DUAL DAB P-100

odbiorniki i zagadnienia związane z odbiorem
Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

DUAL DAB P-100

Post autor: Poland » 20 listopada 2014, o 16:24

Obrazek
W tym temacie chciałbym nawiązać rozmowę na temat odbiornika Dual DAB P-100 wyglądającego tak jak na powyższym zdjęciu
Odbiornik ten zapewnia odbiór stacji w pasmach FM i DAB+ a dodatkowo zawiera także odtwarzacze płyt i pamięci przenośnych (typu pendrive) jak i wejście AUX między innymi na słuchawki.
Normalnie ten sprzęt w sklepie kosztuje ponad 400 złotych jednak ja na Allegro dałem za niego 180 złotych. Sprzęt jest bardzo prosty w użyciu pod warunkiem że oczywiście zmienimy w nim język na angielski.
Teraz może opowiem wam o swoich spostrzeżeniach dotyczących wspominanego w tym temacie odbiornika DUAL DAB P-100. Otóż aby doprowadzić go do sprawności zaraz po uruchomieniu musiałem najpierw przełączyć język z niemieckiego na angielski a dopiero potem zresetować pamięć ze stacji DAB+ i FM z kraju producenta i dopiero potem wgrywać stacje z tego drugiego systemu. Zajęło mi to wszystko trochę czasu (całe popołudne dnia gdy dostarczono mi paczkę z radiem) ale już w pełni opanowałem odbiornik przy okazji oswajając się z nim.
Dla wyjaśnienia dla dopiero poznających ten sprzęt powiem że żeby przestawić język z fabrycznego niemieckiego na angielski trzeba w modelu DUAL DAB P-100 wykonać następujące czynności:
1. Uruchomić pzycisk Menu
2. Przyciskami od dostrajania stacji (oznaczonymi nazwą "Tuning") znaleźć opcje "Sprache" i zatwierdzić przyciskiem "Select".
3. Z dostępnych języków wybieramy za pośrednictwem przycisków "Tuning" zakładkę "English" i zatwierdzamy przyciskiem "Select".
Natomiast jeżeli chodzi o przywracanie ustawień fabrycznych to trzeba wykonać następujące czynności:
1. Wchodzimy do trybu DAB+
2. Włączamy przycisk Menu
3. Przyciskami "Tuning" szukamy opcji System"
4. Do tej zakładki wchodzimy przyciskiem "Select"
5. Z dostępnych funkcji wybieramy przyciskiem "Tuning" opcje "Factory Reset" i zatwierdzamy przyciskiem "Select"
6. Zgadzamy się na operacje wybierając "Yes" i zatwierdzając wybór przyciskiem "Select"
Po tej czynności odbiornik przejdzie nam do ustawień fabrycznych.
Dual DAB P-100 podobnie jak model z numerem 43 zawiera RDS ale graficznie wypada nieco skromniej od wspomnianego modelu - w moim odbiorniku brakuje dodatkowego paska z nazwą funkcji. Mimo tego jest całkiem dobry pomimo że na początku musiałem jak już wcześniej wspomniałem skasować stacje z pamięci.
Tak przy okazji chciałbym pochwalić się filmikiem z testu odbiornika: https://www.youtube.com/watch?v=z9KuDXE0Fyc
Wykonywałem go telefonem stąd może być on niezbyt dobrej jakości.
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2015, o 08:02 przez Poland, łącznie zmieniany 12 razy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Dual DAB 43 i Dual DAB P-100

Post autor: JaroslawMroczkowski » 20 listopada 2014, o 17:17

Dodatkowe pytanie, czy wyświetlane są wszystkie polskie znaki w nazwach stacji i napisach DLS?

O ile w nazwach stacji zestaw nadawanych znaków został zawężony do kilku, to w napisach nadawane są wszystkie, więc odbiornik powinien je prawidłowo wyświetlać lub zamieniać na znaki bez ogonków.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Dual DAB 43 i Dual DAB P-100

Post autor: blockbuster » 20 listopada 2014, o 19:04

@Poland
Od dwóch miesięcy posiadam Dual DAB43 zakupionego właśnie na jednej z takich aukcji i jak na razie ciągle działa ;)
Co do czułości to jestem zaskoczony na plus bo wewnątrz pomieszczenia (na piętrze) na standardowej antence w jaką wyposażone jest radyjko mam stały odbiór DAB z Łodzi (odległość do nadajnika 85 km) i DAB z Katowic (91 km). Jedynie muszę zmieniać polaryzację antenki.

@JaroslawMroczkowski
W egzemplarzu który posiadam w nazwach stacji wyświetlane są polskie znaki, natomiast w napisach polskich znaków nie uświadczymy (w napisie zamiast znaków są po prostu wolne miejsca)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Poland » 18 stycznia 2015, o 09:22

W odbiorniku Dual DAB P-100 sytuacja wygląda nieco inaczej niż w DAB-43 a mianowicie też nie ma polskich liter ale zamiast pustych pól są zamienniki czyli na przykład o zamiast ó co zresztą udokumentowałem w swoim teście wspomnianego w tym temacie odbiornika.

Piter
Posty: 2
Rejestracja: 13 marca 2015, o 10:10
Odbiornik: DUAL

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Piter » 13 marca 2015, o 11:00

Witam,nabyłem takie radyjko właśnie i mam z nim następujący problem, nie można zaprogramować stacji FM,to jest udało się tylko jedną i to raz, po resecie już żadnej stacji nie można wpisać do pamięci, natomiast programy cyfrowe bez problemu zapisały się z automatu . Nie wiem może coś źle robię?, wszelka pomoc mile wskazana .
Pozdrawiam. :?:

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Poland » 16 marca 2015, o 16:38

Programy radiowe zapisujemy się przytrzymaniem przycisku "Preset", wyborem kanału przyciskami ze strzałkami oraz potwierdzeniem przyciskiem select.
Opcja zapisywania stacji analogowych w pamięci to Preset Store.

Piter
Posty: 2
Rejestracja: 13 marca 2015, o 10:10
Odbiornik: DUAL

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Piter » 16 marca 2015, o 20:43

Dzięki, czyli robiłem tak jak być powinno, radio raz już się zablokowało lub zawiesiło, miało być wymienione na nowe, lecz go tylko naprawiono i to nieudolnie problem powrócił radyjko gra co chce, o jakim kol-wiek programowaniu nie ma już co marzyć, idzie do śmietnika trochę szkoda bo ładnie się prezentowało.Dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Poland » 27 marca 2015, o 08:39

U mnie to radio dalej idzie bez zarzutu - jest trochę skomplikowane w działaniu ale spokojnie, da się go okiełznać.
Byłbym zapomniał - stacje cyfrowe zapisujemy w ten sam sposób co analogowe.
Tak swoją drogą mam pytanie a mianowicie czy sprowadzałeś go do ustawień fabrycznych? Moim zdaniem to może być pomocne w naprawieniu usterki :)

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: ploomba » 8 sierpnia 2015, o 15:52

dla zainteresowanych, w sprzedaży (m.in na serwisach aukcyjnych) jest też Dual dab-p 101
Obrazek

Wygląda na to, że to to samo radyjko , tylko w innym kolorze (i być może z nowszym softem).
Może ktoś ma i napisze co nie co o tej wersji DUAL'a. Miałem kupować dab-p 101 ale wybór padł na inne ustrojostwo w postaci DUAL Dab 44 (opis niebawem).

Tutaj instrukcja do DAB-p 100
http://www.dual.de/?wpfb_dl=266
a tu do DAB-p 101
http://www.dual.de/?wpfb_dl=229

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DUAL DAB P-100

Post autor: Poland » 23 listopada 2017, o 00:45

Ja jestem tam zainteresowany z tego sprzętu mimo że z racji posiadania dwóch odbiorników internetowych (w tym jednego wątpliwej lub przynajmniej średniej jakości) poszedł na drugi plan ale przynajmniej siostra ma z niego pociechę. Zainteresowanym przesyłam zdjęcia odbiornika:.
Obrazek
Obrazek
Przeważnie na nim słuchałem stacji spoza pasma FM :)

Odpowiedz