EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: EPG

Post autor: Wojewoda82 » 5 sierpnia 2012, o 11:47

Potwierdzam, a na INFO Opole wszystko ok.

DVBManiak

Re: EPG

Post autor: DVBManiak » 11 sierpnia 2012, o 12:14

EPG dla TVP INFO Wrocław wciąż nie naprawione.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: EPG

Post autor: Kamilx » 12 sierpnia 2012, o 09:41

Wczoraj EPG na TVP Białystok nie było, a dzisiaj jest.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: EPG

Post autor: seba133 » 13 sierpnia 2012, o 09:53

W TVP Info Poznań był błąd leciał serwis info a napisane pogoda.

DVBManiak

Re: Odp: EPG

Post autor: DVBManiak » 13 sierpnia 2012, o 10:22

Info Wrocław już naprawione.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 28 sierpnia 2012, o 15:29

ja mam takie pytanie, dlaczego nie ma opisów na filmach, serialach itp, na następne dni w epg, dopiero pojawia się kilka programów na przód, jak za chwilę program będzie nadawany?

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: EPG

Post autor: Wojewoda82 » 3 września 2012, o 10:24

Znowu na TVP Info (Wrocław) od wczoraj 22:14 do dzisiaj 17:01 w EPG widnieje program "Motosfera". Oczywiście na opolskiej wersji wszystko ok. W kolejnych dniach o tej porze "Pogoda".

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 3 września 2012, o 11:14

na katowicach jest od niedzieli, tak

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: EPG

Post autor: seba133 » 3 września 2012, o 19:40

Na TVP Wrocław od 11 do 17 nie mam EPG :shock:

Czasami jak sprawdzam program to jest 3 godziny do tyłu. Widziałem to na TVP 1 HD i TV 4

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: EPG

Post autor: pikaczu » 8 września 2012, o 20:01

kiedy naprawią epg w tvp info?

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: EPG

Post autor: KrzysztofD » 26 października 2012, o 16:54

W EPG od najbliższej niedzieli (28.10.2012) np. główne wydanie wiadomości w TVP1 jest o 20:30, a w TVP1 HD po staremu: 19:30.
Jak widać, dwa MUX-y traktują zmianę czasu na dwa sposoby :>

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: EPG

Post autor: Peter_CA » 26 października 2012, o 20:09

KrzysztofD: Wszystkie kanały komercyjne także mają o godzinę przesunięte EPG.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: EPG

Post autor: giaur500 » 18 listopada 2012, o 14:46

W całym epg albo nie ma w ogóle gatunków, albo są źle opisane. U mnie tak to wygląda:

Obrazek

Obrazek

Poza tym, opisy... tak jak przedtem były za długie, tak teraz nie ma ich przeważnie wcale. w MUX2 tez nie ma - praktycznie żaden film nie jest opisany, są tylko opisy typu "film sensacyjny", "horror" itd. Te same filmy są opisane w telegazecie, więc nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: EPG

Post autor: KoRaB » 28 listopada 2012, o 11:57

A te screeny z EPG to skąd pochodzą? Z dekodera DVB-T?
Jeśli chodzi o EPG z dekodera, to u mnie wszystko jest dokładnie opisane. Nie tylko gatunek filmu ale i podstawowe dane: reżyser, aktorzy, rok produkcji... oczywiście streszczenie również :D

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: EPG

Post autor: giaur500 » 28 listopada 2012, o 12:14

U mnie gatunek jest zawsze nie taki jak powinien - nie wiem czy to kwestia oprogramowania czy epg. Jeśli mówisz że u ciebie gatunki są dobrze opisane to sprawdzę jeszcze na innym sofcie.

Bo jeśli "Janosik" figuruje jako program muzyczny to chyba jest coś nie tak.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Post autor: alabama1 » 10 grudnia 2012, o 22:13

Wow... Widzieliście EPG na kanałach TVP w mux 1? Ideał.... Jeśli serial, to podany reżyser, aktorzy, rok produkcji, kraj produkcji, no i oczywiście opis. Szczegółowy... Nikt nie zauważył tej pozytywnej zmiany? Toż to jakiś cud....

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: EPG

Post autor: belzebiusz » 11 grudnia 2012, o 02:17

Rzeczywiście, teraz EPG w MUX-1 to już nie wersja demo. :D ;)

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: EPG

Post autor: misiek2000wp » 11 grudnia 2012, o 15:02

alabama1 pisze: Jeśli serial, to podany reżyser, aktorzy, rok produkcji, kraj produkcji, no i oczywiście opis. Szczegółowy...
Ten szczegółowy opis bywa ucięty.

Codino18
Posty: 73
Rejestracja: 20 listopada 2010, o 23:06
Odbiornik: LG 55LM...
Instalacja antenowa: Antena siatkowa LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Rybnik,Wisła, Ostrawa

Re: EPG

Post autor: Codino18 » 4 stycznia 2013, o 00:45

neo69 pisze:Naziemną telewizję cyfrową odbieram na telewizorze LG 32LE5500. Telewizor oczywiście skonfigurowany w ustawieniach na Polskę, prawidłowo wyświetla EPG emitowany na polskich kanałach (tzn. z polskimi "ogonkami"), jednak problem pojawia się podczas korzystania z EPG towarzyszących czeskim MUXom z Ostravy i Pradziada. Czeski EPG pokazuje "krzaki" w miejsce czeskich "ogonków". Teletekst działa prawidłowo i po polsku, i po czesku.
Co ciekawe, kiedy skonfiguruję telewizor na "Czechy", to zarówno czeski EPG, jak i polski dekodują się prawidłowo, bez "krzaków".
Moim zdaniem (czytaj: zdaniem laika) błąd tkwi w oprogramowaniu telewizora, a konkretnie w kodowaniu znaków charakterystycznych dla języka czeskiego w konfiguracji "Polska", bo jak inaczej wytłumaczyć, że w drugą stronę, ustawiając "Czechy", EPG działa idealnie? Czy ktoś znający się tych sprawach może potwierdzić/zaprzeczyć temu, co napisałem powyżej?
Problem zgłaszałem producentowi przez e-mail, dołączając zdjęcia ekranu i drogą telefoniczną. Otrzymałem zdawkową odpowiedź, że to "normalne" i że nie da się ustawić telewizora tak, by w konfiguracji na jeden kraj prawidłowo odbierał EPG w innym języku. Jak widać, argument że ustawienie "Czechy" działa poprawnie, a konfiguracja "Polska" nie, jakoś nie trafia do speców z LG. Próbują zbyć mnie hasłem "proszę wykonać aktualizację oprogramowania telewizora", jednak nie biorą pod uwagę, że tv ma załadowany najnowszy soft...
Zamieszczam zdjęcie EPG w konfiguracji na Polskę: na górze polskie prawidłowo zdekodowane tytuły, na dole czeskie krzaki. Niestety, nie mam fotki konfiguracji na Czechy, bo wymaga to zresetowania wszystkich ustawień i programowania telewizora od podstaw. Obrazek
Witam, od niedawna mam również telewizor LG i problem z tymi czeksimi znaczkami. Jak dla mnie to bardzo denerwujące. Czy ktoś już znalazł jakieś rozwiązanie? Wiem, ze można próbować ustawiać na "Czechy" ale nie chcę tego robić. Może da się inaczej to zmienić?

michal77
Posty: 90
Rejestracja: 20 marca 2009, o 13:09
Odbiornik: opticum 9600HD
LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Tridigit + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne /Ostawa

Re: EPG

Post autor: michal77 » 4 stycznia 2013, o 21:54

Ja miałem ustawione na Czechy (właściwie nie widzę różnicy w funkcjach, jedynie lista się trochę inaczej ustawia).
Wszystkie kanały naziemne wyświetlają prawidłowo EPG, ale satelitarne już nie, tzn. niektóre wyświetlają prawidłowo (np. TVN HD), a niektóre krzaczki (np. TVP2 HD).
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2013, o 21:06 przez michal77, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz