EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: EPG

Post autor: belzebiusz » 23 czerwca 2013, o 18:43

Z tym "każdy program do oglądania tv na PC" to nie przesadzaj. DVBViewer czyta wszystko idealnie.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: EPG

Post autor: giaur500 » 23 czerwca 2013, o 20:30

I chyba tylko on.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: EPG

Post autor: belzebiusz » 23 czerwca 2013, o 20:41

Przy zastosowaniu odpowiednich kodeków i ustawień jest to program w zasadzie idealny.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: EPG

Post autor: giaur500 » 23 czerwca 2013, o 22:48

Ja wolę dobre media center - nie tylko tv, ale wszystkie multimedia i vod w jednym miejscu. Dla mnie xbmc jest idealny. Pomijając już że nie używam Windowsa.

Wracając jednak do tematu, taka konstrukcja epg jaka mamy nie zapewnia kompatybilności z większością softu do oglądania i tv i z niektorymi telewizorami również. Niestety, takie dodatkowe pola w epg są rzadko stosowane, lepiej by było wrzucić wszystko w opis i mieć gwarancję że wyświetli się to wszędzie.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

EPG - mocno opóźnione wczytywanie

Post autor: djtom » 6 października 2013, o 10:57

Witam

Mam pytanie dotyczące EPG. Od kilku dni zaraz po włączeniu tv, żeby wczytało się EPG innych kanałów niż aktualnie oglądany muszę albo przełączać na inne kanały lub czekać ok 15-30 sekund. Wcześniej od razu po włączeniu tv miałem dostępne pełne EPG dla wszystkich kanałów, teraz doczytuje się bardzo długo albo dopiero po przełączeniu na inny kanał wczytuje EPG dla nowego kanału. Telewizor Panasonic seria G30, firmware nie było aktualizowane, żadne opcje nie były zmieniane.

Czy ktoś też zauważył coś podobnego z EPG?
Ostatnio zmieniony 6 października 2013, o 11:28 przez djtom, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: Odp: EPG - mocnpo opóźnione wczytywanie

Post autor: DVBManiak » 6 października 2013, o 11:26

Ja zauważyłem, że często jak włączę EPG to pokazuje mi kilka pozycji do przodu zamiast aktualną.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: EPG - mocno opóźnione wczytywanie

Post autor: Puma » 6 października 2013, o 14:30

U mnie czasami pokazuje programy które były lub jest czas opóźniony o godzinę.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG - mocno opóźnione wczytywanie

Post autor: qwerty » 6 października 2013, o 17:19

U mnie wczytuje szybko Teraz i następne, ale dalszych programów to muszę czekać bardzo długo (w szczególności na TVP).

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: EPG

Post autor: majkeljot » 26 grudnia 2013, o 13:13

Mam już tego dość. Czy ktoś wie, kto odpowiada za aktualność EPG. Jeśli każda stacja oddzielnie jest odpowiedzialna, to jaki konkretnie dział? Mam zamiar napisać tam bezpośrednio, bo już mam dosyć lenistwa ze strony producenta. Nie rozumiem jak można tak wprowadzać w błąd. Najgorsza pod tym względem jest chyba stacja TVN7. Tam nie można być pewnym zaprogramowania nagrywania audycji, bo ta potrafi zostać puszczona nawet do pół godziny przed zapowiedzią. Najgłupsze jest to, że leci sobie już dana pozycja w innej porze a EPG dalej pokazuje źle. Czy to tak wiele trudu trzeba by było aktualne?

Mroovek
Posty: 19
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 11:45
Odbiornik: Ariva Ferguson T55
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Aktualność EPG

Post autor: Mroovek » 6 czerwca 2016, o 06:15

Nie jest to problem techniczny ale nie ma innego forum..

Chciałbym się dowiedzieć, kto odpowiada za aktualność EPG? Każda telewizja sobie to wpisuje czy Emitel?

W dzień pracuję i nie mam czasu na TV więc jak jest jakiś ciekawszy program to czasem ustawiam sobie nagrywanie i wieczorem oglądam.

Niestety ostatnio coraz częściej zdarza się, że w EPG jest wpisany program zupełnie inny niż faktycznie nadawany (a co ciekawsze w internetowych portalach z programem TV jest prawidłowy - co sugeruje, że to nie jest jakaś zmiana dokonana w "ostatniej chwili" ). Nie mówię o przesunięciach paru-minutowych bo to standard wszędzie, ale o zupełnie innym programie. Problem taki napotkałem na różnych programach a ubiegłej nocy na TVP Polonia - Chciałem sobie nagrać Opole cz. 1 (powtórka z wczoraj Malickiego) bo wczoraj nie oglądałem, sprawdzam dzisiaj rano a tu Michał Szpak i spółka.... Teraz też np w chwili obecnej leci "Oczy w oczy" wywiad z Jurkiem Dudkiem (bramkarzem) a w EPG "Kabaretowy Alfabet Dwójki"....

Totalna obsuwa z tym EPG...

:x :x :x

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Aktualność EPG

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 czerwca 2016, o 06:32

Dane bierzemy od zewnętrznej firmy, która pozyskuje je od nadawców.
Systemy "zasysają" pliki dwa razy na dobę, więc jeśli coś się zmieni w międzyczasie (doliczmy czas przetwarzania zmian przez systemy dostawcy treści i nasze), to zmiana ta nie jest prezentowana w EPG do czasu kolejnego importu.

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: EPG

Post autor: panaho » 4 lutego 2018, o 05:57

TVP ABC - EPG zatrzymało się na jakiś czas temu na jakimś tam programie i tak zostało.
Czy tylko u mnie? :?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: EPG

Post autor: Domel28 » 4 lutego 2018, o 06:58

To już nie pierwszy raz tak się zawiesza.

AnalitykDVB
Posty: 8
Rejestracja: 29 stycznia 2018, o 16:48

Re: EPG

Post autor: AnalitykDVB » 5 lutego 2018, o 12:11

.
Ostatnio zmieniony 1 marca 2018, o 15:51 przez AnalitykDVB, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
akoss22
Posty: 79
Rejestracja: 18 września 2016, o 18:29
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Antena log 5-69 HV pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przusucha Kozłowiec - 53km

Re: EPG

Post autor: akoss22 » 5 lutego 2018, o 17:43

Szkoda, że nikt nie jest w stanie tego poprawić. Może warto zgłosić to TVP.

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: EPG

Post autor: panaho » 16 marca 2018, o 01:08

Na ABC znowu to samo ;)

Odpowiedz