Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: rsms » 3 czerwca 2012, o 17:23

Chodzi oczywiście o jednoczesny odbiór TVP1 HD i TVP2 HD.
W podobnym wątku problem został rozwiązany jeśli chodzi o jedną markę.
Ale co z innymi?
Na co konkretnie się powoływać żądając aktualizacji oprogramowania?
Jakich wymogów formalnych nie spełnia sprzęt nie pozwalający na jednoczesne zaprogramowanie obu programów, nie zapisujący powtarzających się, nadpisujący takie same i wybierający zawsze oba z jednego mux-a?
Bez takich konkretów usłyszymy na pewno że to wina nadawcy i nadawania.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: zesepo » 3 czerwca 2012, o 17:38

W sumie to nie wiem czy istnieje takie prawo które zmuszałoby producenta do zmiany oprogramowania w przypadku gdy odbiornik nie odbiera albo nie zapisuje wszystkich kanałów, może najwyżej niezgodność z umową? Że TV/STB jest przeznaczony do odbioru tego a takiego, a ty nie możesz obejrzeć odpowiedniego programu...

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: rsms » 3 czerwca 2012, o 17:50

No ale żeby się powoływać na niezgodność z umową tym bardziej konkret potrzebny :D
Moje urządzenie akurat nie jest głównie przeznaczone do odbioru DVB-T, ale jest i DVB-T podawane jako jego funkcjonalność. Będzie rozprowadzane jeszcze na pewno przez spory czas na rynku, choć nie w sklepach jako urządzenie ogólnodostępne. Jego oprogramowanie na pewno będzie jeszcze rozwijane, więc na razie chodzi o to żeby umieć przekonać że i w tym względzie. Dopiero jak to się nie uda będę myślał o niezgodności :D

pawelwis89

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: pawelwis89 » 3 czerwca 2012, o 18:02

A próbowałeś zmienić kraj na Niemcy? U mnie (tv marki Funai) to pomogło.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: rsms » 3 czerwca 2012, o 18:13

To jest tylko na polski rynek robione. Tzn. samo urządzenie jako takie na pewno nie :D
Ale oprogramowanie na nim już tak. Więc nie ma żadnej opcji wyboru kraju.

EDIT:
Po lekturze dokumentu "Dobre praktyki w zakresie nadawania DVB-T w Polsce" chyba sam sobie mogę odpowiedzieć na swoje pytanie :D Na urządzeniach z którymi jest problem oprogramowanie identyfikuje program jako ten sam tylko po orginal_network_id oraz service_id, a nie jak jest wskazane w tym dokumencie orginal_network_id, transport_stream_id oraz service_id.
Pytanie tylko na ile ten dokument jest formalnie kogoś do czegoś zobowiązujący, i czy w ogóle.
Bo jeśli nie, to na niektórym sprzęcie całkowicie zgodnym z ustawą, możemy zapomnieć o jednoczesnym oglądaniu 1 i 2 HD.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: Kpc21 » 3 czerwca 2012, o 23:56

Skontaktuj się z producentem. Może poprawią firmware. Skoro to nie jest urządzenie którego głównym przeznaczeniem jest odbiór DVB-T, to nic więcej nie zrobisz - chyba że o zakupie decydująca była właśnie ta funkcja i sprzedawca powiedział ci, że polskie DVB-T będzie na nim bez problemu działać.

oriento
Posty: 9
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 13:44
Odbiornik: PHILIPS 42PLF3605H/12
Instalacja antenowa: SAT 13*E FTA
NAZIEMNA Antena DELTA PLUS Z WZ 15m nad ziemią
oraz KABLÓWKA
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOW CZĘSTOCH WISŁA OSTRAVA JESENI

Re: Problem z odbiorem TVP1 HD i TVP2 HD - pytanie do Emitel

Post autor: oriento » 4 czerwca 2012, o 07:58

U mnie pomogla zmiana Jezyka na FINSKI

soothis
Posty: 1
Rejestracja: 4 czerwca 2012, o 11:32
Odbiornik: SONY KDL40W4000

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: soothis » 4 czerwca 2012, o 11:36

Witam:) mam problem mój odbiornik sony KDL40w4000 nie wyszukuje mi TVP2HD z nadajnika w Śremie próbowałem już różnych rzeczy ręczne skanowanie, automatyczne, zmiana kraju a wyszukuje mi tylko TVP2 sd a z TVP1 HD nie ma żadnych problemów od razu wyszukuje. Możecie pomóc w tej kwestii? czy ktoś miał ten sam problem?

Linchpin
Posty: 23
Rejestracja: 1 września 2011, o 00:47
Odbiornik: LG 32LH2000
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna kierunkowa z symetryzatorem (6 piętro)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: Programy w HD

Post autor: Linchpin » 4 czerwca 2012, o 11:51

Panowie i Panie poradźcie coś. Mój Tv Philips z wbudowanym tunerem dvb-t buntuje się i nie chce jednocześnie obsłużyć TVP1 HD i TVP2 HD. Z uporem maniaka zamienia jeden bądź drugi kanał na wersję SD. Problem występuje zarówno przy ręcznej jak i automatycznej instalacji kanałów. Z tego co mniej więcej widziałem na tym forum to problem ten dotyczy wielu odbiorników. Czy jest na to jakaś rada?

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: loleklolek » 4 czerwca 2012, o 12:34

Philipsy różnie zachowują się w zależności od ustawienia szybkie/pełne skanowanie. Poza tym efekty przynosi ustawienie takich krajów, jak: Niemcy, Włochy, Litwa i Finlandia oraz ewentualnie Łotwa lub Estonia. Ustawienie kraju na Polska powoduje, że odbiornik zapisuje wszystkie kanały, ale nie ma EPG i nazw programów.

Inne sztuczki to:
- wymuszenie ponownego skanu wszystkich kanałów (ewentualnie z zaznaczeniem instalacji w innych krajach),
- wymuszenie dodania ponownie jednego MUXa (po ewentualnym wcześniejszym usunięciu kanałów HD),
- aktualizacja firmware.

Kontakt z producentem ma sens w zasadzie tylko w sytuacji, kiedy sprzęt jest jeszcze na gwarancji i/lub Polska jest w miarę istotnym rynkiem dla producenta.

EDIT: Należy pamiętać, że TVP2 HD, podobnie, jak TVP1 SD jest tylko na MUX3, czyli jest szansa jego odebrania tylko wtedy, gdy odbiera się kanały TVP Kultura, Historia i Polonia.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: rsms » 4 czerwca 2012, o 12:53

Rozwiązania problemu są niestety chyba tylko dwa :cry:
Ze strony odbioru.. uaktualnienie oprogramowania do zgodnego z zaleceniami zawartymi w dokumencie o którym we wcześniejszym poście wspominałem.
Ze strony nadawania.. nadawanie programów HD z innym service_id niż programów SD.
Co w sumie też może by nie było pozbawione sensu, można chyba dyskutować czy programy z tą samą treścią ale różne w jakości nadawania, to są te same programy czy nie.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Anduraki » 4 czerwca 2012, o 13:16

Ale czy aby napewno jesteście w zasięgu mux3 skoro mówicie o TVP2 HD?

Jeśli raz daje 1 hd, a raz 2 hd tzn, że kasuje duble - ja mam tak samo w przypadku analogów
wyszukuje, jak natrafi na dubel to pomija i leci dalej. Manualnie trzeba jakoś wskazać kanał, albo wywalić kanał SD i manualnie wskazać kanał HD to wtedy nie pominie.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: rsms » 4 czerwca 2012, o 13:27

Gdyby to w moim przypadku było możliwe, to bym tego wątku w ogóle nie zakładał :D Podobnie zresztą gdybym w zasięgu mux3 nie był.
Strojenie ręczne pozwala tylko na wybór co chcę mieć w HD, czy TVP1 czy TVP2. Drugi z tych programów jest już w SD, bo z tego samego mux-a.

Linchpin
Posty: 23
Rejestracja: 1 września 2011, o 00:47
Odbiornik: LG 32LH2000
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna kierunkowa z symetryzatorem (6 piętro)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Linchpin » 4 czerwca 2012, o 13:53

Ja oczywiście odbieram MUX3 z TVP2 HD, problem leży tylko i wyłącznie po stronie softu odbiornika. No nic, jak wrócę do domu to będę kombinował z ustawieniem innego kraju, albo ręcznym dodaniem MUXa, ale po uprzednim usunięciu dubla w SD z listy, bo tego przyznam, że wcześniej nie robiłem i być może dlatego odbiornik jedną wersję zastępował drugą. Nie wydaje mi się, żeby producenci martwili się tym faktem i zamierzali aktualizować soft w kilkuletnich odbiornikach. W związku z tym jakie jest stanowisko Emitela? Jest szansa na zmianę tej numeracji kanałów? Czy może jest ona z góry narzucona przez TVP? Problem jest dość powszechny i coś należałoby z tym zrobić.

dolwild
Posty: 12
Rejestracja: 8 listopada 2010, o 15:55

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: dolwild » 4 czerwca 2012, o 14:13

Problem braku jednoczesnego zaprogramowania TVP1 i 2 HD w wielu telewizorach istnieje. Nie jest to problem nie do rozwiązania. Emitel na razie "chowa głowę w piasek". Aby przejść z TVP1 HD na TVP2 HD muszę niestety na nowo instalować odpowiedniego MUXa. Sądzę, że technicznie najłatwiej byłoby to zrobić po stronie nadawcy.
Panie Jarku, zgłoś Pan ten problem tam gdzie trzeba.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Anduraki » 4 czerwca 2012, o 14:56

A spróbujcie zrobić coś takiego, zablokujcie 1 i 2 SD i wyszukajcie ponownie. Przykładowo w telewizorach LG nie da się kasować programów DTV można je co najwyżej zablokować.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Bartt » 4 czerwca 2012, o 15:53

Emitel i TVP muszą coś z tym zrobić. Nie wiem czy jest w ogóle model tv który programuje jedynkę w HD na pozycji 1, a dwójkę HD na pozycji 2 gdy mamy dostep do obu mux TVP - więc tłumaczenie że wszystko jest ok do mnie nie przemawia.
O poważniejszym problemie polegającym na tym, że w niektórych modelach tv brak jest możliwości zaprogramowaniem obu kanałów HD to nawet nie wspominam :evil:. Kombinowanie, wybór innych krajów itp. to nie rozwiązanie, może wtedy źle działąć epg, może nie być polskich znaków.

A tak w ogóle to dlaczego użytkownik ma się męczyć, dzwonić po serwisach, skoro wystarczy zmiana parametrów nadawanych kanałów TVP :o

Najlepsze rozwiązanie to nadać takie ID kanałom TVP aby wersje HD były na poczatku listy a kanały SD na końcu. Tylko tyle i aż tyle ;).

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Maciejek » 4 czerwca 2012, o 18:51

Szczerze współczuję wszystkim z problemami w programowaniu kanałów TVP HD i nie HD.

Odpowiadam na pyt przedmówcy: "Nie wiem czy jest w ogóle model tv który programuje jedynkę w HD na pozycji 1, a dwójkę HD na pozycji 2 gdy mamy dostep do obu mux TVP"

Odpowiadam: Są takie TV. Kompletnie nie mam z tym problemu w Tv Sony; na pewno (sprawdzonych przeze mnie) W5500, EX301, EX700. Na szczęście telewizory (w trybie Polska) nie sortują po żadnym LCN i innych oraz programują TVP w wersji HD i SD dając wybór użytkownikowi jaki rodzaj emisji chce oglądać i gdzie go chce umieścić na liście.

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: aron_m » 4 czerwca 2012, o 19:25

Maciejek pisze:Szczerze współczuję wszystkim z problemami w programowaniu kanałów TVP HD i nie HD.

Odpowiadam na pyt przedmówcy: "Nie wiem czy jest w ogóle model tv który programuje jedynkę w HD na pozycji 1, a dwójkę HD na pozycji 2 gdy mamy dostep do obu mux TVP"

Odpowiadam: Są takie TV. Kompletnie nie mam z tym problemu w Tv Sony; na pewno (sprawdzonych przeze mnie) W5500, EX301, EX700. Na szczęście telewizory (w trybie Polska) nie sortują po żadnym LCN i innych oraz programują TVP w wersji HD i SD dając wybór użytkownikowi jaki rodzaj emisji chce oglądać i gdzie go chce umieścić na liście.
Również ja składam wyrazy współczucia dla użytkowników, których telewizory sprawiają kłopoty z obsługą i zaprogramowaniem TVP 1 i 2 HD z obu MUX'ów. Na moim SONY KDL-40NX720 nie mam problemu z programowaniem - mam oba kanały, a nie tak jak u innych: albo TVP 1 HD albo TVP 2 HD. Trzymam kciuki za zmuszenie producentów do poprawienia oprogramowania.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: arik92 » 4 czerwca 2012, o 19:50

soothis pisze:Witam:) mam problem mój odbiornik sony KDL40w4000 nie wyszukuje mi TVP2HD z nadajnika w Śremie próbowałem już różnych rzeczy ręczne skanowanie, automatyczne, zmiana kraju a wyszukuje mi tylko TVP2 sd a z TVP1 HD nie ma żadnych problemów od razu wyszukuje. Możecie pomóc w tej kwestii? czy ktoś miał ten sam problem?
Obstawiam, że nie odbierasz MUX3 (kanał 28), w którym jest TVP2 HD. Jeśli nie odbierasz TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia to TVP2 HD też nie odbierzesz. Natomiast TVP2 SD jest w MUX1 (kanał 23).

Odpowiedz