EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Post autor: qwerty » 23 kwietnia 2011, o 08:46

Chociaż poprawiają? Ostatnio support samsunga mnie zdenerwował. :(

biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: EPG

Post autor: biopar » 23 kwietnia 2011, o 14:01

na razie brak odzewu. Trwa to od 2 tygodni. Napisali jakąś tam nielogiczną pierdołę i od tego czasu cisza... najwyzej oddam na gwarancje :>

DVBManiak

Re: EPG

Post autor: DVBManiak » 27 kwietnia 2011, o 19:02

A ja mam takie pytanie. Czy są planowane w jakimś EPG informacje na temat reklam, tzn kiedy będzie przerwa reklamowa w czasie filmu itp. To pozwoliło by np. uniknąć nagrywania reklam w filmach lub dowiedzieć się za ile reklama. Jednak musiałoby to być bardzo dokładne. Czy jest coś takiego planowane i ma szanse zaistnieć w przyszłości?

Kojot48
Posty: 5
Rejestracja: 11 stycznia 2011, o 21:00

Re: EPG

Post autor: Kojot48 » 27 kwietnia 2011, o 20:17

DVBManiak pisze:A ja mam takie pytanie. Czy są planowane w jakimś EPG informacje na temat reklam, tzn kiedy będzie przerwa reklamowa w czasie filmu itp. To pozwoliło by np. uniknąć nagrywania reklam w filmach lub dowiedzieć się za ile reklama. Jednak musiałoby to być bardzo dokładne. Czy jest coś takiego planowane i ma szanse zaistnieć w przyszłości?
Chciało by się. Ale chyba nic z tego. Nawet jak nastawię na przełączenie na np. film to przełącza mi przed reklamami. Draństwo ale pieniądz rządzi. Przykład: poziom dźwięku przed i na reklamie.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: EPG

Post autor: rocklee » 2 maja 2011, o 13:40

Ja mam problem dotyczący tego, że występują problemy z prawidłowym odbiorem telegazety (literówki) jak i epg(niekiedy problem z kodowaniem polskich znaków, sa wtedy krzaki). Instalacje mam nową sprawną na 100% jak i 2 anteny atx-91 kierunkowe(Iława/Płock). Bardzo proszę o pomoc :P

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Post autor: qwerty » 2 maja 2011, o 13:48

Winny jest tv. Nie podałeś modelu i jaki masz ustawiony kraj.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: EPG

Post autor: rocklee » 2 maja 2011, o 13:54

No kraj mam ustawiony jako PL na 100% i ten problem często się pojawia, ale nie zawsze :)

TV: Thomson 21MX17E (21 CRT)
Odbiornik: Ferguson FT-8300HD

Połączenie przez Eurozłącze.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Post autor: qwerty » 2 maja 2011, o 14:09


rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: EPG

Post autor: rocklee » 2 maja 2011, o 15:35

Zainstalowałem, ale nadal to samo, czyli loteria tak jak było :(

tomasz985
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:28

Re: EPG

Post autor: tomasz985 » 5 maja 2011, o 18:49

Ja również mam problem z godziną na EPG.Posiadam tv Samsung LE26C350.Jeśli ustawię godzinę ręcznie to ogólnie w tv jest dobrze ale EPG i tak jest godzinę do tyłu wyświetlane.Jak wezmę automatyczną godzinę to i w tv jest źle i w EPG.Pobierałem nowe oprogramowanie,podłączam pendrive pod tv pisze brak pliku aktualizacji.Napisałem do nich maila może dadzą odpowiedź co jest z tą aktualizacją.Chociaż niewiadomo czy akurat ona pomoże w prawidłowym wyświetlaniu czasu na EPG.Może ktoś miał taki problem z podobnym Samsungiem??

lukasz536
Posty: 101
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 13:31
Odbiornik: Samsung LE32B450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza AZART (MUX 1 i 2) + pojedynczy dipol własnej roboty (MUX 3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra + Baranówka

Re: EPG

Post autor: lukasz536 » 11 maja 2011, o 09:55

Witam,
ja miałem identyczny problem z Samsungiem, tylko, że był to inny model LE32B450. Też próbowałem ustawiać ręcznie, resetować, a i tak było źle.
Ostatnio jednak coś mnie tknęło, aby napisać do Supportu Samsunga. Napisałem w sobotę wieczorem, odpowiedz była już w poniedziałek rano. Nie było to nic odkrywczego - proponowali reset TV i/lub aktualizację oprogramowania.
Resetu nie chciało mi się robić - bo bym musiał wszystko od nowa ustawiać. Postawiłem na aktualizację. Tak prawdę mówiąc to wiedziałem, że jest aktualizacja na stronie Samsunga, ale w opisie do niej nic nie wspominają o EPG. Na jednym z angielskich forów wyczytałem, że Samsung z reguły niestety nie podaje co dana aktualizacja poprawia. Koniec końców postanowiłem więc zaufać gościowi z Supportu i zainstalować poprawkę - a nuż będzie ok. No i się udało :D Teraz już wszystko działa dobrze i EPG ma godziny w porządku.
@tomasz985 - a czytałeś DOKŁADNIE instrukcję aktualizacji? Tam jest szereg "obwarowań", np. aktualizacja musi być skopiowana na pendrive'a i tam zainstalowana (tworzy się folder), ten folder z kolei musi być jedynym folderem na pendrivie, itd. No chyba, że to Samsung spaprał coś z plikiem aktualizacji do modelu Twojego telewizora...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

tomasz985
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:28

Re: EPG

Post autor: tomasz985 » 16 maja 2011, o 21:03

lukasz536 pisze:Witam,
ja miałem identyczny problem z Samsungiem, tylko, że był to inny model LE32B450. Też próbowałem ustawiać ręcznie, resetować, a i tak było źle.
Ostatnio jednak coś mnie tknęło, aby napisać do Supportu Samsunga. Napisałem w sobotę wieczorem, odpowiedz była już w poniedziałek rano. Nie było to nic odkrywczego - proponowali reset TV i/lub aktualizację oprogramowania.
Resetu nie chciało mi się robić - bo bym musiał wszystko od nowa ustawiać. Postawiłem na aktualizację. Tak prawdę mówiąc to wiedziałem, że jest aktualizacja na stronie Samsunga, ale w opisie do niej nic nie wspominają o EPG. Na jednym z angielskich forów wyczytałem, że Samsung z reguły niestety nie podaje co dana aktualizacja poprawia. Koniec końców postanowiłem więc zaufać gościowi z Supportu i zainstalować poprawkę - a nuż będzie ok. No i się udało :D Teraz już wszystko działa dobrze i EPG ma godziny w porządku.
@tomasz985 - a czytałeś DOKŁADNIE instrukcję aktualizacji? Tam jest szereg "obwarowań", np. aktualizacja musi być skopiowana na pendrive'a i tam zainstalowana (tworzy się folder), ten folder z kolei musi być jedynym folderem na pendrivie, itd. No chyba, że to Samsung spaprał coś z plikiem aktualizacji do modelu Twojego telewizora...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
aktualizacja już zainstalowana, wydawało się to bardzo proste, a straciłem na to sporo czasu :D .pomógł dopiero kontakt z samsungiem gdzie Pani wytłumaczyła dokładnie co i jak

tomasz985
Posty: 12
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:28

Re: EPG

Post autor: tomasz985 » 17 maja 2011, o 11:59

nie dopisałem tylko,że EPG jak źle działało tak działa

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 29 maja 2011, o 10:50

czy ktos bedzie na biezaco aktualizowac epg, bo teraz jest msza na tvp info, a w epg pisze, ze jest pogoda i wiadomosci.

Bartosz Czach

Re: EPG

Post autor: Bartosz Czach » 29 maja 2011, o 11:28

Na tvn24 od 5:55 do 16:00 jest informacja o serwisie informacyjnym, sporcie i pogodzie. A tak naprawdę to jest wtedy Poranek tvn24 i Dzień na żywo. Jakoś nikt tragedii nie robi.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 29 maja 2011, o 11:34

czasem moga to zaktualizowac, to po co dali te epg, jak jest nie aktualne

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1054
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: EPG

Post autor: blockbuster » 29 maja 2011, o 11:47

pikaczu pisze:czy ktos bedzie na biezaco aktualizowac epg, bo teraz jest msza na tvp info, a w epg pisze, ze jest pogoda i wiadomosci.
EPG dla TVP Info jest takie same dla całej Polski, nie ma innego dla TVP Info Katowice czy TVP Warszawa. Akurat w TVP Katowice puścili mszę ale w innych ośrodkach leci program zgodny z EPG.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 29 maja 2011, o 15:06

blockbuster pisze:
pikaczu pisze:czy ktos bedzie na biezaco aktualizowac epg, bo teraz jest msza na tvp info, a w epg pisze, ze jest pogoda i wiadomosci.
EPG dla TVP Info jest takie same dla całej Polski, nie ma innego dla TVP Info Katowice czy TVP Warszawa. Akurat w TVP Katowice puścili mszę ale w innych ośrodkach leci program zgodny z EPG.
to i tak musieli by zmienic, aby bylo dobrze, w kazdym osrodku.

DaltonMcmickle

Re: EPG

Post autor: DaltonMcmickle » 31 maja 2011, o 06:12

hi,i am new here.
Hope to learn also share a lot of my experiences .
thanks.

Awatar użytkownika
cacumen
Posty: 35
Rejestracja: 9 marca 2011, o 16:15

Re: EPG

Post autor: cacumen » 1 czerwca 2011, o 15:57

DaltonMcmickle pisze:hi,i am new here.
Hope to learn also share a lot of my experiences .
thanks.
I hope so too , my friend

Odpowiedz