Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
pam
Posty: 4
Rejestracja: 8 września 2015, o 22:42
Odbiornik: Haier,LG
Instalacja antenowa: Yagi bez wzmacniacza, wysokość 10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chojna, Bydgoszcz

Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: pam » 11 stycznia 2016, o 23:14

Witam. Od niedzieli nie da rady oglądać MUX1, bo tv się ciągle resetuje. Nie jest to wina telewizora, bo mam takie same dwie sztuki. Ten problem występował już we wrześniu 2015. Telewizor to Haier, ale w necie zaczyna już się robić szum, bo inne marki telewizorów też się resetują, tzn po kilku sekundach telewizor się wyłącza i zaraz włącza i tak w kółko. Jutro zadzwonię do UKE i może mi coś powiedzą. W necie piszą ,że to wina Emitela. Nie mogę sobie wyobrazić co za ludzie tam pracują, żeby ludziom takie świństwo robić. Przecież to jest problem co najmniej kilku tysięcy odbiorców, którzy nie wiedzą co jest grane.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 stycznia 2016, o 04:23

Jak na razie jest to pierwsze zgłoszenie tego typu w ostatnim czasie. Jeśli problem faktycznie występuje na szerszą skalę mam nadzieję, że inni też napiszą i podadzą jakieś szczegóły.
Przyjrzymy się sprawie.

Nie zakładałbym od razu winy EmiTela. Skoro telewizory innych marek działają poprawnie, a brak zgłoszeń właśnie to sugeruje, zastanowiłbym się dlaczego programiści Haiera nie poprawili w końcu błędów w oprogramowaniu. A może poprawili tylko trzeba wgrać poprawkę, ale to już pytanie do serwisu.

mietek91
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 09:03

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: mietek91 » 12 stycznia 2016, o 09:12

Witam Panie Jarosławie
Jednak jest cos na żeczy, nie tylko tv Haiera się retartują. Od wczoraj otrzymuje zgłoszenia , że niektóre tv Sencor oparte na SiS również się restartują. Ostanio zostało zaktualizowane oprogramowanie do tych telewizorów, ale niestety bezskutecznie. Proszę wiec nie zrzucać wiecznie winy na oprogramowaniea tv...

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

TV Haier znów nie działa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 stycznia 2016, o 11:05

Dobrze, to zrzucę na producenta chipsetu ;)

Niestety jest grupa tanich odbiorników, prawdopodobnie o podobnej, jeśli nie identycznej konstrukcji, które co jakiś czas powodują problemy. Błędy w oprogramowaniu powodują, że odbiorniki "panicznie" reagują na niektóre, zgodne ze standardami, zmiany w strumieniu. Nasz sygnał badany jest analizatorami, które nie wykazują niezgodności sygnału ze standardami. Odbiór sprawdzany jest też za pomocą kilku rodzajów odbiorników STB i TV. Nic podejrzanego nie zaobserwowaliśmy.

Badamy temat.
Problem występuje na konkretnych, czy wszystkich programach z mux1?
Czy z innymi muxami nie ma problemu?
Jakie typy i modele odbiorników mają problem?

mietek91
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 09:03

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: mietek91 » 12 stycznia 2016, o 11:37

Ktoś winien być musi ;)
Wracając do tematu, problem występuje na wszystkich kanałach mux1. Nie ma problemu z innymi muxami. Jak napisałem wcześniej problem mają tylko odbiorniki opate na Sis-ie. Np. Sencor Sle 22f57, Sle 2909, Sle 3210(11.12) i jeszcze kilka pochodnych

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: K63 » 12 stycznia 2016, o 13:52


Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

TV Haier znów nie działa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 stycznia 2016, o 14:50

9 września 2015 roku w innym wątku napisałem:
Myślę, że jesli jest problem tylko z kilkoma modelami odbiorników, a wszystkie inne działają prawidłowo, to importer albo autoryzowany serwis powinien zastanowić się, dlaczego co jakiś czas właśnie te odbiorniki mają problemy.
Co oczywiście nie znaczy, że jeśli będziemy w stanie pomóc to nie pomożemy. Tylko, że to nie rozwiąże problemu, a jedynie go za maskuje do następnego razu.

No i wróciło... te same odbiorniki, te same objawy. Prawdopodobnie i tym razem uda się coś z tym zrobić. I jeśli znów uda nam się coś wymyślić by załagodzić problem, to producenci poczują się rozgrzeszeni i nie poprawią softu. Powoli gwarancja na te odbiorniki minie i będą mieć to z głowy.
We wrześniu napisałem i teraz powtórzę:
I jest szansa, że tak na razie zostanie, co nie oznacza, że problem nie powróci jeśli producent nie poprawi oprogramowania.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: qwerty » 12 stycznia 2016, o 17:07

Tak to jest jak kupuje się szmelc. Oszczędziło się 100zł to takie są skutki. Oddać tv do sprzedawcy bo to jest wadliwy telewizor i kupić coś normalnego.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

TV Haier znów nie działa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 stycznia 2016, o 18:00

To w sumie niezłe odbiorniki jak na swoją cenę, tylko ktoś poszedł trochę na skróty pisząc oprogramowanie do nich. Zabrakło jakiegoś drobiazgu w obsłudze błędów i zamiast ich ignorowania program wpada w "panikę". To powinno dać się łatwo poprawić, o ile ktoś będzie naprawdę chciał. (Jeden z producentów jakiś czas temu w podobnej sytuacji dał radę i od tej pory nie słyszałem o problemach.) Nie ma pewności, że TV o 100, czy 200zł droższy będzie lepszy. Przy wyborze trzeba bazować na opiniach, a w przypadku problemów korzystać ze swoich praw konsumenckich, jeśli jest taka potrzeba.
Kilka modeli różnych "producentów" ma identyczną przypadłość. Po obudowie i cenie nie da się poznać, że w środku siedzi ten sam chińczyk.

Martens
Posty: 429
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: TV Haier znów nie działa

Post autor: Martens » 12 stycznia 2016, o 18:56

JaroslawMroczkowski pisze:Błędy w oprogramowaniu powodują, że odbiorniki "panicznie" reagują na niektóre, zgodne ze standardami, zmiany w strumieniu. Nasz sygnał badany jest analizatorami, które nie wykazują niezgodności sygnału ze standardami. Odbiór sprawdzany jest też za pomocą kilku rodzajów odbiorników STB i TV.
Panie administratorze, a jak to jest z problemem błędów w napisach DVB nadawanych na kanałach w MUX-3? Problem występuje od końca czerwca 2015 r. i chyba w tym przypadku winy na odbiornik nie da się zrzucić? Czy badany przez Was sygnał nie wykazuje tych błędów, czy może są one zgodne ze standardami?
Żeby było jasne nie mam pretensji do Emitel'a, bo wina leży po stronie nadawcy, ale skoro Państwo badacie sygnał, to nie wierzę, że przez przeszło pół roku nikt nie zwrócił uwagi na te nieprawidłowości i nie przekazał ich do TVP. Dlaczego zatem nikt tego nie poprawił przez tyle czasu?
Żeby było ciekawiej ostatnio Polsat w MUX-2 także wprowadził napisy DVB i problem błędów występuje także na tym kanale. Jednocześnie na tym samym MUX-ie napisy DVB na TVN-ie nadawane są bez błędów - czyli jak widać można.

PS: Szczegóły opisane zostały w tym temacie wraz z przedstawieniem wyników testów nagranych audycji w programie TS Doctor. Niestety bez żadnej reakcji z Państwa strony.

wieslaw
Posty: 54
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: TV Haier znów nie działa

Post autor: wieslaw » 13 stycznia 2016, o 11:55

JaroslawMroczkowski pisze: Błędy w oprogramowaniu powodują, że odbiorniki "panicznie" reagują na niektóre, zgodne ze standardami, zmiany w strumieniu. Nasz sygnał badany jest analizatorami, które nie wykazują niezgodności sygnału ze standardami. Odbiór sprawdzany jest też za pomocą kilku rodzajów odbiorników STB i TV. ?
Czy wśród odbiorników STB jest też "Viola HD T1"?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: K63 » 14 stycznia 2016, o 18:02

Dzisiaj do serwisu kolegi trafiły dwa tv z w/w problemem. W obydwu zgłoszono fakt wyłączania i włączania się na TVP ABC. Telewizory to Manta i Shivaki.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 stycznia 2016, o 18:04

Czy na pewno na tym programie?
Tylko na tym jednym?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: qwerty » 14 stycznia 2016, o 19:48

Macie dwa wyjścia. Pisać do producenta, albo powoływać się na niezgodność towaru z umową.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: K63 » 14 stycznia 2016, o 21:38

JaroslawMroczkowski pisze:Czy na pewno na tym programie?
Tylko na tym jednym?
Nie wiem. Mówił mi że takie informacje dostał od klientów. Może tv stoją w pokoju dziecięcym i innych z tego mux-a nie oglądają.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Haier, Sencor, Manta znów nie działają

Post autor: JaroslawMroczkowski » 21 stycznia 2016, o 14:18

Dalej TV wariują? Czy może przestały?
Poproszę o jakieś informacje.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 21 stycznia 2016, o 15:58

U mnie 2 dni temu problem znowu się pojawił, sprawdziłem dziś działo ok (tv Sencor).
Czy ktoś ma jakąś analizę i może opisać w czym dokładnie jest problem? To chyba nie jest ściśle tajne, a mogłoby pomóc mi i ludziom będącym w dylemacie czy oddać tv na reklamację, skoro dziś działa, a jutro to niewiadomo.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 7 marca 2016, o 10:31

Ponowny problem z MUX1 - objawy identyczne jak poprzednio.
Czy któremuś z użytkowników tv Haier, Sencor lub Manta przesłano jakieś nowe firmware które rozwiązało problem?

BiTCity
Posty: 390
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm) / teleskopowa (VHF)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: BiTCity » 7 marca 2016, o 20:51

Manta milczy - przynajmniej na forum. Prywatne wiadomości do administratora forum Manty też pozostają bez odpowiedzi :(

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 8 lipca 2016, o 17:33

"Powtórka z rozrywki" dla "specjalistów" za to odpowiedzialnych.
MUX1 znowu resetuje TV Sencor, gwarancja, rękojmia minęła...

Odpowiedz