Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: Zoman » 29 listopada 2009, o 15:29

Witam.

Mam pewien problem, otoz korzystam z tunera dvb-t tu1100-r (x3m). Razem z nim dołączony był do obsługi program TotalMedia. Wszystko chodzi super, do czasu nagrywania. Plik się nagrywa, jednak nie mogę go przerobić na żadną inną postać. VirtualDub pisze, że jest to nieznany format pliku, a wersja dla MPEG-2 że jest to nierozpoznany rodzaj MPEG-2, bądź ścieżka dla tego pliku jest pusta. Wszelkie konwertery albo nic nie konwertują, albo kilkanaście sekund ścieżki audio. Nie mogę zmienić formatu nagrywania. Oto screen z programu do identyfikacji kodeków:
http://img689.imageshack.us/img689/7019/screenpx.png

Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na tym, a wiem że na pewno ktoś się z tym problemem spotkał.

Pozdrawiam Smile

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 16:10

To jest TS (transport stream) trzeba się sporo nagimnastkować by BEZPŁATNIE go przekonwertować. Czasem udaje się przekonwertować poprzez VLC, a czasem wysypuje się na tym.

http://www.youtube.com/watch?v=I7JBiDUq_X0 tu masz w opisie tego klipu sposób jakim to konwertowałem.

Musisz zrobić indeksowanie programikiem DGAVCIndex.
Następnie trzeba przygotować odpowiedni skrypt ze składnią działającą w ramach AviSynth 2.5
Taki skrypt wrzucasz do VirtualDubMod.

Jak ktoś ma prostszy legalny bezpłatny sposób to również dołączam się do pytania ;p

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: Zoman » 29 listopada 2009, o 16:54

Dzięki za odpowiedź. Wreszcie jakiś program przyjął ten plik, tylko czy to normalne że mimo proporcji 16:9 jest skalowany do 4:3 i podczas odtwarzania nie ma dźwięku i obraz jest spowolniony? I jak zrobić te indeksowanie...?

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 18:59

Dlatego napisałem właśnie, że VLC ma czasem problem. Spróbuj ta drugą metodę z wykorzystaniem DGAVCIndex, AviSynth, VirtualDubMod

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: Zoman » 29 listopada 2009, o 19:34

Zrobiłem plik .dga tego pliku i na tym stanęło, bo nic więcej nie umiem zrobić. Próbowałem złożyć ten skrypt, jednak virtualdub zawsze pokazywał błąd...bo w tym skrypcie którego użyłeś trzeba podać ścieżkę do ścieżki audio tego video, a ja takiej nie mam...

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 20:06

AviSynth sobie zainstaluj, wszystko jest w internecie. Google & manual od avisynth wystarczą.
Avidemux umożliwia wyodrębnienie ścieżki audio.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: uggp » 29 listopada 2009, o 20:17

można też programem ffmpeg - program idzie z wiersza poleceń dlatego jak nie lubisz klepać to ściągnij sobie jakieś GUI
Najlepiej jakbyś tylko przełożył strumienie bo pełne przepakowanie to strata jakości i wymaga czasu

sprawdź:

Kod: Zaznacz cały

ffmpeg -i film.ts -acodec copy -vcodec copy -f matroska -y gotowe.mkv
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2009, o 22:32 przez uggp, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 20:19

A i jeżeli stream nie zawiera błedów czasem avidemux daje sobie sam rade.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: uggp » 29 listopada 2009, o 20:31

tak, avidemux jet ok, zresztą te wszystkie nowe bazują na "libavcodec"
wiem, że jest jakiś typ m2ts ów co nie jest jeszcze zaimplementowany
miałem takie draństwo kiedyś z kamery sony, niestety trzeba było robić pełne przekodowanie:
1. mts-> mp2 i avc
2. z avc zrobić dodatkowo dga
3. mp2 -> wav
4. potem skrypt avisynth (z dodanym DGAVCDecode.dll)
5. na koniec do normalnego avi virtualdubem

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 20:46

No ja też to przerabiałem, ale u mnie problemem było to, że TSy zgrywane z 39ch ze Śremu miały troszkę błędów. Teraz z ch23 widzę Avidemux 2.5 radzi sobie bezproblemowo z nagraniami z AltDVB :D

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: Zoman » 29 listopada 2009, o 21:58

Avidemux wywala błąd Undefined Aspect Ratio czy coś takiego, w każdym razie po tym błędzie jest seria kolejnych i na tym się kończy. Wiecie może dlaczego program który nagrałem w zwykłym przypuśćmy Media Player Classic ma długość 33 minut i jest spowolniony, a w odtwarzaczu TotalMedia (czyli w programie w którym nagrywa) trwa normalnie 18 minut i jest wszystko ok?

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 29 listopada 2009, o 23:18

Spowodowane to jest tym, że DVB-T SD ma 50klatek/sek o ile mi wiadomo. Większość odtwarzaczy wariuje gdyż standardem jest 25k/s ;)
VLC sobie doskonale radzi z odtwarzaniem TSów.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: uggp » 30 listopada 2009, o 08:49

A właśnie, 50 klatek/s i pewnie interlace? To chyba trzeba robić pełne przepakowanie. Kodeki głupieją na przeplocie (obraz ma rzeczywistą inną szybkość i rozdzielczość)

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 30 listopada 2009, o 11:52

Jeżeli stream nie ma błędów - "dziur", Avidemux 2.5 radzi sobie doskonale. Można mu ustawić 50 FPS, kilkanaście różnych wtyczek deinterlace ma, ja używam kodeka x264. Dopiero wczoraj się w ten temat zagłębiłem ;) Sam indeksuje sobie TSa, można wybrać ścieżkę audio. Niestety w przypadku jakichkolwiek błędów w strumieniu program przerywa enkodowanie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: janek 77 » 30 listopada 2009, o 14:20

TS stream. A czy nie łatwiej Haali Media splitter i zaznaczyć ts stream w opcjach.
Do konwersji
Prism Video Conwerter
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2009, o 10:28 przez janek 77, łącznie zmieniany 2 razy.

mm88
Posty: 8
Rejestracja: 30 listopada 2009, o 16:16

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: mm88 » 30 listopada 2009, o 16:43

Witam,

Ja nagrywam AltDVB, tuner to AverMedia Volar HX (USB stick).
Do odtwarzania używam BSPlayera, bo VLC miałem problemy, szczególnie w przypadku błędów w strumieniach TS. BSPlayer nieźle sobie radzi ze wszystkimi nagraniami, ale VLC wydawał mi się wygodniejszy (może dlatego że pierwszy).

Do obcinania nagrań próbowałem korzystać z kilku narzędzi. Największy problem mam z nagraniami, które są prawdopodobnie źle "okodowane" w pliku (nie chodzi o błędy w strumieniach, tylko jakimś nagłówku) i DirectShow ich nie poznaje.
Ale po kolei:
H264TS_Cutter http://www.videohelp.com/tools/H264TS_Cutter - freeware, działa dobrze na nagraniach bez powyższego błędu, choć nie jest dokładny "co do ramki" (frame accurate). Powyższy błąd w nagraniu uniemożliwia zaznaczanie fragmentów do wycięcia. Mało wygodna obsługa, szczególnie otwierania pliku i zapisu - jeśli korzysta się z różnych dysków do zapisu i odczytu.

TS PacketEditor http://www.videohelp.com/tools/TS_Packet_Editor - obecnie za darmo na 30 dni dostępna wersja beta 0.755 - bardziej rozbudowany, trochę skomplikowane GUI. W przypadku powyższego błędu można zaznaczać fragment (np. na podstawie tego co pokazuje BSPlayer) i edytować, i zwykle wynikowy plik jest OK (można więc też edytować dwustopniowo - najpierw przepisać całość lub fragment z grubsza, a potem edytować precyzyjniej). Też nie działa "co do ramki".

Jest jeszcze VideoReDo TVSuite http://www.videoredo.com/en/ProductTVS.htm - komercyjny, (polecany przez "eksperta" z innego forum w wersjach beta(!) bo zwykle dobrze działają a mają nowe funkcje), ale nie mam czasu go potestować; zdaje się że h.264 będzie dopiero obsługiwał w nowej wersji. Ma automatyczne wyszukiwanie reklam i ponoć działa precyzyjnie.

Pozdr.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: uggp » 30 listopada 2009, o 19:20

można prosić próbkę TS-a (najlepiej 16:9) na maila albo na rapida?

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 30 listopada 2009, o 19:53

http://tinyurl.com/yeebls3

13MB TS z TVN 16:9

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: Zoman » 30 listopada 2009, o 20:50

Czy u mnie też na pewno jest .TS skoro plik nagrywa się w MPEG 2 (format .mpg)?

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Dziwny MPEG-2 nie do rekompresji - nagranie z tunera dvb-t

Post autor: handrzej » 30 listopada 2009, o 20:58

Ja tam nie wiem mam X3M HPC2000 i dołączony TotalMedia w ogóle nie był w stanie uruchomić mi DVB-T :lol: używam AltDVB do zgrywania i czasem Splash Lite do oglądania.
Soft TotalMedia moim zdaniem strasznie niedopracowany jest i mało intuicyjny, niewygodny.

Może to być MPEG-2 Program Stream (PS a nie TS). A google krzywdy nie zrobią... tam na prawdę można wszystko znaleźć tylko trzeba umieć zadać pytanie :D

Odpowiedz