Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: rppmedia » 27 czerwca 2012, o 09:07

A mnie poinformował sam telewizor, że nastąpiła zmiana parametrów i trzeba powtórnie przeskanować.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Maciejek » 27 czerwca 2012, o 09:12

arik92 pisze: @Maciejek, czy w obydwu TV opcję "Automat. info dot. usług cyfrowych" masz włączoną?
Tak, jest włączona w obu odbiornikach.
Przy poprzedniej zmianie, z grudnia ub roku (SID, LCN) oba telewizory się wysypały; potrzebne było pełne skanowanie

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: arik92 » 27 czerwca 2012, o 09:14

Wtedy mój też się posypał, ale zmiany też były większe.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Wojewoda82 » 27 czerwca 2012, o 09:19

Puma pisze:Na szczęście jestem na forum obecny :)
TVP2 mi znikł "kanał niedostępny".
U mnie bez zmian na LG, ale brak telegazety na TVP 1 HD. Na SD jest

Pomogło aktualizacja pasma mux 1, txt wróciło.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2012, o 09:23 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Puma » 27 czerwca 2012, o 09:22

Po ponownym włączeniu monitora już TVP2 był ale w innym miejscu, zmieniłem tam gdzie chcę aby był :)

U mnie txt jest na TVP1 HD (nie aktualizowałem kanałów).

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: arik92 » 27 czerwca 2012, o 09:34

Tak, TXT na TVP1 HD już wrócił.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: belzebiusz » 27 czerwca 2012, o 14:40

Zmiany wartości SID w polskim DVB-T
http://satkurier.pl/news/76295/zmiany-w ... dvb-t.html

Satkurier o tym nawet pisze, a od Emitela ani słowa.

DVBManiak

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: DVBManiak » 27 czerwca 2012, o 14:43

Emitela jakby w ogóle ostatnio nie widać na forum.

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: piotrek88 » 27 czerwca 2012, o 16:37

Witam!

Mam taki problem, dziś od rana na kanale TVP1 i TVP2 SD nie działa na moim dekoderze EPG na kanałach HD jest wszystko wporządku na pozostałych również jest Ok ponowane wyszukiwanie kanałów nie rozwiązało problemu. Czy ktoś może wiem jak rozwiązać ten problem, ewentualnie może wina leży gdzieś po stronie nadawców. Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi

satmen
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2012, o 10:50
Odbiornik: Samsung LE40D5003, Golden Media GMANIA HD 2
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa Opticum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole Chrzelice

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: satmen » 27 czerwca 2012, o 21:38

U mnie ta zmiana nie przyniosła żadnego rezulatu. TV Samsung LE40D5003, do tej pory wyszukiwało

1.TVP1HD
2.TVP2
3.TVP Info Opole
4.Polsat
5.TVN
.....itd

a teraz jest jeszcze gorzej

1.TVP1
2.TVP2HD
3.TVP Info Katowice
4.Polsat
5.TVN
.....itd

To jest jakaś kpina!!!
Ludzie, zróbcie coś raz, a porzonnie, a nie testujecie sobie na żywym organizmie. Mieliście tyle czasu na testowanie...

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Wojewoda82 » 28 czerwca 2012, o 09:25

Próbowałeś tymczasowo zmienić kraj wyszukiwania na Włochy i wyszukać ponownie? Wiem że jest to rozwiązanie półśrodkami, ale dopóki nadawca nie dojdzie do ładu z oznaczeniami kanałów, lepiej mieć chyba kanały HD niż tak w kratkę jak masz teraz.

Mroovek
Posty: 19
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 11:45
Odbiornik: Ariva Ferguson T55
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Mroovek » 20 lipca 2012, o 07:26

satmen pisze: To jest jakaś kpina!!!
Ludzie, zróbcie coś raz, a porządnie, a nie testujecie sobie na żywym organizmie. Mieliście tyle czasu na testowanie...
W pełni podpisuję się pod tym zdaniem.

Ja sobie poradzę ale mam w rodzinie 8 odbiorników u osób które sobie tego same nie ustawią, i spada to na mnie. Pal licho raz do roku, ale z powodu zmian lista się sypie wyjątkowo często... za często..

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: TomW » 20 lipca 2012, o 08:16

To są właśnie niespodzianki cyfryzacji. Kupując odbiornik, do końca nie wiemy jak się zachowa. Są i takie, które regują prawidłowo na zmiany. Przykładem moje dwa telewizory. Z LG nie miałem kłopotów, a Funai nie znajdował na początku TVP2 HD.

filip
Posty: 1
Rejestracja: 4 listopada 2012, o 08:51
Odbiornik: philips5405
Instalacja antenowa: asc700p
Nadajnik - obiekt nadawczy: piaski

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: filip » 4 listopada 2012, o 09:18

Witam.Zwracam się o pomoc być może w banalnej sprawie...Podpowiedzcie jak zmienić lokalizację philipsa na inny kraj...Z góry dziękuję za pomoc.

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: plecho1 » 5 listopada 2012, o 20:06

W wielu odbiornikach można to zrobić przy pierwszym uruchomieniu lub po resecie do ustawień fabrycznych.

felek7
Posty: 1
Rejestracja: 12 listopada 2012, o 12:08
Odbiornik: Samsung UE40B7000
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit - ze wzmacniaczem LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole - Chrzelice

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: felek7 » 12 listopada 2012, o 13:16

arik92 pisze:
soothis pisze:Witam:) mam problem mój odbiornik sony KDL40w4000 nie wyszukuje mi TVP2HD z nadajnika w Śremie próbowałem już różnych rzeczy ręczne skanowanie, automatyczne, zmiana kraju a wyszukuje mi tylko TVP2 sd a z TVP1 HD nie ma żadnych problemów od razu wyszukuje. Możecie pomóc w tej kwestii? czy ktoś miał ten sam problem?
Obstawiam, że nie odbierasz MUX3 (kanał 28), w którym jest TVP2 HD. Jeśli nie odbierasz TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia to TVP2 HD też nie odbierzesz. Natomiast TVP2 SD jest w MUX1 (kanał 23).
Mam podobny problem na Samsung-u UE40B7000 - nie mogę zaprogramować żadnego programu z MUX3 mimo że nadajnik Opole - Chrzelice na który mam ustawiony nadaje na MUX3.
Bez problemu odbieram programy z MUX1 i MUX2.
Mieszkam w Gliwicach - antenę ze wzmacniaczem mam ustawioną na kierunek Opole-Chrzelice.
Na Katowice-Kosztowy, choć mam bliżej nie moge ustawic gdyż mam duże przeszkody terenowe.
Może jest jakiś sposób na odbiór programów z MUX3 ?
Proszę o poradę.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Wojewoda82 » 13 listopada 2012, o 16:02

Ty chcesz z Gliwic złapać mux 3 z Opola o mocy nadawania 2,5 kW. Praktycznie bez szans. Skoro na Katowice masz zasłonięty widok to musisz poczekać na zwiększenie mocy nadawania mux 3.

Darekpl
Posty: 1
Rejestracja: 6 czerwca 2013, o 00:31
Odbiornik: LG Pa4500
Instalacja antenowa: zwykła siatkówka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: Problem z zaprogramowaniem TVP1 HD i TVP2 HD

Post autor: Darekpl » 6 czerwca 2013, o 00:37

Witam wszystkich. W telewizorach marki LG najwidoczniej jest wszystko w porządku z ustawieniami programów bo ja bez problemu zapisałem sobie TVP1 HD na kanale 1 na pilocie a TVP2 HD na pozycji 2 na pilocie.

Odpowiedz