EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG

Post autor: uggp » 14 stycznia 2010, o 18:00

Jarosław Bałuka pisze:(...)W ciągu kilku dni, obserwując informacje zwrotne na forum, sprawdzaliśmy co i jak możemy poustawiać - oczywiście w ramach normy - aby jak największa ilość modeli TV/STB poprawnie czytała dane. Na tym kończymy zmiany w sygnalizacji EPG.
Kurcze, to kijowa ta norma skoro nie jest na tyle precyzyjna i można ją różnie interpretować. Logicznie, że trzeba to tak poustawiać, żeby szło na jak największej ilości sprzętu. Tylko, że będzie można kupić sprzęt zgodny z normą i nie będzie działał. Nie będzie można takiego zareklamować u sprzedawcy. Jak nic cała sytuacja prosi się o "naklejkę" zgodności z polskim DVB-T.
Tak czy siak, gratuluję wdrożenia nowej usługi. :)

Demon

Re: EPG

Post autor: Demon » 14 stycznia 2010, o 18:27

Sądzę, że producenci telewizorów nie trzymają się norm i specyfikacji. Tak niechlujnie są pisane aplikacje, że włos na głowie się jeży. Nie trudno w nich o błędy. I do tego wszyscy jadą na ograniczonej gwarancji na oprogramowanie. Ile już łatek wyszło do Visty? Całe wiaderko, włącznie z tłustymi servispakami :P.

Ja mam teraz pytanie do pana Jarka: Czy posiada Pan wiedzę na temat odbiorników, które wykorzystują te 3 znaczki przed każdym łańcuchem: 0x100002? Wydaje mi się, że rozsądnie jest przesyłać znaki w standardzie jedno-bajtowym zorganizowanym pod potrzeby lokalne (spora oszczędność przepustowości). Ale wydaje się nierozsądnym, żeby w odbiornikach nie był stosowany UTF-8 oraz prościutki transkoder znaków. Jeżeli ktoś odbiera na jednym telewizorze multipleksy niemieckie, czeskie i polskie, to EPG poprawnie wyświetlane będzie tylko dla jednego języka. Chyba, że jest to przypadłość Samsungów (stąd moje pytanie).

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG

Post autor: Jarosław Bałuka » 14 stycznia 2010, o 22:04

Norma jest całkiem precyzyjna, nie tu tkwi przyczyna. Tak ja wcześniej pisałem i co wskazuje @Deamon, producenci dość frywolnie podchodzą do interpretacji zapisów i często w sobie tylko znany sposób, na skróty, piszą oprogramowanie.
Demon pisze:Sądzę, że producenci telewizorów nie trzymają się norm i specyfikacji. Tak niechlujnie są pisane aplikacje, że włos na głowie się jeży. Nie trudno w nich o błędy. I do tego wszyscy jadą na ograniczonej gwarancji na oprogramowanie. Ile już łatek wyszło do Visty? Całe wiaderko, włącznie z tłustymi servispakami :P.

Ja mam teraz pytanie do pana Jarka: Czy posiada Pan wiedzę na temat odbiorników, które wykorzystują te 3 znaczki przed każdym łańcuchem: 0x100002? Wydaje mi się, że rozsądnie jest przesyłać znaki w standardzie jedno-bajtowym zorganizowanym pod potrzeby lokalne (spora oszczędność przepustowości). Ale wydaje się nierozsądnym, żeby w odbiornikach nie był stosowany UTF-8 oraz prościutki transkoder znaków. Jeżeli ktoś odbiera na jednym telewizorze multipleksy niemieckie, czeskie i polskie, to EPG poprawnie wyświetlane będzie tylko dla jednego języka. Chyba, że jest to przypadłość Samsungów (stąd moje pytanie).
O których to znacznikach mowa, w którym miejscu? Można zrzut ekranu..?

Demon

Re: EPG

Post autor: Demon » 15 stycznia 2010, o 00:26

Jarosław Bałuka pisze:Rozumiem, że mówimy o 'pustych pakietach' ? Tak, są w strumieniu bo być muszą. Natomiast w żadnym wypadku nie są wrzucane w którymkolwiek z PIDów opisanych w tablicach PSI/SI. Mogą natomiast być na jakichkolwiek PID-ach spoza tych zdefiniowanych, są wówczas ignorowane przez każde urządzenie.
Wgryzam się coraz bardziej w specyfikację (może za niedługo mnie Emitel zatrudni :idea: :lol:) i zastanawia mnie, dlaczego Pana zdaniem w strumieniu muszą pojawiać się puste pakiety? Czyżby odbiorniki nie mają kondychy i bez chwilowych odpoczynków się "męczą"? Przecież jest tyle danych, które można przesłać szybciej lub w ogóle przesłać przy tej okazji.
Jarosław Bałuka pisze:O których to znacznikach mowa, w którym miejscu? Można zrzut ekranu..?
Nie miałem na myśli znaczniki, a znaki. Oto jeden z deskryptorów zdarzenia w tablicy EIT (krótki, żeby się nie rozpisywać):

Kod: Zaznacz cały

descriptor_tag            8 bits    0x4d                         (short_event_descriptor)
descriptor_length         8 bits    0x41                         (65 bajtów)
ISO_639_language_code    24 bits    pol
event_name_length         8 bits    0x29                         (41 znaków)
event_name_char         328 bits    #10#00#02Dwójka Dzieciom: Harry i Hendersonowie
text_length               8 bits    0x13                         (19 znaków)
text_char               152 bits    #10#00#02serial komediowy
W kodzie powyżej opisałem je jako #10#00#02, ale poprawniej można zapisać 0x100002. Są to znaczki wskazujące na tablicę znaków ISO/IEC 8859-2. Ten kod jest absolutnie zgodny ze specyfikacją ETSI EN 300 468 V1.11.1 i warunkami określonymi przez MI. Niemniej zastanawia mnie zachowanie odbiorników. Stąd moje pytanie, które odbiorniki poprawnie wyświetlają wszystkie znaki w EPG niezależnie od ustawionego regionu bazując właśnie na trzech bajtach ISO_639_language_code i trzech bajtach 0x100002 przed każdym ciągiem znaków.

Co jeszcze zauważyłem. Państwa platforma jak ognia boi się łączyć sekcje EIT wewnątrz jednego pakietu TS. Przecież standard przewiduje taką możliwość. Przykład:
  • koniec sekcji zajmuje powiedzmy 10 bajtów pakietu TS. Państwa platforma robi to tak, że ustawia znacznik payload_unit_start_indicator na 0 i pakuje 4 bajty nagłówka pakietu TS + 10 bajtów końcówki sekcji i reszta, czyli 174 bajty o wartości 0xff jako wypełniacze
  • norma pozwala zrobić inaczej: ustawić payload_unit_start_indicator na 1, za 4 bajtami nagłówka pakietu TS wstawić pointer_field=10 potem te 10 bajtów kończącego się segmentu a następnie 173 bajty kolejnego segmentu tablicy EIT
Prawda, że duża oszczędność? Może wypełniając w ten sposób pakiety okaże się, że pozostałe telewizory zaczną rozumieć całe EPG. (Oczywiście istnieje opcja, że większość działających pogubi się, ale od czego są przeciągające się testy ;) ) W ostateczności można szlifować to ze Ślęży przez luty i marzec :P

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG

Post autor: Jarosław Bałuka » 15 stycznia 2010, o 10:43

Jakby na to nie patrzeć, nie możemy modyfikować oprogramowania platformy generującej tablice. Jest to soft objęty licencją i jakiekolwiek zmiany nie są możliwe.
Z innej strony na to patrząc, skoro dokładnie takie same platformy (wybrana została jedna z najlepiej znanych nie tylko w Europie, oparta na sofcie mocno ugruntowanym na profesjonalnym rynku broadcastowym) pracują w wielu miejscach u wielu operatorów, zarówno w TV naziemnej jak i satelitarnej, no to można założyć z dużą dozą pewności, że rozwiązanie to jednak nie wymaga korekt. Jak wspomniałeś, skutkiem mogłaby byc utrata EPG na większości TV.

przemkos
Posty: 78
Rejestracja: 2 stycznia 2010, o 13:03

Re: EPG

Post autor: przemkos » 15 stycznia 2010, o 13:00

Tak sobie obserwuję tą dyskusję i nasuwa mi się pytanie: Skoro wykorzystywana platforma jest tak popularna, producent na pewno spotkał się z problemami o których tutaj rozmawiamy. Czy ten producent nie dostarcza żadnych specyfikacji dotyczących zalecanej konfiguracji, tak aby działało to na wszystkich odbiornikach? Przecież - jak sądzę - we wszystkich krajach są mniej więcej te same odbiorniki, a w nadawanych danych jedyną różnicą pomiędzy krajami powinny być zestawy znaków.
Tym bardziej jeżeli software nadający EPG jest tak popularny, nie powinno być żadnych problemów z odbiorem EPG - w końcu duży producent oznacza duży wpływ na producentów odbiorników...

Agryppa

Re: EPG

Post autor: Agryppa » 15 stycznia 2010, o 14:24

Cieszę się że działa EPG.

Mogę tylko ze swojej strony powiedzieć, że PlayTV podpinane pod PlayStation 3 działa i bez żadnego problemu odbiera EPG :) :) :)

thomas256
Posty: 25
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 19:04
Odbiornik: Samsung UE40D6500

Re: EPG

Post autor: thomas256 » 15 stycznia 2010, o 16:26

Demon pisze:Sądzę, że producenci telewizorów nie trzymają się norm i specyfikacji. Tak niechlujnie są pisane aplikacje, że włos na głowie się jeży. Nie trudno w nich o błędy. I do tego wszyscy jadą na ograniczonej gwarancji na oprogramowanie. Ile już łatek wyszło do Visty? Całe wiaderko, włącznie z tłustymi servispakami :P.

Ja mam teraz pytanie do pana Jarka: Czy posiada Pan wiedzę na temat odbiorników, które wykorzystują te 3 znaczki przed każdym łańcuchem: 0x100002? Wydaje mi się, że rozsądnie jest przesyłać znaki w standardzie jedno-bajtowym zorganizowanym pod potrzeby lokalne (spora oszczędność przepustowości). Ale wydaje się nierozsądnym, żeby w odbiornikach nie był stosowany UTF-8 oraz prościutki transkoder znaków. Jeżeli ktoś odbiera na jednym telewizorze multipleksy niemieckie, czeskie i polskie, to EPG poprawnie wyświetlane będzie tylko dla jednego języka. Chyba, że jest to przypadłość Samsungów (stąd moje pytanie).
Niestety obecne oprogramowanie Samsungów tak ma jest zgodne ze standardami na sierpień 2008 (a wtedy nie używano tych 3 znaczków). Mam to samo w telewizji kablowej. Operator korzysta z najnowszego urządzenia i też wysyła te trzy znaczki i nie mogę prawidłwo odczytywać EPG. Ale to niestety wina firmy Samsung i to ją należy naciskać w mail'ach by udostępniła nowy firmware z poprawną obsługą EPG.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG

Post autor: uggp » 15 stycznia 2010, o 19:10

Jarosław Bałuka pisze:Norma jest całkiem precyzyjna, nie tu tkwi przyczyna. Tak ja wcześniej pisałem i co wskazuje @Deamon, producenci dość frywolnie podchodzą do interpretacji zapisów i często w sobie tylko znany sposób, na skróty, piszą oprogramowanie...
No to sytuacja jest czysta, jak komuś coś nie działa to "atakować" sprzedawcę/producenta. Musi być dobrze. Sprzęt "nadający" na pewno jest zgodny z normą, nie tylko że profesjonalny, ale i często ci co to sprzedają sami maczali swoje ręce w pisaniu normy.:)
Demon pisze:Prawda, że duża oszczędność? Może wypełniając w ten sposób pakiety okaże się, że pozostałe telewizory zaczną rozumieć całe EPG...
Jak dla mnie to takie sklejanie jeszcze bardziej posypie kiepsko napisane softy :) Często leniwy programista zakłada zdarzenie na swoją korzyść i potem mu się bufory przepełniają :). Kiedyś dawno temu, EPG (chyba na TVNie) wieszało tuner SAT (znanej polskiej firmy). Zrzut po JTAG zawartości ramu pokazał, że dane z EPG nadpisywały jakieś inne dane. Kilka maili do producenta i wyszła ładna poprawka softu. Dlatego nie szalał bym już z "gałkami" w nadajniku tylko dał troszkę czasu producentom sprzętu.
thomas256 pisze:Niestety obecne oprogramowanie Samsungów tak ma jest zgodne ze standardami na sierpień 2008 (a wtedy nie używano tych 3 znaczków). Mam to samo w telewizji kablowej. Operator korzysta z najnowszego urządzenia i też wysyła te trzy znaczki i nie mogę prawidłwo odczytywać EPG. Ale to niestety wina firmy Samsung i to ją należy naciskać w mail'ach by udostępniła nowy firmware z poprawną obsługą EPG.
Czytałem to, ale czy czasem ten sierpień 2008 to nie jest d..ochron jeśli chodzi o samą modulację DVB-T? Żeby czasem ktoś nie żądał zgodności z DVB-T2? Bo rozpoznawanie regionu to parę ifów w programie i tak jak napisał kolega Demon, potem już UTFem międzynarodowo.

Demon

Re: EPG

Post autor: Demon » 15 stycznia 2010, o 19:54

@Jarosław Bałuka, rozumiem, że nie można grzebać w tym sofcie, ale można albo zlecić poprawienie tego drobiazgu, albo znaleźć odpowiednią opcję (może gdzieś jest tam zaszyta w całym menu) która wymusza rozpoczynanie segmentu od początku pakietu TS. Daleki jestem od twierdzenia, że w Europie czy Ameryce robią same najlepsze rzeczy i nie popełniają błędów (patrz mikrosyf). Swoją drogą zastanawiam się, czy naprawdę trudno byłoby zrobić samemu taką platformę...

@thomas256, dzięki za informację. Co prawda zostałem chwilowo (nadzieja umiera ostatnia) wykluczony cyfrowo, ale mocno interesuję się tematem. O tym, że winni są producenci to już wiem, ale jak się doprosić o reakcję? Trzeba pokazać, która konkurencja podeszła do tematu profesjonalnie! Dlatego zapytałem, które odbiorniki działają dobrze. Samsung podaje nowe oprogramowanie na swojej stronie, więc sądzę, że po ustabilizowaniu się emisji doprowadzą do tego, że będzie dobrze.

@uggp, do poprawnego odbioru tak naprawdę nie potrzeba pamięci na dane. Całość można przetwarzać strumieniowo. Pamięć jest potrzebna na zapamiętanie informacji, które później trzeba zaprezentować odbiorcy.

Gdyby jednak w trakcie testów dawno temu postawiono na efektywne wykorzystanie strumienia i określenie dokładnie jak będzie wyglądała jego zawartość...

Ja tylko zajrzałem do najłatwiejszej usługi i znalazłem marnotrawstwo strumienia w ponad 10%, a zajęło mi to 1 dzień! Aż strach pomyśleć, co się dzieje w strumieniu obrazu, dźwięku, TTX itp.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG

Post autor: uggp » 15 stycznia 2010, o 20:57

@Demon
10% całego strumienia czy tylko tej usługi? Bo jak całego to sporo, jak tylko tej usługi to nic.
Jasne, że strumieniowo to bez problemu, tylko często firmware robiony jest specyficznie. Program w C, okrojony na maksa żeby jak najmniejszy bin wyszedł, miliony ifdefów na różne wersje płyt itp., a na koniec tablice char na 255 pozostałe po innym programiście z funkcjami nie sprawdzającymi wielkości tablic (znowu żeby było szybciej). Niestety takie życie.

Demon

Re: EPG

Post autor: Demon » 15 stycznia 2010, o 22:26

uggp pisze:@Demon
10% całego strumienia czy tylko tej usługi? Bo jak całego to sporo, jak tylko tej usługi to nic.
Jasne, że strumieniowo to bez problemu, tylko często firmware robiony jest specyficznie. Program w C, okrojony na maksa żeby jak najmniejszy bin wyszedł, miliony ifdefów na różne wersje płyt itp., a na koniec tablice char na 255 pozostałe po innym programiście z funkcjami nie sprawdzającymi wielkości tablic (znowu żeby było szybciej). Niestety takie życie.
10% tej usługi, ale tylko to przejrzałem. Nie wiem, co się dzieje w pozostałych, ale skoro mają ludziska problemy z synchronizacją, to pewnie również się cuda dzieją. Poza tym są to straty na styku warstwy strumienia transportowego a warstwą strumienia użytkowego (w tym wypadku tablic EIT). Więc podejrzewam, że podobne straty mogą pojawiać się w pozostałych usługach.

Myślę, że w większości odbiorników zastosowany jest jakiś linux, więc raczej do różnego rodzaju sprzętu stosowane są biblioteki zintegrowane z jądrem. Więc ifdefów nie powinno być wiele. Chociaż wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
WRaq
Posty: 33
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LE46C650, UE40D5000,N Multiroom, TNK HD, WinFast DTV1800H
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF ATX-91, Telmor WSA-833
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zielona Góra - Jemiołów

Re: EPG

Post autor: WRaq » 28 stycznia 2010, o 10:43

Muszę się pochwalić, iż udało mi się skontaktować z supportem Leadtek'a na Tajwanie i dzięki temu w najbliższym czasie zostanie wydane nowe oprogramowanie WinFast 2 z pełną obsługą polskiego EPG.

Pobrali strumień od Naszych nadawców i dostosowali go do wymogów. W wersji beta, którą posiadam całe EPG jest poprawnie wyświetlane.Jedynie czego jeszcze nie ma to opisów rozszerzonych i prawdopodobnie ich nie będzie.

Mimo wszystko, jestem pod wrażeniem dostosowania się do poskiego standardu. Nasze forum i podawane tu informacje o zastosowanych technologiach w znacznym stopniu ułatwiła współpracę.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: EPG

Post autor: Puma » 28 stycznia 2010, o 11:04

Muszę się pochwalić, iż udało mi się skontaktować z supportem Leadtek'a na Tajwanie i dzięki temu w najbliższym czasie zostanie wydane nowe oprogramowanie WinFast 2 z pełną obsługą polskiego EPG.
Super, mam taki tuner :)

witko

Re: EPG

Post autor: witko » 28 stycznia 2010, o 14:58

Witam wszystkich na forum.

Czy spotkał się ktoś z problemem odbioru EPG w Kożuchowie? Mimo, iż od połowy stycznia nadajnik w Wichowie wysyła sygnały EPG, na telewizorach Pioneer Kuro oraz Philips 9604 nie mogę go odebrać. Dodam tylko, że na tv Sony 5500 ( w tym samym budynku), wszystko działa bez zarzutu.

pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

manta05
Posty: 48
Rejestracja: 28 stycznia 2010, o 21:23

Re: EPG

Post autor: manta05 » 28 stycznia 2010, o 21:32

Przy wyszukiwaniu kanałów cyfrowych na Philipsie wybierz kraj Niemcy . Powinno być OK.

Pyrus

Re: EPG

Post autor: Pyrus » 29 stycznia 2010, o 09:21

@witko
Sprawdź czy producent nie udostępnił aktualizacji softu, jeśli jej nie ma pisz do supportu w tej sprawie.

przemkos
Posty: 78
Rejestracja: 2 stycznia 2010, o 13:03

Re: EPG

Post autor: przemkos » 29 stycznia 2010, o 12:50

Demon pisze: ...O tym, że winni są producenci to już wiem, ale jak się doprosić o reakcję? Trzeba pokazać, która konkurencja podeszła do tematu profesjonalnie! Dlatego zapytałem, które odbiorniki działają dobrze.
I tu właśnie leży problem. Producenci mają to w tzw. "głębokim poszanowaniu". Jak się rozmawia z serwisem, to odpowiedź jest "oni tam ciągle coś zmieniają i testują z tą cyfrową telewizją" (mowa oczywiście o Emitelu), a jak wiemy obecnie nic w temacie EPG już nie jest zmieniane. Okazuje się więc, że producentów niewiele to obchodzi.

Zgłosiłem w serwisie problem dwukrotnie (raz mailowo, drugi raz jako zgłoszenie naprawy), i żadnej odpowiedzi...

Jak sam nadawca nie nawiąże współpracy z producentami, to możemy chyba zapomnieć o tym, że cokolwiek zostanie zrobione.

Pyrus

Re: EPG

Post autor: Pyrus » 29 stycznia 2010, o 14:25

Emitel nawiązał kontakty z producentami, ci którzy się interesują pracują nad softem vide Sharp, a reszta ma to w głębokim poważaniu.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: EPG

Post autor: rppmedia » 29 stycznia 2010, o 16:46

Sharp też nie jest do końca taki "łaskawy". Jak do nich napisałem o problemach EPG (brak opisów programów w tabeli schedule), to odpisali, że obecnie są prowadzone testy i nic w tej sprawie nie będą robić aż do czasu oficjalnego startu, bo jeszcze wszystko może się zmienić.

Odpowiedz