Czas w multipleksach

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 25 marca 2012, o 15:48

MUX-2 z EC4 z Łodzi nadaje z czasem zimowym... ustawienie zegara na auto w tv ,,, potrzebna zmiana reczna ale cos epg sie rozjezdza i nadawany program nie pokrywa sie z info :!:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Czas w multipleksach

Post autor: qwerty » 25 marca 2012, o 16:08

Wgraj najnowsze oprogramowanie do tv.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Czas w multipleksach

Post autor: Jarosław Bałuka » 25 marca 2012, o 16:38

czarek333 pisze:MUX-2 z EC4 z Łodzi nadaje z czasem zimowym... ustawienie zegara na auto w tv ,,, potrzebna zmiana reczna ale cos epg sie rozjezdza i nadawany program nie pokrywa sie z info :!:
MUX2 w Łodzi nadaje z czasem letnim.

czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 25 marca 2012, o 17:34

Mam instalacje dvb-t od grudnia kiedy to ruszył przekaz z komina EC-4 i zawsze czas był ok. Teraz po zmianie czasu na letni ustawienie w tv na auto wyswietla liste w epg poprawnie ale info pokazuje czas zły . Ustawiając recznie zegar epg dostaje kopa o godzine do przodu...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Czas w multipleksach

Post autor: qwerty » 25 marca 2012, o 17:36

Tak się↕ dzieje, bo masz stare oprogramowanie w tv. Ile razy mam pisać. Zaktualizuj do najnowszego to będzie wszystko działać poprawnie.

czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 25 marca 2012, o 17:42

jesli tv wyłapuje epg i pokazuje ze na tvn leci teraz film atramentowe serce to tak jest bo ogladam go wlasnie ale czas jest zły. Wraz ze sygnalem leci epg, telegazeta, i czas . Telewizor wylapuje to co nadaje dostawca wiec ? opis sie zgadza a czas nie wiec ? reset skanowanie pasma nic nie daje ...

-- połączono

juz zrobilem tv dziala :lol:

-- połączono

ale epg dalej zwalone ... czas ustawiony na auto zle pokazuje :?:

czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 26 marca 2012, o 11:08

Dziś nadal pupa blada.... mimo zmiany softu w tv i roznych kombinacji czas mam zimowy w tv ...

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Czas w multipleksach

Post autor: ObywatelDVB-T » 26 marca 2012, o 11:42

@czarek333
Nie wiem jak jest z ustawieniami w innych TV, natomiast na moim telewizorze Samsung UE40D6500 miałem podobny problem jak opisujesz. Zrobiłem tak: (menu/system/czas/zegar) funkcja (strefa czasowa) była ustawiona na (auto), zmieniłem na (ręczny) aby odblokować funkcję (DST), która była ustawiona na wyłączone zmieniłem na (włączone), następnie wróciłem do (strefa czasowa) z powrotem zmieniłem na (auto), od tej pory jest OK i myślę że przy następnej zmianie czasu ustawi się automatycznie.
Ps:
Myślę że rozwiązanie będzie podobne bo to ten sam producent TV, natomiast w tunerze Ariva T-60 nic nie musiałem robić, czas ustawił się sam. Tak więc jest to kwestia odpowiedniego ustawienia w menu TV.
Ostatnio zmieniony 26 marca 2012, o 12:02 przez ObywatelDVB-T, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: Puma » 26 marca 2012, o 11:49

U mnie czas jest poprawny a nic nie zmieniałem :)

czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 26 marca 2012, o 12:41

ja mam tylko ustawienie auto lub reczny nie mam czegos takiego jak strefa czasowa. tylko czad reczny/auto i data

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Czas w multipleksach

Post autor: ObywatelDVB-T » 26 marca 2012, o 13:27

Posprawdzaj jeszcze czy wszystkie ustawienia masz ustawione na polski, tzn. język ścieżki dźwiękowej, język napisów, oczywiście język menu, a także czy czas GMT jest na Warszawa, jeśli oczywiście masz taką funkcję, być może jeśli wszystko ustawisz na polski a nie np. domyślny a potem czas na auto to może samo się ustawi.
Spróbuj jeszcze coś pokombinować z tymi ustawieniami, w razie czego zawsze możesz wrócić do ustawień fabrycznych.

czarek333
Posty: 147
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 14:06
Odbiornik: Tv Samsung LE32C550
Instalacja antenowa: Fuba Dat 902+symetryzator+Triset 113 PE-ŻEL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż komin EC-4 (39,6km)

Re: Czas w multipleksach

Post autor: czarek333 » 26 marca 2012, o 13:35

ObywatelDVB-T pisze:Posprawdzaj jeszcze czy wszystkie ustawienia masz ustawione na polski, tzn. język ścieżki dźwiękowej, język napisów, oczywiście język menu, a także czy czas GMT jest na Warszawa.
Spróbuj jeszcze coś pokombinować z tymi ustawieniami, w razie czego zawsze możesz wrócić do ustawień fabrycznych.
juz kombinuje od wczoraj i nic ... mam tak jak pisalem ustawienie reczne i auto nawet zmiana softu w tv nic nie dała. Na chłopski rozum jesli nadawca daje taki sygnal cyfrowy z taką informacja to tv wyłapuje to co jest i kropka...

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Czas w multipleksach

Post autor: ObywatelDVB-T » 26 marca 2012, o 13:54

Nie zgodzę się z tobą że nadawca tak nadaje, ponieważ jak wcześniej pisałem, mam dwa odbiorniki, odbieram z tych samych nadajników (sprawdź w moim profilu) i tuner przestawił się sam a z telewizorem musiałem kombinować. Teraz ustawienia strefy czasowej mam na auto a DST (czyli automatyczna zmiana czasu z zimowego na letni i odwrotnie) na włączone, i przy następnej zmianie czasu nie powinno być problemu.

Jeśli masz taką możliwość to sprawdź u kogoś z sąsiadów, którzy odbierają z tego samego nadajnika wtedy się przekonasz.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Znowu problem synchronizacji czasu dla MUX

Post autor: wsz » 1 czerwca 2012, o 10:04

Dla MUX3 zegar spieszy się (na razie?) około 40-50 sekund. Przy przełączaniu między TVP2 HD (MUX3) a TVP1 HD (MUX1) zegar się cofa. Czas na MUX1 jest dobry.

Można prosić o synchronizację dla MUX3? Podobny problem już występował i został rozwiązany przy okazji zmiany czasu na letni w tym roku.

basto
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2012, o 18:43
Odbiornik: 40c6000
32d5500
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice kosztowy

Re: Czas w multipleksach

Post autor: basto » 6 września 2012, o 18:52

Witam jest to mój pierwszy post, ja także mam problem z automatycznym ustawieniem godziny przez telewizor Samsung 40c6000. Zegarek pokazuje godzinę do tyłu nawet w epg i na pasku postępu jest wyswietlane wszystko o godzinę do tyłu, o dziwo nawet jak ręcznie ustawię zegarek na dobrą godzinę to na pasku postępu i w epg nadal wszystko jest cofnięte o godzinę. Dodam że w drugim pokoju mam także samsunga tyle że nowszego 32d5500 i na nim wszystko wyświetla się dobrze czyli godzina pasek postępu oraz epg. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Czas w multipleksach

Post autor: m@rtops » 6 września 2012, o 19:39

może to mieć związek ze strefą czasową oraz z czasem letnim
powinno być w ustawieniach "coś +1 godz"

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Odp: Czas w multipleksach

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 września 2012, o 20:46

Zacznij od sprawdzenia jaki masz kraj ustawiony. W serii D wystarczy ustawić Polska i czas automatyczny i wszystko gra.

basto
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2012, o 18:43
Odbiornik: 40c6000
32d5500
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice kosztowy

Re: Czas w multipleksach

Post autor: basto » 9 września 2012, o 18:59

W tym 32D5500 nie mam problemu z godziną tylko w tym starszym czyli 40c6000 i w nim nie stet nie ma możliwości zmiany strefy czasowej, a kraj mam ustawiony na Polska

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Czas w multipleksach

Post autor: m@rtops » 9 września 2012, o 19:24

¦¦ Ustawianie czasu
Czas
■■ Zegar: Część funkcji telewizora wymaga ustawienia zegara.
OO Po naciśnięciu przycisku INFO zostanie
wyświetlona bieżąca godzina.
✎✎ Po odłączeniu przewodu zasilania należy ponownie
ustawić zegar.
Tryb zegara (Auto / Ręczn.)
✎✎W zależności od stacji nadawczej i sygnału,
automatyczne ustawienia zegara mogą być
nieprawidłowe. W takiej sytuacji zegar należy ustawić
ręcznie.
✎✎W celu automatycznego ustawienia zegara musi być
podłączona antena.
Ustawienie zegara: Ustaw ręcznie wartości opcji Dzień,
Miesiąc, Rok, Godzina i Minuta.
✎✎ Funkcja dostępna tylko przy ustawieniu opcji
Tryb zegara na Ręczn..
Strefa czasowa (w zależności od kraju): Wybierz strefę
czasową.
✎✎Wybór tej opcji jest możliwy, gdy funkcja Kraj jest
ustawiona na Inne .

✎✎ Funkcja jest dostępna tylko wtedy, gdy opcja
Blokada przed dziećmi zostanie ustawiona na
Włączone.
to tyle jeśli chodzi o instrukcję obsługi :D

terrade
Posty: 19
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 15:55
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Yagi ATV 21 el.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łazy

Co się dzieje z czasem na mux-3?

Post autor: terrade » 29 września 2012, o 17:55

Co się dzieje z czasem na mux-3? Zegar się śpieszy coraz bardziej i bardziej, wczoraj 48 sekund.

Wiem to, bo nagrywam Wiadomości + Sport od 19:29 do 20:07 i coraz mniej się nagrywa, jeszcze 20 dni temu kończyło się 12 sekund przed czasem, teraz już ok. 48 sek. Więc zrobiłem restart tunera (Maximum T-102) do ustawień fabrycznych, nic to nie dało, tak samo jest na telewizorze LG z wbudowanym tunerem DVB-T. Testując dalej ustaliłem, że to wina mux-3 (na innych muxach jest 5-9 sekund błędu). Dodam, że odbieram z Łazów (zwanych "Raszynem").

A co to ma do "wdrażania mux-ów"? Ano to, że trzeba wdrożyć synchronizację czasu. W magnetowidzie i nagrywarce jest prosto - synchronizuje się bodajże z zegarem z Telegazety z TVP1 (który jest niesamowicie dokładny). Tuner DVB-T zaś synchronizuje się z muxami, 48 sekund niedokładności na mux-3 jest niedopuszczalne, zresztą nawet 1 sekunda to dużo, przecież tego nie powinien robić człowiek, ale komputer, a z tego co wiem kłopoty z czasem były też dawniej.

Odpowiedz