EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
jacekes

Re: EPG

Post autor: jacekes » 17 kwietnia 2012, o 21:41

Hmmm... nie jestem teraz przy telewizorze, ale z tego, co pamiętam, to jak ustawiłem czas na auto, pole ustawienia strefy się "wyszarzyło". Ale możliwe, że źle pamiętam. Sprawdzę, dziękuję.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: EPG

Post autor: zesepo » 17 kwietnia 2012, o 22:19

To jak wrócisz sprawdź ustawienia czasu letniego/zimowego i strefy czasowej (+1GMT)

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 21 kwietnia 2012, o 13:27

zeby nie zaczynac nowego tematu.

co to jest epg Gemstar? czy w polsce tez bedzie?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 26 kwietnia 2012, o 22:11

Coś się dzieje z epg na mux 1. Według epg program powinien się już skończyć i tak jest. Leci już następny, ale poprzedni program cały czas jest jako program, który leci teraz, a ten co leci teraz na kanale w epg jest jako następny. To tak jakby z opóźnieniem przeskakiwały programy. Tak, program przeskakuje o dziewięć minut za późno, potem już pasek postępu jest ok, tzn że niby od dziewięciu minut już leci.



Już wszystko ok
I znów źle. Tak jakby opóźnienie rosło. Czas jest wolniej odmierzany w epg?.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 1 maja 2012, o 12:12

Na mux 1 na epg kanały za szybko się przełączają. Dokładnie cztery minuty za szybko. Pasek nie dochodzi do końca i przez cztery minuty jest pusty pasek.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: EPG

Post autor: Puma » 12 maja 2012, o 10:35

Mam dwa multipleksy ale będzie ich więcej i się zastanawiam nad ilością pamięci w telewizorze.
Ile jej jest i czy wystarczy na kilka multipleksów?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 12 maja 2012, o 11:38

Nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem, ale na kanały cyfrowe jest dużo miejsca w telewizorze. U mnie przykładowo na telewizorze Technika pamięć na kanały cyfrowe to 500 kanałów. Kanały analogowe instalują się dopiero na 501 miejscu. Nie wiem, czy o to ci chodziło.
Też mam dwa multipleksy. Przez długi czas się to nie zmieni.

DVBManiak

Re: EPG

Post autor: DVBManiak » 12 maja 2012, o 11:41

Chłopie, spokojnie ci wystarczy. Nie wiem jak to jest w TV, ale np. w moim STB pamięć jest 999 programów, a gdzie ja tyle zapełnie. Na SAT to owszem i tak tunery mają 4000 programów. Na pewno z 99 w TV jest. Dokładnie nie wiem ile, bo nie mam nowego tv.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: EPG

Post autor: nkp123 » 12 maja 2012, o 13:26

W moim LG można zapisać do 999 DTV (DVB-T i DVB-C oddzielnie), 999 Radia i 999 Analogowych ;)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Post autor: qwerty » 12 maja 2012, o 14:01

U mnie w tv 999 cyfrowych (nie ważne czy dvb-t, czy dvb-c) i tylko 100 analogowych (po co więcej, skoro w Polsce może być maksymalnie 99 (Standard D/K).

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: EPG

Post autor: Puma » 12 maja 2012, o 15:36

Chyba nie zrozumieliśmy się ;)
Zobaczcie w jaki to jest temacie... chodzi o miejsce w pamięci na dane EPG.Podejrzewam że jest to równie dużo ale zapewne nie jest to nieskończona ilość a czym starszy telewizor tym pewnie tej pamięci na EPG jest mniej.

Nie chciałbym sytuacji abym musiał dane wczytywać od nowa na każdym razem. Rozumiem że np. godzina jest uaktualniane na bieżąco ale przecież EPG wczytuje się tylko RAZ do telewizora.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Post autor: qwerty » 12 maja 2012, o 15:48

U mnie telewizor przy wyłączeniu (uśpieniu) kasuje EPG. Dodatkowo EPG nie może być trzymane w pamięci flash, bo by szybko padła (pewnie magazynowane jest w ramie). Przewodnik dla 21 kanałów na tydzień zajmuje kilkanaście MiB.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: EPG

Post autor: Puma » 12 maja 2012, o 15:53

Gdy był tylko MUX 2 to wszystko było w pamięci (być może tak szybko się wczytało że nie zauważyłem tego faktu ;) ) gdy telewizor "usypiałem" ale przy MUX 1 wydaje mi się że już nie pozostaje to w pamięci (będę jeszcze to obserwował), dlatego też pytanie o rozmiar pamięci na te dane.

Ps. Taka moja dygresja... nie podoba mi się EPG na MUX 1, opisy są zbyt oszczędne. Jak jest film to nie ma jaki to gatunek i czy w ogóle jest to film w MUX 2 jest to ładnie opisane.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: EPG

Post autor: pufon » 13 maja 2012, o 16:26

EPG na MUX1 jest realizowane nieprawidłowo.Nagrania zaplanowane z EPG są opisane tytułem poprzedniej audycji.Nagrania zaplanowane z EPG na MUX2 i MUX3 są opisane poprawnie.

Odbiornik Thomson THT501

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: EPG

Post autor: arik92 » 13 maja 2012, o 16:47

Ogólnie patrząc to najlepsze EPG jest w MUX2, jak ktoś już pisał, natomiast EPG TVP w MUX1 i MUX3 to jeden wielki bałagan. Dla tych samych stacji w MUX1 i MUX3 opisy tej samej audycji się różnią, do tego błędne oznaczenia wiekowe. Czy już nikt kto się tym tam zajmuje nie potrafi zrobić z tym porządku?

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: EPG

Post autor: pufon » 14 maja 2012, o 16:23

EPG MUX 1 od godziny 15.00 zmienia się poprawnie,oczywiście nagrania planowane z EPG
opisane właściwie.

Dziękuję Panie Jarosławie za gwałtowną interwencję.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 14 maja 2012, o 16:40

To epg raz jest dobrze, raz jest źle. Raczej jeszcze nienaprawione.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: EPG

Post autor: Kamilx » 14 maja 2012, o 17:55

A w TVP INFO Białystok w EPG jest program, który trwa i program następny.

---

Czemu w Polsce nie wykorzystuje się pola z podaniem odcinka i kraju: bo u mnie wyświetla się pol(1/1), czyli brak:
http://desmond.imageshack.us/Himg825/sc ... es=landing
?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 14 maja 2012, o 21:02

pufon pisze:EPG MUX 1 od godziny 15.00 zmienia się poprawnie,oczywiście nagrania planowane z EPG
opisane właściwie.

Dziękuję Panie Jarosławie za gwałtowną interwencję.
Niestety, teraz epg w programach o minutę za szybko przeskakuje. Z doświadczenia ostatnich tygodni domyślam się, że jutro albo pojutrze epg będzie przeskakiwać o dziesięć minut za szybko, a potem się zresetuje.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: EPG

Post autor: pufon » 15 maja 2012, o 18:55

Niestety masz rację. EPG na MUX1 jest realizowane nadal nieprawidłowo.Nagrania zaplanowane z EPG są opisane już dzisiaj tytułem poprzedniej audycji.
Widocznie wczoraj trafiłem w punkt że pasowało.Uciekam z nagrywaniem na MUX3.

Odpowiedz