DAB+ Katowice

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: piotrek2802 » 28 lutego 2015, o 21:00

A ja mam 75 % sygnał z Katowic ale nie mogę odbierać bo ciągle jest bałagan z nazwami EID programów i jak odbieram Kraków to nie mogę odbierać z Katowic.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Poland » 7 marca 2015, o 18:16

Na szczęście pod koniec tego miesiąca zostanie to naprawione. Tak przy okazji Polskie Radio wraz z Emitelem powinno wyrównać emisje z Katowic względem sąsiednich ośrodków zwiększając moc do 10kW dzięki temu zasięg byłby jeszcze większy a odbiór stabilniejszy.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: piotrek2802 » 9 marca 2015, o 12:09

To super. Bo ja mam już 2 radia DAB+ i na żadnym i nie mogę odbierać z dwóch lokalizacji, mimo że zasięg jest idealny.

Czy będzie trzeba przeprogramować radia ja wejdą nowe EID ?
Kiedy będzie wiadomo że wprowadzili nowy system kodowania ?

voip
Posty: 75
Rejestracja: 26 września 2011, o 20:32
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Komin E.Rybnik

Re: DAB+ Katowice

Post autor: voip » 10 marca 2015, o 17:21

Ciekawe kiedy ruszą doświetlenia uzupełniające Kosztowy. Mnie interesuje rejon Rybnika. Słyszałem pogłoski, że już w tym roku ma się coś ruszyć w tej sprawie

ryś1
Posty: 23
Rejestracja: 26 października 2013, o 08:47

Re: DAB+ Katowice

Post autor: ryś1 » 17 marca 2015, o 11:35

Dzisiaj rano przez trzy godziny ladnie szły wszystkie stacje z Opola ,oraz przez godzine Wrocławskie stacje Radio Wrocław i Radio Kultura.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: piotrek2802 » 25 marca 2015, o 10:37

Poland pisze:Na szczęście pod koniec tego miesiąca zostanie to naprawione. Tak przy okazji Polskie Radio wraz z Emitelem powinno wyrównać emisje z Katowic względem sąsiednich ośrodków zwiększając moc do 10kW dzięki temu zasięg byłby jeszcze większy a odbiór stabilniejszy.
@Poalnd, Czy ta wiadomość z uporządkowanie kodów EID jest dalej aktualna ? Czekam, bo mam 2 radia DAB+ i na żadnym nie mogę mieć równocześnie Radia Kraków i Radia Katowice

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Poland » 27 marca 2015, o 08:51

Informacja powinna być aktualna aczkolwiek dziwi mnie to że Emitel jeszcze w tej sprawie nic nie robi. Po tym co zmalowano dla Szczecina wydaje mi się że zmiany EID powinny zostać wsparte przez wzmocnienie mocy nadajnika - z 6 do 15 lub 20 kW przy jednoczesnym zmniejszeniu tłumienia na tereny przygraniczne.

ryś1
Posty: 23
Rejestracja: 26 października 2013, o 08:47

Re: DAB+ Katowice Radio Dzieciom

Post autor: ryś1 » 27 marca 2015, o 09:25

Radio dla dzieci ruszyło sygnal pokazuje na full ale w eterze cisza

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Poland » 27 marca 2015, o 09:44

Potwierdzam. Prędkość przekazu to jak na razie 72 kbps czyli przekładając na praktykę odrobinę lepiej od Polskiego Radia 24.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1937
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: antypyra » 27 marca 2015, o 09:52

PR 24 jest mono i jest ok.

ziutek4444
Posty: 176
Rejestracja: 31 stycznia 2015, o 00:18
Odbiornik: Dual DAB 2
Dual DAB 4
Sony ICF-SW7600G
Instalacja antenowa: brak
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury w Warszawie

Re: DAB+ Katowice Radio Dzieciom

Post autor: ziutek4444 » 27 marca 2015, o 18:24

ryś1 pisze:Radio dla dzieci ruszyło sygnal pokazuje na full ale w eterze cisza
W eterze cisza, ale w internecie gra !
mms://stream.polskieradio.pl/radio_dzieciom

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Poland » 29 marca 2015, o 19:20

Ja z kolei wziąłem wraz autorem mapek dla facebook'owego profilu "Cyfrowe Radio Naziemne" bardziej pod lupę nadajnik na Kosztowach - efektem tego jest stworzona przez nas symulacja nadajnika na Kosztowach z nie 6 a 20 kW mocy:
Obrazek
W moim odczuciu dzięki takiemu rozwiązaniu multipleks katowicki byłby lepiej słyszalny nie tylko w Katowicach ale i rejonach ościennych.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Maciejek » 30 marca 2015, o 18:02

Nie działa u mnie DAB z Katowic. Awaria?

voip
Posty: 75
Rejestracja: 26 września 2011, o 20:32
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Komin E.Rybnik

Re: DAB+ Katowice

Post autor: voip » 30 marca 2015, o 21:47

Potwierdzam. Brak sygnału DAB z Kosztowów.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 10:04

Tak po cichu liczyłem, że dzisiaj w nocy, przy okazji porządkowania strumieni radiowych zostanie zwiększona moc nadajnika DAB+ Kosztowy (przynajmniej do 10 kW)
6 kW to stanowczo za mało jak na taki duży obszar, gdzie jest dużo zakłóceń związanych z intensywnym przemysłem oraz pagórkowatym ukształtowaniem terenu.
Może z czasem doczekamy się podniesienia mocy nadajników DAB+ pracujących w województwach południowych.
W Szczecinie DAB+ nadawana jest z mocą 20 kW a taka właśnie moc , przydałby się u nas aby wyeliminować liczne białe plamy w odbiorze DAB+ na południu kraju.

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ Katowice

Post autor: AdamP 70 » 1 kwietnia 2015, o 10:24

Na wyświetlaczu mam ?Czwórka,?Katowice i jest cisza,czy w tym miejscu będzie jakiś sygnał radiowy?a tak to Czwórka i radio Katowice odbieram oraz pozostałe stacje.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2361
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ Katowice

Post autor: JaroslawMroczkowski » 1 kwietnia 2015, o 14:46

Nazwy zaczynające się od znaku zapytania to zapamiętane, ale obecnie nie dostępne stacje. Prawdopodobnie pozostałość po poprzedniej konfiguracji multipleksów. W nocy zmieniły się parametry, więc odbiornik wykrył nowe ustawienia, ale nie skasował starych, już nie aktualnych.
Trzeba je po prostu skasować.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Katowice

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 15:06

JA mam nawet taką funkcję w "menu" (Sanegan, Technisat) do usuwania nieaktywnych stacji i na liście tylko zostają te właściwe.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DAB+ Katowice

Post autor: Tomciosz » 7 kwietnia 2015, o 23:19

Ja mam takie pytanie: czy nie będzie zmieniana polaryzacja anten nadawczych z poziomej na pionową? Pytam bo najbliższe z okolicznych nadajników są w polaryzacji pionowej, a tylko Mysłowice są takim odmieńcem pod tym względem. :)

poxipol
Posty: 1806
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DAB+ Katowice

Post autor: poxipol » 7 kwietnia 2015, o 23:38

Jak nie zmienią to Mux-8 mogą nadawać w pol.V ?

Odpowiedz