WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
irko17
Posty: 3
Rejestracja: 5 lipca 2009, o 13:50

WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: irko17 »

Witam mieszkam na Śląsku i odbieram sygnał z nadajnika Wisła Skrzyczne. Ostatnio przeczytałem na forum że w Warszawie Śremie i innych miastach dodano parę programów a Wisła
nic,dalej mamy cztery programy i to jeszcze w MPEG-2. Może ktoś by coś pomyślał i dodano by jakieś programy :!: (TVP HD,POLSAT ,TVN,TV4)

JarekM
Posty: 254
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: JarekM »

Rozszerzanie emisji w MPEG-2 nie ma sensu, poza tym i tak nie bardzo jest miejsce na więcej programów, konieczne będzie przełączenie na MPEG-4. "Ktoś" myśli o zmianach ale o udostępnieniu programów decydują Nadawcy, a dodatkowo taka zmiana wiąże się z kosztami i ktoś będzie musiał je ponieść...

Kilka słów na temat emisji w MPEG-2 napisano w >> tym wątku <<. Jeden w forumowiczów stwierdził, że lepiej wyłączyć (takie mogą być konsekwencje) niż nadawać tak jak teraz.

Proponuję nie kontynuować dyskusji, więcej informacji w tej sprawie na razie nie będzie. Wszystko powinno się niedługo wyjaśnić, gdy Nadawcy wskażą operatora pierwszej sieci dvb-t (pierwszego multipleksu).

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: Kpc21 »

A czy nie jest czasem tak, że w MPEG-2 nie da się już upchnąć więcej programów?

A MPEG-2 jest cały czas, bo Emitel wykorzystuje DVB-T jako dosył programu regionalnego na TVP2 do przemienników. Po zmianie na MPEG-4, musieliby kupić po tunerze MPEG-4 do każdego przemiennika. Emitel potwierdził to (ale nie wprost) w którymś z tematów w sąsiednim dziale. Ciekawe, jak to realizowali, kiedy nie było jeszcze DVB-T :)

Awatar użytkownika
zgf1
Posty: 100
Rejestracja: 31 marca 2009, o 02:50

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: zgf1 »

A ile tych przemiennikow jest?
Zrobmy zrzutke widac nie maja kasy, kupmy im te mpeg4! :D
Moze wtedy doloza nam jeszcze jakies kanaly? ;)

Byly informacje o testach MPEG4 na Skrzycznym i co? Chyba tylko na informacjach sie skonczy...

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: romanodepalma »

Nigdzie nie doczytałem się o testach w MPEG4 ze Skrzycznego. Był kiedyś TVP HD w MPEG4, ale żadnych innych informacji nie znalazłem.

varicap

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: varicap »

Kpc21 pisze:A czy nie jest czasem tak, że w MPEG-2 nie da się już upchnąć więcej programów?

A MPEG-2 jest cały czas, bo Emitel wykorzystuje DVB-T jako dosył programu regionalnego na TVP2 do przemienników. Po zmianie na MPEG-4, musieliby kupić po tunerze MPEG-4 do każdego przemiennika. Emitel potwierdził to (ale nie wprost) w którymś z tematów w sąsiednim dziale. Ciekawe, jak to realizowali, kiedy nie było jeszcze DVB-T :)
Pewnie nie realizowali (przynajmniej nie TVP Info).
TVP1 i TVP2 retransmitowali zwykłymi przemiennikami.
vari

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: Kpc21 »

Ale skąd brali program lokalny do rozszczepień na TVP2?

TVP1 i programy ogólnopolskie na TVP2 mogły iść z satelity. Ale przecież na TVP2 o godz. 18:00 (a kiedyś także w innych godzinach) był retransmitowany program regionalny. Skądś musieli go brać.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: ploomba »

Sygnał TVP2 byl odbierany bezpośrednio z Katowic na Skrzyczne. Skrzyczne bezproblemowo radzi sobie z odbiorem sygnału telewizyjnego z Katowic. Ze Skrzycznego Dwójka jest transmitowana w Beskidy i do przekażników. Zrobione jest to tak zapewne dlatego, że sygnał z Katowic "dolatuje" do Podbeskidzia i..nagle sie urywa (nie przechodzi już przez góry) Skrzyczne jest na granicy odbieralności sygnału z Katowic. Czyli: ze Skrzycznego były tylko 3 kanały analogowe TVP1 TVP2 i Polsat..i nie można już było umieścić na nim TVP3 podobno ze względu na brak wolnych częstotliwości (zbyt dużo przekażników analogowych TVP 1 i TVP2 w Beskidach) Wymyślono jednak, że w ramach testów można nadawać na kanale 38 (bodajże kanał wojskowy to był czy jakiś inny testowy, gdzieś o tym pisano) mux dvb-t w skład którego na początku wchodziły TVP 1 TVP2 i TVP3Katowice. I tak uzyskano możliwość "przerzucenia" sygnału TVP3 przez góry w kierunku południowym. Z sygnału tego wzięto TVP3, który jest retransmitowany z przekaźnika analogowego m.in w Żywcu (z bardzo małą mocą) Wszystko to po to, że Zywiec i beskidzkie miejscowości od dawien dawna walczyły o możliwość odbioru sygnału regionalnej Trójki. Pamiętam jeszcze, jak byłem małym szkrabem, że Trójka byłą odbierana z szumami z Katowic na kanale bodajże 5-ym, sygnał był na tyle mocny, że jako tako przebijał się przez Kotlinę (z marnym efektem) potem wymyślono jakieś dyrektywy, że niby na tym kanale nie może być sygnał telewizyjny i zmieniono kanał na 60. Od tego czasy moc sygnału drastycznie spadła. Po 10 latach uruchomiono testy dvb-t mpeg2 i sygnał udało się znowu uzyskać dzięki temu w Zywcu. Jako, że to testy dvb-t na kanale nie przeznaczonym na transmisje telewizyjną, to wszyscy siedzą po cichu i nikt z tym nic nie robi, bo nagle mogło by się okazać ze Żywiec znów straciłby mozliwość odbioru TVP3

varicap

Re: WISŁA SKRZYCZNE -DLACZEGO TAK MAŁO PROGRAMÓW

Post autor: varicap »

ploomba pisze:Sygnał TVP2 byl odbierany bezpośrednio z Katowic na Skrzyczne. Skrzyczne bezproblemowo radzi sobie z odbiorem sygnału telewizyjnego z Katowic. Ze Skrzycznego Dwójka jest transmitowana w Beskidy i do przekażników. Zrobione jest to tak zapewne dlatego, że sygnał z Katowic "dolatuje" do Podbeskidzia i..nagle sie urywa (nie przechodzi już przez góry) Skrzyczne jest na granicy odbieralności sygnału z Katowic. Czyli: ze Skrzycznego były tylko 3 kanały analogowe TVP1 TVP2 i Polsat..i nie można już było umieścić na nim TVP3 podobno ze względu na brak wolnych częstotliwości (zbyt dużo przekażników analogowych TVP 1 i TVP2 w Beskidach) Wymyślono jednak, że w ramach testów można nadawać na kanale 38 (bodajże kanał wojskowy to był czy jakiś inny testowy, gdzieś o tym pisano) mux dvb-t w skład którego na początku wchodziły TVP 1 TVP2 i TVP3Katowice. I tak uzyskano możliwość "przerzucenia" sygnału TVP3 przez góry w kierunku południowym. Z sygnału tego wzięto TVP3, który jest retransmitowany z przekaźnika analogowego m.in w Żywcu (z bardzo małą mocą) Wszystko to po to, że Zywiec i beskidzkie miejscowości od dawien dawna walczyły o możliwość odbioru sygnału regionalnej Trójki. Pamiętam jeszcze, jak byłem małym szkrabem, że Trójka byłą odbierana z szumami z Katowic na kanale bodajże 5-ym, sygnał był na tyle mocny, że jako tako przebijał się przez Kotlinę (z marnym efektem) potem wymyślono jakieś dyrektywy, że niby na tym kanale nie może być sygnał telewizyjny i zmieniono kanał na 60. Od tego czasy moc sygnału drastycznie spadła. Po 10 latach uruchomiono testy dvb-t mpeg2 i sygnał udało się znowu uzyskać dzięki temu w Zywcu. Jako, że to testy dvb-t na kanale nie przeznaczonym na transmisje telewizyjną, to wszyscy siedzą po cichu i nikt z tym nic nie robi, bo nagle mogło by się okazać ze Żywiec znów straciłby mozliwość odbioru TVP3
Na kanale 6.
TVP3 Katowice była na kanale 6. a przeniesiono na 60.
Z powodu ? Ano własnie. Teoretycznie z powodu tego, że to najniższy kanal na VHF-III i tuż od dołu sąsiaduje z Policją (172-174 MHz).
"Dla ochrony przed zakłóceniami" widzów TV (faktem jest e starsze telewizory zwłaszcza gdy w pobliżu był np komisariat, miewały zakłócenia) i wykorzystując sytuację, że kanał 6 jest TYLKO TUTAJ używany w Polsce (w eterze bo sieci TVK to co innego) to postanowono że w całym kraju kanal 6 nie będzie używany (jakby za dużo kanałów mieli).
Tak naprawdę to chodziło o to że nie tylko widzowie mieli zakłócenia ale też często słyszeli po porostu Policję w TV a to się nie podobalo Policji (acz za komuny jakoś im nie przeszkadzało).
Ponadto radiotelefony policyjne w pobliżu nadajnika TV były odczulane silnym sygnałem nadajnika TV (stare Radmory).
Taki radiowóz "był gluchy" w pobliżu nadajnika TV i nie słyszał poleceń z komisariatu.
Ustalono więc że dla dobra ludnosci (jak zwykle) zlikwiduje się emisję TV na kanale 6 ogólnokrajowo (a że był akuat tylko jeden nadajnik na tym kanale tym lepiej).
Zrobiono to mniej wiecej w czasach dy wyłączano nadajniki TV w pasmie VHF-I i VHF-II z innych powodów.
Oczywiście nikt nie próbował przekonywac by kanał 6 stosować dla górskich przemienników pracujacych z małymi mocami (nie przeszkadzały by Policji) a radiowozy do tych wsi i tak rzadko zaglądają więc ludzie (nawet na starszych TV) nie mieli by zakłóceń.
I tak ogólnokrajowo nie tylko VHF-I i VHF-II ale i kanal 6 z VHF-III wyłączono z nadawania naziemnego.
A byly to czasy gdy wojsko okupowało jeszcze kanaly 43-47 (z lokalnymi zgodami na nadawanie TV w kanałach 43 i 47) i 54-55 oraz powyżej 60.
A jak ludzie chcieli wiecej programów to się mówiło, że "nie ma wolnych kanałów".
Czesi i Słowacy nie zrezygnowali z kanałów 1 i 2 i do dziś nadają tam TV Nova.
My zrezygnowaliśmy.
Tak naprawdę to musieliśmy zrezygnować tylko z kanału 4 i 5 bo one kłóciły się z "górnym" pasem UKF-FM (87,5-108 MHz) na które pzechodziliśmy z 65,5-74 MHz.
Kanal 3 lezący pomiedzy dolnym i górnym pasmem UKF też postanowilismy wyłączyć aby tam zrobić pasmo radikomuniakcji cywilnej z likwidowanego cywilnego pasma 300 MHz (po wejsciu do NATO jest to pasmo wojskowe bo tak jest w całym sojuszu).
Okazało się, że dla cywinych stacji radiokomunikacyjnych (radio-taxi, ochrona itp "komercyjne" kanały) znalazło sie miejsce jednak na VHF radiokomunikacyjnym (146-174 MHz)
po zmianie rastru z 25 na 12,5 KHz oraz na sieciach trunkingowych (bardzo ekonomicznie wykorzystujacych pasmo), które właśnie uruchamiano na paśmie radiokomunikacji UHF 410-470 MHz MHz.
Tak wiec pasmo po 3 kanale TV też leży odłogiem.
Co prawda ja uważam, że słusznie zrezygnowano z nadawania na kanalach 1-5 (a nie tylko 4-5 czy 3-5 jak Czesi i Słowacy) bo na tych niskich kanałach, zwłasca dziś jest bardzo dużó zakłóceń od elektroniki użytkowej, tak że nawet stosowanie anten dachowych już nie zawsze pomaga.
Tym nie mnej dla górskch przemienników można było zostawić choc kanały 2 i 6 (bo te z niczym waznym nie kolidują po zmianach pasm).
Ale że jak pewnie myślą urzędnicy - mamy za dużo kanałów - to nic nie zrobiono.
Zresztą już niedugo wyłączamy ananlog ale zdaje się nawet teraz nie ma jasnej koncepcji co do VHF-III dla DVB-T.

Odpowiedz