jest źródło (telewizja naziemna, jakaś kablówka puszczając dvb-t,...)?

kinwoktyżu
Posty: 3
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 19:37

Re: Wiwa HD-95, rozmiar nagrywanych plików

Post autor: kinwoktyżu » 30 listopada 2014, o 23:16

Zacznij od tego, że napisz jaki program nagrywasz, gdzie i jakie jest źródło (telewizja naziemna, jakaś kablówka puszczając dvb-t,...)?
TV Puls, zbiorcza antena w bloku (zarządzana przez sieć kablową).
Dziwne skąd masz takie parametry tych nowych nagrań?
Parametry wziąłem z szczegółów we właściwościach pliku. Jeszcze raz sprawdziłem, czy mi się zera w oczach nie rozmnożyły, ale na pewno jest 15000kb/s

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Wiwa HD-95, rozmiar nagrywanych plików

Post autor: lustracja » 30 listopada 2014, o 23:30

to w końcu kablówka czy zbiorcza do naziemnej.
Naziemna nie da takich parametrów.

eter
Posty: 633
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: eter » 1 grudnia 2014, o 22:43

Sprawdź to co ci napisałem odnośnie rozdzielczości pliku we właściwościach.
Podaj jaką mają.
Sprawdź również czy logo programu PULS jest Puls HD czy sam PULS.
Niby nadają już go gdzieniegdzie w HD w kablu.
Będzie już wiadomo dlaczego zwiększył się plik, tylko to bitrate jakieś z kosmosu ci pokazuje, ale może to jakiś bląd.
Jesli masz teraz emisję w HD to wszystko by się zgadzało co do wielkości pliku przynajmniej.
Porównaj stare z nowymi według rozdzielczości i już będziesz wiedział, dlaczego plik jest większy. Zakładam oczywiście, że teraz masz HD a miałeś SD.
Jeśli jest inaczej to Wiwa coś pomieszała i zapisuje w jakiś dziwnych właściwościach lub dysk (pendrive) źle coś zapisuje.

kinwoktyżu
Posty: 3
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 19:37

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: kinwoktyżu » 5 grudnia 2014, o 20:00

eter pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
1.No właśnie rozdzielczość jest taka sama w obu plikach 720/576. Sygnał jest cały czas SD (kablówka tylko zarządza całą infrastrukturą w budynku, jest ich sygnał-płatny i osobna-bezpłatna zbiorcza antena naziemna z której ja korzystam).

2.Problem się rozwiązał (przynajmniej tymczasowo): zniknęły mi dwa MUX-y (tak sie robi od czasu do czasu), w tym ten z TV Puls. Zrobiłem automatyczne wyszukanie i po tym nagrania wróciły z powrotem do poprzednich parametrów (z wyjątkiem bitrate audio: teraz 112kb/s czyli średnia pomiędzy poprzednimi).
Nagrywane na tym samym pendrivie, więc to też nie jego sprawka.

Tak więc temat chyba zamknięty. Choć nadal nie mam pojęcia dlaczego parametry zmieniły się wcześniej i czy znowu tak się nie stanie.

eter
Posty: 633
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: eter » 6 grudnia 2014, o 19:48

Masz bardzo dziwną tą sytuację.
To znikanie MUXÓW, potem poprawne nagrywanie.
Coś to wygląda na jakieś "grzebanie" w kablu przez administratora....bo jak to wyjaśnić?
Może ponowne skanowanie też ma jakieś znaczenie.
Jeśli ci znowu podwoi się liczba objętości plików, to zrób ponowne skanowanie programów. Jeśli pomoże, to znaczy, że Wiwka "głupieje"?
W ogóle to powinieneś w trakcie tego złego nagrywania, spróbować nagrywać z innych programów jak też MUXÓW i porównać te nagrania. Taki sam okres nagrania na programach SD dać powinien porównywalne parametry i wielkości plików.
Wówczas byłoby wiadome, czy tylko ten konkretny program Puls daje takie zapisy, czy wszystkie inne programy SD też.
Byłoby coś więcej wiadome. Także jak wyglądają pliki programów HD. Czyli czy wszystkie są dobrze nagrywane za wyjątkiem tych z TV PULS, czy też wówczas wszystkie są również zawyżone.
To tak na przyszłość jak ci się znowu powtórzy taka sytuacja.

Martens
Posty: 440
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Martens » 6 kwietnia 2015, o 12:12

Mam następujący problem. Czasem gdy nagrywam audycję za pomocą tunera stacjonarnego Strong SRT 8105 ECO na pendrive i później sprawdzam nagranie za pomocą programu TS Doctor, to nagranie jest z błędami. Sygnał wejściowy jest b. dobry, bo MUX-3 odbiera u mnie 100/100 i podczas oglądania nie widać żadnych błędów. Ta sama audycja nagrana (w tym samym czasie) na tunerze USB na HDD laptopa jest bez błędów. Czy zatem błędy pojawiające się w nagraniu na tunerze stacjonarnym zależą od tego w jaki sposób został sformatowany pendrive (czy na komputerze, czy w tunerze)? Jak sformatuję pendrive w tunerze (FAT 32), to jest lepiej i czasem błędów w nagraniu w ogóle nie ma, czasem są ale rzadsze. Chciałbym jednak używać pendrive sformatowany w formacie NTFS, aby tuner nie dzielił plików większych niż 4 GB. Pendrive jest przetestowany i jest OK, sprawdzałem także inny pendrive i było identycznie.
Spotkała mnie jeszcze taka rzecz, której nie rozumiem. Otóż nagrałem kiedyś audycję na tunerze USB na HDD laptopa. Nagranie po sprawdzeniu było wolne od błędów. Skopiowałem plik na pendrive (NTFS), ilość bajtów się zgadzała, ale po sprawdzeniu tegoż pliku, program TS Doctor pokazał już kilka błędów. Po odtworzeniu pliku z pendrive faktycznie była chwilowa przerwa w nagraniu. Dlaczego? Jak to możliwe, że w nagraniu pojawiły się błędy, skoro pliki na dysku laptopa i skopiowany na pendrive miały dokładnie ten sam rozmiar? Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo nie mam pojęcia o co w tym chodzi. Jak zapobiec powstawaniu błędów podczas kopiowania plików? Czy pendrive'y są niepewne do nagrywania i kopiowania plików filmowych?
Pendrive zawsze wyciągam po wcześniejszym zastosowaniu funkcji "bezpieczne usuwanie sprzętu", więc to na pewno nie stanowi problemu.

giaur500
Posty: 1344
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: giaur500 » 9 kwietnia 2015, o 13:58

Zrób taki test:
- sprawdź sumę kontrolną pliku który został utworzony po nagraniu na hdd
- skopiuj plik na pendrive
- przekopiuj plik z pendrive z powrotem na hdd, do innego katalogu i sprawdź jego sumę kontrolną

Jeśli sumy kontrolne są różne, to znaczy że twój pendrive jest jednak uszkodzony i przekłamuje dane. To, że plik ma taką samą ilość bajtów to nie znaczy że nie jest uszkodzony.

Sumy kontrolne dla plików możesz obliczać np tym programem: http://www.winmd5.com/

Martens
Posty: 440
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: Martens » 10 kwietnia 2015, o 22:31

Dzięki za podjęcie tematu. W wolnej chwili spróbuję tym programem sprawdzić te sumy.
Pobawiłem się natomiast pendrivem i doszedłem do pewnego wniosku. Otóż gdy sformatuję pendrive w Win XP, to audycje nagrywane na takim pendrive są pełne błędów i nie ważne czy sformatuję go w systemie FAT 32 czy NTFS. Ale gdy pendrive sformatuję w Win 7, albo w tunerze (tutaj tylko możliwość FAT 32), to nagrania są OK!
Zauważyłem, że przykładowo pendrive 16 GB po sformatowaniu w Win XP ma zajęte 8 kB (w przypadku FAT 32) i 64,9 MB (w przypadku NTFS). Natomiast ten sam pendrive sformatowany w Win 7 ma zajęte 16 kB (w przypadku FAT 32) i 90,4 MB (w przypadku NTFS). Pendrive sformatowany w tunerze (tylko możliwość FAT 32) ma również zajęte 16 kB.
Niestety pomimo sformatowania pendrive pod Win 7 (NTFS), nadal podczas kopiowania plików pojawiają się w nich błędy. Błąd pojawia się tylko jeden (w danym pliku), ale czasem bywa, że jak załaduję nawet 4 pliki, to wszystkie są wolne od błędów. Nie wiem dlaczego i od czego to zależy. Wydaje mi się, że jak pendrive był sformatowany w systemie FAT 32, to takie błędy nie występowały. Pendrive sprawdzany był w programie HD Tune. W zakładce "Error Scan" wszystkie pola były na zielono (brak uszkodzonych sektorów). Jakim innym programem można dokładnie sprawdzić pendrive?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: JaroslawMroczkowski » 10 kwietnia 2015, o 23:42

Do szybkiego testowania pamięci flash używam między innymi Flash Drive Tester
http://www.vconsole.com/client/?page=page&id=13
Jednym z parametrów jest właśnie "Comparison Error". Jeśli występują przekłamania przy transferze albo w samych pamięciach to kilkukrotny test powinien to wykazać.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Nagrywanie audycji DVB-T

Post autor: adac » 11 kwietnia 2015, o 12:36

@ Martens: wygląda mi to na błąd (uszkodzenie) interfejsu pamięci masowej w Twoim tunerze. To można sprawdzić przez próbę zapisu na innym sprawdzonym Pendrive.
Jakiej produkcji masz swój nośnik ? Nigdy nie miałem problemów z markowymi penami typu Sandisk, Adata, Toshiba.

Odpowiedz