Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 5 września 2016, o 10:05

A ja mam 55 szt. telewizorów HAIER w hotelu i znowu zaczęły się cyrki z restartami na MUX 1 bez różnicy na którym kanale jest. I co teraz. Coś musiało zostać zmienione w streamie. Już rok temu to przerabialiśmy i jak zawsze przychodzi wrzesień i zabawa od nowa. Co powiedzieć właścicielowi hotelu że ma kupić 55 telewizorów??
to on się zapyta czy jak kupi nowe to sytuacja nie będzie sie powtarzała?? Żałosne. MUX 2 i MUX 3 działa bez zastrzeżeń.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Zabawy Emitela ciąg dalszy.

Post autor: zajcu » 5 września 2016, o 10:08

qwerty pisze:Tak to jest jak kupuje się szmelc. Oszczędziło się 100zł to takie są skutki. Oddać tv do sprzedawcy bo to jest wadliwy telewizor i kupić coś normalnego.
Jakim trzeba być dupkiem żeby tak napisać. To co ktoś kupuje i ile ma pieniedzy to jego sprawa, a to że Emitel coś zmienia to druga sprawa. A fabryka telewizorów HAIER jest w Polsce.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 5 września 2016, o 10:13

daarek5 pisze:Ponowny problem z MUX1 - objawy identyczne jak poprzednio.
Czy któremuś z użytkowników tv Haier, Sencor lub Manta przesłano jakieś nowe firmware które rozwiązało problem?
Właśnie zaczęła się nastepna fala resetów.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 5 września 2016, o 18:09

I proszę bardzo stał się cud, po zawiadomieniu Emitela i Haiera telewizory przestały się resetować. Jednak coś się dało poprawić w streamie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 września 2016, o 09:38

I znów prowizorka zamiast usunięcia błędów w TV.
Problem powoduje EPG. Jakaś kombinacja znaków jest źle interpretowana przez te TV. Ile razy mozna dostosowywać emisję do kilku odbiornikow?
Jeśli producent czegos nie zrobi, ten problem będzie wracał i nie jestem pewien, czy zawsze, będzie zgoda na psucie emisji by te kilka tv działało.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 6 września 2016, o 10:02

Ale chyba Haier kontaktował się z Wami w dniu wczorajszym, wystarczy im podpowiedzieć a zapewne poprawią oprogramowanie.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 6 września 2016, o 16:04

JaroslawMroczkowski pisze:Problem powoduje EPG.
To by się zgadzało bo po usunięciu z listy programów
które mniej mnie interesują, pozostałe 3 z tego MUX działają.
JaroslawMroczkowski pisze: Jakaś kombinacja znaków jest źle interpretowana przez te TV.
A może wystarczy zainstalować Junior Brand Content Menagerowi (dla niekorporacyjnych: praktykantowi który wklepuje EPG) słownik ortograficzny?
JaroslawMroczkowski pisze: Jeśli producent czegos nie zrobi
Producent ma nas, właścicieli tych tv tam, gdzie plush metkę, już kupiliśmy, zapłaciliśmy. Prosimy zatem, aby zidentyfikować ten "hakerski" kod w EPG i więcej go tam nie umieszczać.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 6 września 2016, o 16:26

Lepiej tego nie dało się ująć.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 września 2016, o 19:31

Żeby to było takie proste...
Całość odbywa się automatycznie. Dostajemy na serwer paczki danych. System je importuje i wrzuca w postaci tablic EIT do multipleskera. Zero manualnej roboty. "Junior Kontent Menager" jest sktyptem na serwerze, który wprawdzie sprawdza składnię, ale nie treść.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 6 września 2016, o 20:08

Ale skoro dało się to poprawić tak szybko, to znaczy że nie jest to aż tak skomplikowane.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 9 września 2016, o 10:47

JaroslawMroczkowski pisze:Całość odbywa się automatycznie. Dostajemy na serwer paczki danych.
Miałem na myśli etap wcześniejszy, jakiś człowiek tam palce macza i warto żeby wiedział jak jego mały błąd może namieszać. A jak odkryje jak wysypać Szaj*****, to dopiero będzie... czekaj, tyle że tam EPG fabrycznie nie nadaje się do użytku...
JaroslawMroczkowski pisze: "Junior Kontent Menager" jest sktyptem na serwerze, który wprawdzie sprawdza składnię, ale nie treść.
A jak jest skrypt to myślę, że robi trim przydługie opisy i cut niepotrzebne znaki, być może trzeba coś dodać i będzie dobrze.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: AdamP » 9 września 2016, o 11:41

JaroslawMroczkowski pisze:I znów prowizorka zamiast usunięcia błędów w TV.
Problem powoduje EPG. Jakaś kombinacja znaków jest źle interpretowana przez te TV. Ile razy mozna dostosowywać emisję do kilku odbiorników?
Wygląda na to, że te odbiorniki po prostu nie spełniają wszystkich norm DVB-T obowiązujących w RP.
daarek5 pisze: Prosimy zatem, aby zidentyfikować ten "hakerski" kod w EPG i więcej go tam nie umieszczać.
Reszta odbiorników działa normalnie, czyli producent coś spaprał (na czymś zaoszczędził?) i pretensje powinny być kierowane do niego a nie do operatora (Emitela).

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 9 września 2016, o 13:36

Ale może byście łaskawie pomogli naprawić to co jest spaprane, a nie mieć tak po naszemu (Polsku) w tylniej części ciała. Przecież chyba wszystkim zależy żeby było ok. Nie róbmy spychologii typu nie moja sprawa.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 września 2016, o 15:33

Chętnie pomożemy, jeśli ktoś będzie chciał by mu pomóc...
Możemy pomóc znaleźć przyczynę, ale nie zubożymy usługi wszystkim, bo jakiś TV ma za mało pamięci albo błędy w oprogramowaniu.
Gdyby któryś importer "zgubił" kontakt, może w tej sprawie napisać do mnie.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 8 października 2016, o 18:27

Chciałbym wierzyć że współpraca przyniesie jakiś pozytywny skutek.
A wie ktoś czy aktualnie będące w sprzedarzy TV Manty (i podobne) też "wykładają" się na tym problemie?
Mam pomóc kupić niewielki TV.

zajcu
Posty: 13
Rejestracja: 5 września 2016, o 09:58
Odbiornik: HAIER
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 790LR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: zajcu » 9 października 2016, o 12:13

Z fajnych tanich telewizorów ala Manta są SKYMASTERY.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2404
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: K63 » 11 października 2016, o 20:41

Przed chwilą dzwonił do mnie znajomy z Bierunia (woj. śląskie), że od pewnego czasu nie odbiera TVS HD na k.59 z Mysłowic na 32" TV Sencor. Po mojej instrukcji przeskanował k.21, ale TVS nadal nie działa. Odbiornik poinformował że znalazł 3 kanały tv oraz 1 radiowy i bez problemu można oglądać Polsat HD, Republikę i słuchać Radio Silesia, ale na TVS jest czarny ekran. Poradziłem usunąć ten program z listy i ponowne przeskanowanie k.21. Tym razem tv także poinformował że znalazł 3 programy tv i 1 radiowy, ale TVS nie ma na liście. Po usunięciu wszystkich kanałów z k.21 i po ponownym jego skanowaniu tv zapisuje w/w kanały, ale nadal bez TVS.
Nie mając tv przed oczami trudno mi coś więcej doradzić. Może ktoś z posiadaczy tej marki tv coś podpowie?

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: BiTCity » 26 października 2016, o 17:35

JaroslawMroczkowski pisze:Problem powoduje EPG.
daarek5 pisze: To by się zgadzało bo po usunięciu z listy programów
które mniej mnie interesują, pozostałe 3 z tego MUX działają.
Które to programy trzeba zablokować ? bo problem dziś na Mancie powrócił. Ja sobie radzę z tym na około zamiast zmieniać programy CH+/CH- trzeba przełączać klawiszami 0-9 z tym, że nie można zacząć od kanału z MUX1 a np. najpierw MUX2 lub 3 a następnie kanał z MUX1 i wtedy jakoś to działa ale nie jest wygodne.

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: daarek5 » 27 października 2016, o 14:18

Pewnie dają powtórkę tego zabójczego programu.
BiTCity pisze: Które to programy trzeba zablokować ?
Odłącz antenę na chwilę (tv musi poprawnie wystartować)
Uruchom tv i usuń z listy "rozrywkową" stację na literę A ;-)
U mnie działa.

A kto ma czas i chęci może sprawdzi w marketach jak działają Manty na półkach. Sam chyba w ten weekend nie dam rady. Ciekawe czy rozwiązali problem.

monter-anten
Posty: 2
Rejestracja: 28 października 2016, o 21:29
Odbiornik: SENCOR 2909 M4
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły MUX 1 546

Re: Problemy z TV: Haier, Sencor, Manta

Post autor: monter-anten » 28 października 2016, o 21:35

Witam,znowu Telewizory SENCOR SLE 2909 M4 resetują się na MUX1 546 w dolnośląskiem,proszę o pomoc.

Odpowiedz