Czas w multipleksach

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Demon

Re: Czas, zegar, NTP

Post autor: Demon » 5 listopada 2009, o 09:52

uggp pisze:
Demon pisze:Nie do końca. Po włożeniu aktualizacji do USB i po odczytaniu zawartości, telewizor podaje numer wersji nowej aktualizacji, starej wersji w pamięci oraz czy pliki aktualizacyjne są poprawne dla tego urządzenia. A jeżeli włożymy aktualną wersję zapisaną już w odbiorniku, to podaje informację, że dokładnie ta wersja softu już działa. Więc nie trzeba instalować, żeby poznać wersję softu i jego zgodność z telewizorem.
Jak już mamy ściągać i rozpakowywać, to już łatwiej HexEdytorem zerknąć na końcówkę softu i odczytać datę kompilacji.
Dla kogo łatwiej, dla tego łatwiej. Dla mnie nie robi to różnicy, ale lwia część czytelników forum nie wie nawet o czym piszesz nie mówięc już o wykonaniu tej czynności.

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: Czas, zegar, NTP

Post autor: markus 69 » 5 listopada 2009, o 10:23

I ja już spieszę ze swoją odpowiedzią co do czasu w trybie auto z nadajnika RTCN Jemiołów \ Gorzów mianowicie sprawdziłem tego drugiego samsunga dziś
Model LE 32 B550
soft T-CH5DEUC-1006,0

I SPRAWA MA SIĘ TAK ....
CZAS DZIŚ NA GODZ 8,30 WYŚWIETLANY JEST PRAWIDŁOWO
DWA DNI WCZEŚNIEJ PRZESUNIĘCIE BYŁO O JAKIEŚ 55 MIN DO PRZODU


I jeszcze chciałbym nadmienić iż w dniu wczorajszym jakby poprawiono głos w AC3 na TVP 1 bo już nie widać takiego rozjechania oraz niema tak zwanej pikselozy bo jeszcze do niedawna co jakiś czas to znaczy co mniej więcej 10 min odbijało się większą lub mniejszą czkawką.

Więc wygląda na to że ta moja aktualizacja nie była pewnie aż tak bardzo konieczna.

Pozdrawiam

Demon

Re: Czas, zegar, NTP

Post autor: Demon » 5 listopada 2009, o 11:08

Znaczy się, że EmiTel pracuje (a dokładniej chłopaki /i dziewczęta?/ z działu technicznego). Niemniej nie powinieneś żałować uaktualnienia oprogramowania, bo pewnie jakieś luki w działaniu odbiornika zostały poprawione.

Gdyby jednak EmiTel raczył informować w miarę regularnie o miejscach, nad którymi pracują oraz będą pracowali w najbliższym czasie, to byłoby przyjemnie.

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: Czas, zegar, NTP

Post autor: markus 69 » 5 listopada 2009, o 12:31

Szczerze mówiąc to ja nie zauważyłem żadnych zmian po aktualizacji prócz jednej w funkcji napisy preferowane zmienił się kolor czcionki z turkusowej na białą.

A poza tym z własnego doświadczenia wiem też że nie zawsze najnowsze softy są tymi najlepszymi i czasem lepiej wrócić do starszej wersji ....no, to na marginesie.
Ale ogólnie się cieszę że coś zaczęło się dziać i być może to moja taka cicha nadzieja że w końcu pójdzie to całe DVB-T komercyjnie z całym "full-wypas" i w niedługim czasie doczekamy się więcej multipleksów, co najbardziej by cieszyło jak myślę nasze społeczeństwo-jak one były by nie kodowane.

pgrzes
Posty: 89
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

TOT i przejście z czasu zimowego na letni

Post autor: pgrzes » 21 marca 2012, o 13:09

Szanowni Panowie z firmy Emitel
Proszę przyjrzeć się danym w tabelach TOT w MUX1 i porównać je z MUX2 (i jeśli to również Wasze dzieło - w MUX3). Z mojej wiedzy wynika, że chwila zmiany czasu została poprawnie zdefiniowana w MUX1, może należałoby ujednolicić ją więc we wszystkich multipleksach. Sądziłem, że od poprzedniej zmiany czasu błąd zostanie skorygowany... Ewentualnie proszę o wyjaśnienie, skąd wynika ta różnica.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Czas w multipleksach

Post autor: alabama1 » 21 marca 2012, o 16:20

Mam takie pytanie- mieszkam w takim miejscu, w którym odbieram też dwa, trzy multipleksy niemieckie, ale jeden jest cały czas na połowie sygnału i nie ma problemu z oglądaniem, a w pozostałych ledwie, ledwie, chyba że jest deszcz lub burza, to nawet czeskie odbieram, ale to rzadko. Jak przełączam na multipleks: ZDF, 3sat, ZDFinfo, neo/KiKA, to czas mi się do tylu o godzinę przesuwa. Jak chcę mieć dobrą godzinę w polskich multipleksach na epg, to muszę wrócić na polskie kanały. Oni mają inny czas, czy jak?

Bartosz Czach

Re: Czas w multipleksach

Post autor: Bartosz Czach » 21 marca 2012, o 18:48

Odnośnie czasu... Jakiś czas temu zauważyłem, że różnica między MUX2 i MUX3 wynosi ok. 40 sekund.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Czas w multipleksach

Post autor: wsz » 22 marca 2012, o 14:58

To samo zgłaszałem dla Warszawy w poście dla nadawania lokalnego. Od paru dni brak reakcji. :cry: Zgłoszę dla MUX3.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Czas w multipleksach

Post autor: zesepo » 22 marca 2012, o 15:04

Wczoraj oglądając TV na STB (model i nadajnik z lewej) przełączając kanały zegar się dwukrotnie cofnął!
Z 23.13 na 23.12 - co to mogło być - jakiś Matrix?

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Czas w multipleksach

Post autor: wsz » 22 marca 2012, o 15:08

Jeśli przełączyłeś kanały między z MUX1 lub MUX2 na MUX3 to właśnie taki jest skutek opóźnienia zegara w MUX3. Musiałeś to zrobić w tym ok. 40 sekundowym przedziale.

Proponuję dopisujcie dalsze uwagi do wątku:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 86#p102986

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Czas w multipleksach

Post autor: zesepo » 22 marca 2012, o 15:16

Dziekuję - wczoraj aktualizowałem opr. w STB i myślałem że to przez to.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Czas w multipleksach

Post autor: wsz » 22 marca 2012, o 17:05

wsz pisze:To samo zgłaszałem dla Warszawy w poście dla nadawania lokalnego. Od paru dni brak reakcji. :cry: Zgłoszę dla MUX3.
No cóż wątek w MUX3 zablokowany. A może by jakaś informacja co do zmiany ustawień zegara? Spowodowanie by MUX3 miał poprawny czas to chyba niezbyt duże wymaganie?

Pierwsze zgłoszenie problemu 16 marca w wątku:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=3000
dziś mamy 22 marca ...

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

MUX 3 TVP już nadaje z nowym czasem

Post autor: Szymon_Zy » 24 marca 2012, o 07:47

TVP wyprzedza rzeczywistość już nadaje z nowym czasem. Mux 2 ma poprawny.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: MUX 3 TVP już nadaje z nowym czasem

Post autor: yougo » 24 marca 2012, o 08:11

U mnie wszystko poprawnie ... Może w Twoim TV coś poprzestawiałeś :?:

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: MUX 3 TVP już nadaje z nowym czasem

Post autor: Szymon_Zy » 24 marca 2012, o 10:25

Nic nie przestawialem, na MUX2 wszystko jest ok, a na mux1 jest nowy czas, choc epg pokazuje kazdy kanal TVP o 1h pozniej. Wiec nagrywanie dziala ok. TON Błeszno

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: MUX 3 TVP już nadaje z nowym czasem

Post autor: yougo » 24 marca 2012, o 10:29

Przed chwilą ponownie sprawdziłem (a odbieramy z tego samego przekaźnika Błeszno) ... bez zmian - Czas poprawny (zimowy) - tak na mux'ie 2 jak i mux'ie 3.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: MUX 3 TVP już nadaje z nowym czasem

Post autor: Szymon_Zy » 24 marca 2012, o 13:18

Właśnie wróciłem do domu i teraz jest już ok. Więc coś z tablicą czasu było nie tak, skoro power cycle wyeliminowało błąd.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Czas w multipleksach

Post autor: wsz » 24 marca 2012, o 22:27

wsz pisze: No cóż wątek w MUX3 zablokowany. A może by jakaś informacja co do zmiany ustawień zegara? Spowodowanie by MUX3 miał poprawny czas to chyba niezbyt duże wymaganie?
Już poprawione. Podziękowania.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Czas w multipleksach

Post autor: m@rtops » 25 marca 2012, o 11:58

u mnie czas na EPG jest nadal zimowy

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Czas w multipleksach

Post autor: qwerty » 25 marca 2012, o 15:37

Skonfiguruj odbiornik.

Odpowiedz