TECHNISAT DigitRadio 100 IR

odbiorniki i zagadnienia związane z odbiorem
Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1916
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 5 września 2016, o 09:57

piotrek2802 pisze: @antypara, ale to zupełnie inna półka. Chciałem kupić przystawkę DAB+ aby nie pozbywać się moje wieży Technicsa sprzed lat.
A w kuchni już mamy radio Sangean i Duala nie potrzebujemy ;)
Rozumiem. Wieże trzeba sterować z tunera, a nie z jakiejś namiastki. Odpadną kłopoty. Za parę złotych nie da się urządzić odbioru.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 5 września 2016, o 17:35

Kłopotu nie ma i ta przystawka 100 IR gra całkiem dobrze. Jak zacznie przybywać stacji w DAB+ w Polsce to przyjdzie pora na porządny tuner DAB+ a na razie to wystarczy....

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 8 września 2016, o 20:38

mam już 110IR.
Fakttycznie, wady nie ma. Wszystkie stacje grają jak powinny a menu nie szaleje.

Dziękuję za rady.

Aaa.. też macie tak że przy wyłączaniu slychać w glosnikach taki metaliczny trzask?

rafal_ll
Posty: 3
Rejestracja: 16 lutego 2016, o 20:43

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: rafal_ll » 8 września 2016, o 20:54

"Aaa.. też macie tak że przy wyłączaniu slychać w glosnikach taki metaliczny trzask?"

W moim przypadku nie ma nic takiego

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 10 września 2016, o 06:57

Bo byc moze korektor masz ustawiony na normal.
Ja mam basy i wysokie podbite na maks i tak się dzieje. Przy zmniejszeniu poziomu tonów wysokich z 14 (maks) do 10 problem znika.
Ale nie jest to rzecz którą bym się przejmował :) Ale z ciekawości - mógłbym prosić kogoś o sprawdzenie jak to jest na innych egz?
dzięki

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1916
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 11 września 2016, o 12:20

Paranoja. Kto to daje basy i wysokie na maxa? To jest dopiero rzęch.

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 11 września 2016, o 19:18

@antypyra - ale zdajesz sobie sprawę z tego ze to nie jest temat o gustach i guścikach ?

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1916
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 11 września 2016, o 19:28

Jakie "gusta i guściki"?
Jeśli w temacie o odbiorze DAB+ będziesz przedstawiać wyniki wyniki odbioru w oparciu o equalizer z podbitymi na maxa wysokimi i niskimi, to lepiej wypisz się z tematu od razu.

Problem znika przy użyciu equalizera czy potencjometrów barwy dźwięku?
A choroba to ustępuje po stłuczeniu termometru?
Co źle odbiera lub źle się zachowuje (sprzęt), to źle odbiera.
Właśnie to nie "gusta i guściki", a solidność techniczna nie pozwala czegoś oceniać w takich warunkach!
Ostatnio zmieniony 11 września 2016, o 19:32 przez antypyra, łącznie zmieniany 1 raz.

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 11 września 2016, o 19:50

człowieku, weź sie nie unoś bo takie zachowanie nie licuje z powagą tego forum.
Tak lubię słuchać radia, przy takich ustawieniach i nic ci do tego.
Zadałem proste pytanie - czy takie cykniecia występują u innych użytkowników, podałem warunki w jakich się to dzieje.
Skoro nie potrafisz udzielic jasnej odpowiedzi tylko wolisz urządzać gównoburze to może lepiej ty się wypisz z tego tematu, co?
end of the message.

profes
Posty: 2
Rejestracja: 11 września 2016, o 22:39
Odbiornik: Technisat DigitRadio 110IR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: profes » 11 września 2016, o 22:44

Witam, czy ktoś sprawdzał jakość połączenia po złączu optycznym w tych Technisatach 110IR?
Zastanawiam się czy uzyskam lepszą jakość podłączając moje radio do zewnętrznego przetwornika cyfrowego po opticalu, czy bezpośrednio do wzmacniacza po jacku?
Porównywał ktoś z Was sposoby podłączania?

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1916
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 12 września 2016, o 08:17

coderiese pisze:Bo byc moze korektor masz ustawiony na normal.
Ja mam basy i wysokie podbite na maks i tak się dzieje. Przy zmniejszeniu poziomu tonów wysokich z 14 (maks) do 10 problem znika.
dzięki
Jasne, bo nie wyciąga się wtedy śmieci na wierzch.

profes
Posty: 2
Rejestracja: 11 września 2016, o 22:39
Odbiornik: Technisat DigitRadio 110IR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: profes » 19 września 2016, o 22:01

profes pisze:Witam, czy ktoś sprawdzał jakość połączenia po złączu optycznym w tych Technisatach 110IR?
Zastanawiam się czy uzyskam lepszą jakość podłączając moje radio do zewnętrznego przetwornika cyfrowego po opticalu, czy bezpośrednio do wzmacniacza po jacku?
Porównywał ktoś z Was sposoby podłączania?
Postanowiłem sam znaleźć odpowiedź na swoje pytanie i zakupiłem 110 IR.
Pierwsze co zrobiłem po podłączeniu i ustawieniu wszystkich funkcji, połączyłem mojego Technisata do zewnętrznego przetwornika cyfrowego złączem optycznym.
Zewnętrzny DAC to Beresford TC-7510. Na co dzień używam go jak chcę posłuchać muzyki z większym wykopem. Mój CD ma lampowy stopień wzmocnienia na wyjściu i nie w każdym rodzaju muzyki się sprawdza.
Poza tym DAC pełni też rolę wzmacniacza słuchawkowego.
Wracając do Technisata i połaczenia SPDIF, różnica w jakości prezentowanego dźwięku jest kolosalna.
Poprawie uległ niemal każdy aspekt brzmienia - prezentacja sceny, dynamika, szczegółowość, ilość niskich tonów, brzmienie wokali. Oczywiście charakterystyka brzmienia zależy teraz w dużej mierze od DACa, ale tak na prawdę pokazuje jak słabej jakości sygnał podawany jest na wyjście jack. Swoją droga dołączony w zestawie kabel Jack-RCA nadaje się co najwyżej do wieszania prania, bo sama jego wymiana dała poprawę brzmienia.
Reasumując, jeśli komuś zależy na wykorzystaniu pełni możliwości i jakości radia cyfrowego, niech koniecznie wyprowadzi sygnał z 110 IR poprzez złącze cyfrowe. To jest dopiero radość słuchania i obcowania z cyfrowej jakości muzyką.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 20 września 2016, o 08:20

Mam to radio 110IR i bardzo sobie go chwalę.
Używam jak na razie analogowego kabla dołączonego do zestawu.
Zastanawiam się czy mógłbym wyprowadzić sygnał z gniazda optycznego 110 IR na wzmacniacz Technicsa SU-A700MK2 , który takiego wejścia optycznego nie ma a są tylko tradycyjne wejścia typu jack ?

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 22 września 2016, o 19:10

Mógłbyś. Uzywając takiego urządzonka jak konwerter dac - polecam fiio na tashianie. Do kupienia na allegro.

Odpowiedz