DAB+ Katowice

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: eter » 3 października 2013, o 00:57

Ciekaw jestem jaki jest sygnał dosyłowy do nadajników nadających analogowo na UKF bo chyba nie ten z satelity w jakości 192 Kbps. Chociaż niekiedy słuchając na przykład programu drugiego Polskiego Radia wyraźnie słychać jak muzyka na progach ciszy jest "dławiona" co również występuje z satelity. Kiedyś tego na UKF nie zauważałem, ale przecież technika idzie do przodu a nie się cofa, ale czy aby cyfrowe dosyły i analogowe nadawanie wyszło w końcu na dobre emisji UKF, kiedyś dosyły były chyba też analogowe.
Ale co tam psioczyć na UKF i tak jest nie źle w stosunku do na przykład internetu. Zobaczymy jak będzie z rewolucyjnym przecież DAB-em?
Czekam na te testy.
Przepraszam za Off-topic.

Awatar użytkownika
mejson
Posty: 60
Rejestracja: 20 lutego 2013, o 23:26
Odbiornik: Panasonic TV do DVB-T,
Dual DAB do DAB+
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa na dachu 4 piętrowego budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: mejson » 3 października 2013, o 06:58

eter pisze:Nie cytujemy posta pod postem - patrz Regulamin forum
Satelitarny sygnał dosyłowy do RCN jest dużo lepszej jakości niż dostępny z HOT-BIRD mp2 192 kb/s - to już jest rekompresja.
Tutaj kiedyś była długa dyskusja, po której przekonałem rozmówcę o wyższości sygnału FM nad mp2 z Hot-Bird.
A w ogóle mp2 192 kb/s odpowiada mp3 128 kb/s.

P.S. Login: radiopolska, hasło: radiopolska

biopal8888
Posty: 20
Rejestracja: 6 września 2013, o 16:32

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: biopal8888 » 3 października 2013, o 09:52

AdamP 70 pisze:
rotalplus pisze:No właśnie - jaki jest zasięg tych multipleksów, bo nigdzie oficjalnych mapek nie ma
Strona Emitela nie zaktualizowana, na stronie Polskiego Radia brak

Ogólnie narazie to jeden wielki niewypał, co potwierdza choćby ten artykuł
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70625 ... olsce.html


Tu są mapki zasięgu dab+ w Polsce

http://www.teleko.cz/images/PDF/Polish_DAB_project.pdf

niemieckie forum
http://forum.digitalfernsehen.de/forum/ ... polen.html
To juz niezbyt aktualny Harmonogram bo Gdańsk i reszta ostatecznie dopiero od sierpnia 2014 :evil:

$tanny
Posty: 50
Rejestracja: 3 października 2013, o 09:39

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: $tanny » 3 października 2013, o 10:02

Witam po dłuższej nieobecności,
niestety hasło mi uleciało i musiałem założyć nowe konto ale login prawie taki sam ;)
Chciałbym się podzielić wrażeniami z odbiorem dab-a z Katowic w zach. części Krakowa.
Z przykrością stwierdzam, ze Czwórka z 96 kb/s - nie do słuchania
Dwójka z 128 kb/s - nie powala na kolana :lol:
External z 72 kb/s - no cóż, radio gadane niech będzie
Jedynka z 112 kb/s - nie powala na kolana :lol:
Katowice z 112 kb/s - nie powala na kolana :lol:
PR24 z 72 kb/s - jako gadane niech będzie
Rytm z 72 kb/s - tragedia
Trójka z 112 kb/s - mogłoby być lepiej :lol:
reasumując uważam, że jakość stacji muzycznych w porównaniu do analogu to porażka.

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz » 3 października 2013, o 10:06

eter pisze:Witam.

Może ktoś powiedzieć, kto ma podłączony normalny sprzęt do odsłuchu czyli jakiś wzmacniacz i dobre kolumny lub słuchawki czy na przykład:
Polskie Radio PR III z tymi parametrami z satelity :

MPEG Audio Version 1, Layer 2 2 channels 48.0 KHz Constant 192 Kbps
wypada gorzej niż
--->Polskie Radio Trójka w DAB+ z tym parametrem :
Trójka Stereo 112 Kbps
Na innym forum wspomniałem, że odbieram DAB+ odbiornikiem USB do komputera oraz czeskie stacje radiowe w DVB-T w MP2, w komputerze stacjonarnym posiadam kartę dźwiękową Creative 7.1 z próbkowaniem 96 KHz, do tego porządne słuchawki i kolumienki, no i niestety nadal jak dla mnie najlepiej wypadają czeskie stacje w DVB-T czyli:

MPEG Audio Version 1, Layer 2 2 channels 48.0 KHz Constant 192 Kbps a nawet 225 Kbps dla stacji klasycznych.

Co prawda nie przepadam za takimi kodekami i takim bitrate, bo jednak dla mnie dobra jakość to musi być 320 kbps (CBR i żadnego join stereo) i takie MP3 używam, wówczas karta creative pokazuje co potrafi ;)

To co jest w polskim DAB+ dla mnie jest nie do przyjęcia, nawet karta Creative tu nic nie "poprawi" :roll:

Krótko i na temat: siorbie i będzie siorbało, dźwięk metaliczny, po prostu jak stream internetowy o przepływności dwuliczbowej (96 kbps), chociaż stream internetowy w takiej jakości w AAC+ np. na niektórych prywatnych stacjach niemieckich czasem wypada lepiej niż polskie radio w tej chwili.
eter pisze:Tak bez teoretyzowania, które kodeki lepsze i tak dalej.
Tak po prostu to bardziej tu chodzi chyba o dosył, bo jeśli dosył jest dobry czyli tylko jedna kompresja z oryginału, na przykład kompresując sygnał PCM , (płyta CD, ,wyjście dźwięku bezpośrednio ze studia radiowego, radiolinia, itp.) bezpośrednio do formatu AAC+ wyjdzie lepiej niż kompresja sygnału PCM do MP3 lub MP2 a potem znowu kompresja do AAC+

A tu słyszę że jest rekompresja, czyżby sygnał z satelity ponownie rekompresowany i dopiero idzie do DAB+, na dodatek ustawienia dźwięku na wejściu polskiego radia dedykowane pod analog a nie cyfrę czyli obcinanie pasma powyżej 15 khz ? :( i jeszcze słyszę o przepływności netto, brutto, i że przekaz samego audio jest jeszcze mniejszy niż to pokazują liczniki :o W takim razie ja osobiście nie widzę przyszłośći w DAB+ w takiej jakości jak w tej chwili i na razie jak dla mnie lepiej wypada czeskie radio DVB-T z kodekiem MP2 a w polsce pozostanę przy UKF FM :o

Mówi się że przecież większość ludzi nie odczuje różnicy jeśli się obcina dźwięk powyżej 15 khz ale tu nie chodzi o słuch, i aby nawet pies usłyszał wysokie tony (ultradźwięki), tylko chodzi oto że takie manipulacje dźwiękiem pogarszają jego ogólną dynamikę. :?

akomor1 pisze:nie wiem czy porównywanie 60kW FM i 10kW DAB+ ma sens.
qrzy pisze:odbieram Kosztowy, czysto w stereo na tzw. kabelku, a z DAB+ już nie jest tak dobrze.
Ja mówię z włąsnej praktyki, czyli testowałem z identycznymi ustawieniami wetkniętego kabelka do wejścia 75 Ω zarówno cyfrowego odbiornika DAB jak i analogowego FM i gdy odbieram analogowe stacje w stereo lub czystym mono to i sygnał cyfrowy DAB+ także mi odbiera, ale gdy gubię sygnał FM - szumy to DAB już zanika, także nie powiem że z łatwością odbioru jest tak super jak to się mówi, bo na pewno łatwiej idzie odebrać analogowy FM nawet stacje z odległości 200 km ale przy szumach w przekazie, bo przy cyfrze to będzie niemożliwe (sygnał albo jest albo go nie ma nic pośredniego jak przy FM). [/quote]
akomor1 pisze:Obawiam się, że Twój entuzjazm trochę przygaśnie, jak posłuchasz cyfrowej "wysokiej" jakości ;)
A niech się sam przekona, pozwólmy mu, a nóż może się jemu to spodoba a my tu tylko narzekamy na wszystko (malkontenci) :)

Pozdrawiam. ;)

pikaczu
Posty: 1291
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 października 2013, o 10:08

jaka jest pojemność dab+?

DVBManiak

Re: Odp: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: DVBManiak » 3 października 2013, o 11:32

Jakieś 1152 kb/s.

akomor1
Posty: 23
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 14:50
Odbiornik: AEG DAB 4124
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: akomor1 » 3 października 2013, o 12:16

A konkretnie w przypadku tego nadajnika? Bo ta wartość jest prawdziwa tylko przy określonych parametrach nadawania (korekcja błędów itp). Tych wartości nie znamy.
Może admini nam powiedzą?

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: eter » 3 października 2013, o 13:23

To chyba jednak powolutku wychodzi na to, że możliwości to oczywiście są tylko chęci nie ma, żeby wreszcie nadawać gdzieś za darmo sygnał porządnej jakości. Tylko pasmo zajmowane ważne i wtłoczenie bezbarwnego chłamu na maxa się liczy.
A zdenerwowałem się....radyjko w kuchni to mi popierdziela na UKF aż miło, ale ja się pytam gdzie sygnał dla zestawów wysokiej jakości, bo wychwalają w sklepach sprzęt za grube tysiące, ale co mi z tego jak sygnał jest do d....py za przeproszeniem.
No nic idę posłuchać jakiegoś radia z ASTRY bo tam to nawet 320 kbps się trafia. Jak ktoś chce to może, tylko u nas zawsze pod górkę.
Ale mi rozwialiście nadzieję na Rewolucję a będzie rewolucyjka tylko.
"Siorbie i będzie siorbać" jak napisał kolega, no to my chyba bedziemy łkać. :(

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: AdamP 70 » 3 października 2013, o 15:25

akomor1 pisze:Obawiam się, że Twój entuzjazm trochę przygaśnie, jak posłuchasz cyfrowej "wysokiej" jakości ;)
Radyjko mam już :P Sangean DDR-31 plus jakość dzwięku jest SUPER :) :!: niewiem dlaczego są narzekania ,dżwięk naprawde rewelacyjny.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=48&t=5868

-- połączono

W Chrzanowie odbiór bardzo czysty i znakomity :D
Ostatnio zmieniony 3 października 2013, o 15:51 przez AdamP 70, łącznie zmieniany 1 raz.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: qrzy » 3 października 2013, o 20:07

A podłączałeś radio do wzmacniacza i głośników? albo testowałeś na dobrych słuchawkach? Jeżeli mimo tego nie słyszysz różnicy, to przykto mi o tym mówić, ale słuch masz raczej przeciętny. Niestety DAB+ w żaden sposób nie jest audiofilski i o ile taka jakość może wystarczyć do tymczasowego odsłuchu czy wypełniania ciszy, to zdecydowanie nie nadaje się do ćwiczenia słuchu.

Kiedyś też sądziłem, że 20-24kbps w DRM (https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondiale) to jest wspaniała jakość, ale dzisiaj tego nie mogę znieść.


Sądziłem, że Radio Katowice zadba nieco o to aby było dobrze słyszane, ale jednak daje się zauważyć wielokrotną rekompresję, która nie występuje na UKF-ie. Czwórka mocno syczy, natomiast Radio Rytm nie tylko stosuje wielokrotną rekompresję, ale także ma ograniczone pasmo audio, co dla stacji muzycznej jest niedopuszczalne.

Jedynymi zaletami DAB-u są tu tylko: brak szumów, brak zniekształceń spowodowanych odbiciami sygnału od przeszkód, oraz pełna separacja kanałów.

akomor1
Posty: 23
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 14:50
Odbiornik: AEG DAB 4124
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: akomor1 » 3 października 2013, o 22:12

Panie Jarku, jaka jest całkowita pojemność multipleksu T-DAB w Katowicach?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2390
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 4 października 2013, o 18:46

Pojemność multipleksu określa standard. We wszystkich lokalizacjach jest taka sama. Wszędzie nadajemy z tym samym poziomem protekcji, zgodnie z wymaganiami SIWZ Polskiego Radia.

rotalplus
Posty: 1146
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: rotalplus » 4 października 2013, o 19:54

Podobno PR podniosło bitrate

http://satkurier.pl/news/91042/dab-czy- ... e-uda.html
W związku z dyskusją, jaka wynikła na temat wykorzystywanej przez Polskie Radio do DAB+ przepływności (pojawiła się opinia, że bitrate jest zbyt niski), jako ciekawostkę, Paweł Mathia powiedział, że Polskie Radio podniosło 4 października bitrate nadawanych w DAB+ stacji. Dodał, że w Szwecji w multipleksie znajduje się 16 kanałów, a w Polsce będzie to maksymalnie 12 kanałów. W Szwecji najwyższy bitrate wynosi 112 kbit/s stereo, a pozostałe kanały nie wykraczają poza 96 kbit/s.

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz » 4 października 2013, o 23:18

Radio Katowice nie zmieniło nic, dalej jest 95.5 Kbps :roll:

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: AdamP 70 » 5 października 2013, o 08:34

Cyfrowy_janusz pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem - patrz Regulamin forum
Jest 112kbps :)

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: qrzy » 5 października 2013, o 13:03

112kbps to jest przepustowość całego programu w którego skład wchodzą napisy, EPG, obrazki, ścieżka dźwiękowa itp. Faktycznie na audio wychodzi mniej.

$tanny
Posty: 50
Rejestracja: 3 października 2013, o 09:39

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: $tanny » 5 października 2013, o 14:17

oprócz tego na pasku przewija się napis : "Nadajmy cyfrowo w DAB+", a sądzę, że powinno być nadajemy....
poza tym rzeczywiście nastąpiły zmiany:
Czwórka 112kb/s
Dwójka 128 kb/s
External 64 kb/s
Jedynka 112 kb/s
KATOWICE 112 kb/s
PR24 64 kb/s
Rytm 96 kb/s
Trójka 112 kb/s

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1972
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: antypyra » 5 października 2013, o 17:47

qrzy pisze:112kbps to jest przepustowość całego programu w którego skład wchodzą napisy, EPG, obrazki, ścieżka dźwiękowa itp. Faktycznie na audio wychodzi mniej.
I poza czymś , co jest odpowiednikiem RDS w UKF, wszystko inne jest na .... potrzebne. Traktowani jesteśmy przez PR jak buszmeni, którzy potrzebują świecidełek. To niby ma przyciągnąć słuchaczy do DAB+?
A nie przypadkiem doskonałe brzmienie i interesująca oferta programowa, która niekoniecznie oznacza wielką liczbę stacji?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 822
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 5 października 2013, o 21:31

Dla odmiany prowadzonych rozmów, raport z odbioru prawie 50km od stacji nadawczej: odbiór na kawałku druta bezproblemowy w granicach 80 do 97%. Na dedykowanej instalacji odbiorczej wyposażonej w antenę siedmio elementową dla pasma UHF 6-12 odbiór oczywiście 100%

Odpowiedz