Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
pam
Posty: 4
Rejestracja: 8 września 2015, o 22:42
Odbiornik: Haier,LG
Instalacja antenowa: Yagi bez wzmacniacza, wysokość 10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chojna, Bydgoszcz

Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: pam » 8 września 2015, o 23:45

Witam. Mam 2sz TV Haier. Po podłączeniu anteny zewnętrznej Yagi, lub wewnętrznej (dipol na kiju do prób)- w pokoju, telewizory się wyłączają i po ok 10s się znowu włączają i tak w kółko. Każdego testowałem osobno. Bez anteny wszystko ok, tzn się nie wyłączają. Stało się to dzisiaj ok godz 11, podczas oglądania programu. Zastanawiam się czy nadajnik nie wysyła jakiegoś sygnału,który to powoduje, dlatego napisałem ten post na forum Emitela. Próbowałem na TV LG i tam wszystko ok. Czy ktoś spotkał się z taką usterką?

poxipol
Posty: 1827
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: poxipol » 9 września 2015, o 00:56

Osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Jedynie jakieś logiczne wytłumaczenie,które przychodzi mi do głowy to sprawa możliwości zasilania odbiornikiem wzmacniacza antenowego.Niektóre odbiorniki mają w fabrycznych ustawieniach włączone napięcie zasilania.Antena,symetryzator powoduje zwarcie.Telewizor może się wtedy bronić wyłączając się,a po ostygnięciu ponownie uruchomić?
Oczywiście są to tylko takie moje domniemane sugestie.

pam
Posty: 4
Rejestracja: 8 września 2015, o 22:42
Odbiornik: Haier,LG
Instalacja antenowa: Yagi bez wzmacniacza, wysokość 10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chojna, Bydgoszcz

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: pam » 9 września 2015, o 01:56

Sprawa podawania napięcia DC na antenę odpada, bo TV odbiera na kawałku drutu włożonego do gniazda antenowego w pokoju i się za chwilę wyłącza i włącza.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: adac » 9 września 2015, o 10:15

Trudno zrozumieć jak wygląda twoja instalacja: pojedynczy zwykły przewód (kawałek drutu) od gniazka w odiorniku do gniazda w ścianie ? A co dochodzi do tego gniazdka ?
Zastosuj chociaż przewód koncentryczny antenowy -np. gotowy przedłużacz od gniazda w ścianie do tv.
A na to wyłączanie odbiornika może pomóc taki separator.
Sprawdż też na autentycznym kawałku drutu albo biqudzie jako antenie, które nie są podłączone do żadnej zewnętrznej instalacji.
Jeżeli to wyłączanie w kółko będzie się powtarzać to wina odbiornika.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: JaroslawMroczkowski » 9 września 2015, o 11:32

Na którym programie TV się włącza?

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: daarek5 » 9 września 2015, o 14:04

To może być problem o którym piszą tu http://www.manta.info.pl/forum/telewizo ... y-problem/
Odłącz antenę zresetuj wszystkie kanały i recznie dodaj tylko mux 1 i 2.
Jeżeli działa to kolejna marka tv którą mux3 od wczoraj zawiesza.

pam
Posty: 4
Rejestracja: 8 września 2015, o 22:42
Odbiornik: Haier,LG
Instalacja antenowa: Yagi bez wzmacniacza, wysokość 10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chojna, Bydgoszcz

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: pam » 9 września 2015, o 14:28

Dzisiaj włączyłem te dwa telewizory Haier i co dziwne ,że działają prawidłowo. Przypuszczam, że to może być wina nadawcy. Daje to dużo do myślenia, może to odmiana wojny elektronicznej między koncernami, odmiana wirusa.... :shock:

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 9 września 2015, o 14:34

Myślę że panowie z EMITELa powinni się wytłumaczyć z usterki.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: JaroslawMroczkowski » 9 września 2015, o 15:10

Myślę, że jesli jest problem tylko z kilkoma modelami odbiorników, a wszystkie inne działają prawidłowo, to importer albo autoryzowany serwis powinien zastanowić się, dlaczego co jakiś czas właśnie te odbiorniki mają problemy.

Co oczywiście nie znaczy, że jeśli będziemy w stanie pomóc to nie pomożemy. Tylko, że to nie rozwiąże problemu, a jedynie go za maskuje do następnego razu.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 10 września 2015, o 07:22

Co to znaczy "zamaskuje problem do następnego razu", znaczyłoby to że kupiliśmy niezgodne z systemem DVB-T odbiorniki, czy może coś innego. Może odbiorniki nie są odporne na eksperymenty dokonywane po wdrożeniu telewizji cyfrowej. Proszę jaśniej opisać problem od strony technicznej, bardzo jesteśmy ciekawi co było(jest) przyczyną restartów odbiornika.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Stefan_KR » 10 września 2015, o 11:56

To jest pytanie raczej do producenta odbiornika - do analizy dlaczego jego sprzęt się wykrzacza kiedy tysiące innych typów odbiorników pracują poprawnie. Trudno wymagać by operator badał każdy badziew wypuszczony na rynek przez chińską fabrykę pod kątem zgodności ze standardem DVB-T. To raczej producent powinien o to zadbać.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 10 września 2015, o 13:34

Na szczęście mnie ten problem nie dotknął (jeszcze), nie posiadam żadnego odbiornika badziewnej firmy - mam jak w opisie, które jednak zostały wyprodukowane w Chinach. Ale to nie znaczy że problem nie wystąpi także w moich odbiornikach, zwłaszcza że wsparcie techniczne zawsze kiedyś się kończy.
W dalszym ciągu nie ma odpowiedzi co było przyczyną, sądzę że jeżeli odbiorniki pracowały poprawnie przez dwa/trzy lata to nie jest wina producenta.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: _Sheriff_ » 9 września 2016, o 21:37

Witam.
Mam podobną sytuację jak autor tematu


Sytuacja:
- Telewizor samsung LCD, stara antena sprzed 5 lat bez wzmacniacza - działa ok, nie ma wszystkich kanałów (HD) itp) i czasem jak przejeżdża auto jest pikseloza.
- Najwyższa pora wymienić antenę aby kanały HD pooglądać i resztęoferty naszej cyfróki naziemnej.
- Zamawiam antenę " ANTENA UHF 44/21-60 TRIDIGIT ZE WZMACNIACZEM "
- Montuję i ustawiam na kierunek PKiN Warszawa (około 23 km odległości poprzez blokowiska)
- super, wszystko działa
- sprawdziłem kanały na szybko i wyłączyłem TV (nie zdążył się nawet nagrzać ani tv ani wzmacniacz od anteny)
- na drugi dzień niespodzianka, podczas oglądania telewizji telewizor się zawiesza (juz po okolo 1 minucie)i sam wyłącza i włącza się cały czas. Brak reakcji na pilot, tylko wyłączenie z prądu go uspokaja na jakiś czas.
- po wyłączeniu wzmacniacza od anteny problem ustaje (tv działa poprawnie), ale przez to nie odbiera tv programów (brak sygnału lub slaby sygnał - podaje informacje).


Czy ktos wie moze czy ta antena działa tylko poprawnie z zasilaczem?
Czy wymiana wzmacniacza może rozwiązać problem (ten wzmacniacz co mam nie ma regulacji mocy pokrętłem)?

poxipol
Posty: 1827
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: poxipol » 9 września 2016, o 22:35

Wygląda na to że masz przesterowany sygnał.
Po wyłączeniu zasilacza, wzmacniacz w antenie bardzo tłumi sygnał.
Możesz odbierać MUX-y z synchronicznego Raszyna.
Wystarczy po prostu wymienić wzmacniacz na symetryzator SA IV-V i zamontować zwykłą wtyczkę antenową.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: _Sheriff_ » 9 września 2016, o 23:01

Poszukałem po googlach i niby tak może być jak napisałeś.
Jutro pojadę zakupić odpowiednie części i zobaczmy co z tego wyjdzie.
Ale że aż tak to może oddziaływać na telewizor? Rozumiem jeszcze żę cos by sie działo z sygnałem, ale obraz jest super i nagle telewizor sie zawiesza i reboot i tak do momentu az wyłączę z prądu

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 9 września 2016, o 23:15

Myślę że tu masz odpowiedź; http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=6858
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=20
Pamiętam że Samsungi miały także kłopoty. Podaj typ odbiornika TV. Problem z EPG w MUX-1.
Ostatnio zmieniony 9 września 2016, o 23:28 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: _Sheriff_ » 9 września 2016, o 23:28

dane tv:
Obrazek

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 9 września 2016, o 23:35

Jak dopisałem w poprzednim poście, problem (podobno) powoduje EPG. Usuń programy z MUX-1. Najlepiej usuń wszystko i zapisz ręcznie kanały z MUX-2 i MUX-3, zobaczysz co będzie.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: _Sheriff_ » 11 września 2016, o 22:56

Aktualizacja.
Wymieniłem w antenie wzmacniacz na symetryzator i wszystko ładnie działało, czasem coś przycięło na sekundę lub jakaś pikseloza się zdarzyła, ale ogólnie ok.
Niestety po kilku/ kilkunastu godzinach, ciężko mi określić sytuacja się zaczęła powtarzać, ale tym razem z takim skutkiem iż telewizor się restartuje w 90% przypadków cały czas. Wtedy nie ma żadnej komunikacji z telewizorem, mogę go jedynie odłączyć od pradu i ponownie włączyć i mieć nadzieje że włączy się prawidłowo.
Zaczynam podejrzewać ze zasilacz od anteny jakoś musiał uszkodzić TV lub po prostu zbieg okoliczności i TV i jego dni są policzone.
Dziś przez pół dnia nie chciał się włączyć, nieustannie się włącza sam i sam wyłącza, nie dochodzi nawet do momentu wyświetlenia obrazu.

Usunięcia kanałów z mux1 jeszcze nie sprawdzałem.

Byczek12345
Posty: 249
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Po podłączeniu anteny TV się wyłącza

Post autor: Byczek12345 » 11 września 2016, o 23:16

Nie zaszkodzi sprawdzić po usunięciu MUX-1, ta "awaria" w innych TV występowała okresowo, możliwe że Twój TV jest w grupie niezgodnych procesorów. Aktualizacja EPG jest bodajże co tydzień, ale wpierw musi się TV prawidłowo załączyć by się zaktualizował.

Odpowiedz