Full HD czy HD Ready

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

full hd czy hd ready

Post autor: m@rtops » 13 maja 2012, o 18:13

nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedniego wątku - jeżeli podchodzi pod inny w takim temacie to proszę przenieść lub "dać namiar" ;)
dzięki
mianowicie na moim tv jest takie opisy
"hd ready" , "1080p input"
w wikipedii jest coś takiego
HD ready 1080p - przeznaczone dla urządzeń (w tym dla telewizorów plazmowych i LCD), które mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał wysokiej rozdzielczości w trybie 1080p
HD TV 1080p - tak jak poprzednio, przeznaczone wyłącznie dla odbiorników telewizyjnych

Powyższe loga zastępują potoczną nazwę "Full HD",
czy z tego wynika że mój tv w rzeczywistości jest tzw "full hd"? :?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: full hd czy hd ready

Post autor: nkp123 » 13 maja 2012, o 18:46

Najprawdopodobniej nie ma matrycy Full HD (czyli nie ma możliwości wyświetlenia obrazu 1080i/p - Full HD), jednak obsługuje ten standard, z tym, że przeskaluje obraz do mniejszej rozdzielczości, co pogorszy nieco jakość.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: full hd czy hd ready

Post autor: m@rtops » 13 maja 2012, o 19:01

też tak myślałem przez to"...input"
ale chciałem się upewnić dla pewności
to by wyjaśniało czemu na tv rodziców samsung "hd ready" gdy ustawiłem na dekoderze 1080p to wyskakiwał błąd sygnału - podczas gdy u mnie działa bez problemu
dzięki

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: full hd czy hd ready

Post autor: TomW » 13 maja 2012, o 19:37

nkp123 pisze:Najprawdopodobniej nie ma matrycy Full HD (czyli nie ma możliwości wyświetlenia obrazu 1080i/p - Full HD), jednak obsługuje ten standard, z tym, że przeskaluje obraz do mniejszej rozdzielczości, co pogorszy nieco jakość.
Będzie to "pogorszenie" widoczne dopiero na odbiornikach z dużą przekątną ekranu.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: full hd czy hd ready

Post autor: cignacy » 13 maja 2012, o 19:52

m@rtops pisze:też tak myślałem przez to"...input"
ale chciałem się upewnić dla pewności
to by wyjaśniało czemu na tv rodziców samsung "hd ready" gdy ustawiłem na dekoderze 1080p to wyskakiwał błąd sygnału - podczas gdy u mnie działa bez problemu
dzięki
Samsungi "hd ready" z reguły nie obsługują 1080p, obsługują natomiast 1080i.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: full hd czy hd ready

Post autor: m@rtops » 13 maja 2012, o 19:55

to się zgadza po zmianie rozdzielczości na 1080i tv "widział" dekoder - tylko musiałem przestawić przez "euro" ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: full hd czy hd ready

Post autor: @GUTEK@ » 13 maja 2012, o 20:26

A nie możesz po prostu sprawdzić w instrukcji/internecie jaką ten TV ma rozdzielczość matrycy?

kubako

Re: full hd czy hd ready

Post autor: kubako » 25 maja 2012, o 02:12

Podpinam się pod temat. Mam pytanie: posiadam telewizor z HD Ready oraz dekoder WIWA HD-50. Posiada ono złącze HDMI, tak jak tv. Obecnie w komunikacji między nimi korzystam ze złącza SCART. Proszę o radę, czy warto dokupić kabel HDMI i połączyć je w ten sposób? Ma to sens, jeśli nie odbieram kanałów w HD i nie mam tv z Full HD? Polepszy to choć trochę jakość obrazu?

Z góry dziękuję za sugestie i uwagi :)

DVBManiak

Re: full hd czy hd ready

Post autor: DVBManiak » 25 maja 2012, o 06:19

Oczywiście, że tak. Euro to sygnał w postaci analogowej a hdmi cyfrowej. Do tego od 1 czerwca będzie tvp1 i 2 w hd, więc warto.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: full hd czy hd ready

Post autor: TomW » 25 maja 2012, o 09:12

HDMI to standard przyszłościowy. Złącze Euro wykorzystuje się już przeważnie tam, gdzie nie da się podłączyć HDMI. Kabel jest droższy. ale warto w niego zainwestować. Obraz też na tym zyska. Poza tym ma mniejsze końcówki, co w plątaninie kabli może się lepiej sprawdzić.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: full hd czy hd ready

Post autor: giaur500 » 25 maja 2012, o 10:18

Nie ma już czegoś takiego jak "Full HD" i "HD Ready". Dzisiaj pisze się 720p, 1080i, 1080p itd. Nie posługujcie się przestarzałymi oznaczeniami które już nie obowiązują. Bardzo dobrze że to ujednolicono, bo za 10 lat te dzisiejsze "Full HD" to "Full" by było tylko z nazwy.

kubako

Re: full hd czy hd ready

Post autor: kubako » 25 maja 2012, o 10:20

Ok, dzięki :)

Nie znam się na kablach i mam kolejne pytanie: ma znaczenie jaki kabel kupię? Tzn nie będzie dużej różnicy w moim przypadku pomiędzy kablem z Allegro za 10 zł i takim z popularnego sklepu za 50 zł?

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: full hd czy hd ready

Post autor: giaur500 » 25 maja 2012, o 10:25

Kabel hdmi to transmisja cyfrowa. Albo kabel działa albo nie działa. Nie warto przepłacać i kupować droższych.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: full hd czy hd ready

Post autor: m@rtops » 25 maja 2012, o 11:29

kubako pisze:z popularnego sklepu za 50 zł?
ja w tym popularnym sklepie kupiłem chyba po 20zł dwie sztuki i obie działają bez zarzutu
nie w jakiś ładnych opakowaniach i kolorach - tylko czarny , zwinięty w kółko :D

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: full hd czy hd ready

Post autor: momus » 25 maja 2012, o 15:32

Do 2 metrów nie ma większej różnicy czy kupisz kabel HDMI za 200zł czy 10zł, do takiej odległości transmisja może być nawet na drucie kolczastym, dłuższe owszem lepiej zainwestować bo mogą być problemy. Ja swoje 3m kupiłem bodaj za 25zł (ma niby też ethernet już w sobie, kanał zwrotny audio, obsługę 3d, 4k - czyli standard 1.4) i działa wyśmienicie.

Znajomy kupił coś koło 0.5m za bodaj 100zł i się to nie chwalił jak tanio dostał, że taki super, pozłacany, izolowany, ... mój też jest :D

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: full hd czy hd ready

Post autor: kjt » 1 czerwca 2012, o 13:28

Niech mnie ktoś oświeci bo mętlik mi się zrobił.
Moja 4letnia tosia ma HD Ready czyli te 720p. Przy 1080i też wyświetla obraz tylko czy aby nie robi downscalingu? Jeśli tak to jest sens ustawiania 1080i?
Przy 1080p mam tylko głos.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: full hd czy hd ready

Post autor: @GUTEK@ » 1 czerwca 2012, o 13:31

Do tych nowych kanałów TVP w HD najlepiej ustawić 1080i. Wtedy tuner wysyła je powiedzmy, że w natywnej rozdzielczości do telewizora, a ten je tylko lekko downscaluje.
W przypadku ustawienia 720p lub niższej, najpierw tuner zrobi downskaling, a potem telewizor upscaling. Bo 720p to 1280x720, a telewizory HD Ready to 1366x768.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Full HD czy HD Ready

Post autor: tomekogg » 24 lipca 2012, o 22:48

Krótkie pytanie. Czy jak jest telewizor nie Full HD czyli notabene HD Ready, to oznacza, że nie będe mógł oglądać TVP1 HD? Jeśli nie, to czy takie telewizory są legalnie w sprzedaży?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Full HD czy HD Ready

Post autor: m@rtops » 24 lipca 2012, o 22:53

przecież przez dekoder jest tvp 1,2 HD na tv kineskopowych :oops:

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: Full HD czy HD Ready

Post autor: tomekogg » 24 lipca 2012, o 23:05

Prawda, bo dekoder umie odczytać Full HD, choć nie każdy.
Ale czy jak jest telewizor HD Ready, to jego wewnętrzny dekoder umie przetworzyć odpowiednio rozdzielczość?

Odpowiedz