Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
_chris_

Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: _chris_ » 11 maja 2012, o 10:04

Ciekawe rozwiązanie dla tych, którzy używają gniazda RTV, a potrzebują podać zasilanie do wzmacniacza antenowego, np. z dekodera DVB-T.

Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza antenowego - BMZAR1/1.01/...

Co zaskakujące, gniazdo to przenosi również pasmo SAT, choć jest specyfikowane tylko do 860MHz.

harding
Posty: 6
Rejestracja: 18 grudnia 2014, o 19:58
Odbiornik: Tuner DVB-T Opticum AX Lion 2
Instalacja antenowa: Apok
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Św. Krzyż

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: harding » 9 lutego 2018, o 22:14

Podłaczę się do wątku:
czy przedwzmacniacz może jednocześnie (i trwale) być zasilany z zasilacza i tunera?

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: poxipol » 9 lutego 2018, o 23:13

Jeżeli mamy zasilacz antenowy,to w komplecie również separator.
Jeżeli podamy napięcie zasilania z odbiornika,to utknie ono w separatorze, nie powodując zwarcia.

harding
Posty: 6
Rejestracja: 18 grudnia 2014, o 19:58
Odbiornik: Tuner DVB-T Opticum AX Lion 2
Instalacja antenowa: Apok
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Św. Krzyż

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: harding » 10 lutego 2018, o 11:00

Upewniłem się, bo ktoś inny twierdził, że doprowadzi do zwarcia. W każdym razie nie poprawi to jakości odbioru.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: poxipol » 10 lutego 2018, o 12:04

Niektóre odbiorniki mają w fabrycznych ustawieniach włączoną funkcję DVB -T Power.
Jeżeli przekroczy się określony amperaż,automatycznie zostaje wyłączone napięcie zasilania.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2405
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: K63 » 10 lutego 2018, o 12:36

poxipol pisze:Niektóre odbiorniki mają w fabrycznych ustawieniach włączoną funkcję DVB -T Power
Np. Technisat. Miałem 2-3 przypadki, kiedy te "markowe" dekodery przestały odbierać wyświetlając komunikat o przeciążeniu gniazda antenowego. W gniazdo jednego z nich wpięta była wtyczka separatora.
poxipol pisze:Jeżeli przekroczy się określony amperaż,automatycznie zostaje wyłączone napięcie zasilania
Tak chyba mają m.in dekodery WIWA. Z nimi nigdy nie miałem podobnych problemów.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: poxipol » 10 lutego 2018, o 13:17

Podobnie jest z arivami.
Wracając do separatora.
W typowym separatorze napięcie zasilania w jego wtyku antenowym jest blokowane przez kondensator ceramiczny,który przepuszcza tylko sygnał wysokiej częstotliwości.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: Domel28 » 10 lutego 2018, o 14:16

A czy pojemność tego kondensatora ma jakieś znaczenie?

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: Byczek12345 » 10 lutego 2018, o 15:18

Z reguły stosuje się ceramiczny ok. 1nF, taki by jego reaktancja była dużo niższa od 75 Ω.
W szereg z zasilaniem (+) stosujemy dławik w.cz - kilkanaście zwojów drutu na rdzeniu ferrytowym.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: Domel28 » 10 lutego 2018, o 15:44

W dwóch separatorach które mam siedzi 103 czyli 10nF.

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: Byczek12345 » 10 lutego 2018, o 16:13

1 nF przy 100 MHz ma reaktancję ok. 1,5 Ω (odczytałem z nomogramu, nie chciało mi się liczyć), to z tym 10 nF chyba przesada. W nowych separatorach już nie spotykam dławików (szkoda), rolę indukcyjności spełnia przewód od zasilacza, w/g mnie to błąd w sztuce.
Dobry separator tak jest zbudowany - schemat.
Obrazek

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: poxipol » 11 lutego 2018, o 22:36

Dławik w separatorze ma za zadanie tłumienia sygnału wysokiej częstotliwości w obu kierunkach.
Jaki prąd podamy ,to już zależy od zasilacza.
W wielu separatorach zamiast dławika jest wlutowany rezystor,bodajże 2 oma.
Poprawnie to powinien być cienki drucik nawinięty na rdzeń ferrytowy.
Jeżeli sygnał użytkowy przenika do pomieszczenia gdzie mamy zasilacz z kiepskim dławikiem to mogą wystąpić problemy z jakością odbioru.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2467
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Gniado RTV z przenoszeniem zasilania do wzmacniacza

Post autor: DVB-T/S » 17 lutego 2019, o 14:42

Trzeba kupić dobry zasilacz a nie chiński szmelc.

Odpowiedz