Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
krzychu1
Posty: 2
Rejestracja: 11 października 2017, o 15:08

Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: krzychu1 » 20 października 2017, o 15:40

Cześć.
Posiadam antenę:
Obrazek

oraz dekoder:

Obrazek

Chcę łapać MUX2.
nadajnik: Gdańsk (Chwaszczyno)
pozycja: 54.452772, 18.435994
odległość: 45,2km @ 41*
kanał: 35 [586 Mhz]
moc: 100 kW @ 79.1kW | 67 dbuV

Korzystam z dwóch aplikacji na smartfona.
DVB-T finder oraz EmiMaps.
Niby jestem w zasięgu:
Obrazek
Obrazek

ale już mam po prostu dość. NIC NIE ODBIERA.

Na automacie czasami łapie jeden kanał METRO i 15 kanałów test.
W dekoderze ustawiam wyszukiwanie ręczne.
Ustawiam kanał 35 [586Mhz] i przestawiam antenę milimetr po milimetrze i ZERO. Nic nie wykrywa. Co robię źle?
Może dlatego, że jest na poddaszu? myślicie, że blacho dachówka ma jakiś wpływ na tak silna antenę?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2405
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: K63 » 20 października 2017, o 16:48

krzychu1 pisze:Może dlatego, że jest na poddaszu? myślicie, że blacho dachówka ma jakiś wpływ na tak silna antenę?
Twoje podejrzenia idą we właściwym kierunku. Po pierwsze blaszany dach jest mocnym ekranem, a po drugie to co nawet przez niego przejdzie ulega wielokrotnym odbiciom. Wystaw na próbę antenę na zewnątrz i przekonaj się co jest w stanie odebrać na"wolnym powietrzu".
krzychu1 pisze:Niby jestem w zasięgu
Mapy zasięgu robione są dla anten zewnętrznych umieszczonych 10 m n.p.t.

krzychu1
Posty: 2
Rejestracja: 11 października 2017, o 15:08

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: krzychu1 » 29 października 2017, o 14:58

No nawet na balkonie, gdzie na drodze nie ma żadnych przeszkód nic nie łapie.
Może to wina kabla?
Jaki powinien być ten kabel zakładając ze potrzebne by było ok 10m?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2405
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: K63 » 29 października 2017, o 19:29

krzychu1 pisze:Może to wina kabla?
Nie można wykluczyć. Ale także złych połączeń. Nic nie piszesz o instalacji.
krzychu1 pisze:Jaki powinien być ten kabel
Lektura tego tematu da Ci odpowiedź.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2467
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: DVB-T/S » 17 lutego 2019, o 18:38

Zapłać komuś 100-200 zł i niech Ci to ustawi. Tak stracisz dużo czas i nerwów.
Tylko niech przyjedzie z miernikiem!

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: zinox » 18 lutego 2019, o 08:34

@ DVB-T/S
jaki widzisz sens odpowiedzi po przeszło roku od ostatniego postu :roll: autor: K63 » 29 października 2017, o 20:29

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2467
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Brak sygnału anteny umieszczonej na poddaszu

Post autor: DVB-T/S » 18 lutego 2019, o 08:53

No niewielki ale nie zauważyłem że post jest taki stary...

Odpowiedz